Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Παιχνίδια επίδειξης» δύναμης από το Ιράν με το πετρέλαιο


«Σκληρό πόκερ» παίζεται μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης σε σχέση με το πετρέλαιο, καθώς χθες η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι διακόπτονται αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η είδηση αργότερα διαψεύστηκε από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν, ωστόσο ήταν αρκετή για να εκτινάξει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Τη σύγχυση αν η Ισλαμική Δημοκρατία κλείνει ή δεν κλείνει τις στρόφιγγες στη Δύση πυροδότησε είδηση του Reuters ότι σύμφωνα με το αγγλόφωνο πρόγραμμα της ιρανικής τηλεόρασης (Press TV), το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές έξι ευρωπαϊκών κρατών (Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία) για να τους ενημερώσει ότι σταματούν αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου τους, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τεχεράνη.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Πετρελαίου διέψευσε το δημοσίευμα. «Διαψεύδουμε το δημοσίευμα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Ρόιτερ. Στο μεταξύ όμως στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου είχε προλάβει να φτάσει τα 2 δολάρια στo Λονδίνο (119,8 δολάρια/βαρέλι) και τα 1,1 δολάρια στις ΗΠΑ (101,9 δολάρια), αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

Παρά τα παιχνίδια του Ιράν όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική καθώς όπως δήλωσε η Ένωση διαθέτη επάρκεια σε πετρέλαιο για 120 μέρες, ενώ ήδη η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της ώστε να καλύψει τις όποιες απώλειες.

Παράλληλα, ο επίτροπος Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ δήλωσε πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια». Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είναι η πλέον εξαρτημένη από το ιρανικό πετρέλαιο με μερίδιο άνω του 35% τον Δεκέμβριο ενώ τα αποθέματα επαρκούν για 90-100 ημέρες.

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η διακοπή των ιρανικών εξαγωγών

Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαβεβαιώνουν ότι θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε αργό πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές και συγκεκριμένα τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Καζακστάν.

Το ερώτημα ωστόσο αφορά τους όρους με τους οποίους θα αγοράζουν τις επιπλέον ποσότητες, καθώς ακόμα και αν μας καλύψει η Σαουδική Αραβία, το κόστος της πρώτης ύλης μπορεί να αυξηθεί για τα ελληνικά διυλιστήρια αφού καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τόσο ευνοϊκές πιστωτικές διευκολύνσεις όπως το Ιράν.

Η επίπτωση στην αγορά των καυσίμων προς το παρόν παραμένει άγνωστη ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και αυξήσεις στις τελικές τιμές.



iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...