Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η Σούδα περιμένει το «πράσινο» φως του ΟΗΕ;

Η Σούδα περιμένει το «πράσινο» φως του ΟΗΕ


Επιχειρησιακά σχέδια με αιχμή του δόρατος τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν αγκυροβολήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο ναύσταθμο της Σούδας, καταστρώνει το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε για «αρνητικές πολιτικές συνέπειες» την περασμένη εβδομάδα, αν οι ΗΠΑ επιτεθούν σε ακόμη μία μουσουλμανική χώρα.

Με βάση αυτή τη συλλογιστική, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι επιτελείς του Πενταγώνου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, κινήθηκαν για να σχεδιάσουν μια γκάμα «ουδέτερων» επιχειρησιακών επιλογών.

Μια σχετικά «παθητική» επιχείρηση, που θεωρείται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος που διεξάγεται από αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου και είναι σε θέση να «τυφλώνουν» τις τηλεπικοινωνίες του καθεστώτος Καντάφι με τις στρατιωτικές ομάδες που ελέγχει.

Οι New York Times έκαναν επίσης ειδική αναφορά στην παρουσία και το ρόλο που ενδεχομένως κληθούν να έχουν, υπό την πιθανή κάλυψη και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο Kearsage και το πλοίο συνοδείας Ponce, που κατέπλευσαν πρόσφατα στη Σούδα.

Τα πολεμικά σκάφη μεταφέρουν μια ειδική μονάδα πεζοναυτών, την 26η Marine Expeditionary Unit, η οποία είναι ικανή να διεξάγει αστραπιαίες κινήσεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Στη δύναμή της, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εντάσσονται πολεμικά αεροσκάφη τύπου Χάριερ, αμφίβια μέσα, ελικόπτερα και 400 πεζοναύτες. Ο στολίσκος μπορεί να εξελιχθεί ως φόβητρο και ως ένα μοντέρνο παράδειγμα της «διπλωματίας των κανονιοφόρων», που στοχεύει από τη μία να ενθαρρύνει τους εξεγερμένους και από την άλλη να διαλύσει το ηθικό των καθεστωτικών και μισθοφόρων που στηρίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι.
Πηγή newsbeast.gr
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...