Περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, μάλλον, έχουν ήδη χαθεί, ή για να το θέσουμε καλύτερα, «πεταχτεί» σε έργα και υποδομές, που δεν θα αξιοποιηθούν τελικά και θα μείνουν απλώς να θυμίζουν το υπερφιλόδοξο όραμα διοργάνωσης των αγώνων. Μια διοργάνωση, το χάσιμο της οποίας όχι μόνο εκθέτει τους αρμοδίους, αλλά καταφέρνει και ένα σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της χώρας, η οποία διασύρεται διεθνώς τις τελευταίες μέρες.
Και όλα αυτά συνέβησαν μόλις λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του γραμματέα της ΔΕΜΑ, κ. Κούβελου, στις 10 Δεκεμβρίου, όταν τόνιζε εμφατικά «την ικανοποίη¬σή του για την πρόοδο των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», ορίζοντας, μάλιστα, επόμενη τακτική συνάντηση με τη Διαρκή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων τον Μάρτιο του 2011. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση τον διαψεύδει.
Τη στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου τύπου, η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής του Βόλου, αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσαρέσκεια την απώλεια των αγώνων, από τη στιγμή που έργα ύψους 120 εκατ. ευρώ και τα οποία προχωρούσαν με ικανοποιητικό ρυθμό τινάζονται πλέον στον αέρα.
Πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, για τα οποία -μόνο για ταξί ενός μήνα- χρειάστηκαν 90.000 ευρώ, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
Το συγκεκριμένο project φαίνεται πως, ήδη, κοστίζει στο ταλαιπωρημένο ελληνικό κράτος κι άλλα χαμένα λεφτά, τα οποία έγιναν κουρελόχαρτα. Η Λάρισα, πάντως, κοιτώντας τα δεδομένα με μια πιο ρεαλιστική ματιά, θεωρούσε από καιρό χαμένη υπόθεση τους αγώνες και έτσι δεν προχώρησε σε επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών.
Το συγκεκριμένο project φαίνεται πως, ήδη, κοστίζει στο ταλαιπωρημένο ελληνικό κράτος κι άλλα χαμένα λεφτά, τα οποία έγιναν κουρελόχαρτα. Η Λάρισα, πάντως, κοιτώντας τα δεδομένα με μια πιο ρεαλιστική ματιά, θεωρούσε από καιρό χαμένη υπόθεση τους αγώνες και έτσι δεν προχώρησε σε επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών.
Ερωτηματικά, πάντως, προκύπτουν για το τι πρόκειται να γίνει μια σειρά έργων που, βάσει της διοργάνωσης, είχαν εξαγγελθεί και τώρα ουσιαστικά είναι άχρηστα.
Ένα από αυτά, για παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, για την οποία προσωπικά, μάλιστα, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, είχε δεσμευθεί πως θα «τρέξει» με γρήγορο ρυθμό, για να προλάβει τη διοργάνωση των Μεσογειακών.
Επίσης, πρέπει να βρεθεί λύση για την αξιοποίηση της περιοχής του Κωπηλατοδρομίου, για τα έργα του αντλιοστασίου Πηνειού, για τα ευρύτερα αρδευτικά έργα, για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για το οποίο, μάλιστα, έριδα είχε ξεσπάσει για το ποιο θα είναι το τελικό του όνομα, για το τραμ, για το οποίο υπήρξε χρηματοδότηση μελέτης από το ΕΣΠΑ, περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, για τα έργα βελτίωσης Βελεστίνου - ΠΑΘΕ - Βόλου, για τη βελτίωση της παλιάς εθνικής Λάρισας - Βόλου, για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο πόλεων κ.ά. Για όλα τα παραπάνω, ήδη, έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για μελέτες.
Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που ο μέσος Έλληνας πραγματικά αγκομαχεί με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των τιμών καταναλωτικών αγαθών και τη συνεχή φοροεπιδρομή.
Μπορεί τόσο η κυβέρνηση όσο και κάποιοι από εμάς να ανακουφίστηκαν, εφόσον δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν και άλλα ποσά από τον εθνικό προϋπολογισμό για χάρη των Μεσογειακών Αγώνων σε Βόλο και Λάρισα. Παρόλα αυτά, πρέπει να σκεφτούμε πως ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές τόσο στη διεθνή εικόνα της χώρας μας που διέπρεψε το 2004 αφήνοντας άριστες εντυπώσεις όσο και στην τοπική κοινωνία, που έχασε μια ιστορική ευκαιρία τουριστικής ανάδειξης και ευρύτερης ανάπτυξής της. Από τους ανθρώπους της κοινωνίας αυτής ποιος θα ζητήσει μία συγγνώμη;
Και επειδή η ιστορία είναι αμείλικτη, σας θυμίζουμε τι δήλωνε ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην 74η ΔΕΘ (13/09/2009).
«Μεσογειακοί Αγώνες. Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να είναι, κι αυτό θέλουμε, απλώς αγώνες επαρχίας, της Θεσσαλίας. Να είναι Μεσογειακοί και Παγκόσμιοι Αγώνες, δηλαδή να έχουν το βάρος και την προβολή για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα διεθνώς. Διότι αυτοί οι αγώνες, όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα μεγαλύτερο γεγονός, είναι και μια δυνατότητα προβολής του πολιτισμού μας, προβολής του τουρισμού μας, προβολής των προϊόντων μας, προβολής της φιλοξενίας μας, του Ελληνισμού, του χαρακτήρα μας, της ταυτότητάς μας.
Δεύτερον, είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το δυναμικό και την επένδυση, για να κινητοποιήσει όλες τις τοπικές δυνάμεις, για σημαντικές υποδομές που θα μείνουν για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σκύψει πάνω στους Μεσογειακούς Αγώνες της Θεσσαλίας. Π.χ. η σιδηροδρομική γραμμή Βόλος - Λάρισα είναι στο κόκκινο, που είναι πάρα πολύ βασικό και είναι για μας προτεραιότητα, διότι είναι μια ήπια μορφή μεταφορών, συνάδει δηλαδή με τη λογική μας, της πράσινης ανάπτυξης.
Παρά ταύτα, θα κάνουμε το παν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί Μεσογειακοί Αγώνες μέσα σε αυτό το περιθώριο».
Παρά ταύτα, θα κάνουμε το παν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί Μεσογειακοί Αγώνες μέσα σε αυτό το περιθώριο».
Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την αφαίρεση των Μεσογειακών αγώνων από τη χώρα μας, έρχεται να διαψεύσει τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με το ότι θα κάνουν το παν ώστε να είναι οι καλύτεροι Μεσογειακοί Αγώνες. Σας θυμίζει κάτι το «λεφτά υπάρχουν»;
Πηγή : newsday.gr