Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Συνολική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο ζήτησε ο Νταβούτογλου




Την πάγια θέση της Τουρκίας για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν της υφαλοκρηπίδας, όπως είναι η ελληνική θέση, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του την Τρίτη στο Mega. Ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών προχωρούν, παρότι παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
«Στόχος είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων» τόνισε κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας. Σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων και των παραβάσεων στο Αιγαίο υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να γίνονται πτήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο του χώρου δεν ανήκει στην Ελλάδα.«Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων αυξάνεται» πρόσθεσε για να διευκρινίσει ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στο διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου» κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, όπου επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος - Τουρκίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να αποφευχθούν πρακτικές και προκλήσεις που προκαλούν δυσμενή αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.
Όσον αφορά το Καστελόριζο που βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Καθημερινήο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί και η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι παραμένει η ειδική προσέγγιση της Τουρκίας στα ζητήματα του Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο. Υπογράμμισε δεν ότι η πολύ στενή συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας έχει προσδώσει νέα διάσταση στην ελληνοτουρκική συνεργασία.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε πως οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, ενώ ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών.
Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις Νταβούτογλου, ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, την απορία του για το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να αποδοκιμάσει «με τον τρόπο που έπρεπε» τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου εξέφρασε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να επινοήσει τρόπους, να βγάλει το Καστελόριζο έξω από την ανάπτυξη της ΑΟΖ. «Ο κ. Νταβούτογλου έχει αρχίσει να μεθοδεύει αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί εις βάρος της χώρας σε ένα μείζον εθνικό θέμα» υποστήριξε.
Των συνομιλιών Δρούτσα - Νταβούτογλου προηγήθηκε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της συνεδρίασης του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών, τον ερχόμενο Ιούλιο στην Άγκυρα, όπως και οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Νωρίτερα, ο κ.Νταβούτογλου συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις δηλώσεις του ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
«Είναι γνωστό -και είναι πάγια θέση μας- ότι ενθαρρύνουμε την προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την άλλη μεριά όμως, επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά, τις πάγιες και σταθερές ελληνικές θέσεις για όλα τα ζητήματα, πάντοτε σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα πρόβλημα προς διευθέτηση. Αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο» υποστήριξε.
Πηγή http://tvxs.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...