Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση για τρόικα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες στην Αθήνα


Στο τραπέζι από χώρες του Eurogroup μαζί με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για το ελληνικό χρέος - Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία ζητούν να μη δοθεί το δάνειο πριν τις εκλογές

Μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαχείρισης του δεύτερου δανειακού πακέτου στην Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρονται στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης των υπουργών του Εurogroup.

To Reuters σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και στις τελευταίες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες για την παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ όμως σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται (χωρίς να κατονομάζει) το πρακτορείο «η Ελλάδα έχει ακόμα αναπάντητα ερωτήματα».

«Οι έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν τη φήμη ότι δουλεύουν εξαντλώντας τις προθεσμίες ή και υπερβαίνοντας τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις ανησυχίες του Εurogroup για αθέτηση της υπόσχεσης πλήρους εφαρμογής των μέτρων λιτότητας μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο» σημειώνει το Reuters.

To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε «διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας» αλλά και στην απαίτησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα χρήματα του νέου δανείου. Εκτός από τους Γερμανούς και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Φινλανδίας τηρούν σκληρή στάση έναντι στης Αθήνας καθώς συντάσσονται με την πρόταση να παραταθεί η χορήγηση του δανείου μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, σημειώνει το Bloomberg. Προκειμένου να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου, θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση ένα ενδιάμεσο δάνειο (bridge loan) αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Όμως το βασικό ζήτημα που εγείρουν οι συγκεκριμένες χώρες (εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους) είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει (μετεκλογικά) όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. «Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στους όρους και να βγάλει την οικονομία από τον κατήφορο» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των έντονων αμφιβολιών των ευρωπαίων υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός του Εurogroup η πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες». Επίσης στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η γαλλογερμανική ιδέα των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου. «Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν πριν προχωρήσουμε τις διαδικασίες» δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα. 


tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...