Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση «έφαγε» και το δίσκο των Χριστουγέννων στις εκκλησίες


Το δίσκο που έβγαινε παραδοσιακά στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα για την ενίσχυση πολύτεκνων οικογενειών «έφαγε» η οικονομική κρίση, καθώς, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για εφέτος, δεν θα γίνει περιφορά για συγκέντρωση χρημάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που έστειλε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, στους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, «δεν θα γίνει η «περιαγωγή δίσκου» στους ναούς, υπέρ του προγράμματος επιδότησης των οικογενειών της Θράκης για το τρίτο παιδί», αλλά κάθε μητρόπολη θα συνεισφέρει προαιρετικά κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της και «κατά την έμφρονα κρίσιν του οικείου μητροπολίτου» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, εξαιτίας των «υφιστάμενων επαχθών οικονομικών συνθηκών αίτινες επιβαρύνουν τον φιλόχριστον λαόν, κατά την εργώδη προσπάθειαν της χώρας ημών προς υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσεως».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι άστεγοι στη Μ. Βρετανία


Αξύριστος και τρέμοντας από το κρύο ο 42χρονος Κρίστοφερ Μπερν είναι μια από τις πολλές φιγούρες που καθημερινά ψάχνουν τα σκουπίδα στην επιχειρηματική περιοχή του Λονδίνου.

Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν προσοχή στον πρώην κατάδικο ή αντιλαμβάνονται ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ενός φαινομένου που παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους έχει αυξηθεί κατά 43% τον τελευταίο χρόνο, με τον Μπερν να είναι ένα από τα πολλά θύματα της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία.

«Αν δεν έχει ένα μέρος να μείνεις, έχεις κακή εμφάνιση και δεν μπορείς να βρεις δουλειά και αν δεν έχεις δουλειά καταλήγεις στους δρόμους, όπως εγώ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπερν.

Η οικονομική κρίση έθεσε σε δοκιμασία την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των δημοτικών αρχών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στη Βρετανία και έχει αντιστρέψει την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα περασμένα δέκα χρόνια.

Περίπου 6.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους το Λονδίνου, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.900 και 3.000 την περίοδο 2006/7, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οργανώσεων και τοπικών αρχών.

Από τους 6.000, το 62% είναι «καινούργιοι» στους δρόμους. Οπως η Τσέριλ που έμεινε άστεγη μετά τον θάνατο του πατέρα της πριν από τρεις μήνες. Τώρα κοιμάται κοντά στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και λέει: «ο κόσμος μας προσπερνά σαν να μην υπάρχουμε. Η λέξη 'σκληρή' δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση».

Βέβαια το Λονδίνο είναι σε καλύτερη κατάσταση αναλογικά με άλλες πρωτεύουσες. Στη Νέα Υόρκη, οι άστεγοι είναι δεκαπλάσιοι από την βρετανική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί πως θα εξαλείψει το πρόβλημα των αστέγων μέχρι το τέλος του 2012 και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να στεγάσει τους ανθρώπους αυτούς.

Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νέες περικοπές των επιδομάτων στέγασης, που όπως τονίζουν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα επιδεινώσει την κατάσταση.

"Η κυβέρνηση αφαιρεί το δίκτυ ασφαλείας που παραδοσιακά έσωζε πολλούς ανθρώπους από το να μείνουν άστεγοι", τονίζει η Λέσλι Μόρφι επικεφαλής της οργάνωσης Crisis.

Οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και πρόσφατα εγκαινίασαν την υπηρεσία «No Second Night Out» σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να προσφέρουν καταφύγιο στους νέους άστεγους.

Ομως τα Χριστούγεννα είναι μια δύσκολη εποχή. για όσους έχουν περάσει πολλά χρόνια στην κατάσταση αυτή.

«Οι ξενώνες (αστέγων) είναι γεμάτοι λόγω του κρύου. Καμμιά φορά οι άνθρωποι είναι γενναιόδωροι, όμως είναι μια...ακριβή περίοδος και για εκείνους», δήλωσε ο Νικ ένας ήρεμος άντρας που ζεί με τον σκύλο του εδώ και οκτώ χρόνια, απέναντι από το ξενοδοχείο Σαβόι.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πλαφόν στα καυσόξυλα θέλει το ΥΠΕΚΑ

Να μπει πλαφόν στις ποσότητες καυσόξυλων που θα επιτρέπεται να κόβουν οι πολίτες από τα δάση, ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο προς τις δασικές αρχές, προκειμένου να προστατευθούν τα δάση αλλά και να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.


Το ΥΠΕΚΑ ζητεί, επίσης, να τεθούν κανόνες ως προς το είδος της ξυλείας και τα σημεία που θα επιτρέπεται η υλοτομία, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος, καθώς και να περιοριστούν οι δικαιούχοι στους μόνιμους κατοίκους ορεινών οικισμών.

Επικαλείται δε, συνεχή γραπτά και προφορικά αιτήματα πολιτών από όλη τη χώρα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες σε καυσόξυλα των κατοίκων ορεινών οικισμών, για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών.

Η στροφή των καταναλωτών σε παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης παρατηρείται όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

Το ΥΠΕΚΑ ζητάει αναλυτικά από τις κατά τόπους δασικές αρχές να εκδώσουν Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις με τις εξής ρυθμίσεις:

Καυσόξυλα: Να περιγράφονται συγκεκριμένα η ξυλεία που επιτρέπεται να συλλεχθεί. Κατά προτεραιότητα επιτρέπεται η συλλογή καυσοξύλων από δέντρα κατακείμενα, στρεβλά, κλπ. σε ξερή ή χλωρή κατάσταση και δευτερευόντως (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) η υλοτομία ιστάμενων και χλωρών δέντρων ακατάλληλων για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας. Να αποτραπεί καταστροφή ή υλοτομία δένδρων τα οποία κρίνεται ότι είναι σημαντικά για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την διατήρηση και ανάπτυξη της άγριας πανίδας.

Δικαιούχοι: Να ορίζονται οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν (για παράδειγμα κάτοικοι συγκεκριμένων κοινοτήτων με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον οικείο δήμο).

Θέσεις: Θα πρέπει να υποδεικνύονται συγκεκριμένες θέσεις από τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να συλλέξουν καυσόξυλα, ώστε να αποφεύγονται καταστροφές στο δάσος.

- Χρονικοί προσδιορισμοί. Να καθορίζονται συγκεκριμένες ημέρες, ώρες και μήνες που επιτρέπεται η συλλογή (αν είναι δυνατόν και το δρομολόγιο), ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από τις δασικές υπηρεσίες.

Ποσότητες: Να καθορίζονται οι μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες ανά δικαιούχο, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αδικίες και να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.

Μεταφορά - Κυρώσεις: Να ορίζεται ο τρόπος και χρόνος μεταφοράς των καυσοξύλων, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος από τις δασικές υπηρεσίες. Να προβλέπονται κυρώσεις για τις περιπτώσεις που αθετούνται οι όροι της Διάταξης. Εφόσον πρόκειται για καμένες εκτάσεις, συντάσσεται και εγκρίνεται πίνακας υλοτομίας έκτακτης κάρπωσης, στον οποίο καθορίζονται οι συστάδες διαχειριζόμενα δάση) ή οι περιοχές (μη διαχειριζόμενα δάση) των οποίων το λήμμα θα χορηγηθεί για κάλυψη ατομικών αναγκών καθώς και οι συστάδες ή οι περιοχές των οποίων το λήμμα θα διατεθεί στο εμπόριο κατά τις ισχύουσες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται αν έχει αναπτυχθεί αναγέννηση και να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της καμένης έκτασης, ακόμη και αν αυτό απαιτεί αποκλεισμό της από την έκτακτη κάρπωση.

«Η απόληψη καυσοξύλων, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει να διενεργείται υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας. Αναγνωρίζοντας τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των ορεινών πληθυσμών, θα πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια διευκόλυνσής τους, χωρίς όμως να θίγονται η προστασία και αειφορία των δασικών οικοσυστημάτων», καταλήγει η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων


Τη συνδρομή της Γεν. Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου ζήτησε το υπουργείο

Αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους την έρευνα για τις συνθήκες οικονομικής διαχείρισης στις τριτοβάθμιες αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι τριτοβάθμιες αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις επιχορηγούνται από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ και ο ελληνικός λαός και η Πολιτεία πρέπει να γνωρίζουν πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά.

Ο κ. Χαρακόπουλος, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τη συζήτηση ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για την αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως και εντός της ημέρας διαβιβάζει αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τη συνδρομή της, με τα εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη της, στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την περίοδο από το 1994 μέχρι και σήμερα, στη διάρκεια της οποίας κατευθύνθηκαν στις οργανώσεις αυτές περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι έχει ήδη στα χέρια τα πρώτα πορίσματα της αρμόδιας οικονομικής διεύθυνσης του υπουργείου, για τη χρονική περίοδο από το 2007-2011, άφησε όμως υπαινιγμούς για την αντικειμενικότητα τους, λέγοντας ότι δεν θέλει αυτή την ώρα να σχολιάζει «την ορθότητα, την πληρότητα και τη μεθοδολογία της έρευνας που προηγήθηκε».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη διαλεύκανση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι για την οικονομική διαχείριση και για το πώς αξιοποιούνταν οι επιχορηγήσεις έχει επιληφθεί και ο οικονομικός εισαγγελέας και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...