Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ζητά υπερδιπλασιασμό τεκμηρίων η Κατσέλη

"Ρελάνς" στην πρόθεση του Γ.Παπακωνσταντίνου να μειωθεί το αφορολόγητο όριο έκανε η Λούκα Κατσέλη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, προτείνοντας την μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Η υπουργός Εργασίας ζήτησε κατά πολύ σκληρότερη φορολόγηση για ακίνητα, Ι.Χ., σκάφη και λοιπά τεκμήρια διαβίωσης, με στόχο να βελτιωθεί η κατανομή των φορολογικών βαρών, ως απάντηση στην σχεδιαζόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Η Λούκα Κατσέλη πρότεινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο καίριες αλλαγές στη φορολόγηση των προσώπων, όπως είπε στο ραδιόφωνο του Flash96.
"Kατέθεσα μία πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών, η οποία αυτή τη στιγμή αξιολογείται, για υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης που ορίστηκαν από το νόμο που πέρασε το 2010", είπε η υπουργός, παραθέτοντας παραδείγματα για να υποστηρίξει τη θέση της.
Ζευγάρι με πρώτη κατοικία 150 τ.μ., δεύτερη κατοικία 100 τ.μ. δυο Ι.Χ. 1.800 και 1.200 κυβικών και σκάφος 10 μ. στο όνομα του συζύγου, πληρώνει φόρο 9 ευρώ. "Έχω μπροστά μου τη φορολογική δήλωση. Δηλώνει εισόδημα 19.300 ευρώ" τόνισε η κ.Κατσέλη. Με έναν πιθανό υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων σε σχέση με το Ν.3842, θα κλήθεί να καταβάλει πολύ περισσότερο φόρο, σημείωσε.
Η περίπτωση το συγκεκριμένο ζευγάρι να έχει απλώς κληρονομήσει τα παραπάνω θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν, κατά την κ.Κατσέλη, αλλά όπως είπε η υπουργός, ακόμη και το κόστος συντήρησης αυτής της περιουσίας είναι τέτοιο που να μην δικαιολογεί ένα εισόδημα μόνο 19.300 ευρώ. "9 ευρώ φόρος είναι κάτι ελάχιστο".
Η κ.Κατσέλη ανέφερε και δεύτερο παράδειγμα, σημειώνοντας ότι ιδιώτης με πρώτη κατοικία 300 τ.μ. εξ ημισίας με τη σύζυγο, δεύτερη κατοικία 200 τ.μ., δύο Ι.Χ. 3.000 και 2.000 κυβικών (ένα σε κάθε σύζυγο), πισίνα 60 τ.μ. και σκάφος 10 μέτρα του συζύγου, πληρώνει για εισόδημα 56.000 ευρώ ένα φόρο που δεν ξεπερνά τα 7.800 ευρώ.
"Δεν έχω τα στοιχεία μπροστά μου και δεν μ' αρέσει να μιλάω εάν δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά είναι πάρα πολλές δηλώσεις και πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000", εκτίμησε η κ.Κατσέλη.

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...