Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πιέσεις από G8 για τη δέσμευση προσαρμογής των Αραβικών χωρών

Στην άσκηση πίεσης προς τα δεσποτικά αραβικά καθεστώτα για αυτομεταρύθμιση, στην επιδίωξη συνεργασίας Ισραήλ και Παλαιστινίων, καθώς και στην ουσιαστική μη παρέμβαση στα θέματα της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης και μιας διακρατικής ρύθμισης του Ιντερνέτ, φαίνεται να περιορίζεται η Σύνοδος Κορυφής του G8 την πρώτη μέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου διέρρευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι οκτώ ισχυρές και πλούσιες χώρες του G8 θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση της Συρίας και τον ηγέτη της Λιβύης να σταματήσουν τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του πληθυσμού των χωρών τους που αξιώνει τον εκδημοκρατισμό της χώρας και να αρχίσουν «διάλογο» και «ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις».
Ακόμη, το G8 θα δεσμευθεί σε μια «διαρκή σύμπραξη» με την Τυνησία και την Αίγυπτο και θα καλέσει το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να προχωρήσουν σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση».
Tέλος, τo G8 θα εκφράσει την «εμπιστοσύνη» του στην ικανότητα της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, και θα αναγνωρίσει το ρόλο των κυβερνήσεων όσον αφορά την κατάρτιση ρυθμιστικού πλαισίου στο Διαδίκτυο.

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...