Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος "Don't Ask, Don't Tell", περίπου 17.000 στρατιωτικοί αποπέμφθηκαν από το Σώμα επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.
Το Πεντάγωνο πρόκειται να ανακοινώσει την επίσημη κατάργηση του νόμου περί απαγόρευσης στους δεδηλωμένους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον στρατό, όπως επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος.
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα.
Στις 18 Δεκεμβρίου η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου του 1993, ο οποίος είχε μείνει γνωστός με τη φράση «Don't ask, don't tell» (Μη ρωτάς, μη λες), ο οποίος απαιτούσε από τους ομοφυλόφιλους που υπηρετούν στο στρατό να αποκρύπτουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, διαφορετικά θα αποπέμπονταν από το Σώμα.
Μετά τη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν ζητήσει χρόνο για να προετοιμάσουν τα στρατεύματα για την άφιξη δεδηλωμένων ομοφυλόφιλων στο στρατό.
Η χθεσινή απόφαση σημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λέον Πανέτα και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επιβεβαιώνουν επισήμως ότι το Σώμα είναι προετοιμασμένο.
Αν η απόφαση τεθεί σε ισχύ από σήμερα, όπως αναμένεται, η απαγόρευση θα πάψει να ισχύει ύστερα από 60 μέρες.
Στη διάρκεια του περασμένου επταμήνου, το Πεντάγωνο διένειμε ενημερωτικό υλικό και προετοίμασε τις στρατιωτικές δυνάμεις για την εξέλιξη αυτή.
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονο διάλογο στις ΗΠΑ, όπου διασημότητες, όπως η Lady Gaga, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της άρσης της απαγόρευσης.
Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά ρεπουμπλικανοί, καθώς και κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού, έχουν εκφράσει φόβους ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την απόδοση του Σώματος στο πεδίο της μάχης.
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο μετά την έρευνα του Πενταγώνου που έδειξε ότι το 70% των 115.000 ερωτηθέντων στρατιωτικών και 44.000 από τις συζύγους τους τάσσονταν υπέρ της κατάργησης του νόμου του 1993.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και Αμερικανοί που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους προσπαθούν επί σειρά ετών να επιτύχουν την κατάργηση του νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1993 μετά την απόρριψη από τους επικεφαλής του στρατού του αιτήματος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν.
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος "Don't Ask, Don't Tell", περίπου 17.000 στρατιωτικοί αποπέμφθηκαν από το Σώμα επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.
Πηγή newsit