Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ποιο ρόλο έπαιζαν οι πανοπλίες των στρατιωτών, στην νίκη ή την ήττα ;


Ερευνητές από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, μελέτησαν πειραματικά τον ρόλο που έπαιζαν οι βαριές πανοπλίες στην έκβαση μίας μάχης, κατά τον Μεσαίωνα.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, εθελοντές ντυμένοι με αντίγραφα πανοπλιών του 15ου αιώνα, βάρους 30- 50 κιλών, περπατούσαν ή έτρεχαν πάνω σε διαδρόμους γυμναστικής.
Οι ερευνητές κατέγραφαν την ταχύτητα, τους καρδιακούς παλμούς κλπ. και κατέληξαν στο - μάλλον ευνόητο- συμπέρασμα ότιοι πανοπλίες δυσχέραιναν τις κινήσεις αλλά και την σωματική αντοχή των πολεμιστών.
Αυτό, λένε, είχε σαν συνέπεια η χρήση των πανοπλιών να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της νίκης ή της ήττας σε μια μάχη, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ήταν τελικά ο αριθμός των στρατευμάτων ή οι ικανότητες των αξιωματικών εκείνα που οδηγούσαν σε θρίαμβο ή πανωλεθρία, αλλά οι βαριές φορεσιές των στρατιωτών!
Απόδειξη η μάχη του Αζινκούρ;
Απόδειξη της θεωρίας τους, πιστεύουν πως είναι η ιστορική μάχη του Αζινκούρ το 1415. Αν και οι Γάλλοι υπερείχαν αριθμητικά - υπολογίζεται ότι είχαν τριπλάσιο στρατό από εκείνο των Άγγλων- τελικά ηττήθηκαν εξαιτίας της των πολύ βαριών πανοπλιών, υποστηρίζουν.
«Η απόσταση που χρειάστηκε να διανύσουν οι γάλλοι ιππότες φορώντας την ασήκωτη πανοπλία τους, είχε σαν αποτέλεσμα να είναι αργοί και δυσκίνητοι, άρα εύκολος στόχος για τους Άγγλους τοξότες», προσθέτουν και καταλήγουν «Αλλά και όταν τελικά έφτασαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Άγγλους, οι Γάλλοι ήταν τόσο εξαντλημένοι που δεν προβλημάτισαν καθόλου τους λιγότερους μεν, αλλά ξεκούραστους αντιπάλους τους».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...