Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ «Η νεολαία θα εξεγερθεί ξανά όπως τη δεκαετία του ΄60»

Ο διασημότερος εν ζωή γάλλος φιλόσοφος προτείνει «τοπικές δράσεις παντού», λέει τα χειρότερα για τον Νικολά Σαρκοζί και πιστεύει ότι η παγκόσμια εξέγερση είναι προ των πυλών

ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «γκουρού της γαλλικής Αριστεράς».Ο ίδιος φέρει με υπερηφάνεια τον τίτλο του μαρξιστή.Αλλά και του φιλοσόφου
που ανήκει στην περίφημη γαλλική σχολή της δεκαετίας του ΄60 μαζί με τον Αλτουζέρ,τον Λακάν,τον Ντεριντά,τον Λιοτάρ και τον Ντελέζ. «Είμαι ο τελευταίος επιζών» λέει κρατώντας αποστάσεις από τους
νεότερους συναδέλφους του που «υπερασπίζονται την καθιερωμένη τάξη και τον καπιταλισμό».Συναντήσαμε τον Αλέν Μπαντιού την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε καλεσμένος του
Γαλλικού Ινστιτούτου.Αρχισε τη συζήτηση λέγοντας ότι μιλάει πολύ καλά αρχαία ελληνικά, τα οποία όμως δεν τον βοηθούν καθόλου να καταλάβει τα σύγχρονα που μιλούν οι πολλοί έλληνες φίλοι του.

Κατηγορούν τον Μπαντιού ότι «μισεί τη δημοκρατία». Αλλωστε δηλώνει ότι «η δημοκρατία δεν είναι παρά ένα όργανο προπαγάνδας του καπιταλισμού» . Μας διευκρινίζει όμως ότι απορρίπτει τη σημερινή μορφή οργάνωσης των κρατών και όχι τις ιδέες περί ελευθερίας, ισότητας και αδερφοσύνης. Τον ρωτάμε αν έχει υπόψη του κάποιο καλύτερο πολίτευμα από το δημοκρατικό. «Τα τρομοκρατικά και δεσποτικά κράτη που δήλωναν κομμουνιστικά απέτυχαν» λέει. «Συνεπώς πιστεύω ότι το ερώτημα παραμένει,προς το παρόν,ανοιχτό».
Ο Μπαντιού είναι βέβαιος ότι ύστερα από μια περίοδο αδράνειας της νεολαίας, «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα περίοδο νεολαιίστικης εξέγερσης.Μόνο που η εξέγερση αυτή είναι προς το παρόν εντελώς τυφλή διότι δεν έχει μνήμη,το ιστορικό της παρελθόν είναι πολύ αδύναμο. Ηδη έχουμε την Τυνησία και την Αίγυπτο.Θα υπάρξει μια νέα παγκόσμιαεξέγερση της νεολαίας όπως συνέβη στη δεκαετία του ΄60». Η κρίση μπαίνει «υποχρεωτικά» στη συζήτηση. Ο Μπαντιού λέει ότι δεν τον εντυπωσιάζει τόσο η ίδια η κρίση γιατί «ήταν πάντα πιθανή και κάποια στιγμή αναπόφευκτη,ιδίως αφότου απελευθερώσαμε πλήρως το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η αδυναμία της απέναντι πλευράς την οποία αποκάλυψε η κρίση: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ότι παντού η απάντηση των κρατών,των κυβερνήσεων,των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων είναι πανομοιότυπη- πρέπει να σώσουμε το σύστημα.Κανείς δεν έχει άλλη ιδέα εκτός από το να σώσουμε το σύστημα».
Θεωρεί επίσης εντυπωσιακό το ότι ο κόσμος βλέπει τους μισθούς να μειώνονται, την ανεργία να αυξάνεται, όμως «δεν προτείνει καμία εναλλακτική λύση στα μέτρα που παίρνουν αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις - ο Θαπατέρο, ο Γκόρντον Μπράουν,η Μέρκελ ή ο Παπανδρέου κάνουν το ίδιο πράγμα.Γνώριζα ότι οι λαϊκές δυνάμεις είχαν μεγάλη αδυναμία,όμως η κρίση αποκάλυψε το βάθος της αδυναμίας μας- λέω “μας” γιατί είναι και η δική μου».

Σύμφωνα με τον Μπαντιού, διανύουμε ακόμη την «εποχή της κατάρρευσης του κομμουνισμού». Ο κομμουνισμός «έπρεπε να καταρρεύσει, ήταν ήδη νεκρός» λέει. Ομως το μόνο που προέκυψε ήταν η ιδέα ότι ο καπιταλισμός είναι αναπόφευκτος για όλους. Ο ίδιος προτείνει «να διοργανώσουμε παντού μια αντίσταση τοπική και να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τις αντιστάσεις αυτές όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά σε πιο ευρύ εφόσον η κρίση είναι παγκοσμιοποιημένη.Οσο δεν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα υποχρεωθούμε να συναινέσουμε τελικά,είτε το θέλουμε είτε όχι, στην άποψη που κυριαρχεί σήμερα: όλα έχουν αποτύχει,μη μας μιλάτε για σοσιαλισμό, για κομμουνισμό, δεν υπάρχει παρά μόνο μια φυσική οικονομία,η καπιταλιστική».

Ποια η χρησιμότητα των φιλοσόφων σήμερα; τον ρωτάμε. «Πρώτον, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αμφισβητεί τις επικρατούσες απόψεις, να μην παίρνει τίποτε ως θέσφατο επειδή είναι το έθιμο,η συνήθεια,η οικογένεια,η πατρίδα.Δεύτερον,υπογραμμίζουν ό,τι νέο στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική- δεν δημιουργούν αναγκαστικά καινοτομίεςαλλά τις οργανώνουν, τις παρουσιάζουν.Τρίτον,ο φιλόσοφος πρέπει να δίνει κουράγιο:να δείχνει ότι όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα,μπορούμε να επικρίνουμε τις επικρατούσες απόψεις,καινοτομίες υπάρχουν πάντα,μικρότερες ή μεγαλύτερες».

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπαντιού έγραψε ένα βιβλίο επικριτικό για τον Νικολά Σαρκοζί το οποίο έκανε πάταγο. Η άποψή του για τον γάλλο πρόεδρο σήμερα είναι «ακόμη χειρότερη γιατί έχει πλευρές τις οποίες δεν είχα δει τότε. Για παράδειγμα, μια βαθιά περιφρόνηση προς τους διανοουμένους και την κουλτούρα.Μια πλευρά χυδαία. Μια πλευρά κάπως σαν τον Μπερλουσκόνι:συγχρωτίζεται πάντα με πλούσιους,σκηνοθετεί την ιδιωτική του ζωή και χρησιμοποιεί μονίμως όλα τα δυνατά δημαγωγικά τεχνάσματα.Δεν έχει καν ένα σχέδιο με συνοχή.Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του».
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΜΕΤΑΛΕΝΙΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΑΟΪΣΤΗΣ
Ο Αλέν Μπαντιού γεννήθηκε πριν από 74 χρόνια στο Ραμπάτ του Μαρόκου.Σπούδασε Μαθηματικά,δίδαξε επί 30 χρόνια Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VΙΙΙ (Βενσέν) και το 1999 ανέλαβε την έδρα της Φιλοσοφίας στην Εcole Νormale Superieure όπου συνεχίζει να διδάσκει μετά την πρόσφατη συνταξιοδότησή του.Εχει γράψει πολλά φιλοσοφικά και πολιτικά δοκίμια,με κορυφαίο το «Από το είναι στο συμβάν».Ταγμένος στην Αριστερά,δραστηριοποιείται στη «μεταλενινιστική και μεταμαοϊκή» Πολιτική Οργάνωση,της οποίας υπήρξε συνιδρυτής το 1985,μια μετακομματική οργάνωση που ασκεί άμεσες λαϊκές παρεμβάσεις σε εύρος ζητημάτων.
«Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ΄ Ο,ΤΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ»
Η νεοελληνική κοινωνία κυοφορεί επώδυνα κάτι καινούργιο με εσωτερικές ανισορροπίες,εκτιμά ο Μπαντιού.Εμποδίζεται όμως από την τριβή του σύγχρονου με τους «παράδοξους αρχαϊσμούς». 

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ότι παντού η απάντηση των κρατών, των κυβερνήσεων, των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων είναι πανομοιότυπη- πρέπει να σώσουμε το σύστημα. Κανείς δεν έχει άλλη ιδέα εκτός από το να σώσουμε το σύστημα» λέει ο Αλέν Μπαντιού
- Εχετε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα. Πώς κρίνετε την ελληνική νοοτροπία;

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό μοντερνισμού και αρχαϊσμού.Θα ήταν λάθος να λέγαμε ότι οι Ελληνες παραμένουν δέσμιοι της παράδοσης,όμως υπάρχουν παραδοσιακά χαρακτηριστικά που είναι πιο έντονα στην Ελλάδα απ΄ όσο στη Γαλλία.Ο εθνικισμός είναι σαφέστατα πιο έντονος στην Ελλάδα.Για έναν Γάλλο είναι εντυπωσιακή η θέση της θρησκείας που παραμένει πολύ σημαντική και δεν είναι διαχωρισμένη από το κράτος,ούτε στα χαρτιά ούτε στην πράξη.Την ίδια στιγμή,η ελληνική είναι μια σύγχρονη κοινωνία.Η Ελλάδα με ενδιαφέρει διότι έχει βαθιές αντιφάσεις.Επιπλέον,την πλήττει η κρίση με εξαιρετική ένταση.Από όλα αυτά κυοφορείται κάτι καινούργιο.Θα είναι όμως μια δύσκολη κύηση διότι υπάρχει αυτή η τριβή του σύγχρονου με την κλασική εθνική φιγούρα.Οι κοινωνίες όπου επιβιώνουν παράδοξοι αρχαϊσμοί παρουσιάζουν ενδιαφέρον διότι έχουν εσωτερικές ανισορροπίες και δεν γνωρίζουμε τι θα παραγάγουν τελικά». 


Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι ταινία παίζει στο... Υπουργικό;;

Προβολές βιντεοδιαλέξεων στα υπουργικά συμβούλια; Για πολλούς υπουργούς είναι άλλη μία καινοτομία που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει όσους γνωρίζουν πώς σκέπτεται και ενεργεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Για κάποιους είναι μια πολυτέλεια η οποία δεν συμβαδίζει με την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας. Και για άλλους είναι απλώς μια βαρετή διαδικασία, είτε επειδή γνωρίζουν ήδη το περιεχόμενο των διαλέξεων είτε επειδή δεν συμμερίζονται τέτοιου είδους καινοτομίες. Γεγονός είναι ότι οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν πλέον μετατραπεί σε εκδηλώσεις πολυμέσων, με προβολές βίντεο, τα οποία ο κ. Παπανδρέουεπιλέγει από την ιστοσελίδα ted. com, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και τη διάδοση πρωτοποριακών ιδεών. 
Oπως λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, το concept των βιντεοπροβολών ταιριάζει απολύτως στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ο Πρωθυπουργός. Οσο για το πώς έφτασε στο ted. com, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν και κάποιες ενδείξεις υπάρχουν:

μεταξύ των προσκεκλημένων στο ted συγκαταλέγονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού κ. Μπιλ Κλίντον και ο κ. ΤζεφΜάλγκαν, ο οποίος ήταν ένας από τους ξένους συμβούλους που είχε διοριστεί στο πλευρό του κ. Παπανδρέου προ ενός έτους.
Μακράς διαρκείας
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν η παρουσίαση ενός πιλοτικού σχεδίου για την εκπαίδευση από την υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου συνοδεύτηκε από την προβολή μιας (υποτιτλισμένης) διάλεξης του σερ Κεν Ρόμπινσον με θέμα την «Επανάσταση στην εκπαίδευση». Επειτα συζητήθηκε η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Τραγική ειρωνεία: η συνεδρίαση εκείνη έπρεπε να διακοπεί και να συνεχιστεί για την επόμενη ημέρα, διαφορετικά η διάρκειά της θα ξεπερνούσε τις πέντε ώρες.
«Τροφή για σκέψη»
Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι οι προβολές θα συνεχιστούν. «Πρώτα θα δούμε ένα βίντεο, όπως κάνουμε πια» είπε και εξήγησε: «Αυτές τις διαλέξεις δεν τις παρουσιάζουμε για να υιοθετούμε όλες τις απόψεις τους αλλά για να έχουμε “τροφή” για σκέψη». Κάποιοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον. Αλλοι, όπως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προτίμησαν να μελετούν τους φακέλους που είχαν μπροστά τους. Για τους επιμελείς πάντως ο κ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια έκπληξη: εργασία για το σπίτι. Τους πρότεινε να παρακολουθήσουν μια διάλεξη με θέμα τη διαφθορά...


Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτρωγαν σκυλοτροφές για έξι μήνες... γιατί δεν ήξεραν τη γλώσσα στη χώρα στην οποία μετανάστευσαν!

Το περιστατικό μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό: ένα ζευγάρι ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ετρέφετο επί έξι σχεδόν μήνες με... ζωοτροφές!
Ψώνιζαν τρόφιμα από ένα σουπερμάρκετ και μη γνωρίζοντας τη γλώσσα έπαιρναν από τα ράφια τροφές με κρέατα κατάλληλα μόνο για σκύλους και γάτες...
Υπάρχουν ίσως και χειρότερα. Και ένας λαός που έχει τροφοδοτήσει τη διεθνή Μετανάστευση με εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, που έχει δημιουργήσει «ελληνικές πόλεις» μέσα σε μεγαλουπόλεις όπως το Σικάγο της Αμερικής, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός τουλάχιστον όταν αντιμετωπίζει κοινωνικά απόκληρους είτε οικονομικά ανήμπορους ξένους που βλέπουν τη σημερινή Ελλάδα σαν επίγειο... παράδεισο.
Είσαι λοιπόν ασφαλώς politically correct όταν υποστηρίζεις τους ταλαίπωρους αλλοδαπούς που κατακλύζουν διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και μερικές σκιερές πλευρές της εικόνας. Οι επίδοξοι μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι, είναι εκείνοι που πρώτοι εφάρμοσαν στην πράξη τις οδηγίες της... τρόικας- εδώ και πολλά χρόνια. Διότι πολλών Ελλήνων η περιουσία αυξήθηκε επειδή είχαν στη δούλεψή τους φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλοδαπούς εργάτες εργαζόμενους σε χωράφια, εργοτάξια και φάμπρικες αντί πινακίου φακής. Χωρίς αυξήσεις, επιδόματα, δώρα και συλλογικές συμβάσεις...
Αν σήμερα υπάρχει ανεργία, εν πολλοίς αυτή οφείλεται στο ότι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί απασχολούνται σε κάθε είδους εργασία- κατά προτίμηση στα αληθώς βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. 
Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε. Δεν γίνεται και το κρέας απείραχτο και ο σκύλος χορτάτος... 


Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου

Γιγάντια εμπορικά κέντρα έτοιμα να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες για ψώνια αλλά και την αναψυχή και διασκέδαση των επισκεπτών τους. Σας παρουσιάζουμε τα μεγαλύτερα εμπορικά κένρα του πλανήτη. Κάποια από αυτά αποτέλεσαν ιδιαίτερα επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις κάποια άλλα όχι.
Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν όλα βρίσκονται στην Ασία και κανένα στην Ευρώπη!!!
10. Siam Paragon – Μπανγκόκ, Ταϋλάνδη (340000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
9. Berjaya Times Square – Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία (370000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
8. Istanbul Cevahir – Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (375000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
7. SM Megamall – Μανίλα, Φιλιππίνες (395000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
6. West Edmonton Mall – Έντμοντον, Καναδάς (410000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
5. Dubai Mall – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (410000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
4. SM Mall of Asia – Μανίλα, Φιλιππίνες (470000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
3. Central World – Μπανγκόκ, Ταϋλάνδη (520000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
2. Golden Resources Mall – Πεκίνο, Κίνα (670000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα
1. New South China Mall – Dongguan , Kίνα (720000 τ.μ.)
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα


πηγή: http://www.perierga.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διακόπτει τη λειτουργία του Al Jazeera η Αίγυπτος, «μαύρο» και στο δορυφορικό σήμα


Κάιρο, Αίγυπτος
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέκοψε τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που είχε για ημέρες συνεχή ροή ειδήσεων και ζωντανή εικόνα από το Κάιρο.

«Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε την αναστολή των επιχειρήσεων του Al Jazeera ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Κάθε νόμιμο μέτρο πρέπει επίσης να ληφθεί ώστε να εμποδιστεί το τηλεοπτικό δίκτυο από το να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο μετάδοσης, επισήμαναν ακόμη οι αιγυπτιακές Αρχές.

Επιπλέον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για διακοπή της λειτουργίας στην Αίγυπτο, το Al Jazeera ανέφερε ότι ο αιγυπτιακός δορυφόρος Nilesat διακόπτει το σήμα του δικτύου, χωρίς να επηρεαστούν άλλα δίκτυα. Με αυτή την εξέλιξη το Al Jazeera είναι εκτός αέρα για πολλά αραβικά κράτη. Ζητώντας συγγνώμη από τους τηλεθεατές, ο σταθμός τους ενημέρωσε για εναλλακτικές συχνότητες.

Από την πλευρά του, το δίκτυο τόνισε πως η απόφαση των Αρχών έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού». Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το Al Jazeera ενημερώθηκε σήμερα το πρωί [ενν. της Κυριακής] από τις αιγυπτιακές Αρχές» .

Η χώρα από την Παρασκευή έχει αποκοπεί από το Ίντερνετ με απόφαση της κυβέρνησης, απόφαση που χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα».

Παρά το διαδικτυακό μπλακάουτ που τους στέρησε την πρόσβαση στο email και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν για το συντονισμό των ενεργειών, οι Αιγύπτιοι βρήκαν άλλους τρόπους επικοινωνίας καθώς με τη βοήθεια ξένων εταιρειών χρησιμοποιούν συνδέσεις dialup προς το εξωτερικό



Πηγή : in.gr.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξεσηκώνουν τα πάρτι του Καβαλίερε

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Μιλάνο κατά του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με κύρια αναφορά στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Ρούμπι Καρίμα.

Το αριστερό συνδικάτο Cgil, τα κόμματα της κεντροαριστεράς, γυναικείες οργανώσεις, όπως η «Ας Βγούμε από τη Σιωπή» και η οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, Arcigay οργάνωσαν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Το κύριο σύνθημα της πρωτοβουλίας ήταν «μια διαφορετική Ιστορία για την Ιταλία, είναι εφικτή. Μαζί, άνδρες και γυναίκες».

Με άσπρες εσάρπες, μπαλονάκια και πανό, οι διαδηλωτές, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους εισαγγελείς του Μιλάνου, και ειδικότερα στην εισαγγελέα Ίλντα Μποκασσίνι, η οποία, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ασχολείται με έρευνες σε βάρος του Καβαλιέρε.

Η διευθύντρια της εφημερίδας «Λ’ Ουνίτα», Κοντσίτα Ντε Γκρεγκόριο δήλωσε «Πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα, στις νεαρές συμπατριώτισσές μας, ότι το να εκδίδεσαι δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις καριέρα». Στο παλτό τους πολλές διαδηλώτριες είχαν κολλήσει φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας και μια από αυτές δήλωσε «Το κάναμε για να αποδείξουμε ότι, στην Ιταλία, υπάρχουν και ερευνήτριες, άνεργες, νοικοκυρές, εργάτριες, και όχι μόνο συνοδοί πολυτελείας».

Ακόμα, στη διαδήλωση συμμετείχε ο τιμημένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Ντάριο Φο και η σύζυγός του, ηθοποιός Φράνκα Ράμε.

Η πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος», Ρόζι Μπίντι, τόνισε «πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία για να καταστήσουμε σαφές ότι η πλειοψηφία των Ιταλίδων δεν είναι στην διάθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι».
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί εγκατέλειψαν το πόστο τους μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο.

Εξάλλου, οι κάτοικοι της Ράφα, από την παλαιστινιακή πλευρά, δήλωσαν ότι η λαθραία μεταφορά προϊόντων προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των τούνελ έχει ανασταλεί.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν καύσιμα με τον φόβο ελλείψεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο υπεύθυνος του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα, Γάζι Χάμαντ, που ανήκει στη Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φυλάκιο θα παραμείνει κλειστό για πολλές ημέρες, εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και συνοριοφύλακες εγκατέλειψαν τα πόστα τους την Παρασκευή.

Η Χαμάς έχει αναπτύξει πολλές εκατοντάδες άνδρες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι ήρεμη και ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Στρατός ενίσχυσε τη φρουρά που ελέγχει τα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο, καθώς φοβάται ότι η ανασφάλεια στη χώρα θα προκαλέσει κύμα παράνομων μεταναστών προς το Ισραήλ, αλλά και την εισροή βομβιστών.

Ο Σάλαχ αλ Μπαρναουίλ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη θέση της ισλαμιστικής οργάνωσης σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο. «Το μόνο που ελπίζουμε είναι να δούμε να επιστρέφουν στην Αίγυπτο η ηρεμία και η σταθερότητα και τον αιγυπτιακό λαό να επιλέγει ελεύθερα και δημοκρατικά τους εκπροσώπους του» δήλωσε.

Οι κάτοικοι της Γάζας εκφράζουν την ανησυχία τους για το κλείσιμο του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα.

Ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ αλ Σάουα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο: «Βασιζόμαστε στην Αίγυπτο για πολλά πράγματα και η Αίγυπτος ήταν πάντα η πύλη μας προς τον έξω κόσμο (...) Φοβόμαστε ότι θα διακοπεί η παροχή καυσίμων».

Ένας άλλος κάτοικος της Γάζας, ο Αχμέντ Αμπού Σίντο επεσήμανε: «Αν πέσει το καθεστώς της Αιγύπτου, πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα αραβικά καθεστώτα».

πηγή: zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς τα Ίμια έγιναν «γκρίζα ζώνη»

Τη μυστική συμφωνία με τους Αμερικανούς για την κρίση των Ιμίων και το πώς η ελληνική διπλωματία αποδέχθηκε, εμμέσως, ότι τα νησιά αυτά αποτελούν «γκρίζα ζώνη» αποκαλύπτει επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Γουόρεν Κρίστοφερ, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Η επιστολή απευθύνεται προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο, και στον Τούρκο ομόλογό του, Ντενίζ Μπαικάλ, φέρει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996 και αναφέρει πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεσμεύθηκαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ίμια και την γύρω περιοχή, αλλά και να μην επιστρέψουν σε αυτήν.

Μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Φεβρουαρίου 1996 ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωνε ότι «οι Η.Π.Α. δεν αναγνωρίζουν ελληνική ή τουρκική κυριαρχία στα Ίμια/Καρντάκ και πιθανολογείται ύπαρξη και άλλων νησίδων στην ίδια κατάσταση».

Η επιστολή

Ο κ. Κρίστοφερ στην επιστολή επισημαίνει: «Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες.

Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο των δύο επιστολών είναι ίδιο, αλλάζουν μόνο τα ονόματα των χωρών και την επέδωσαν στους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ ο πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, και ο επιτετραμμένος στην Άγκυρα, Φράνσις Ριτσαρντόουν, στις 6 Φεβρουαρίου.

Η βαρύτητα και το νόημα μιας τέτοιας επιστολής από τον επικεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας είναι προφανής, αφού με τον τρόπο αυτό, οι Η.Π.Α. ανέλαβαν, πέραν του ρόλου μεσολαβητή, και αυτόν του εγγυητή.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, -εγκλωβισμένη στο κατά πολλούς μη πραγματικό δίλημμα, «πόλεμος ή συμβιβασμός»-, ανέλαβε την υποχρέωση να αποχωρήσει από τα Ίμια, τα οποία μέχρι τότε αποτελούσαν αδιαμφισβήτητο ελληνικό έδαφος, και να μην επιστρέψει, ίσως, να εξηγεί και την αρχική ενόχληση που φέρεται να εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν παρέλαβε την επιστολή.

Ωστόσο, η αρχική αυτή ενόχληση, αν ποτέ υπήρξε, δεν εμπόδισε τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, να ευχαριστήσει επισήμως και από το βήμα της Βουλής την αμερικανική πλευρά για την παρέμβασή της, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επιστολή που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ούτε βεβαίως απέτρεψε τον τότε υπουργό Εξωτερικών και σήμερα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, από τη διαβόητη ρήση του, «πείτε ότι την ελληνική σημαία την πήρε ο άνεμος».


Πώς επιβεβαιώθηκε η μυστική συμφωνία

Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, διά της οποίας τα Ίμια έγιναν «γκρίζα ζώνη», επιβεβαιώθηκε την επομένη, με τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, που επιχειρούσε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην Καλόλιμνο. Τότε η Αθήνα διαμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία που είχε εξασφαλίσει ο διαμεσολαβητής Ρ. Χόλμπρουκ αφορούσε μόνο στα Ίμια ή τα... «Ίμια/Καρντάκ», όπως τα αποκαλούσαν πλέον οι Αμερικανοί...

Τηλεγράφημα της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα προς τον κ. Κρίστοφερ, στις 7 Φεβρουαρίου, ανέφερε: «Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησίδα της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είπαν ότι μόνον η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Η.Π.Α. στις 30 - 31 Ιανουαρίου. Έτσι, κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)». Το τηλεγράφημα επισημαίνει πως «η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας ότι η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνον τα Ίμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες» και ζητεί σχετική επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πράγματι στις 8 Φεβρουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και πως η συμφωνία αφορούσε μόνο στα Ίμια: «Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ίμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους...

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Άγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμα αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών, Πάγκαλο, και Άμυνας, Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την κρίση έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Χ. Καραθανάσης, ο υπ. Π. Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Ε. Γιαλοψός.
Πηγή: zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάτρα: Συλλήψεις παράνομων μεταναστών

Πολλή δουλειά χθες για τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Πάτρας..


Συγκεκριμένα, οι Λιμενικοί προέβησαν σε συλλήψεις παράνομων μετανάστών σε 4 διαφορετικές περιπτώσεις μέσα σε μια μέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το dete.gr λίγο μετά τις 14:00, συνελήφθη ένας 46χρονος οδηγός φορτηγού, γιατί είχε κρύψει τέσσερις μετανάστες στο όχημά του, λίγο πριν την επιβίβαση του σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Στις 17:30, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που επιχείρησαν να μπουν σε πλοίο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ λίγα λεπτά μετά τις 19:00, συνελήφθη ένας 54χρονος οδηγός, γιατί μετέφερε στο όχημά του, τρεις μετανάστες. Οι αλλοδαποί ήταν κρυμμένοι σε παλέτες με κυλίνδρους χαρτιών.

Τέλος, στις 23:25 συνελήφθη ένας 32χρονος οδηγός φορτηγού, που ήταν φορτωμένο παλέτες χαλκού, γιατί μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εννέα αλλοδαπούς.

Οι συλληφθεντες αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.

πηγή: www.newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φάμπρικα 1 δισ. ευρώ...

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΕΟΦ βρίσκονται φαρμακαποθήκες αλλά και μεταπωλητές που διαθέτουν παρτίδες σκευασμάτων στο εξωτερικό, κερδίζοντας από τη διαφορά της τιμολόγησης .

Τα «κρυφά αποθέματα» φαρμάκων, που κατέχουν παράνομα τόσο ορισμένες φαρμακαποθήκες όσο και συνεταιρισμοί προμηθειών φαρμάκων αλλά και ορισμένα φαρμακεία, αναζητούν οι ελεγκτές του ΕΟΦ, καθώς παρατηρείται τεχνητή έλλειψή τους, ενώ συγχρόνως γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, μέσω εξαγωγών!
Η συγκυρία της απεργίας των φαρμακοποιών ευνοεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, την περαιτέρω «συσκότiση» στις κινήσεις των επιχειρήσεων αυτών.
Γι' αυτό και ο ΕΟΦ άρχισε από την περασμένη εβδομάδα να ρίχνει... βροχή τα πρόστιμα και τις 6μηνες απαγορεύσεις εξαγωγών για φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά.
Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γιάννης Τούντας, ζήτησε από τα φαρμακεία άμεση ενημέρωση για τις εκάστοτε ελλείψεις και από τις φαρμακαποθήκες να κοινοποιούν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού προς ενημέρωση των φαρμακείων.
Εκτιμάται ότι τα κέρδη από τις παράλληλες εξαγωγές, που κάνουν οι «μεσάζοντες» μεταπωλητές του φαρμάκου και όχι οι φαρμακευτικές εταιρείες, αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Η κερδοσκοπία μέσω παράλληλων εξαγωγών γιγαντώθηκε και οργίαζε επί των ημερών της «γαλάζιας διακυβέρνησης», φτάνοντας στο σημείο, εκτός από τα πλεονάσματα, οι «εξαγωγείς» να στερούν από τον ασθενή ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα. Μια «φάμπρικα» που τώρα επιχειρείται να ελεγχθεί αποτελεσματικά.
Οι εξαγωγές φαρμάκων επιτρέπονται στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων σε χώρες της ΕΕ, υπάρχει όπως ποινικό αδίκημα όταν δεν φροντίζουν οι διακινητές των φαρμάκων να διατίθενται πρωτίστως στην ελληνική αγορά οι αναγκαίες ποσότητες, να υπάρχουν αποθέματα τριμήνου και να εξάγονται μόνο τα πλεονάσματα.
Η διαφορά
Οι φαρμακαποθήκες ωστόσο, εκτός από την αναγκαία ποσότητα για την ελληνική αγορά συσσωρεύουν φάρμακα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες και δεν εξάγουν μόνο τα αποθέματα, αλλά και μεγάλο μερίδιο όσων προορίζονται για τα φαρμακεία της χώρας!
Κι αυτό, γιατί η τιμή που αγοράζονται τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ακριβώς αυτή η διαφορά επιτρέπει στα κυκλώματα να κερδίζουν τεράστια ποσά, εξάγοντάς τα σε ανταγωνιστικές τιμές, ακόμα και σε χώρες όπου βρίσκεται η... έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας που τα παράγει!
Τα φτηνότερα φάρμακα πιάνουν στις αγορές Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας αυξημένη τιμή έως και 600% (!), ενώ τα μέσης τιμής και τα ακριβά σκευάσματα από 20% έως και 40%. Ηδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν εκτελούν ολόκληρες τις παραγγελίες, αλλά αρκούνται σε ποσότητες που αντιστοιχούν στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Σε εξώδικο που έστειλε πρόσφατα στον ΕΟΦ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή την έλλειψη δεκάδων φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων, κατονομάζονται 34 φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμοί κ.λπ., που αρνούνται συστηματικά να παραδώσουν φάρμακα.
«Σοβαρότατο πρόβλημα που άπτεται της δημόσιας Υγείας αποτελεί η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά», αναφέρει ο Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο ΣΦΕΕ ζητά «να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων επανεξάγουν φάρμακα, στερώντας τη θεραπεία από ασθενείς που την έχουν ανάγκη».
Με... καπέλο
Από τα εκατοντάδες φάρμακα που τον τελευταίο καιρό λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά βρίσκονται στη λίστα αυτών που εξάγονται, είναι μεταξύ άλλων: Seroquel (αντιψυχωσικό) σε 8 διαφορετικές συσκευασίες με τιμή από 17 έως 57 ευρώ, Aspirin (αναλγητικό) από 0,45 και 0,79 ευρώ, που όμως στη Γερμανία εξάγεται προς 6,20 ευρώ (!), χάπια Mirapexin (πάρκινσον) σε 6 συσκευασίες με τιμές από 9 έως 135 ευρώ, χάπια Emselex (ακράτεια) 29 ευρώ, Exelon (αλτσχάιμερ) σε 5 συσκευασίες σε τιμές από 30 έως 74 ευρώ, χάπια Lyrica (ινομυαλγία) σε 4 μορφές με τιμές από 13 έως 60 ευρώ.
«2ο στάδιο»
Μεγάλη απάτη και με τις ταινίες γνησιότητας
Οι παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούν τα κυκλώματα επιτρέπουν και «κομπίνες σε δεύτερο στάδιο», που είναι η παράνομη εκμετάλλευση των αυτοκόλλητων ταινιών. Ορισμένοι φαρμακοποιοί σε συνεργασία με γιατρούς αποκολλούν τις ταινίες από τα εξαγόμενα φάρμακα και στη συνέχεια με πλαστές συνταγές, τις κολλούν λίγες λίγες σε ασφαλιστικά βιβλιάρια, κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, και μοιράζονται τα κέρδη, που αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια τον χρόνο. «Ο ΕΟΦ, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος Γιάννης Τούντας, έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή της ταινίας γνησιότητας σε όλο το φάσμα της διακίνησης, ώστε να μπορεί εντός του 2011 να έχει μία αξιόπιστη και συνεχή αξιολόγηση της αγοράς του φαρμάκου».

πηγή: http://www.e-go.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλειστά τα ιατρεία του ΙΚΑ από Τρίτη έως Παρασκευή



Απεργία διάρκειας τεσσάρων ημερών, από την Τρίτη έως την Παρασκευή, εξήγγειλαν οι γιατροί του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου τους, τα πολυιατρεία του Ιδρύματος δεν θα λειτουργήσουν από την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, καθώς κηρύχθηκαν δύο διαδοχικές 48ωρες απεργίες.

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας έχουν κηρύξει για την Τρίτη 4ωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι.

Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πλούσιος σε πετρέλαιο ο Πατραϊκός κόλπος;



Την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου, τόσο στον Πατραϊκό Κόλπο, όσο και στην Δυτική Ελλάδα, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το περιοδικό "Φάκελοι" της εφημερίδας "Έθνος". 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 

Το κοίτασμα αυτό υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο από αυτό του Πρίνου, που στα 25 χρόνια λειτουργίας του έχει δώσει γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.

Η ακρίβεια των εκτιμήσεων μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με γεωτρήσεις, ωστόσο σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η πιθανότητα ανακάλυψης αγγίζει το 11% ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια μεθοδολογία, θεωρεί ως ιδανικό ποσοστό το 20%.

Το ίδιο έγγραφο χαρτογραφεί κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, με πιθανή ποσότητα πετρελαίου 9 έως 27 εκατομμύρια βαρέλια και ποσοστό επιτυχίας 11%.

Κοιτάσματα πετρελαίου εκτιμάται πως υπάρχουν και στην υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, με εκτιμώμενα δυνατά αποθέματα μισού δις βαρελιών.

Επίσης, αποκαλύπτεται η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στο νομό Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, που υπολογίζονται στα 30 δις m3.



Πηγή : news it.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Πάρτε μας από την κόλαση" - Δεκάδες Έλληνες της Αλεξάνδρειας ζητούν να φύγουν από τη χώρα



- Συσκέψεις τώρα στο ελληνικό προξενείο για να εκτιμηθεί η κατάσταση
- Έτοιμα δύο C130 από την Ελλάδα για μετάβαση στην Αίγυπτο
-















Τουλάχιστον 150 Έλληνες,από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση απομάκρυνσή τους από την πόλη,στην οποία επικρατεί αναρχία! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του onalert.gr αυτό αποφάσισαν το πρωί οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκτιμήσουν τη κατάσταση. 

Αρκετοί από τους 150 είναι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο της πόλης,οι οποίοι είναι λογικό να έχουν τρομοκρατηθεί. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαδηλωτές,αλλά οι ένοπλες συμμορίες που έχουν δημιουργήσει δραπέτες φυλακών,οι οποίες κάνουν επιθέσεις ακόμη και σε σπίτια.Η Πολεμική Αεροπορία έχει έτσι κι αλλιώς έτοιμα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και το μόνο που περιμένει είναι το πράσινο φως για την απογείωση. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του onalert

Το Newsit μίλησε με το ελληνικό προξενείο. Αυτή την ώρα συσκέπτεται ο Έλληνας πρόξενος της Αλεξάνδρειας με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας για να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αν συντρέχει λόγος εκκένωσης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου από την Αλεξάνδρεια για το Newsit, εν μέσω του χάους, κακοποιοί έχουν αποδράσει από τις φυλακές, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, από όπου οπλίστηκαν και πραγματοποιούν επιθέσεις. Όπως λέει συμμορίες καταδίκωναποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους κατοίκους των θεωρούμενων "προνομιούχων" περιοχών της Αλεξάνδρειας,στις οποίες κατοικούν κυρίως ξένοι.

Από το τζαμιά χθες το βράδυ οι μουεζήνιδες καλούσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και σε κάποιες γειτονιές κάλεσαν όλους τους άνδρες να οπλιστούν με ότι μπορούσαν και να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης οι οποίες θα φρουρούν τις κεντρικές εισόδους των πολυκατοικιών!

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν φυσικά και στο Κάϊρο,όπου μάχες ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Αμππου Ζααμπάλ βορείως του Καίρου.



Κανείς δεν κατάφερε να δραπετεύσει αλλά οκτώ σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν στις μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σ΄όλα τα "πλούσια" προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης με αποστολή την προστασία των πολιτών. Το ίδιο έχει συμβεί και στις περιοχές που βρίσκονται τα καλά ξενοδοχεία του Καϊρου. Διαβάστε την ανταπόκριση στο Onalert

Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία απομακρύνουν τους πολίτες τους

Το Ισραήλ έχει ήδη απομακρύνει τους πολίτες τους από την Αίγυπτο, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα τους αμερικανούς πολίτες όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.

"Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες στην Αίγυπτο που επιθυμούν να φύγουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη", σύμφωνα με την ανακοίνωση. "Οι πτήσεις θα αρχίσουν να αναχωρούν από την Αίγυπτο τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου", προσθέτει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της. Επειτα από αίτημα της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines προετοιμάζεται να στείλει δύο αεροσκάφη της στην Αλεξάνδρεια και ακόμη ένα στο Κάιρο, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο πρακτορείο Ανατολή.

Αυτές οι πτήσεις μισθώθηκαν για τους Τούρκους που διαμένουν στην Αίγυπτο επιπλέον των κανονικών πτήσεων που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι. Τα τρία αεροσκάφη της Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν με προορισμό τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Άραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.



Πηγή : news it.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εικοσιτετράωρη απεργία σε Μετρό και ΗΣΑΠ τη Δευτέρα - Στάση εργασίας στα λεωφορεία



Αθήνα
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

Οι ηλεκτροδηγοί του ΗΣΑΠ και του Μετρό, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα δύο μέσα μεταφοράς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και πως ο πολυδιαφημιζόμενος διάλογος περιορίσθηκε σε δύο συναντήσεις χωρίς καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων να έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε.

Επίσης, εκτιμούν ότι αν το σχέδιο νόμου ψηφισθεί ως έχει τότε το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο θα είναι χειρότερο από το σημερινό, θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στο επιβατικό κοινό και θα καταστρέψει ακόμα και τον σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας για πέντε ώρες, από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να μετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου.

Παράλληλα, εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως αποφάσισαν το Σάββατο.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι «κατεδαφίζεται κάθε κεκτημένο» τους και μιλούν για «αιφνιδιασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως στο εργασιακό κομμάτι, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δρομολογεί την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες 750 μετατάξεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες σε δεύτερη φάση και αφού έχει προκύψει ο ακριβής αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού από τα οργανογράμματα των νέων φορέων.

Επίσης, υπολογίζεται ότι φέτος θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 400 άτομα, στα οποία θα προστεθούν άλλα 300 το 2012 και 200 το 2013.



Πηγή : in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αμείωτη η οργή των διαδηλωτών στην Αίγυπτο! Με έμπιστους του Μουμπάρακ η νέα κυβέρνηση



Κάιρο
Νέο πρωθυπουργό και, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, αντιπρόεδρο όρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ενώ η χώρα κλονίζεται για πέμπτη ημέρα από τις διαδηλώσεις που ζητούν ανατροπή του καθεστώτος. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, στους δρόμους παραμένουν οι Αιγύπτιοι αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.

Tο Σάββατο, ο Χ.Μουμπάρακ επέλεξε τον στενό του συνεργάτη Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, για τη θέση του αντιπροέδρου -για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, κίνηση που κάποιοι ελπίζουν ότι σηματοδοτεί την πρόθεση του Μουμπάρακ για «ομαλή μετάβαση». Ο Ο.Σουλεϊμάν ορκίστηκε αυθημερόν.

Παράλληλα, επιλέχθηκε ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Αχμέντ Σακίφ για τη θέση του πρωθυπουργού. Οι δύο προσωπικότητες, σημειώνουν οι αναλυτές, προέρχονται από τις τάξεις του Στρατού και χαίρουν εκτίμησης στην Αίγυπτο, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η επιλογή τους θα καταφέρει να εκτονώσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι Αιγύπτιοι αγνοούν την απαγόρευση κυκλοφορίας -που έχει επιβληθεί για δεύτερη ημέρα- και παραμένουν στους δρόμους με βασικό σύνθημα το «Κάτω ο Μουμπάρακ». 

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Τα τανκ παραμένουν επίσης στους δρόμους αλλά ο στρατός σε πολλές περιπτώσεις δεν επεμβαίνει και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών. Το σύνθημα «Λαός και στρατός χέρι με χέρι» ακούγεται συχνά από διαδηλωτές που σκαρφαλώνουν πάνω στα τανκ.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Αστυνομία, που δεν διστάζει να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, όταν δεν χρησιμοποιεί δακρυγόνα ή πλαστικές σφαίρες.

Δεκάδες οι νεκροί, κύμα λεηλασιών στις πόλεις

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια.

Άλλες πηγές δίνουν περισσότερους νεκρούς, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται τουλάχιστον σε 1.500. Σε τέτοια επίπεδα εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο αριθμός των συλληφθέντων. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου.

To Σάββατο, πλήθος διαδηλωτών εφόρμησε στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές επιτέθηκαν και στο κτίριο του υπουργείου Πληροφόρησης ενώ προσπάθησαν να επιτεθούν και σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Aιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διαδηλωτές εισήλθαν και στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, το κτίριο του οποίου βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τον Ζαχί Αουάς, προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, oι διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο μούμιες.

Εν μέσω του χάους, οκτώ κρατούμενοι στη φυλακή Αμπού Ζαμπάλ βόρεια του Καΐρου έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των αστυνομικών όταν προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Κατά την απόπειρα απόδρασης τραυματίστηκαν άλλοι 120 κρατούμενοι.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις τρεις μεγάλες πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ, όπου κύμα λεηλασιών σε καταστήματα και δημόσια κτίρια διαδέχεται τις πορείες.

Κάτοικοι σε πλούσια προάστια του Καΐρου ανέφεραν πως στους δρόμους των περιοχών τους αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από λεηλασίες.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές πως, λόγω της απουσίας της αστυνομίας, «έμμισθοι» ένοπλοι αναλαμβάνουν την προστασία των πλουσιότερων σπιτιών ή, σε φτωχότερες περιοχές, οργανώνονται ομάδες περιφρούρησης από τους κατοίκους.

Αρκετοί ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν τη χώρα, κατά κανόνα χωρίς προβλήματα. Το Σάββατο, αεροσκάφος της ισραηλινής ΕL ΑL μετέφερε περίπου 200 Ισραηλινούς (ανάμεσα στους οποίους και τις οικογένειες των Ισραηλινών διπλωματών στην Αίγυπτο) εκτός της χώρας, ενδεικτικό της ανησυχίας του Τελ Αβίβ για τις εξελίξεις. Οι ίδιοι οι διπλωμάτες παρέμειναν στο Κάιρο.

Διαδηλώσεις και στο εξωτερικό

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ επεκτάθηκαν το Σάββατο και σε πρεσβείες της Αιγύπτου στο εξωτερικό.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης οργανώθηκαν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά του Μουμπάρακ κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες μπροστά στις πρεσβείες της Αιγύπτου στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Την παραίτηση του Χ.Μουμπάρακ ζητούσαν και διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εκατοντάδες πολίτες (στην πλειονότητά τους φοιτητές) διαδήλωσαν μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία ζητώντας «Ελευθερία για την Αίγυπτο».

Παρόμοιες εικόνες και στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου στη συγκέντρωση μπροστά στην εκεί πρεσβεία συμμετείχε και ο ηγέτης του κύριου κόμματος της ιορδανικής αντιπολίτευσης. «Ολονυκτία» για τους νεκρούς της εξέγερσης οργανώθηκε έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Δαμασκό.



Πηγή : in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...