Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Χουριέτ - Βλέπει πάλι πρόοδο στις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Συνεχίζεται το μυστήριο με την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων
 
«Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά στην ειρήνη στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος σημερινού (Πέμπτη) δημοσιεύματος της «Χουριέτ». Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο στο δημοσίευμα περιέχονται «προωθημένες» θέσεις, όπως π.χ. ότι οι δύο πλευρές συζητούν ακόμη και τη μείωση των εξοπλισμών.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα», τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που απαιτείται ώστε να φθάσουμε σε λύση. Και επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει απτά δείγματα γραφής από την Αγκυρα μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα στις 12 Ιουνίου. Πρόσθεταν μάλιστα ότι το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στην κατά καιρούς απόπειρα της άλλης πλευράς να εμφανίσει ότι υπάρχει κινητικότητα που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη «Χουριέτ», οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε ένα «υποσχόμενο επίπεδο» έπειτα και από τον τελευταίο γύρο διερευνητικών επαφών που είχαν στο Τσεσμέ στις 16 και 17 Μαΐου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης ε.τ. κ. Π. Αποστολίδης. Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι στις συνομιλίες εξετάζονται τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και του εναερίου χώρου, και ότι στο «πακέτο ειρήνης» περιλαμβάνονται επίσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών και η μείωση των εξοπλισμών.

Μυστήριο με την ακύρωση των ασκήσεων

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει απόλυτα το σκηνικό με την αναβολή των δύο τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο (Εφές 2011 και Ντενίζκουρντού 2011). Το σενάριο ακύρωσής τους ως μονομερής ένδειξη καλής θελήσεως προς την Ελλάδα φαίνεται ότι απορρίπτεται και στην Αθήνα η βασική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για κάποιου είδους διαμάχη μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και στρατιωτικού κατεστημένου, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Παρατηρητές στην Αγκυρα υπογραμμίζουν τη συνάντηση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ αργά το βράδυ της Τετάρτης – προφανώς για να συζητήσουν επί της ακύρωσης των ασκήσεων. Κατά ορισμένους άλλους, ίσως η απόφαση τόσο του προέδρου Γκιουλ όσο και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την τελική φάση των ασκήσεων να ενόχλησε τους στρατιωτικούς.

Άλλο ένα σενάριο που κυκλοφόρησε στην Αγκυρα είναι μήπως η ακύρωση εντάσσεται στις συζητήσεις για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο. Τούτο έγινε διότι από την Τρίτη βρίσκεται στην Τουρκία – και επιστρέφει σήμερα – αντιπροσωπεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ για συνομιλίες με τούρκους στρατιωτικούς. Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ σημείωναν ότι οι συνομιλίες αυτές γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αφορούν μόνο στα υπάρχοντα ΜΟΕ, όχι σε καινούρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ», που επικαλείται πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν ετέθη στις συζητήσεις αυτές θέμα αμοιβαίου αιτήματος για ακύρωση ασκήσεων. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες ασκήσεις «Καταιγίδα» και «Ιωνάς».

tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...