Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Στα Λύκεια και την ιστοσελίδα του Υπουργείου οι βαθμολογίες


Αναρτήθηκαν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι σε όλα τα λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων για τα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τους πινάκες με τις βαθμολογίες τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ-Β΄ και ΕΠΑΛ-Α΄ πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που δημιούργησαν φέτος στο λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.
Το φετινό μηχανογραφικό, άλλωστε, θα έχει τη «σφραγίδα» της κρίσης αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι οικογένειές τους, θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Ετσι, πολλοί υποψήφιοι, ακόμη και αριστούχοι, θα αναγκαστούν να σπουδάσουν σε υποδεέστερο τμήμα, αρκεί να βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής τους.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο... πόδι η Ρώμη για την Ελλάδα! – «Να σώσουμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη»


Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας, 18:00 Ιταλίας) το ιταλικό κεντροαριστερό "Δημοκρατικό Κόμμα", οργανώνει στην πλατεία του Πάνθεον εκδήλωση για την προβολή του μανιφέστου "Να σώσουμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη".
Πρόκειται για έκκληση-μανιφέστο, με την οποία Ιταλοί ευρωβουλευτές, όπως οι Λουίτζι Μπερλιγκουέρ, Τζάννι Πιττέλλα, Φράνκο Μπασσανίνι, η Ελληνίδα ευρωβουλευτίνα Άννυ Ποδηματά και γνωστά ονόματα από το χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων εφαρμογής των μνημονίων.
«Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχουν συντεταγμένες έξοδοι, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια καταστροφή, με μια βουτιά στο κενό με ανυπολόγιστες συνέπειες», αναφέρεται στο μανιφέστο, που εμπνεύστηκαν ο φιλόσοφος Ρέμο Μποντέι, ο μουσικός Νικόλα Πιοβάνι, ο ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι και ο καθηγητής αστικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά.
Η σημερινή εκδήλωση, σε ένα από τα γνωστότερα σημεία της "αιώνιας πόλης", στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των Ιταλών πολιτών, προβάλλοντας «την ανάγκη μιας Ευρώπης που να είναι, επιτέλους, πλήρως ενωμένη, παραμονές μιας διάσκεψης που θα είναι βασικής σημασίας για όλους μας».
«Για να σώσουμε την Ευρώπη πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα και να επαναδιαπραγματευθούμε την εφαρμογή των μνημονίων μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της κινητοποίησης.
Η σημερινή πρωτοβουλία στηρίζεται και από την εφημερίδα "Λ' Ουνιτά", από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Radio Città Futura", από τον περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέττι, ενώ την έκκληση υπέρ της χώρας μας έχει υπογράψει και ο γραμματέας του "Δημοκρατικού Κόμματος" Πιερλουίτζι Μπερσάνι.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα καλύτερα μαργαριτάρια μαθητών !


Όταν οι μαθητές δεν έχουν διαβάσει και... αυτοσχεδιάζουν, εμείς ρίχνουμε πολύ γέλιο!


Διαβάστε μερικά από τα καλύτερα μαργαριτάρια μαθητών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:
Εσπεριδοειδή σαν τα πορτοκάλια είναι και τα μαντολίνια, αλλά πιο μικρά και με φλούδα που βγαίνει εύκολα. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Η επετηρίδα είναι αυτό που βγάζουμε στα μαλλιά μας άμα δεν λουζόμαστε συχνά. (Γυμνάσιο Πάτρας)

Ο μισογύνης είναι τέρας μυθολογικό, μισός γυναίκα και μισός άλλο πράμα, απερίγραπτης ασχήμιας και τελείως εξαγριωμένος με την κατάστασή του. (Γυμνάσιο Θεσπρωτίας)

Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήτανε Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στη Λιβύη της Αλεξάνδρειας. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Στην αρχαία εποχή δεν υπήρχαν ξένες χώρες, γι' αυτό δεν έχουν βρει οι αρχαιολόγοι αρχαία διαβατήρια. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι του ηττήθηκαν, γιατί οι Θερμοπύλες ήτανε πολυπληθέστεροι σε αριθμό. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Την Οδύσσεια την έγραψε ο Οδυσσέας. Την Ιλιάδα ο Ηλιάδης. (Γυμνάσιο Λαμίας)

tα Χερουβίμ και τα Σεραβίμ ήταν μικρά αγγελάκια που πετούσαν δεξιά-αριστερά στο πλάι των μεγάλων αγγέλων. Τα Χερουβίμ χερούβιζαν (δεξί πέταγμα) και τα Σεραβίμ σερούβιζαν (αριστερό πέταγμα). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουβίμ για πέταγμα κατευθείαν στη μέση. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λιπτον Τι. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε. (Γυμνάσιο Καλαμάτας)

Η κυριότερη αιτία της εξάτμισης είναι η φωτιά κάτω από το κατσαρολάκι. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Ο πρατήρας είναι λέξη δυσανόητη, δηλ. με δυο έννοιες. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και μια όταν δουλεύει σε πρατήριο. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Ενεργητική φωνή: Κυνηγάω τον λαγό. Παθητική φωνή: Ο λαγός με κυνηγάει. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Οι βιταμίνες βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα από τις αλφαμίνες και τις γαμαμίνες. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Το ακριβώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαβολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγματα του Σατανά. (Λύκειο Ξάνθης)

Η μπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή με ένα μπα και δύο να.(Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Τα 6 χαρακτηριστικότερα ζώα του Βόρειου Πόλου είναι 3 αρκούδες και 3 φώκιες. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Ερώτηση: "Τι γνωρίζετε για τις εικονομαχίες;"

Απάντηση: "Εικονομαχίες ήταν οι μάχες που έκαναν οι λαοί για τις εικόνες.

Όποιος κέρδιζε τη μάχη κέρδιζε και τις εικόνες". (Γυμνάσιο Αθήνας)

Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόμπελ". (Γυμνάσιο Αργοστολίου)

Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες. (Γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας)

Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη, και για το λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες. (Γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας)

Η μάνα του Ρασπούτιν ήτανε η ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας. (Γυμνάσιο Καρδίτσας)

Ο Κορινθιακός Κόλπος ευρίσκεται τελείως κατά μήκος. (Γυμνάσιο Πάτρας)

Το φοβερότερο όπλο των αρχαίων Αράβων ήταν ο Ευνούχος.

Οι Έλληνες εφεύρεσαν τη γεωμετρία για να αποφύγουνε την άλγεβρα που ήτανε αράπικη.

Η βαρύτητα είναι πιο δυνατή το Φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν ομαδικά.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το γράμμα ενός Ιάπωνα στους Έλληνες: «Ξέρω, δεν είστε τεμπέληδες αλλά...»


«Αλλά θα έπρεπε να κάνετε περισσότερα. Να μην κάθεστε στις καφετέριες. Φταίτε, γιατί εκλέξατε πολιτικούς που δεν άξιζαν». Ένα γράμμα με αλήθειες, που τις ξέρουμε αλλά πάντα ενοχλούν!

Ο Κ.Η. ήταν ένας από τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που ήρθαν στην Ελλάδα «στον ομφαλό της γης» όπως έλεγε ένας άλλος ξένος ανταποκριτής. Για μία εβδομάδα ο Γιαπωνέζος δημοσιογράφος περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας, είδε και έζησε τους Έλληνες. Και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Κι αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, έστειλε ένα γράμμα στους Έλληνες.
Μιλά στον ενικό, λέει πράγματα που όλοι έχουμε σκεφτεί, που όλοι ξερούς αλλά δε θέλουμε (και δικαίωμά μας είναι) να μη μας τα λέμε οι άλλοι!

«Στην Ιαπωνία, δεν θα έβλεπες άνεργο να περνά τις ώρες του σε καφετέρια» λέει. Δε μας θεωρεί τεμπέληδες, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη αντίδραση. Π.χ. να μη μένουμε σε μια εταιρία που δε μας πληρώνει.
«Οι πολίτες μιας χώρας είναι υπεύθυνοι για τις κυβερνήσεις που εκλέγουν», γράφει. Και συνεχίζει: «Το να ακούς τους πολιτικούς να λένε ότι θέλουν οικονομική ανάπτυξη είναι σαν να ακούς κορίτσια σε καλλιστεία ότι θέλουν παγκόσμια ειρήνη».
Όσο για το αποτέλεσμα των εκλογών; «Εκτιμώ πως αποτύπωσε τα συναισθήματα και την αλήθεια του λαού σας και ότι ήρθε η ώρα να γίνετε ρεαλιστές».

Διαβάστε όλο το γράμμα του Ιάπωνα δημοσιογράφου

«Αγαπητέ,
συνήθως ένας λαός που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για το τι λένε άλλοι λαοί γι αυτόν, θα περίμενες να επιδιώκει, να θέλει να γίνει καλύτερος. Για να είμαι ειλικρινής δεν διακρίνω τέτοια προσπάθεια στους συμπατριώτες σου.
Για τους Γιαπωνέζους η γενική εντύπωση είναι πως η Ελλάδα είναι ένα διεφθαρμένο κράτος που προκαλεί προβλήματα στην Ευρώπη. Σκέψου πως οι Γιαπωνέζοι υποφέρουν από την υψηλή ισοτιμία του γιεν έναντι του ευρώ και υπολόγισε το γεγονός πως η οικονομία της Ιαπωνίας ποτέ δεν βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτή η κατάσταση χειροτέρεψε εξαιτίας της Ελλάδας. Δεν λέω ότι συμφωνώ μ’ αυτή την οπτική, αλλά μεταφέρω τη γενική εντύπωση που έχω από το πώς αισθάνονται οι συμπατριώτες μου.
Ποτέ δεν είχα την άποψη ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Πάντα μου ήταν μυστήριο γιατί βρεθήκατε σε μία τέτοια κατάσταση. Έχω διαβάσει εκατοντάδες άρθρα που λένε πως η κυβέρνησή σας είναι διεφθαρμένη. Προσωπικά πιστεύω πως οι πολίτες μιας χώρας είναι υπεύθυνοι για τις κυβερνήσεις που εκλέγουν. Από τη στιγμή που πάντα κάποιοι κερδίζουν από τη διαφθορά. Όπως οι επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις από ανθρώπους διοικούνται. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον οι Έλληνες, ίσως, βολευτήκατε με τα όσα συνέβαιναν.
Συνάντησα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Εξακολουθώ μετά την πολυήμερη επίσκεψη μου να μην θεωρώ τους Έλληνες τεμπέληδες. Ίσως όμως πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν. Ίσως να φταίει ότι προέρχομαι από μία χώρα σαν την Ιαπωνία, που δεν θα έβλεπες άνεργο να περνά τις ώρες του σε καφετέρια. Μου φάνηκε περίεργο το γεγονός πως άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται σε εταιρείες που δεν τους πληρώνουν. Αν μία εταιρεία στην Ιαπωνία σταματήσει να πληρώνει τους εργαζόμενούς της θα εθεωρείτο στην ουσία χρεοκοπημένη και οι εργαζόμενοι δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να απεργήσουν, καθώς η εταιρεία αργά ή γρήγορα θα κλείσει. Θα έφευγαν ψάχνοντας για μία καινούργια δουλειά. Είναι ο τρόπος να αντιμετωπίζεις κατάματα την πραγματικότητα.
Εκτίμησα ιδιαίτερα το γεγονός πως οι περισσότεροι από όσους μίλησα συμφώνησαν ότι η οικονομική κατάσταση πριν την κρίση ήταν μία φούσκα. Πολλοί ομολόγησαν πως παραήταν καλό για να ήταν αληθινό. Να το θυμάστε αυτό. Στην Ιαπωνία πολλοί παραπονιούνται ότι έχουμε χαμηλή ανάπτυξη στην οικονομία. Στην πραγματικότητα όμως, πώς να περιμένουμε οικονομική ανάπτυξη όταν κι εμείς ζήσαμε τη δική μας οικονομική φούσκα; Το να ακούς τους πολιτικούς να λένε ότι θέλουν οικονομική ανάπτυξη είναι σαν να ακούς κορίτσια σε καλλιστεία ότι θέλουν παγκόσμια ειρήνη.
Θεωρώ πως η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που η τιμιότητα αναγνωρίζεται. Όπως μου είπε κάποιος από όσους πήρα συνέντευξη, δεν υπάρχει χειρότερο αίσθημα από την αδικία που αισθάνεται εκείνος που πληρώνει τους φόρους να βλέπει τους άλλους να μην τιμωρούνται. Στην χώρα μου θέλουμε να πιστεύουμε σε ιστορίες και σε όσα καταλήγουν να είναι τίμια. Και έχουμε πολλά παραμύθια που μιλούν γι αυτό.

Όσο για το αποτέλεσμα των εκλογών; Εκτιμώ πως αποτύπωσε τα συναισθήματα και την αλήθεια του λαού σας και ότι ήρθε η ώρα να γίνετε ρεαλιστές.

Με τις καλύτερες ευχές.

Κ.Η.».


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μήνυση στη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


Έτοιμοι να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της Βρετανίας, προκειμένου να υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι οι ομογενείς της Αυστραλίας σε συνεργασία με επιτροπές, που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο με αυτό τον στόχο.
Την κοινοποίηση έκανε ο Εμμανουήλ Κόμηνος, που ηγείται της πρώτης επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αυστραλία, μιλώντας σε σχετική ημερίδα στο Λονδίνο, όπου παρουσιάστηκαν άγνωστα αποδεικτικά στοιχεία, που ενισχύουν ηθικά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση επιστροφής

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη βρετανική επιτροπή, την αμερικανική και την αυστραλιανή επιτροπή υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.
''Έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των γλυπτών μας και θα καταρρίψουμε όλα τα επιχειρήματα των Βρετανών'' δήλωσε ο κ. Κόμηνος.
Μεταξύ των νομικών που ασχολούνται με την προσφυγή είναι ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Μάικλ Ρέπας, ο Γιώργος Μπίζος από τη Ν. Αφρική (δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα) και ο Ελληνοαυστραλός Βίκτωρ Μπιζάνης.
Μάλιστα, κατά τον τελευταίο, η δικαστική εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να ανατεθεί στον Αυστραλό νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Λονδίνο και έχει κερδίσει στο παρελθόν δίκη για λογαριασμό των Αβοριγίνων της Τασμανίας.
Ο κ. Μπιζάνης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η προσφυγή.

Η περίπτωση ''Μάμπο''

Ειδικότερα, αναφέρεται στην περίπτωση ''Μάμπο'', δηλαδή των Αβοριγίνων που μήνυσαν την αυστραλιανή Πολιτεία της Κουϊνσλάνδης το 1992, με το επιχείρημα ότι οι πρόγονοί τους ήταν εκεί, όταν οι λευκοί κατέλαβαν τα εδάφη τους, χαρακτηρίζοντας τα ως ''εις ουδένα ανήκοντα''. Οι Αβορίγινες κέρδισαν τη δίκη και ανάγκασαν την Πολιτεία να τους επιστρέψει εδάφη, που είχαν καταλάβει οι λευκοί άποικοι από το 1788.
Το δεύτερο δικαστικό αφορά την επιστροφή κρανίων και οστών Αβοριγίνων από τη Βρετανία στην Αυστραλία. Τα είχαν πάρει οι Βρετανοί κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ''σε ανθρωπολογικές έρευνες''. Οι Αβορίγινες μήνυσαν τη Βρετανία και κατόρθωσαν να κερδίσουν τη δίκη και να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους.

Δε νομιμοποιείται η συνδιαλλαγή του Έλγιν

Ο ίδιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: ''Την εποχή που ο Έλγιν αποκόλλησε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τα μετέφερε στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ζούσαν πραγματικοί δικαιούχοι-απόγονοι των Ελλήνων, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, ούτε πούλησαν, ούτε επέτρεψαν την αρπαγή τους'' είπε ο κ.
Μπιζάνης και πρόσθεσε: ''Με ποιον μίλησαν οι άνθρωποι του Έλγιν; Με τον διορισμένο Τούρκο Αγά των Αθηνών. Και πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται και να ισχύει σήμερα μια τέτοια συνδιαλλαγή; Μια συνδιαλλαγή που διεξήχθη χωρίς την παρουσία έστω ενός Έλληνα''.
Στην ημερίδα του Λονδίνου η αρχαιολόγος, προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Ελένη Κόρκα, παρουσίασε χειρόγραφες επιστολές που είχε ανταλλάξει το 1811 ο λόρδος Έλγιν με τον διάδοχό του Βρετανό πρέσβη στην Υψηλή Πύλη, από τις οποίες συνάγεται πως η αφαίρεση και μεταφορά των γλυπτών ήταν παράνομη.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 400 εκ. ευρώ για επιδόματα


Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο «μέτωπο» της ανεργίας, καθώς ο ΟΑΕΔ χρειάζεται περίπου 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο «μέτωπο» της ανεργίας, καθώς ο ΟΑΕΔ χρειάζεται περίπου 400 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα αναζητούνται 260 εκατομμύρια για να καταβληθούν τα επιδόματα και άλλα 150 εκατομμύρια απαιτούνται για να εφαρμοστούν τα επιδοτούμενα προγράμματα επιδότησης. Επομένως, για να υλοποιηθούν τα σχέδια για επέκταση του επιδόματος ανεργίας από ένα στα δύο χρόνια θα πρέπει να βρεθούν οι απαιτούμενοι κοινοτικοί πόροι. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου οι δαπάνες για τις παροχές (ανεργίας, μητρότητας κ.ά.) θα είναι 1,22 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εισροές εσόδων στον Οργανισμό εκτιμάται πως θα είναι 920 εκατομμύρια ευρώ (υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχιστεί ομαλά η ροή εσόδων από το ΙΚΑ).


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με ποιούς είναι και τι δουλειές κάνουν


Μια παλιά, καλή, κλασική αρχή στην πολιτική λέει ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ποτέ στην Ιστορία δεν κατέληξε έτσι όπως άρχισε. Πόσο μάλλον όταν χρειάζονται τρεις αρχηγοί και ισάριθμα πολιτικά κόμματα για τη συγκρότησή της

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πώς είχε καταλήξει ο τελευταίος ανασχηματισμός της «ισχυρής» κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την είχε ανακοινώσει γύρω στις 7  το πρωί και κατόπιν ενός... γυμναστικού διαλείμματος που στη διάρκειά του έραβαν και ξήλωναν κουστούμια υπουργοί. Κυβέρνηση χωρίς ίντριγκες, έχθρες, φιλίες, λυκοφιλίες και αρκετή διαπλοκή δεν γίνεται λοιπόν. Ξεκινώντας από το πρωθυπουργικό γραφείο, θα ξεχωρίσει κανείς δύο περιπτώσεις: αυτή του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, που σημειολογικά αποδεικνύει για τον πρωθυπουργό ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν ξεχνάει τους φίλους του. «Ο Δημήτρης υπήρξε ένας άνθρωπος που στάθηκε στον Αντώνη στα καλά και στα δύσκολα πάντα, από το ατυχές εγχείρημα της Πολιτικής Ανοιξης και τα 15 πέτρινα χρόνια όπου ο πρόεδρος κοιτούσε τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, ως τη μάχη για τη μεγάλη επιστροφή στη Ν.Δ., την αρχηγία και την πρωθυπουργία», λέει τρίτος κοινός τους φίλος. Η δεύτερη περίπτωση είναι του Γιάννη Μιχελάκη. Για τους γνωρίζοντες τα πολύ εσωτερικά της Ν.Δ. η μη ανάληψη της προφανούς για τον κ. Μιχελάκη θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι ίδιοι, όμως, τονίζουν ότι και στην περίπτωση αυτή, ό,τι και να λένε, ο πρόεδρος δεν πουλάει ποτέ τους ανθρώπους του.

Το πιο τρανό παράδειγμα στην κυβέρνηση αυτή είναι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο πάλαι ποτέ «κόκκινος Πάνος» της εποχής Καραμανλή ήταν ο πρώτος βουλευτής στην κόντρα Σαμαρά - Ντόρας που βγήκε υπέρ του Αντώνη. Εστω από τους πρώτους - γιατί ήταν και ο Μαρκόπουλος που σήμερα «βόσκει» στον Καμμένο. Εκτοτε σπάνια κανείς έβλεπε τον Πάνο κοντά στον πρόεδρο, αλλά σήμερα ο γνωστός δημοσιογράφος με τις πολύ καλές -λόγω δουλειάς- διασυνδέσεις παντού ανέλαβε ένα εξαιρετικά προνομιακό υπουργείο. Το Αμυνας μπορεί να μην έχει πλέον λεφτά για εξοπλισμούς, έχει όμως ακόμα… πολλά λεφτά σε ανταλλακτικά, real estate τρομερό και φυσικά άπειρα ρουσφέτια για φαντάρους και αξιωματικούς. Λογικό ο κάθε σοβαρός πρόεδρος κόμματος να το δίνει σε άνθρωπο που εμπιστεύεται.
Πιο light περιπτώσεις φιλίας και πίστης προς αυτόν, που τίμησε ο πρόεδρος με χαμηλότερης σημασίας υπουργικές θέσεις, ήταν αυτή του Νότη Μηταράκη στο Ανάπτυξης (κάτι που εκνεύρισε αρκετούς), καθώς και του Ανδρέα Λυκουρέντζου.

 Και μπαίνουμε στο κεφάλαιο «οικογένεια Μητσοτάκη». Στην πολιτική πιάτσα από τις αρχές της εβδομάδας είχε γίνει γνωστό ότι στην κυβέρνηση Σαμαρά θα μπει ένας μόνο Μητσοτάκης, κι αυτός θα είναι ο Κυριάκος και όχι η Ντόρα. Ηταν κάπως σαν «τα ’παμε, τα συμφωνήσαμε» για το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου ο Κυριάκος ήταν τομεάρχης της Ν.Δ. Οταν εμφανίστηκε ο -μπαμ και κάτω- καθηγητής Λιβιεράτος ως βέτο του Βενιζέλου για υπουργός ΠΕΚΑ, ο Σαμαράς πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κάνει εκεί αναπληρωτή.Φυσικά ο Κυριάκος αρνήθηκε και ο πρόεδρος  δεν του αντιπρότεινε κάποιο άλλο υπουργείο, όπως θα μπορούσε. Οι κουτσομπόλες της Ν.Δ. λένε ότι ο… Σαμαράς ένωσε και πάλι την οικογένεια Μητσοτάκη, αφού η Ντόρα πήρε τον αδελφό της και του είπε: «Εγώ σου τα ’λεγα ότι αυτός μας μισεί». Ενώ, όπως είναι γνωστό, εκείνοι τον αγαπάνε.

Μια άλλη ηχηρή απουσία που εκνεύρισε επίσης τα media (έχουν βλέπετε κι αυτά ευαισθησίες και αδυναμίες) ήταν εκείνη του κ. Μάκη Βορίδη. Στην αρχή για τον νέο αστέρα της συντηρητικής παράταξης έθεσε βέτο ο κ. Φώτης Κουβέλης να μην πάει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (και Προστασίας του Πολίτη) γιατί όταν ήταν μικρός -λένε- κυκλοφορούσε με τσεκούρια. Ε, και ποιος νοιαζόταν, όμως, για το υπουργείο της Αστυνομίας όταν ο κ. Βορίδης είχε κάνει σλάλομ στις προτιμήσεις των κατασκευαστών ως υπουργός Υποδομών επί κυβερνήσεως Παπαδήμου; Ως αντίδοτο στην έλλειψη Βορίδη από τις υποδομές της χώρας δόθηκε μια μικρή δόση… Καλογιάννη, δοκιμασμένο πρόσωπο επί εποχής πρωτομάστορα Σουφλιά.

Ρατσισμός από τα media θεωρήθηκε και το κόψιμο του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη από το υπουργείο Ναυτιλίας, επειδή, όπως λένε, ο πρόεδρος έκανε τη χάρη κι έβαλε την ξαδέλφη Ολγα στο Τουρισμού.

Πριν περάσουμε στην περίπτωση Βενιζέλου, αξίζει να προσέξει κανείς δύο ακόμη περιπτώσεις: αυτήν του υφυπουργού που θα μοιράσει μπάλα στην Ενέργεια του Μάκη -του «ξέρω όλους τους παικταράδες»- Παπαγεωργίου, που καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, και του πρώην προπονητή μπάσκετ Γιάννη Ιωαννίδη, που στη Ν.Δ. λένε ότι στην πολιτική συμπεριφέρεται όπως και στα γήπεδα: «Τσακώνεται με όλους και διαμαρτύρεται για όλα με φτωχό αποτέλεσμα στο τέλος».

Στη Ν.Δ. λένε επίσης οι κακεντρεχείς δειλοί ότι ο Βενιζέλος μπήκε στην κυβέρνηση για να την γκρεμίσει από μέσα. Αλλά η κακεντρέχεια για τον πρόεδρο Βαγγέλη περισσεύει και στο ΠΑΣΟΚ, αφού εκεί μιλούν για τακτικές Ζίγδη. Η αλήθεια είναι ότι ο Βενιζέλος, αφού… την έφερε κανονικά στον Λοβέρδο, τον Χρυσοχοΐδη και τον Ευθυμίου, που δεν τους άφησε να γίνουν υπουργοί αφού αυτός δεν έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά έκοψε και ό,τι κινούνταν πάνω από το μέτριο. Δεν άφησε ούτε τους εξαιρετικά έμπειρους τεχνοκράτες Στουρνάρα και Ζανιά, που θα μπορούσαν με τις γνώσεις τους και την τριβή τους σε καίρια πόστα να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Οσο για την τοποθέτηση του Γιώργου Βερνίκου στο Ναυτιλίας είναι μια εκπροσώπηση της συνιστώσας «Κότερα».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναβάλλεται η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα


Τα προβλήματα υγείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου, καθώς και η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μεταθέτουν χρονικά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, που είχε προγραμματισθεί για αύριο.


Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η τρόικα ανέβαλε το ταξίδι της στην Ελλάδα για «μερικές μέρες» και η νέα ημερομηνία «θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα».

Ο πρωθυπουργός θα λάβει εξιτήριο αύριο από το νοσοκομείο, ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών του θα πρέπει να παραμείνει στην κατοικία του υπό παρακολούθηση και ακινησία για μία εβδομάδα.

Ο Βασίλης Ράπανος αναμένεται να λάβει εξιτήριο αύριο το απόγευμα ή το πρωί της Τρίτης, ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Έτσι, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν θα είχαν ιδιαίτερα παραγωγική επίσκεψη εφόσον έρχονταν αύριο στην Αθήνα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Εκτιμάται ότι η τρόικα ενδεχομένως να φθάσει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου -πιθανώς τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...