Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ολλανδία: Συναινέστε, αλλιώς σταματάμε τη χρηματοδότηση

Τη συναίνεση της ΝΔ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θέτει ως όρο για να συνεχίσει η Ολλανδία τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times.
Ο Ολλανδός υπουργός απαιτεί να εγγυηθεί και η Ν.Δ. τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, λέγοντας ότι «διαφορετικά, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία» ενώ παράλληλα εκφράζει την επιθυμία να φύγει από τα χέρια της Ελλάδας ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων για την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον ντε Γιάγκερ, για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πρέπει να είναι αρμόδιος ένας οργανισμός, αντίστοιχος με τον γερμανικό Treuhandanstalt, «για να χρησιμεύσουν ως διασφάλιση για τις πιστώσεις».
Βέβαια, ο Ολλανδός υπουργός αναφέρει ότι οι προτάσεις του - για μία λύση τύπου Treuhandanstalt και για εγγυήσεις για τα δάνεια προς την Ελλάδα - δεν θα αρέσουν στην ελληνική Βουλή, αλλά προσθέτει: «Νομίζω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον υπόψη του τέτοιες ευαισθησίες.
Πρέπει να είναι σαφές στην ελληνική Κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή, ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης προκαλεί πολιτικό κόστος. Αυτό ισχύει για την Ολλανδία και τη Γερμανία το ίδιο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ολλανδός υπουργός αντέδρασε με οξύ τρόπο στο επιχείρημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ότι τα περαιτέρω μέτρα εξυγίανσης θα ωθήσουν την Ελλάδα μόνο βαθύτερα στην ύφεση. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει πολύ περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.
Η αναδιάρθρωση είναι μια επιλογή
«Η συλλογή των φόρων είναι πάντα ελλιπής, υπάρχει πάρα πολύ γραφειοκρατία και ρυθμιστικό πλαίσιο, πάρα πολλά μονοπώλια και διαφθορά και η αγορά εργασίας δεν είναι αρκετά ελαστική».
Όσο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τη θεωρεί ως «μία επιλογή», σε περίπτωση που από την έκθεση του ΔΝΤ προκύψει ότι το χρέος δεν είναι διατηρήσιμο. «Όσο, όμως, το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη τη διατηρησιμότητα του χρέους, είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα. Κάθε ¨κούρεμα¨ της αξίας του χρέους θα μείωνε την πίεση».
Ο υπουργός είπε ότι φαίνεται η Ελλάδα να μην έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος που συνόδευσε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι στο δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε το ΔΝΤ. «Διαφορετικά, η Ολλανδία δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ».

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...