Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Υεμένη: Εντολή για σύλληψη αντικαθεστωτικού φυλάρχου

Τη σύλληψη του ισχυρού φυλάρχου Σάντεκ αλ-Αχμαρ, οι υποστηρικτές του οποίου μάχονται τις καθεστωτικές δυνάμεις στη Σαναά, διέταξε ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή σε όλο το βοηθητικό προσωπικό αλλά και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Σάλεχ και μέλη φυλών. Για δεκάδες νεκρούς χθες τη νύχτα στην πρωτεύουσα κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ. Οι μάχες έχουν επικεντρωθεί στη βόρεια Σαναά, όπου οι υποστηρικτές του αλ-Αχμαρ επιχειρούν να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο αλ-Αχμαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συγκρούσεις κοντά στο αεροδρόμιο συνεχίζονται και υπάρχει πιθανότητα να κλείσει. Χθες το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά λόγω των συγκρούσεων.
«Ο πρόεδρος διέταξε τη σύλληψη του αλ-Αχμαρ για να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της ένοπλης εξέγερσης», ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ, αρχηγός της ισχυρής συνομοσπονδίας φυλών Χάσεντ, είναι ένα από τους δέκα γιους του κάποτε πανίσχυρου Αμπντάλα αλ-Αχμάρ. Ενας από τους αδελφούς του, ο Χαμίντ αλ-Αχμάρ είναι γνωστός επιχειρηματίας και αρχηγός του κόμματος Αλ-Ισλάχ της αντιπολίτευσης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία, αποσύροντας διπλωματικό προσωπικό από τη χώρα. «Το επίπεδο της απειλής για την ασφάλεια είναι ιδιαίτερα υψηλό εξαιτίας της τρομοκρατικής δραστηριότητας και της πολιτικής αναταραχής. Υπάρχει συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια σε ολόκληρη τη χώρα και μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στις κυριότερες πόλεις», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που συνιστά στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στην Υεμένη και σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να αποχωρήσουν.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Υεμένης, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη Σαναά σε αποθήκη πυρομαχικών, που ανήκει στη φυλή της οποίας ηγείται η οικογένεια αλ-Αχμάρ.
Παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως καταστράφηκε η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου της αντιπολίτευσης, χωρίς να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες.

naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...