Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αλλάζουν όλα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Τα αποτελέσματα για τις συντάξεις μαϊμού


Μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή, η διάταξη για την υπαγωγή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μια τριετία μετά, το 2017, όλες αυτές οι οφειλές να εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία.

Οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι

Ο υπουργός, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, κατέθεσε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια τα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις 51.551 καταχρηστικές συντάξεις ανά κλάδο του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σύνολο των αναπόγραφων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανέρχεται σε 6.251 το 2012 και σε 6.168 το 2011, στον ΟΓΑ το 2012 οι αναπόγραφοι ανήλθαν σε 4.624 και το 2011 σε 502. Στον ΟΑΕΕ οι αναπόγραφοι ανήλθαν συνολικά σε 1.151, στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ σε 21, στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 86, στο ΤΕΑΔΥ οι αναπόγραφοι ανέρχονται σε 5.518, στο ΤΕΑΠΑΣΑ σε 830, στο ΕΤΑΤ σε 794, στο ΕΤΕΑ σε 1,253, στο ΜΤΠΥ σε 2.484, στο ΝΑΤ σε 4.780 στο ΓΛΚ (συντάξεις δημοσίου) σε 2.277 αναπόγραφους.

Κατά την ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου το 2013, οι αναπόγραφοι του ΟΓΑ ανέρχονται σε 995, του ΕΤΑΑ σε 5.205, του ΤΕΑΠΑΣΑ σε 2.204, του ΝΑΤ σε 1.167, του ΕΤΑΤ σε 294 και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε 110 αναπόγραφους.

Συντάξεις αιτία θανάτου

Όπως ενημέρωσε επίσης ο υπουργός, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η απογραφή των συντάξεων αιτία θανάτου. Η απογραφή αυτή που αφορά 521.000 συντάξεις γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το σώμα των συνταξιούχων και το χρονοδιάγραμμα είναι και αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 μήνες.

Ειδικά για τις περιπτώσεις καταχρηστικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Προσωρινή διακοπή

Για τις «αταυτοποίητες» συντάξεις, δηλαδή, τις συντάξεις που δεν είναι μεν καταχρηστικές, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι σήμερα μόλις 350.000 είναι αυτές οι συντάξεις, για τις οποίες υπάρχουν ελλιπή στοιχεία σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στόχος είναι να μηδενιστούν οι αποκλίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Για τις λίγες περιπτώσεις "αταυτοποίητων" που θα παραμείνουν, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι θα υπάρξει μια διακοπή προσωρινή στο τέλος Απριλίου, δυσάρεστη μεν αλλά προσωρινή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέχρι οι συνταξιούχοι να δώσουν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ.

Πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στο πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό και σε ασφαλιστικό πιστοποιητικό, δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται και για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε όμως ότι έχουν προβλεφθεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους ελεγκτές που θα υπογράφουν πιστοποιητικά όταν δεν πρέπει.

Οικονομική αστυνομία-ΣΕΠΕ

Για τη συνεργασία του ΣΕΠΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι η οικονομική αστυνομία εμπλέκεται στο τμήμα της αδήλωτης εργασίας με τρόπο που να ενισχύει και να συμπληρώνει το ΣΕΠΕ και όχι με τον τρόπο που να το επικαλύπτει.

Τα κόμματα

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής.

Την εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, αλλά ότι θα ενισχυθούν κιόλας, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και κατήγγειλε ότι ιδιωτικοποιείται ένας ακόμη ελεγκτικός τομέας, αυτός για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφού θα ανατίθεται σε ελεγκτικά γραφεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

Την πεποίθηση ότι το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» δημιουργεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων, που θα αποτρέπει την παραβατικότητα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος που τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε ότι με τις διατάξεις που οδηγούν σε αύξηση των εισφορών στο εργόσημο μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, έκανε γνωστή ο Παύλος Χαϊκάλης καταγγέλλοντας προχειρότητα και ελλιπή στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνος με πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, αλλά σημείωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής επειδή το σύστημα «Αριάδνη» θα οδηγήσει στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Στο μεγάλο όφελος, δημοσιονομικό, ηθικό και πολιτικό, των διατάξεων αναφέρθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου κυρίως διότι «γνωρίζοντας τον ακριβή αριθμό των συντάξεων μπορεί να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές». Εξέφρασε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις στις διατάξεις για το εργόσημο αν και το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι προωθούνται μέτρα απαλλαγής των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και προειδοποίησε ότι τις διατάξεις για το εργόσημο θα τις αξιοποιήσουν οι εργοδότες εις βάρος όσων δουλεύουν κανονικά.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο μικροσκόπιο τριών δικαστών η κρίση των κυπριακών τραπεζών


Το διορισμό ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προεδρίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιτροπή αποτελείται από τρεις καταξιωμένους δικαστικούς. Πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Πικής και μέλη οι Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

«Οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής είναι ευρύτατοι. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλήψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο, στην προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα, εξασφάλισε εξαιρέσεις καταθέσεων από την όποια απομείωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup.
Πρόκειται για τις καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και των πανεπιστημίων, στις οποίες περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν έργα ανάπτυξης συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Επίσης, μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει εξασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των ταμείων πρόνοιας αλλά και των ταμείων συντάξεων στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.

Πέραν αυτής της ρύθμισης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ετοιμάσουν, εντός των ημερών, ολοκληρωμένη πρόταση για κάλυψη μέρους των απωλειών, που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Ακόμη, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την ετοιμασία νομικού πλαισίου με στόχο τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Στο διαιτητικό δικαστήριο θα μπορούν να προσφύγουν όσοι κάτοχοι αξιογράφων πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί, για να τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.

Άλλη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά τη μείωση του μισθού των μελών του κατά 20%, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει, ήδη, εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέες έρευνες αποκαλύπτουν τα μυστικά της Iεράς Σινδόνης


Ένα καινούργιο γύρο συζητήσεων, ίσως και αντιπαράθεσης, αναμένεται να προκαλέσει μία καινούργια έρευνα που έγινε στην Ιταλία για την Ιερά Σινδόνη.


Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Σινδόνη, δεν αποτελεί «μεσαιωνικό δημιούργημα», όπως αποδέχεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά ότι το λινό ύφασμα που φέρει εντυπωμένη την εικόνα ενός γενειοφόρου άντρα, δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα από το 300 π.Χ. μέχρι το 400 μ.Χ.

Σίγουρα όμως, αυτό το λινό ύφασμα δεν κατασκευάστηκε μεταξύ του 1260 και 1390, όπως λέει ο Τζιούλιο Φάντι που είναι καθηγητής μηχανολογίας και θερμικών μετρήσεων στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα.

Η μελέτη που ο ίδιος διενήργησε μαζί με συναδέλφους του, και η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο «Το μυστήριο της Σινδόνης», (Il Mistero della Sindone), αξιοποίησε τεχνολογίες βασισμένες στην χρήση υπέρυθρων ακτίνων και φασματοσκοπίας με σκοπό να αναλυθούν σε βάθος ορισμένες ίνες από το ύφασμα.

Αυτές οι ίνες, που φυλάσσονται σε ειδικό χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία, είχαν αφαιρεθεί το 1988 από τη Σινδόνη με σκοπό να χρονολογηθούν με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14.
Στη συνέχεια, εξετάστηκαν οι ίνες από εργαστήρια στην Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και την Αριζόνα, και τα δεδομένα που προέκυψαν έδειξαν ότι η Σινδόνη κατασκευάστηκε τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν έγιναν αποδεκτά απ' όλους τους ειδικούς. Υποστηρίχτηκε ότι οι ίνες που εξετάστηκαν μπορεί να υπέστησαν αλλοίωση της αρχικής τους σύστασης από άλλες ίνες που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκατασταθεί τμήμα του υφάσματος που εκτέθηκε σε πυρκαγιά κατά τον μεσαίωνα.

Η καινούργια ιταλική έρευνα, υποστηρίζει ότι η Σινδόνη είναι πολύ παλιότερη.

Η Ιερά Σινδόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Χριστιανισμού. Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο θεωρούν πως πρόκειται για το ύφασμα με το οποίο σκεπάστηκε το σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση από το Σταυρό.

Στο καθεδρικό ναό του Τορίνο, συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο για να δουν το κειμήλιο. Το ίδιο το Βατικανό ουδέποτε είπε ανοικτά αν πιστεύει στην αυθεντικότητα της Σινδόνης ή όχι.

Ο πάπας Βενέδικτος είχε ωστόσο πει μια φορά ότι η αινιγματική εικόνα που εξεινονίζεται στο ύφασμα μας θυμίζει πάντα τα Πάθη του Χριστού.

Όμως, πολύ μεγαλύτερο μυστήριο από το πότε κατασκευάστηκε η Σινδόνη, είναι το πώς αυτό το λινό ύφασμα κρατά εντυπωμένη μέσα του, την εικόνα ενός σώματος που φέρει σημάδια από καρφιά στα πόδια και τους καρπούς, σημάδια από αγκάθια στο μέτωπο και τραύμα από αιχμή δόρατος στο στήθος.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πτώση στις τιμές των ενοικίων σε όλη την Ελλάδα


Πτώση ενοικίων κατοικιών 14-15% σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνει πανελλαδική έρευνα με τη συμμετοχή των γραφείων του δικτύου της REMAX στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16- 22% κατά μέσον όρο, στην Αττική η πτώση έφτασε 12- 13% και στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο 14- 17%.

Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των 5 ευρώ έως λίγο πάνω από 7 ευρώ, με κατώτατη τιμή ανά τμ 3 ευρώ στα Καμίνια, Νεάπολη & Εξάρχεια και ανώτατη τα 11 ευρώ στην Εκάλη & το Παλαιό Ψυχικό.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3,5 έως 5 ευρώ με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη & Πολίχνη) γύρω στα 2 ευρώ και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία που αγγίζουν τα 10 ευρώ.

Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα 2 ευρώ και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα 7 ευρώ.

Τι ψάχνουν οι ενοικιαστές

Αναζητώντας το προφίλ του υποψηφίου ακινήτου προς ενοικίαση, η πλειοψηφία των γραφείων που συμμετείχαν στην έρευνα, καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

Είναι στην πλειοψηφία τους τύπου Διαμέρισμα (από εδώ εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές περιοχές κυρίως των Βορείων προαστίων της Αττικής όπου ζητούνται μεζονέτες/ μονοκατοικίες). Είναι σχετικά νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10- 15 ετών) και αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα Βόρεια Προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα).

Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τμ (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των Βορείων Προαστίων).

Το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα 1000 με 1200 ευρώ το ανώτατο).

Τα χαρακτηριστικά αυτά που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση: Η αυτόνομη θέρμανση Φ/Α (στις περιοχές της Ελλάδος όπου αυτό υπάρχει) είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (σε ποσοστό 76%). Η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα).

Η θέση του ακινήτου (σε ποσοστό 53%). Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%). Η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%). Η ύπαρξη τζακιού (29%). Ο όροφος και η θέα με ποσοστό εξίσου (24%).



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» - Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις για το αιώνιο ζήτημα


Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 6 έως τις 28 Απριλίου και από τις 18 έως τις 26 Μαΐου, η Διαδραστική Έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου θα ασχολείται με τη ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες, διοργανώνοντας μια νέα σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με θέμα: «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;».

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

* 13:30- 14:10- Επίδειξη πειραμάτων: «Η ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες» (προτείνεται για παιδιά άνω των οκτώ ετών και ενήλικες).

Η επιστημονική ομάδα των πειραμάτων ψάχνει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα όπως: Τι είναι η ζωή; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι ζωντανό και τι όχι; Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Πώς αναζητούμε στοιχεία για εξωγήινους ζωντανούς οργανισμούς;

* 15:30- 16:30- Διαδραστικό εργαστήρι: «Παλαιοντολόγοι για άλλους πλανήτες» (προτείνεται για παιδιά από επτά έως δέκα ετών).

Τα παιδιά θα προσεγγίζουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και τη διαδικασία απολίθωσης των ζωντανών οργανισμών, ενώ στο τέλος θα κατασκευάσουν τα ίδια το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα.

* 17:30- 18:20- Διαδραστική αφήγηση: «Πώς φτάσαμε στον Δαρβίνο;»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες).

Θα παρουσιάζεται η θεωρία της Εξέλιξης και τα σταδιακά βήματα εωσότου ο Δαρβίνος δημοσιεύσει το έργο του.

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν όμως να τις παρακολουθήσουν με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε "ξένα χέρια" για 40 χρόνια δεκάδες λιμάνια της χώρας


Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες γα την «αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας» από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, όπως κατέστησε σαφές η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, παρέχει αμέριστη συμπαράσταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα και τα οφέλη παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η υπουργός Τουρισμού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, με την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου, μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου, ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των μαρίνων και μικρών λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το έργο της αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων εντάσσεται στο έργο "Νηρηίδες" που προβλέπει την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών, 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, η διαδικασία αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες:

1. Την ομαδοποιημένη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από τη δημιουργία ομάδων (Clusters) τουριστικών λιμένων, τα οποία θα αποτελούνται από μία Κεντρική Μαρίνα που θα λειτουργεί ως βασικός κόμβος και από αριθμό περιφερειακών τουριστικών λιμένων.

2. Τη στοχευμένη αξιοποίηση μεμονωμένων τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από την εξειδικευμένη αξιοποίηση τεχνικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών συγκεκριμένων τουριστικών λιμένων. Μάλιστα, προβλέπεται η αναβάθμιση κάποιων από αυτών σε μαρίνες για megayachts και σε μαρίνες πολυτέλειας.

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου 2013, αφορά στην ομάδα (Cluster) που περιλαμβάνει ως Κεντρική Μαρίνα τον Άλιμο και ως περιφερειακούς τουριστικούς λιμένες, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση της Ύδρας και του Πόρου αφορά σε τμήματα των λιμένων χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσίες της ακτοπλοΐας.

Θα ακολουθήσουν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα, και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε luxury μαρίνα.

«Η υλοποίηση του Έργου θα έχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη, αφού θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, θα συμβάλει στη δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα και θα συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των εσόδων και των ωφελειών για το ελληνικό δημόσιο» , τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση θα γίνει με μορφή παραχώρησης και μακροχρόνιας μίσθωσης των τουριστικών λιμένων, και όχι πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της μίσθωσης οι τουριστικοί λιμένες επιστρέφουν στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των νέων υποδομών που έχουν υλοποιηθεί από τους επενδυτές.

Η κάθε διαγωνιστική διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει μέση διάρκεια 6-9 μήνες.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ανέφερε: «Στο ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις περισσότερο σαν μοχλό ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες παρά σαν αγοραπωλησία με αυστηρά εισπρακτική οπτική. Μια αποκρατικοποίηση είναι επιτυχημένη μόνο όταν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μόνο όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας, όταν συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ ʽεπέκταση στην προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο δευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, τόνισε: «Σήμερα, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού Έργου για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ενός πραγματικά αναπτυξιακού Έργου που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα που έχουν σήμερα οι τουριστικοί λιμένες στη χώρα μας».



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατρός κατηγορείται για 7 φόνους και διερευνάται αν ευθύνεται για 300 θανάτους


Μία βραζιλιάνα γιατρός, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε τον θάνατο επτά ασθενών για να ελευθερώσει κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, ενδεχομένως να ευθύνεται για μέχρι και 300 θανάτους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η δρ Βιρτζίνια Σοάρες Ντε Σόουζα και η ιατρική της ομάδα χορηγούσαν μυοχαλαρωτικά φάρμακα σε ασθενείς και στη συνέχεια τους μείωναν την τροφοδοσία του οξυγόνου προκαλώντας τον θάνατό τους από ασφυξία στο Ευαγγελικό Νοσοκομείο, στη νότια πόλη Κουριτίμπα.

Η Ντε Σόουζα, μία 56χρονη χήρα, συνελήφθη τον περασμένο μήνα και εναντίον της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού για επτά περιπτώσεις. Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν επίσης και εναντίον τριών ακόμη γιατρών, τριών νοσηλευτριών και ενός φυσιοθεραπευτή, που συνεργάστηκαν με την Ντε Σόουζα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το κίνητρο των φόνων που ήταν να ελευθερώνονται κρεβάτια στην ΜΕΘ του νοσοκομείου για άλλους ασθενείς έγινε γνωστό από υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της.

Ο δικηγόρος της δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις

Ο δικηγόρος της Ντε Σόουζα Ελίας Ματάρ Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους φόνους και ότι η αθωότητα της γιατρού θα αποδειχτεί.

Πάντως, αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες περιπτώσεις θανάτων ασθενών τους οποίους προκάλεσε η Ντε Σόουζα καθώς οι αρχές ερευνούν τα ιατρικά αρχεία 1.700 ασθενών που πέθαναν τα τελευταία επτά χρόνια στο νοσοκομείο, στην ΜΕΘ του οποίου επικεφαλής ήταν η Ντε Σόουζα.


"Ήδη έχουμε πιστοποιήσει περισσότερες από 20 περιπτώσεις και ερευνούμε σχεδόν 300 ακόμα", δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή Fantastico του τηλεοπτικού δικτύου Globo ο επικεφαλής των ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, δρ Μάριο Λομπάτο.

Ίσως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατά συρροήν δολοφονιών

Αν οι εισαγγελείς αποδείξουν ότι η Ντε Σόουζα σκότωσε 300 ασθενείς, τότε θα πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατά συρροήν δολοφόνων στον κόσμο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η Ντε Σόουζα απουσίαζε από το νοσοκομείο κι έδινε τηλεφωνικώς οδηγίες στους βοηθούς της πώς να τερματίσουν τη ζωή του ασθενή, σύμφωνα με την δικογραφία.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής της Κουριτίμπα διέταξε την αποφυλάκιση της Ντε Σόουζα και της ιατρικής της ομάδας.



news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι εξαιρούνται από το κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες


Την απόφαση να εξαιρεθούν από την απομείωση των καταθέσεων οι λογαριασμοί που διατηρούσαν στις κυπριακές τράπεζες οι φορείς του Δημοσίου και τα Πανεπιστήμια, πήρε το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, το υπουργικό αποφάσισε την εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης, των δήμων, καθώς και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ διασφαλίζονται οι καταθέσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά έργα της ΕΕ.

Σημαντική είναι, ακόμα, η απόφαση που έλαβαν οι Κύπριοι υπουργοί για τη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων που διατηρούσαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίες θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τις καταθέσεις των Ταμείων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Δηλαδή, το ποσοστό απομείωσης που θα έχουν αναμένεται να είναι περίπου στο 30%, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων, που ζημιώνονται από τη συμφωνία με την Τρόικα, ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε μια προσπάθεια να «βοηθήσουν» στην κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα πήραν την απόφαση να μειωθεί ο μισθός τους κατά 20%.

Διαφωνούσε με την πρώτη πρόταση το ΔΝΤ

Αρκετά «διαφωτιστικές» είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον και την ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους δημοσιογράφους.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο twitter του, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκφράσει τη διαφωνία της με την πρώτη πρόταση για την Κύπρο, δηλώνοντας πως δεν θα ήταν σωστό το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του MEGA, η κ. Λαγκάρντ αντιπρότεινε «κούρεμα» από 15,5 μέχρι 17% για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...