Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση που παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των τηλεσκοπίων από τον Γαλιλαίο μέχρι τα Γιγάντια Τηλεσκόπια του σήμερα και του αύριο, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και στο Διάστημα, με σκοπό να περιγραφούν οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.
«Από την πρώτη στιγμή που οι πρώτοι μας πρόγονοι άνθρωποι περπάτησαν όρθιοι πάνω στη Γη ξεκίνησε και η ερωτική μας σχέση με τον ουρανό.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου και θυμίζει ότι «για χιλιάδες χρόνια τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διέθετε ο άνθρωπος ήταν τα μάτια του και ζούσε για τούτο περιορισμένος να βλέπει τα λαμπρότερα μόνο άστρα της νύχτας. Η εφεύρεση, όμως, του τηλεσκοπίου, πριν από 400 χρόνια, ήταν εκείνη που άλλαξε τελείως τα πράγματα, με αποτέλεσμα οι νέες ανακαλύψεις να διαδέχονται έκτοτε η μία την άλλη. Μερικά από αυτά τα «κρυμμένα» μυστικά του Σύμπαντος, έτσι όπως αποκαλύπτονται μέσα από τον φακό των τηλεσκοπίων θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην νέα ψηφιακή παράσταση «Παράθυρα στο Σύμπαν». Και το θέαμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού η προβολή πραγματοποιείται στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου μας με έκταση δυόμισι γηπέδων του μπάσκετ»...
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο το Σενάριο όσο και η Σκηνοθεσία της Παράστασης ανήκουν στον κ. Παναγιώτη Σιμόπουλο, η πρωτότυπη μουσική στην καΑριάδνη Μακίνον Άντριου, η ενορχήστρωση & εκτέλεση στον κ. Τάσο Κατσάρη, το κείμενο και η επιστημονική συνεργασία στον κ. Αλέξη Δεληβοριά, η επιστημονική Επιμέλεια στονκ. Διονύση Σιμόπουλο και η Τεχνική Διεύθυνση του Πλανηταρίου στον Δρ. Μάνο Κιτσώνα. Τέλος την αφήγηση έχουν πραγματοποιήσει με ιδιαίτερη επιτυχία, ο ηθοποιός κ. Μάκης Ρευματάς στα Ελληνικά και ο κ. Τομ Αλεξόπουλος στα Αγγλικά.
Παράλληλα με την παρουσίαση της νέας μας Ψηφιακής παράστασης το κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την έκθεση εικαστικών με τον ίδιο τίτλο της κ. Βασιλικής Σαργολόγου, η οποία θα φιλοξενείται από 3-27 Μαρτίου 2011 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η κ. Βασιλική Σαργολόγου, μέσα από την έκθεσή της «Παράθυρα στο Σύμπαν», παρουσιάζει στο κοινό, έργα εμπνευσμένα κατεξοχήν από το Σύμπαν που μας περιβάλλει. Σχέδια που άλλοτε θυμίζουν «αστρόπλοια», άλλοτε παραπέμπουν σε φράκταλς κι άλλοτε σε εικόνες βγαλμένες μέσα από ένα καλειδοσκόπιο, επιθυμούν να μεταδώσουν στο κοινό την αγαστή σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη και να προτείνουν την δική της «ανάγνωση» των πραγμάτων.
«Παράθυρα στο Σύμπαν» είναι ο τίτλος της έκθεσης εικαστικών της Βασιλικής Σαργολόγου, που φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου από 3 έως 27 Μαρτίου 2011 και περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά από σχέδια και γεωμετρικά μοτίβα, που -όπως εξηγεί η καλλιτέχνις- έχουν ως πηγή έμπνευσης το Σύμπαν που μας περιβάλλει.
Μέσα από την τέχνη που με τόση επιμονή, πάθος και αγάπη υπηρετεί τα τελευταία χρόνια η Βασιλική Σαργολόγου, μας καταθέτει έργα που άλλοτε παραπέμπουν σε αστρόπλοια και μελλοντικές αστροπολιτείες, και άλλωστε σε φράκταλς και καλειδοσκόπια.
Με πλούσια φαντασία και δημιουργικότητα, προτείνει γεωμετρικά μοτίβα και σχέδια που συνειδητά ή ασυνείδητα συνομιλούν με το χώρο της αστρονομίας, της φυσικής, των μαθηματικών και της γεωμετρίας.
Πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα του διαλόγου που μπορεί να αναπτύσσεται ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη και αυτός ακριβώς ο διάλογος είναι ένας από τους λόγους που το Ίδρυμα Ευγενίδου επέλεξε να φιλοξενήσει την έκθεση αυτή.
Η Βασιλική Σαργολόγου υπηρετεί την τέχνη της με γλυκύτητα και ηρεμία και ταυτόχρονα με πίστη και αποφασιστικότητα. Η ίδια παραμένει σιωπηλή όταν καλείται να μιλήσει, προτιμώντας να αφήσει τη δουλειά της να επικοινωνήσει με το κοινό. Η Βασιλική γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στα βάθη της Ασίας. Μεγάλωσε στην Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της. Ακολούθησε σπουδές Πολιτικού Μηχανικού και εργάστηκε επί σειρά ετών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από όπου και συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Ξεκίνησε να δημιουργεί από το 2004 και από τότε αφιερώθηκε με πάθος και αφοσίωση στην «νέα της γλώσσα», που δεν είναι άλλη από την τέχνη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ωρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά : 10:00-20:30.
Πηγή athensmagazine.gr