Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η Τουρκία χτύπησε στη Συρία! Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

 

 Η Άγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα την ένταση με τη Δαμασκό, καθώς το τουρκικό πυροβολικό σφυροκόπησε στόχους στη Συρία. Οι δυο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου.
Μετά την έκρηξη οβίδας στην περιοχή Ακτσάκαλε, το απόγευμα της Τετάρτης το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία χτύπησε στρατιωτικά τη Συρία.
«Στα πλαίσια της ανταπόδοσης δόθηκε η κατάλληλη απάντηση, και τα σημεία που διαπιστώθηκαν στόχοι εντός της Συρίας και χτυπήθηκαν με βολές τους πυροβολικού» αναφέρει η ανακοίνωση. Πληροφορίες από τη Συρία αναφέρουν πως χτυπήθηκαν στόχοι στην περιοχή Ινλιμπ.
Στην ανακοίνωση η Τουρκία προειδοποιεί τη Συρία πως θα ανταποδίδει κάθε είδους επίθεση « η Τουρκία θα απαντάμε σε όλες τις προβοκάτσιες του καθεστώτος της Συρίας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας»
Αυτές τις ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί διαδοχικές συσκέψεις στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τους συμβούλους του. Παράλληλα στο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένεται να σπεύσει και ο τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Νετζνέτ Οζέλ ο οποίς βρίσκονταν στην πόλη του Ελάζιγ.


Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συγκλιθεί εκτάκτως το ΝΑΤΟ για να εξεταστεί ο τρόπος αντίδρασης στη Συρία καθώς η Άγκυρα επικαλείται τα άρθρα 4 και 5 του ΝΑΤΟ  που αναφέρεται σε κοινή δράση των μελών σε περίπτωση που δεχθεί μια χώρα μέλος απο ξένη χώρα.

Ο Ράσμουσεν  στο παρελθόν  δηλώσει κατ’ επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεν πρόθεση να επέμβει στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να υπερασπισθεί την Τουρκία, ως κράτος μέλος του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο


Πηγή onalert
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι είναι στη λίστα Λαγκάρντ


Η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» αποτελείται από 1.991 λογαριασμούς, αποτυπώνει την κίνησή τους από το 1997 έως το 2007 και εκτείνεται σε περίπου 3.000 σελίδες.

Το έτος 2007, μηδενικοί εμφανίζονται οι 1.200 από τους συνολικά 1991 λογαριασμούς Ελλήνων στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, από το σύνολο των λογαριασμών που παραδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές στο υπουργείο των Οικονομικών επί υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, περίπου 350 λογαριασμοί ανήκουν σε γνωστές ελληνικές οικογένειες, που έχουν σχέσεις με την Ελβετία, εφοπλιστών και εταιρειών τους (offshore). Άλλοι τόσοι είναι περίπου οι λογαριασμοί Ελλήνων φοιτητών της περιόδου.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr απομένουν λοιπόν περίπου 80 με 90 λογαριασμοί ιδιωτών, και μιας offshore που έχει σχέση με πρώην υπουργό. Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτης κατέθεσε στη Βουλή ότι μεταξύ των ονομάτων που περιέχονταν στη λίστα δεν είδε όνομα πολιτικού.

Με βάση τα στοιχεία για τους δικαιούχους των λογαριασμών στην Ελβετία όπως αποκαλύπτονται από το protothema.gr, εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο μέγιστο όφελος από την επιβολή φόρων δε θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Άνθρακες ο θησαυρός ή έγινε άνθρακας η πραγματική λίστα;

Σάλος από τις αποκαλύψεις Καπελέρη και Διώτη
Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκλήθησαν να καταθέσουν σήμερα οι πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κύριοι Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

Ο κ. Καπελέρης που την προηγούμενη Πέμπτη κατονομάστηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι έλαβε την λίστα, «άδειασε» τον πρώην υπουργό Οικονομικών στην κατάθεσή του ενώπιον των βουλευτών.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα από ότι θυμάμαι και όχι 20 όπως λέει σήμερα για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν», δήλωσε ο κ. Καπελέρης προκαλώντας πολιτικό σεισμό.

Την σκυτάλη έλαβε ο κ. Διώτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Καπελέρη και διατέλεσε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου έδωσε ένα αρχείο και δεν μου είπε τίποτε άλλο. Δεν μου είπε να κάνω έρευνα. Την λίστα μου την έδωσε άτυπα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου κατά την ημέρα αποχώρησής το από το υπουργείο. Από ότι θυμάμαι μου είπε ότι στο υπουργείο πήρε το υλικό με την συμβολή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν θυμάμαι να μου είπε ότι το πήρε από την κυρία Λαγκάρντ. Δεν γνωρίζω αν το έδωσε ο Παπακωνσταντίνου στον Βενιζέλο. Εγώ πάντως το επέστρεψα στον Βενιζέλο. Του είπα ότι δεν είναι με νόμιμη κτίση και δεν μπορεί από αυτό να προκύψει στοιχείο νομικά παραδεκτό. Ατύπως το έλαβα, ατύπως το παρέδωσα στον Βενιζέλο. Δεν κράτησα αντίγραφο.  Του έριξα μια ματιά για να δω την μορφή του. Ήταν σαν καρτέλες με ονόματα και ποσά και λογαριασμούς. Το παρέδωσα γιατί αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αρχείο», αποκάλυψε ο κ. Διώτης αναφερόμενος στην «περιπέτεια» της λίστας Λαγκάρντ.

Διευκρινίσεις Βενιζέλου
Το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι χειρισμοί του στην διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων των Ελλήνων που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ζητά και τα ρέστα, και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να απολογηθεί για τη συγκάλυψη της φοροδιαφυγής των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε μεγάλη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων, ενώ η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τους μηνυόμενους για απόκρυψη των στοιχείων της λίστας και υπογραμμίζει πως «αν υπήρχε σοβαρό κράτος στην Ελλάδα οι παραπάνω κύριοι θα βρίσκονταν ήδη στο γραφείο του ανακριτή».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη για τις δημοτικές κλήσεις


Πόρισμα για δύο σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τις κλήσεις και τα πρόστιμα που επιβάλουν οι δήμοι στα οχήματά τους για παραβάσεις, εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το πόρισμα αφορά συγκεκριμένα δύο ζητήματα:

1. Τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτών από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού της χώρας, περί των οφειλών τους που προέρχονται από την επιβολή προστίμων, τα οποία επιβλήθηκαν έως και 23 Φεβρουαρίου του 2007 (ημερομηνία τροποποίησης διατάξεων του παλαιού Κ.Ο.Κ.), λόγω παράβασης διατάξεων του Κ.Ο.Κ. περί παράνομης στάσης και στάθμευσης.

2. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ασφαλή τοποθέτηση στα οχήματα, του εντύπου της έκθεσης βεβαίωσης της παράβασης (εφεξής, κλήσης), με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην λαμβάνουν γνώση της παράβασης- κλήσης.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, ο βασικός λόγος δημιουργίας όλων των προβλημάτων, που έχουν καταγραφεί από τη διερεύνηση εξαιρετικά πολλών αναφορών, είναι το μεγάλο χρονικό περιθώριο που διαθέτουν οι δήμοι, προκειμένου να αναζητήσουν καταρχάς τους οφειλέτες των προστίμων και, στη συνέχεια, να ολοκληρώσουν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξής τους.

Αποτέλεσμα αυτής της χρονικής ευχέρειας των δήμων είναι, οι «παραβάτες», να καταλήγουν να λάβουν γνώση για πρώτη φορά μιας παράβασης που φέρονται να είχαν διαπράξει, πολλά έτη μετά από τον χρόνο πραγματοποίησής της (ακόμη και μετά από δέκα έτη).

Συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι να δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες στους πολίτες, τόσο για την τέλεση της ίδιας της παράβασης, όσο και για το ενδεχόμενο να έχει ήδη εξοφληθεί το χρέος, αλλά να μην μπορούν να το αποδείξουν, αφού μετά από τόσα χρόνια είναι λογικό να μην έχουν κρατήσει τη σχετική απόδειξη πληρωμής.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε η αδυναμία του πολίτη να υποβάλει ένσταση κατά της πράξης της παράβασης, καθώς επίσης και η αδυναμία εξόφλησης του ποσού του προστίμου στο ήμισυ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα που απηύθυνε στον υπουργό Εσωτερικών, προτείνει:

- Τη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των δήμων για βεβαίωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ., εντός τριών ετών από την ημερομηνία της παράβασης και την κτήση της κλήσης,

- την αντικατάσταση του εντύπου της κλήσης με έντυπο το οποίο θα επικολλάται στο όχημα (αυτοκόλλητο),

- τη θέσπιση του δικαιώματος του «παραβάτη» για την καταβολή του ποσού του προστίμου στο ήμισυ, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά την ημερομηνία λήψης της πρώτης ατομικής ειδοποίησης από τον δήμο.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ραγκούσης


Την αποχώρησή του απο το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του Κινήματος, κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Μεταξύ των λόγων που επικαλείται είναι και οι εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.   

«Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ , από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης».


Aναλυτικά η δήλωση:

«Ως μέλος κυβερνήσεων που κλήθηκαν μετά το 2009 να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση της πατρίδας μας . Υπερχρέωση που είχε συντελεστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών , κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης.. Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ’ επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια ,θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ότι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα "Λαγκάρντ ".. Λίστα που αφορά στον πυρήνα της ,την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι.. Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα ,για ευνομούμενη πολιτεία ,όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα . 

Το ποτήρι ξεχείλισε.. Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ , από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης.. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή . Παραμένω ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας , που θεωρώ αδιαπραγμάτευτο και πρώτης προτεραιότητας καθήκον. 

Για μια Ελλάδα που όμως δεν θα επιβάλει μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας επειδή δεν θέλει να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν το συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς.. Κι αυτό προκειμένου να προστατευτούν συμφέροντα συντεχνιών και μικρών ολιγαρχιών.. Για μια Ελλάδα που δεν θα επιτρέπεται στον εκάστοτε Πρωθυπουργό να τοποθετεί τον κολλητό εφοριακό από το τόπο καταγωγής του ως επικεφαλής στο ΣΔΟΕ , με οφθαλμοφανείς σκοπούς.. Για μια Ελλάδα στην οποία θα καταστεί κοινή πεποίθηση ότι για την επιβίωση της είναι ζωτικής σημασίας η επαναθεμελίωση του πολιτικού της συστήματος που συνιστά την μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων.. Το μόνο πραγματικό και ουσιαστικό εμπόδιο στην επέλαση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των άκρων.. Γιάννης Ραγκούσης».



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...