Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών στην Καλαμάτα


Σχέδια για τη δημιουργία πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, για την εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και για την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού», παρουσίασαν στον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης» Σταύρος Γιαννόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και εκπρόσωπος των Μεσσηνιακών συλλόγων Αμερικής Γεώργιος Δημόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.

Το σχέδιο δημιουργίας πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών, αποτελεί πρωτοβουλία του Μεσσήνιου επιστήμονα καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ θα έχει και την υποστήριξη της NASA, όπως ανέφεραν οι ομογενείς, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό είναι ενήμερη η κυβέρνηση.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, θα δώσει ο ίδιος ο διακεκριμένος καθηγητής Παπαδόπουλος, κατά την επίσκεψή του το προσεχές καλοκαίρι.

Οι Μεσσήνιοι ομογενείς επισήμαναν πως η περιοχή της Καλαμάτας επελέγη, πέραν της επιθυμίας του καθηγητή Παπαδόπουλου να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής του, ύστερα από μελέτη λόγω της γεωγραφικής θέσης, αφού βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «διαστημικού τουρισμού».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη συμφωνία του δήμου με τον σχεδιασμό, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα κινητοποιηθούν για την υποστήριξη του σχεδίου και ζήτησε εξειδικευμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις.

Ο Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο το οποίο εφόσον προχωρήσει, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές, όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά για όλη την Πελοπόννησο και θα συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο δεν μπορεί να μείνει έξω, αφού πρωτίστως αναφερόμαστε σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο».

Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ένα πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών, μπορεί να φαίνεται μεγαλόπνοο έργο, αλλά οι Έλληνες και δη οι Μεσσήνιοι, διαχρονικά στην ιστορία τους, έχουν αποδείξει ότι είναι για τα μεγάλα κι όχι για τα μικρά και τα ασήμαντα».

Προσθέτοντας, πως «σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει ο τόπος, με την βαθειά οικονομική κρίση, πρέπει να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να εργαζόμαστε με ορίζοντα το μέλλον και τις επόμενες γενιές».newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Offshore - Leaks: Το γιγαντιαίο δίκτυο των φοροφυγάδων


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία: ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία για τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρίες γραμματοκιβώτια», οφσόρ λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων και ολιγάρχες.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να αποκαλυφθούν οι απόκρυφοι μηχανισμοί της υπεράκτιας οικονομίας αλλά και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των οφσόρ εταιριών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει ο μηχανισμός των φορολογικών παραδείσων. Η έρευνα θα δώσει την ευκαιρία να εξακριβωθεί ποιες από αυτές τις εταιρίες και τους ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Έρευνα μαμούθ

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρίες γραμματοκιβώτια», οφσόρ λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες

«Οι έρευνες αυτές ξεδιπλώνουν το πέπλο του οφσόρ συστήματος και τον μυστικό κόσμο των φορολογικών παραδείσων», σημείωσε ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ΙCIJ), η οποία διηύθυνε τη διεθνή αξιολόγηση των στοιχείων. Γνωρίζαμε ότι η υπεράκτια οικονομία είναι δύσκολα προσβάσιμη, εντούτοις «μας εξέπληξε πόσο μεγάλη και εκτενής είναι», σημείωσε ο ίδιος.

Το ICIJ διεξήγε την 15μηνη έρευνα μαμούθ σε στενή συνεργασία με 86 δημοσιογράφους από 46 χώρες. Ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν βρίσκονται το BBC, η Guardian, η Washington Post, η Le Monde, η ελβετική Sonntagszeitung, η γερμανική Süddeutsche Zeitung, το επίσης γερμανικό NDR ενώ από την Ελλάδα Τα Νέα.

Τα αρχεία που δόθηκαν στη σύμπραξη των δημοσιογράφων αφορούν ένα χρονικό διάστημα 30 ετών και αποκαλύπτουν αριθμούς και στοιχεία για κινήσεις κεφαλαίων, λόγους ίδρυσης υπεράκτιων εταιριών καθώς και διασυνδέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

H ελληνική πτυχή

 Έλληνες φοροφυγάδες διαθέτουν συνολικά 107 εταιρίες οφσόρ στις βρετανικές Παρθένους Νήσους

Η λίστα των φοροφυγάδων, όπως σημειώνει το Spiegel στην ιστοσελίδα του, είναι μακρά και νεφελώδης. Σε αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολιτικοί από το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά καθώς επίσης «αμερικανοί γιατροί και Έλληνες κάτοικοι χωριών», οικογένειες και συνεργάτες δικτατόρων, ανατολικοευρωπαίοι και ινδονήσιοι πολυεκατομμυριούχοι, ρώσοι ολιγάρχες και διεθνείς έμποροι όπλων.

Σύμφωνα με το Spiegel που επικαλείται στοιχεία του ICIJ, Έλληνες φοροφυγάδες διαθέτουν συνολικά 107 εταιρίες οφσόρ στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην Καραϊβική, από τις οποίες όμως μόλις τέσσερις είναι δηλωμένες στις φορολογικές αρχές. Οι ιδιοκτήτες φέρονται να προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά στο βορρά.


dw.de
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Την ώρα που οι απανταχού κυβερνήσεις διαθέτουν θησαυροφυλάκια-αστακούς και μυστικά αποθετήρια χρυσού, υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν από ιδιωτικά θησαυροφυλάκια που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα πάνοπλα κρατικά φυλακτήρια.

Και ναι, φυλάσσονται σαν απόρθητες στρατιωτικές βάσεις!

Τα πελώρια θησαυροφυλάκια που στεγάζουν τόνους χρυσού και διαμαντιών ή δισεκατομμύρια χρημάτων αφήνουν άφωνο τον κόσμο με τα επίπεδα ασφαλείας τους και τους ευφάνταστους τρόπους που προστατεύονται από τον κακόβουλο νου.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από -σχεδόν, όπως θα διαπιστώσουμε- απόρθητα θησαυροφυλάκια που δεν έχουν καμιά σχέση με τα άλλα, με τους θησαυρούς που φιλοξενούν να μην είναι πάντα οι… προβλεπόμενοι.

Το Θησαυροφυλάκιο των Μορμόνων
Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Το Mormon Vault, γνωστό και ως Granite Mountain Records Vault, είναι χτισμένο σε βάθος 200 μέτρων μέσα στο εσωτερικό ενός τεράστιου βράχου στο φαράγγι Little Cottonwood της Γιούτα. Παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από τόνους γρανίτη, το θησαυροφυλάκιο είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αντέχει ακόμα και σε πυρηνική έκρηξη, με τις θεόρατες χαλύβδινες πόρτες να ασφαλίζουν ακόμα περισσότερο κάτω από συνθήκες πίεσης. Τι είδους όμως απορρήτων μπορεί να διαφυλάσσει με τέτοια ερμητικότητα μια θρησκευτική ομάδα; Επισήμως, εκκλησιαστικά ντοκουμέντα και γενεαλογικά μητρώα, αν και ένα σπήλαιο που αντέχει ακόμα και πυρηνική απειλή δεν μπορεί να έχει φτιαχτεί για να φιλοξενεί μόνο «χαρτούρα»…

Το Data Center της Bahnhof

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Το Pionen Bunker είναι ένα high-tech κέντρο που νοικιάζει ασφαλή χώρο και bandwidth σε μια πλειάδα ιδιωτών πελατών, με τον πλέον περίφημο «ενοικιαστή» να είναι τα περίφημα WikiLeaks. Την ώρα λοιπόν που κυβερνήσεις και επιχειρήσεις θα εύχονταν τα WikiLeaks να είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις, οι σέρβερς τους είναι εξαιρετικά διασφαλισμένοι στο περιβάλλον του Pionen Bunker, ένα πρώην κέντρο πολιτικής άμυνας καλά κρυμμένο στην πλαγιά του Λευκού Βουνού της Στοκχόλμης. Ο σουηδικός πάροχος διαδικτυακής πρόσβασης Bahnhof μετέτρεψε τον οχυρωμένο χώρο σε data center, την ίδια στιγμή που τον προστατεύει με πόρτα θησαυροφυλακίου 40 εκατοστών, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω μοναδικού τούνελ και μπορεί να αντέξει ακόμα και βόμβα υδρογόνου!

Το Θησαυροφυλάκιο της JP Morgan

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Η JP Morgan & Chase διαθέτει δύο αξιοσημείωτα αποθετήρια: το πρώτο βρίσκεται σε βάθος 5 ορόφων κάτω από τους δρόμους του Μανχάταν, ενώ εκτείνεται σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου! Θεωρείται το μεγαλύτερο ιδιωτικό αποθετήριο χρυσού του κόσμου, ενώ η γειτνίασή του με το Ομοσπονδιακό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ (ακριβώς απέναντι!) έχει πυροδοτήσει άπειρες θεωρίες συνωμοσίας. Η τοποθεσία του δεύτερου αποθετηρίου της JP Morgan παρέμενε μυστήριο μέχρι εντελώς πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2013, όταν και αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται κάτω από το συγκρότημα των γραφείων της φίρμας στο Λονδίνο. Συνέβη λοιπόν πάλι (σύμπτωση;) το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας να βρίσκεται δίπλα στο Αποθετήριο Χρυσού της Τράπεζας της Αγγλίας! Και τα δύο αποθετήρια της JP Morgan μπορούν να επιβιώσουν από ευθεία επίθεση με πυρηνικά…

Τα Απόρρητα Αρχεία του Βατικανού

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Οι θεωρίες συνωμοσίας για τα πεπραγμένα της Καθολικής Εκκλησίας δεν λείπουν, φανταστείτε λοιπόν να μπορούσε κάποιος να έχει πρόσβαση στα Απόρρητα Αρχεία του Βατικανού! Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας ισχυρίζονται βέβαια ότι δεν υπάρχει τίποτα το μυστικό στο παμπάλαιο αυτό θησαυροφυλάκιο, που μοιάζει με λαβύρινθο, παρά το γεγονός ότι φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από την Ελβετική Φρουρά του Ποντίφικα. Τα τεράστια δωμάτια και τα ράφια που εκτείνονται σε περισσότερα από 50 χιλιόμετρα(!) στοιβάζουν ντοκουμέντα και μητρώα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα, με τα μυστικά που φυλάσσονται εκεί να απαιτούν προφανώς επαγρύπνηση και συνεχή προστασία…

Το Θησαυροφυλάκιο των KFC

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Την ώρα που οι τράπεζες προστατεύουν τον χρυσό τους και οι θρησκείες τα κειμήλιά τους, είναι λογικό για μια τεράστια αυτοκρατορία φαστ φουντ να προστατεύει την πολύτιμη και μυστική συνταγή της! Για τα KFC, η ανεκτίμητη αυτή συνταγή αποτελείται από 11 μυστικά βότανα και μπαχαρικά, που διαφυλάσσουν την ερμητικότητα της αυθεντικής συνταγής του Colonel Sander. Το 2009 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου θησαυροφυλακίου που θα φιλοξενούσε τη συνταγή, στο στρατηγείο των KFC στο Κεντάκι, διαδικασία που κράτησε μάλιστα 5 ολόκληρους μήνες. Τώρα η περίφημη συνταγή έχει στο πλευρό της όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, περιλαμβάνοντας αισθητήρες κίνησης, κάμερες και 24ωρη φύλαξη. Πελώριοι τσιμεντένιοι τοίχοι σφραγίζουν ολοσχερώς την κατασκευή, με κάθε προσπάθεια παραβίασης του θησαυροφυλακίου να φαντάζει μάταιη…

Το Θησαυροφυλάκιο της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Οι σαϊεντολόγοι είναι άλλη μια θρησκευτική ομάδα που διαθέτει απόρθητο θησαυροφυλάκιο που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται εγκατεστημένο σε υπόγειο συγκρότημα καταμεσής της ερήμου του Νέου Μεξικού, με το σπήλαιο να μπορεί να αντέξει επίθεση με βόμβα υδρογόνου, την ίδια ώρα που απόρθητες κασετίνες τιτανίου φιλοξενούν πλάκες χάλυβα και χρυσούς δίσκους σκαλισμένους με τα θεμελιώδη σύμβολα της σαϊεντολογίας. Τρεις θεόρατες πόρτες από ανοξείδωτο ατσάλι, βάρους 2,5 τόνων, προστατεύουν τα μυστικά, ενώ στο έδαφος πάνω από το θησαυροφυλάκιο φιγουράρουν στίγματα που διακρίνονται μόνο από τον ουρανό. Ένοπλοι φρουροί, κάμερες ασφαλείας και πόρτες, πολλές πόρτες, φυλάσσουν τα προφανώς επτασφράγιστα μυστικά της σέχτας…

Το Θησαυροφυλάκιο των Σπόρων της Μέρας της Κρίσης

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία είναι θεωρητικά η ιδιοκτήτρια του Doomsday Seed Vault, η χρηματοδότησή του γίνεται από μια σειρά οργανισμών και κυβερνήσεων. Οι Νορβηγοί παρέχουν πλήρη πρόσβαση και ιδιοκτησία σε όποιον επιλέξει να εμπιστευθεί εκεί τους θησαυρούς του. Για τι θησαυρούς μιλάμε; Μα για σπόρους φυσικά! Το θησαυροφυλάκιο φιλοξενεί μια πληθώρα σπόρων, στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ποικιλία των καλλιεργειών και να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η ανθρωπότητα θα έχει κάτι να φάει όποια φυσική καταστροφή κι αν μας πλήξει. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι εγκατεστημένος στο Svalbard, ένα από τα πλέον απομονωμένα μέρη του πλανήτη: πρόκειται για μια άγονη βραχονησίδα στον Αρκτικό Κύκλο, με το θησαυροφυλάκιο να βρίσκεται μέσα σε ένα παλιό ορυχείο χαλκού. Το απόρθητο του θησαυροφυλακίου και οι ακραίες καιρικές συνθήκες εξασφαλίζουν την προστασία των σπόρων από κάθε καταστροφή, φυσική ή ανθρώπινη…

Το Θησαυροφυλάκιο του Σιδερένιου Βουνού

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Το Iron Mountain Vault στο Germantown της Νέας Υόρκης είναι ένα υπόγειο φυλακτήριο μητρώων που εξυπηρετεί πελάτες από όλο τον κόσμο. Είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο υπόγειο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και είναι χτισμένο στη θέση πρώην ορυχείου. Εκμεταλλευόμενη την παράνοια του Ψυχρού Πολέμου, η ιδιοκτήτρια εταιρία άνοιξε το αποθετήριο στη δεκαετία του ’50 για να στεγάσει εταιρικά και κρατικά ντοκουμέντα που θα κινδύνευαν από έναν ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο. Ένοπλοι φρουροί στην περιφραγμένη περίμετρο και μια αδιάρρηκτη πόρτα 28 τόνων(!) φράζουν την είσοδο στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται 7 ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης και είναι «θαμμένο» 500 μέτρα μέσα στη βραχώδη περιοχή…

Τα περίφημα θησαυροφυλάκια των ελβετικών τραπεζών

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Η Ελβετία είναι σχεδόν συνώνυμη με τα μυστικά θησαυροφυλάκια, την ώρα που το εκτεταμένο τραπεζικό σύστημα της χώρας παρέχει στους πελάτες του πλήρη ανωνυμία και εντελώς διακριτική εχεμύθεια. Και εκεί ίσως κρύβεται η μεγαλύτερη προστασία που μπορεί να παρέχει κάποιος σε τέτοιου είδους συναλλαγές: δεν κάνουμε ερωτήσεις! Κι ενώ τα θησαυροφυλάκια και οι θυρίδες φυλάσσονται φυσικά σε 24ωρη βάση, η πραγματική ασφάλεια προέρχεται από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζίτη και πελάτη, σαν τη σχέση γιατρού-ασθενή…

Το θησαυροφυλάκιο του Κέντρου Διαμαντιών της Αμβέρσας

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!

Το Κέντρο Διαμαντιών του Βελγίου είναι κυρίως γνωστό για δύο λόγους: επειδή είναι το πλέον απόρθητο θησαυροφυλάκιο διαμαντιών του κόσμου και ταυτόχρονα γιατί έχει πέσει θύμα της περιβόητης ληστείας του 2003! Αντίφαση; Πού τη βλέπετε την αντίφαση; Το θησαυροφυλάκιο κατασκευάστηκε με τη χρηματοδότηση 1.500 εμπόρων διαμαντιών και φιλοξενεί περί το 70% των διαμαντιών του κόσμου. Οι χορηγοί δεν φάνηκαν φειδωλοί στα έξοδα για να το κάνουν όσο πιο απαραβίαστο παίρνει, περιλαμβάνοντας αισθητήρες κίνησης, θερμότητας και σεισμικών δονήσεων, ραντάρ, μαγνητικά πεδία και μια κλειδαριά με πάνω από 100 εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς. Όσο για τη χαλύβδινη πόρτα των 3 τόνων, απαιτεί περισσότερες από 12 ώρες συνεχούς τρυπίματος για να διαπεραστεί. Παρά το σύστημα προστασίας που ομοιάζει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, μια παρέα ιταλών διαρρηκτών, η διαβόητη «Σχολή του Τορίνο», κατάφερε να το διαρρήξει και να φύγει με λεία 100 εκατομμυρίων δολαρίων!

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Κανείς δεν πήρε μάλιστα μυρωδιά, με τους υπεύθυνους ασφαλείας να διαπιστώνουν τη ληστεία την επόμενη μέρα. Η λεία δεν βρέθηκε ποτέ, η αστυνομία συνέλαβε ωστόσο τον Λεονάρντο Νοταρμπαρτόλο ως «εγκέφαλο» της σπείρας…

Εκτός συναγωνισμού

Το Ομοσπονδιακό Αποθετήριο της Νέας Υόρκης

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Στα βάθη του Μανχάταν, κάτω ακριβώς από τους δρόμους της πόλης, κάθεται ήσυχο-ήσυχο ένα θησαυροφυλάκιο τόσο απόρθητο που του εμπιστεύονται πλέον περισσότερες ράβδους χρυσού και από το περίφημο Φορτ Νοξ ακόμα! Το επίπεδο ασφαλείας του New York Federal Reserve Vault είναι τόσο πιεστικό που ούτε οι φρουροί δεν έχουν πρόσβαση στους κυρίως χώρους του, με τη μεταφορά του χρυσού να εκτελείται από ρομπότ. Όσο για το σύστημα ασφαλείας, είναι τόσο αξιόπιστο που ακόμα και ξένες κυβερνήσεις φυλάσσουν τον χρυσό τους εδώ. Και είναι βέβαια και οι μυστικοί πράκτορες που φυλάνε την περίμετρο του θησαυροφυλακίου, με τα ποσοστά ευστοχίας τους να διασφαλίζουν ότι τίποτα δεν θα μπει ή θα βγει από κει ζωντανό. Όλα αυτά έχουν μετατρέψει το New York Federal Reserve Vault στο μεγαλύτερο αποθετήριο χρυσού του κόσμου…

Το Αποθετήριο Χρυσού της Τράπεζας της Αγγλίας

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Είναι λες και βγήκε κατευθείαν από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς: το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο χρυσού της Βρετανίας, και δεύτερο στον κόσμο μετά το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης, στεγάζει περισσότερους από 5.200 τόνους χρυσού(!), με τη θωρακισμένη πόρτα να υπακούει μόνο σε αναγνώριση φωνής. Και στα πολλαπλά κλειδιά βεβαίως με μήκος ενός μέτρου το καθένα! Και όχι, αντικλείδια δεν φτιάχνονται. Η τράπεζα δεν αποκαλύπτει πληροφορίες για το πάχος της πόρτας ή το βάθος που είναι χτισμένο το θησαυροφυλάκιο, ενώ η συνολική έκταση λογίζεται πραγματικά τεράστια…

Φορτ Νοξ

Perierga.gr - Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!


Σκοπεύετε να διαρρήξετε το Φορτ Νοξ; Να τι πρέπει να κάνετε: πρώτα, σκαρφαλώστε στους 4 φράχτες που περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις (προσοχή: οι δύο από αυτούς είναι ηλεκτροφόροι) και κατόπιν περάστε αθέατοι μέσα από τις στρατιές των ένοπλων φρουρών. Προσοχή να αποφύγετε τις πολλαπλές κάμερες ασφαλείας. Ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε ένα προβληματάκι με το πώς θα περάσετε τους γρανιτένιους τοίχους, καθώς είναι πάχους 1,5 μέτρου και είναι ενισχυμένοι με χάλυβα οπλισμού 750 τόνων! Αν περάσετε λοιπόν τους τοίχους (και την ένοπλη φρουρά που περιμένει ακριβώς από πίσω), συν τον λαβύρινθο από κλειδωμένες πόρτες, θα βρεθείτε επιτέλους μπροστά στην πόρτα του θησαυροφυλακίου. Μην αφήσετε τους 22 τόνους της να σας τρομάξουν. Ο ευκολότερος τρόπος να την ανοίξετε είναι με το να συγκεντρώσετε όλους τους υπαλλήλους που ο καθένας τους γνωρίζει ένα τμήμα μόνο του μαγικού κωδικού! Ωραία, σας περιμένουν τώρα μια σειρά από μικρότερα θησαυροφυλάκια, που μόλις τα διαρρήξετε οι 5.000 τόνοι ράβδων χρυσού είναι δικοί σας. Α, θεματάκι ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε και κατά την έξοδο, με το στρατόπεδο της φρουράς του Φορτ Νοξ να σας περιμένει εναγωνίως απ’ έξω…
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ενιαίος φόρος ακινήτων με διπλό μηχανισμό είσπραξης (ΔΕΗ - ΔΟΥ)


Με κοινή θέση όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Υστερα από τρίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν την αντικατάσταση από το 2014 του ΕΕΤΗΔΕ, του γνωστού «χαρατσιού», με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να εισπράττεται κυρίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το φετινό τέλος θα συνεχίσει επίσης να εισπράττεται κυρίως μέσω της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην τρόικα μειωμένους συντελεστές, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στην τελική επιβάρυνση, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της συγκεκριμένης φορολογητέας βάσης.

Οπως δήλωσε βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%. Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την τρόικα.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η απώλεια των εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει, σε περίπτωση που μειωθεί ο συντελεστής κατά 10-15% θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

Από ακίνητα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα που επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα ανέβουν πλέον στο μέσο όρο των δήμων

Από ακίνητα που νοικιάζει το δημόσιο από ιδιώτες, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ

Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σε διάφορα ακίνητα στα οποία οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ

Υπολογίζεται ότι οι δράσεις αυτές θα αποφέρουν περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 εκατ. θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα. Θα γίνει επίσης προσπάθεια να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια.
Κουβέλης-Βενιζέλος: Με κοινή πρόταση στην τρόικα

Ο Φώτης Κουβέλης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συζητήσεις μετά το τέλος της συνάντησής στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ότι «προσερχόμαστε με κοινές θέσεις καθώς αντικαθίσταται το ΕΕΤΗΔΕ με ενιαίο φόρο στα ακίνητα και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών».

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι για το 2013 η είσπραξη του ενιαίου φόρου θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την νομοθεσία, όπως είπε, που ισχύει. Δηλαδή, διευκρίνισε, ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αποδεσμεύεται από την πληρωμή του ρεύματος και όποιος δεν συμφωνεί θα το πληρώνει στην εφορία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κοινή θέση που διαμορφώθηκε δεν έχει καμία σχέση με το ισχύον σήμερα Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευτεί η δόση. Πρέπει ο πολίτης και ο άνεργος να προστατευθεί σε μία Ευρώπη που είναι σε νευρικότητα και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση.

» Το 2011 όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, αλλά δεν θα κόβεται το ρεύμα, ενώ από το 2014 θα είναι οι εφορίες».

«Είναι προβλητικό να λέγεται ότι θέλω να γίνω αντιπρόεδρος»

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι δεν συζητήθηκαν θέματα ανασχηματισμού, καθώς η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων. Και πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα αρμοδιότητας του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που τον φέρουν να επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θεώρησε ότι τέτοιες αναφορές είναι αστείες και προσβλητικές για τον ίδιο.

«Λες και θα σημαίνει κάτι αν γίνω εγώ αντιπρόεδρος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έφυγε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να γίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σωτηρία της χώρας.

Σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύει η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και πρόσθεσε ότι «αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ».

Αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η υπόθεση της Μεγαλονήσου απέδειξε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ πρόσθεσε ότι το βίωμα της Κύπρου αντιτάσσεται στο βίωμα της Ελλάδας και ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφθεί τι ζει και τι απέφυγε.ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

10 παγίδες στις νέες φορολογικές δηλώσεις


Δέκα αλλαγές που κρύβουν παγίδες περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων. Το νέο έντυπο Ε1 έχει 10 νέους κωδικούς τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 5,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων και που σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα.Φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εμφανίσουν τους τόκους των καταθέσεων, μερίσματα, κέρδη από πωλήσεις μετοχών ακόμη και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πλέον δηλώνονται τα πάντα, ακόμη και εισοδήματα που μέχρι πέρυσι εξαιρούνταν.

Με τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

Οι δέκα νέοι κωδικοί αφορούν:

Νέους ηλικίας άνω των 19 ετών

Ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι και εισόδημα από μισθωτή εργασία

Όσους έχουν άνω του ενός ακινήτου που ηλεκτροδοτείται

Όσους εκμισθώνουν πάρκινγκ ή αποθήκες

Όσους είναι έμποροι και είναι άνω των 62 ετών

Όσους έκαναν αποκατάσταση ακινήτου

Όσους είχαν δαπάνες για διατηρητέα κτίρια

Όσους είχαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων, ομόλογα, μερίσματα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια.

Οικογένειες με ανύπαντρα τέκνα που σπουδάζουν ή υπηρετούν στρατιωτική θητεία

Μισθωτούς-συνταξιούχους με παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης

Με το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου υπολογίζεται ως εισόδημα ακόμη και το ποσό που καλύφθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία, το ποσό που πήρε κάποιος για αλλαγή γυαλιών οράσεως, ακόμη και το επίδομα τοκετού.

Παράλληλα όλοι όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση υπολογίζεται ότι έχουν εισόδημα τουλάχιστον 3.000 όσο είναι και το λεγόμενο τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης.

Ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν όλα τα παιδιά άνω των 18 ετών που έχουν κάποιο
περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους ενώ στην περίπτωση που εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη, τότε θα επιβαρυνθεί ο γονέας.
newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...