Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα όπως Ουκρανία και Πακιστάν


Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Είναι πιθανόν η χώρα να γνωρίσει την τύχη των κρατών μελών του ΔΝΤ που δεν εκπλήρωσαν τους όρους του Ταμείου, όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν: διακοπή πληρωμών μέχρι την διευθέτηση των διαφωνιών.
"Τα σχέδια της Ελλάδας είναι πιθανόν να παρακινήσουν την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν τις επόμενες δόσεις του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, προκαλώντας κρίση ρευστότητας για την κυβέρνηση", σύμφωνα με αναλυτή του Moody's Analytics.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα χωρίς να συμβουλευτεί τους διεθνείς πιστωτές του, είκοσι μόνο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο.
Δευτέρα και Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τήρησε σιγή, ενώ δεν απάντησε χθες το βράδυ σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παίζει ένα δύσκολο παιγνίδι. Η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να μην έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί το ρευστό, καθώς τα ταμεία θα είναι άδεια από τον μήνα αυτόν, ενώ οι αγορές χρέους είναι κλειστές για την Ελλάδα", σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Περιπλέκει τη κατάσταση το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, "η απόρριψη του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, του αποτελέσματος της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, θα αύξανε τον κίνδυνο αναγκαστικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας", εξέλιξη την οποία οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.
Το σχέδιο του δημοψηφίσματος περιπλέκει όλα τα σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 11 Οκτωβρίου η αποστολή του στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις μακρές συνομιλίες με την Ελλάδα για τους όρους της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στους όρους αυτούς δεν ετίθετο θέμα οποιουδήποτε δημοψηφίσματος.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας έριξε ψυχρό ρεύμα στις σχέσεις της Αθήνας με τον ΔΝΤ, που ήδη δεν βρίσκονταν σε καλό σημείο.
Μάλιστα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν άφησαν διόλου αδιάφορο τον ξένο Τύπου. Η Ελλάδα σε πληθώρα έντυπα και ιστοσελίδες ήταν πρώτο θέμα, όπως η Liberation και η Daily Mail.
 
Παράλληλα, και οι Times, αναφέρθηκαν στη χώρα μας επισημαίνοντας τη βουτιά των χρηματιστηρίων, ενώ και ο Independent, αναφέρθηκε στο χάος που επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας.
Επιμένει η Λαγκάρντ στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων
Στη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τον Ιούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα και ανοικτή στην ιδέα της αύξησης του ύψους του δανείου προς την χώρα. Από τον Σεπτέμβριο η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την προφανή αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, συνεχίζει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η κ. Λαγκάρντ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της. "Η απαρέγκλιτη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων παραμένει φυσικά πρωταρχικής σημασίας", έγραφε στις 27 Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Η έγκριση της εκταμίευσης του δανείου προς την Ελλάδα εκκρεμεί στο συμβούλιο διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η συμφωνία της 11ης Οκτωβρίου χρίζει επαναδιαπραγμάτευσης ή είναι άκυρη.
Το χειρότερο σενάριο για την ευρωζώνη θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού κρατών μελών του ΔΝΤ που θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν αξίζει πλέον την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Τέλος, σημειώνεται πως ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωνε χθες ότι το σχέδιο δημοψηφίσματος "είναι μια ‘ζαριά’. Εάν περάσει, μπορεί να είναι ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους. Εάν αποτύχει θα γίνει χαμός!"
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είναι πεπεισμένος: "Το αποτέλεσμα θα είναι ‘όχι’".

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...