Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Alpha Eurobank το όνομα του νέου τραπεζικού σχήματος


Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη αναμένεται να δημιουργήσει η Alpha Eurobank, όπως θα ονομαστεί το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Alpha Bank[ACBr.AT] Σχετικά άρθρα και Eurobank, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών.
Οπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 5 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, ενώ η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα έχει στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου οργανισμού κατά περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ.
Ο pro-forma Δείκτης Core Tier I της ενιαίας τράπεζας αναμένεται να ανέλθει στο 14% μετά την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου. Συγκεκριμένα, θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ως εξής:
- Ανω του 10%, μέσω της προτεινόμενης έκδοσης υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιών που θα καλυφθούν από την Paramount καθώς και μέσω της αναμενόμενης μετατροπής των υφιστάμενων μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών Tier I της Eurobank EFG
- Ανω του 12%, μέσω της ολοκλήρωσης των ήδη δρομολογημένων πρωτοβουλιών για την οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση
- Στο 14%, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου
Πυλώνες του νέου σχήματος θα είναι οι τρεις κύριοι μέτοχοι που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και την Paramount Services Holding Limited.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Paramount, που ελέγχεται από το Κατάρ, θα κατέχει ποσοστό 17% στο νέο ενοποιημένο σχήμα, μέσω της συμμετοχής της στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ και της πλήρους κάλυψης της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο νέος Όμιλος, που θα φέρει τα χρώματα της Alpha Βank, αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες συνέργειες ύψους 650 εκατ. ευρώ προ φόρων κατ' έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστους χρήματος ύψους 560 εκατ. και συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκατ. Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου €450 εκατ. συνολικά.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπέυθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ι. Κωστόπουλος: Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Alpha Bank,Ιωάννης Κωστόπουλος χαρακτήρισε τη συγχώνευση «μεγάλο βήμα μπροστά για τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος».
«Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα», ανέφερε, τονίζοντας ότι το σχήμα που θα προκύψει «γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης».
Ο κ. Κωστόπουλος έκανε ειδική μνεία στην συμμετοχή του Κατάρ, την οποία και χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», ενώ όπως είπε είναι πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια.
Ερωτηθείς για το αν θα προχωρούσε η συγχωνευση σε περίπτωση που δεν υπήρχε το Καταρ, ο πρόεδρος της Alpha Bank, απάντησε ότι το «το Κατάρ υπάρχει και η συγχώνευση έγινε».
«Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα», παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι «πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε παρά πολλές τράπεζες».
Δ. Μαντζούνης: Θετική συνένωση που θα δώσει ώθηση
Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ. Μαντζούνης κλειδί της επιτυχίας αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο οργανισμοί μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες.
«Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκατ. ευρώ συνέργιες τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα.
Ν. Νανόπουλος: Σημαντικά οφέλη για το κόστος λειτουργίας
Από την πλευρά της Eurobank, o διευθύνων σύμβουλοςΝ. Νανόπουλος δήλωσε ότι ευελπιστεί ο Έλληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματα του στην νέα τράπεζα, ενώ, όπως είπε, «με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά».
Εστίασε παράλληλα στην πολύ ισχυρή παρουσία της νέας τράπεζας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «πρώτη σε μέγεθος δεν σημαίνει ότι σταματάμε εκεί, αλλά βελτιώνουμε ποιότητα και παρεχόμενες υπηρεσίες
Ευ. Χριστοδούλου: Αναπτυξιακός μοχλός για την ανόρθωση της οικονομίας
Ο πρόεδρος της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων τη νέα τράπεζα ως «βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μοχλό για την Ελλάδα» ενώ με τη σειρά του τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.
Εκτίμησε επίσης ότι ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, «ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα».
Τα στελέχη της νέας τράπεζας επισήμαναν ότι θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, αν και όπως διευκρίνισαν το κλείσιμο τους δεν αποτελεί αναγκαιότητα.
ΤτΕ: Βήμα - σταθμός
«Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα -– σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
«Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.
ΥΠΟΙΚ: Θετική εξέλιξη
Τη συμφωνία χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Όπως αναφέρει, «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό».
«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.
Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει τη θέση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές». «Πάνω στο υπόβαθρο αυτό», τονίζει, «μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».
Αντ. Σαμαράς: Ορθή στρατηγική κίνηση
«Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει την κίνηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ορθή στρατηγική κίνηση: «Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει - μεταξύ άλλων - και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι’ αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
«Αναγκαία προϋπόθεση ώστε, κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση» κατέληξε.
ΚΚΕ: Κανένα όφελος από τη συγχώνευση
Την εκτίμηση ότι από τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank «δεν θα προκύψει κανένα όφελος για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επιχειρηματίες που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο», διατυπώνει το ΚΚΕ
Προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξουν «δραματικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις τράπεζες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς».
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει ότι «η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και την απατηλή προπαγάνδα που προβάλει τις συγχωνεύσεις σαν ασπίδα αποτροπής του «αφελληνισμού» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος».
ΛΑΟΣ: Καλοδεχούμενη εξέλιξη
Για «καλοδεχούμενη εξέλιξη», έστω και αργά, όπως υποστηρίζει, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Το φωνάξαμε σε όλους τους τόνους εντός και εκτός Βουλής και στις δύο κυβερνήσεις, Καραμανλή και Παπανδρέου. Συγχωνεύσεις τραπεζών για να υπάρξει σιγουριά και παλιννόστηση κεφαλαίων. ’ργησαν δύο χρόνια να το δρομολογήσουν. Έστω και αργά, είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη, περιττό όμως να μιλάμε πλέον για ελληνικές τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΣΥΝ: Συγχώνευση υπό πίεση
«Η ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο Συνασπισμός τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο».
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ .
«Αντίθετα, στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά», προσθέτει το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών».
ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία κίνηση
«Η συγχώνευση Alpha Bank- Eurobank, αποτελεί μια αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
«Το νέο σχήμα σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα διαθέτει προϋποθέσεις ρευστότητας για επαρκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και ελληνικών επιχειρήσεων», επισημαίνει ακόμη το κόμμα και προσθέτει ότι «στο βαθμό που θα διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες αυτές μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία».
Ντ. Μπακογιάννη: Αποφάσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα
«Η απόφαση για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank-Eurobank EFG, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
«Με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, παίρνονται αποφάσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα και προσελκύουν σ' αυτό ξένα επενδυτικά κεφάλαια», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα, όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά από τις τεράστιες δαπάνες του κράτους, που όσο δεν μειώνει τα ελλείμματά του στραγγίζει τη ρευστότητα και στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα».
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ
«Η όποια συγχώνευση πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, χωρίς να περιοριστεί κανένα εργασιακό δικαίωμα τραπεζοϋπαλλήλου», παρατηρεί η ΓΣΕΕ με αφορμή τη συμφωνία Alpha Bank – Eurobank.
«Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να εμπεριέχονται ως δεσμεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ακόμη ότι «με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, αναδεικνύεται ως κυρίαρχη και ζωτικής ανάγκης η προώθηση δημιουργίας ενός ισχυρού δημοσίου πυλώνα στο πιστωτικό σύστημα της χώρας».
Τέλος, τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και βάσει αυτών, σε συνεργασία με τηνΟΤΟΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στις υπό συγχώνευση τράπεζες, θα καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.
Χαιρετίζουν τη συμφωνία συγχώνευσης οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank
Για συμφωνία τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τη συγχώνευση της τράπεζας με την Eurobank.
Οι υπάλληλοι κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, αφού όπως επισημαίνουν, «για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του μνημονίου επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού εισέρχονται στην χώρα μας».
«Ως εργαζόμενοι χαιρετίζουμε τη μεγάλη αυτή συμφωνία ως μια διαδικασία με όραμα, για κάτι πολύ μεγάλο, που θα διαμορφώσει όρους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους», τονίζουν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες θα δώσουν τον καλύτερό προς εαυτό προς την κατεύθυνση αυτή.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Φινλανδοί τρελάθηκαν!

Και οι Φινλανδοί τρελάθηκαν... Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η νέα πρόταση που καταθέτουν σχετικά με τις εγγυήσεις και η οποία συνοψίζεται στο εξής: Θέλουν να μπει σε holding στο Λουξεμβούργο η δημόσια ελληνική περιουσία για να μας δανείσουν!

Αναλυτικά, η Φινλανδία πρότεινε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε μία εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο ως διασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που έχει έρθει σε γνώση του.

Στο έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μορφή non paper στις χώρες της Ευρωζώνης, οι Φιλανδοί περιγράφουν με ποιο τρόπο το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να εγκρίνει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για τα κρατικά δάνεια προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding (AHC), αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος. "Αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της AHC δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη", αναφέρει το έγγραφο.

Το σχέδιο επισημαίνει ακόμη ότι είναι δυνατή η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως διασφάλιση για τα δάνεια. "Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα κάνει και την αποτίμηση και τη ρευστοποίηση τους πολύ ευκολότερη", αναφέρει το έγγραφο.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί επίμαχο στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει απορρίψει σθεναρά την παροχή εγγυήσεων με τη μορφή δημόσιας γης ή μετοχών επιχειρήσεων. Αναφέρει, επίσης, το Ρόιτερς ότι η πρόταση αυτή είναι μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο τηλεφωνικών διασκέψεων στην Ευρωζώνη.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναβολή εξεταστικής στο Καποδιστριακό


Υστερα από συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων ως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.

Στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος επισημαίνει ότι "ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή:
  • Αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο
  • Εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του
  • Υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές
  • Προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία
  • Εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου
  • Αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου
  • Αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα
  • Καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο".
Ιδιαίτερα, επισημαίνει η Σύγκλητος ότι "ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου".

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

Γεγονότα

1885: Ο γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα.

1922: Οι Τούρκοι πυρπολούν τη Σμύρνη.

1949: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού που το υπερασπίζονται.

1962: Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών - Λαμίας.

1966: Οι Beatles δίνουν την τελευταία συναυλία τους, στο Candlestick Park του Σαν Φρανσίσκο.

2004: Τελετή Λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Λαμπρή η αυλαία με ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι. Ο απολογισμός των αγώνων έφερε στην πρώτη θέση των μεταλλίων τις ΗΠΑ με 103 (35 - 39 - 29), ενώ η χώρα μας κατέλαβε τη 16η θέση με 16 (6 - 6 - 4).

Γεννήσεις


1921: Σωτηρία Μπέλλου, ρεμπέτισσα.

1931: Στέλιος Καζαντζίδης, λαϊκός τραγουδιστής.

1935: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ηθοποιός.

Θάνατοι

1991: Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανησυχία για νέα γρίππη των πτηνών


 Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση "για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση" σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών "τη στιγμή που ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής". 









"Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου αυτή τη χρονιά έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε ανθρώπους, όλα θανάσιμα", προσθέτει ο FAO και προειδοποιεί για "απρόβλεπτους κινδύνους για την υγεία", σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη.

Από την πρώτη εμφάνιση της νόσου το 2003, 565 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1 και οι 331 έχουν πεθάνει, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ιός H5N1 οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400 εκατομμύρια πουλερικά προκαλώντας ζημιές ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, πριν εξαφανιστεί το 2006 στις περισσότερες από τις 63 χώρες που είχε μολύνει.

Όμως το 2008 σημειώθηκε η πρώτη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ο οποίος πλέον εντοπίστηκε και σε άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με τον Χουάν Λούμπροθ, επικεφαλής κτηνίατρο του FAO φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση συνδέεται με την αποδημία των πτηνών: τους τελευταίους 24 μήνες, ο ιός H5N1 εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά σε χώρες απ' όπου είχε εξαφανιστεί αρκετά χρόνια πριν.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Νεπάλ και τη Μογγολία.

Ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον Λούμπροθ είναι η εμφάνιση στην Κίνα και το Βιετνάμ μιας παραλλαγής του ιού που ξεπερνά την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων.

Η κυκλοφορία του ιού στο Βιετνάμ απειλεί επίσης άμεσα την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και θέτει σε κίνδυνο την Κορεατική Χερσόνησο και την Ιαπωνία.

"Οι χώρες όπου εξακολουθεί να υπάρχει ο ιός--Μπανγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία και Βιετνάμ--είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα, αλλά καμιά χώρα, ειδικά στην Ασία δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι προστατευμένη", κατέληξε ο Λούμπροθ. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ώρα για τηλεσκόπια…


Τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα στις αρχές του Σεπτεμβρίου στρέψτε το τηλεσκόπιό σας προς τον ουρανό. Θα έχετε ίσως τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στο Σύμπαν. Την έκρηξη ενός σουπερνόβα!
Ο σουπερνόβα ανιχνεύθηκε από τα τηλεσκόπια στις 24 Αυγούστου σε έναν γαλαξία στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, στον ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου. Απέχει μόλις 21 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και είναι ο κοντινότερος που έχει σημειωθεί από το 1973. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τον «συνέλαβαν» στα πρώτα στάδια της έκρηξής του και αναμένουν ότι η λαμπρότητά του θα αυξηθεί στο επόμενο διάστημα φθάνοντας την κορύφωσή της τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα, η ανακάλυψη ενός τέτοιου φαινομένου τόσο νωρίς και τόσο κοντά είναι σπάνια και έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και αδημονία στους επιστήμονες, οι οποίοι το έχουν ήδη αποκαλέσει «σουπερνόβα μιας γενιάς».
Οι αστρονόμοι του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ που έκαναν την ανακάλυψη προβλέπουν ότι ο PTF11kly, όπως ονομάστηκε. θα αποτελέσει έναν από τους σουπερνόβα που θα μελετηθούν περισσότερο στην Ιστορία, προσφέροντας σημαντικές γνώσεις και συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην καλύτερη κατανόηση της επέκτασης του Σύμπαντος και της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.
Ηδη, όπως αναφέρεται, στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί αναβρασμός με τους τους ειδικούς να προσπαθούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο με όσο το δυνατόν περισσότερα τηλεσκόπια, συμεριλαμβανομένου του Hubble. Ο PTF11kly δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, δεν αποκλείεται όμως να μπορέσετε να πάρετε μια γεύση του με ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνελήφθη ο μάγος της στύσης


Κλαίει όλος ο ντουνιάς... με τη σύλληψη του Frank Mukase του πασίγνωστου Νοτιοαφρικανου γιατρού γνωστού και ως "προφήτη του πέους" και προφήτη Χαμζά από την αστυνομία του Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο βοτανολόγος γιατρός ισχυριζόταν ότι είχε το "βότανο της ανάπτυξης"  μια ειδική φόρμουλα καλύτερη και από Βιάγκρα, το οποίο πίνοντας το με ζεστό νερό θα έκανε κάθε άνδρα να έχει μια τέλεια στύση!
Είναι τόσο θαυματουργό το μείγμα του που οποίος το πει θα δει θεαματική αύξηση του μορίου του.
Ο καθηγητής του πόθου,  εδώ και εννέα χρόνια χρησιμοποιεί ένα βότανο που το φέρνει από την Ουγκάντα.
"Δεν χρησιμοποιώ οποιοδήποτε φάρμακο, κρέμες ή χημικές ουσίες. Δεν είναι αγωγή μόνο για την μεγέθυνση του ανδρικού μορίου αλλά και θεραπεία ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν όμορφα ερωτικά" ανέφερε ο γιατρός για το θεραπευτικό μείγμα του.
Ο ιατρικός Σύλλογος για τη σύλληψη ανέφερε "Μας βρίσκει σύμφωνους η σύλληψη ενός κομπογιαννίτη γιατρού".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάθετη πτώση των βάσεων ακόμα και πάνω από 2000 μόρια


Η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, παρατηρείται στις φετινέςβάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που δόθηκαν το πρωί της Δευτέρας στη δημοσιότητα, από το υπουργείο Παιδείας. Βασική αιτία η αλλαγή στάση στις επιλογές των υποψηφίων που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά και οι εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις των τελειοφοίτων.
Πτώση εκατοντάδων μορίων σημειώνουν ακόμη και οι περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τις εκτιμήσεις των 2.000 μορίων, αγγίζοντας τα 5.589 μόρια.
Στον αντίποδα, παρά τη γενικότερη πτώση στα μόρια εισαγωγής από τα Ενιαία Λύκεια (90%), στην κατηγορία του 10% οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις έως και 1.500 μορίων σε περίπου 198 τμήματα.
Αναλυτικά η πτώση στις επιλογές "ταβάνια"
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία Ιατρική σχολή Θράκης έπεσε στα 642 μόρια και διαμορφώθηκε η βάση της στα 18.369 μόρια. Η μόνη Ιατρική σχολή που έμεινε σε επίπεδα πάνω από 19.000 μόρια είναι της Αθήνας και εκεί η βάση έπεσε σε σχέση με πέρυσι 300 μόρια, φτάνοντας στα 19.153.
Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 285 μόρια και έφτασε στα 18.608 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ίδια σχολή έπεσε 311 μόρια και έφτασε τα 18.449.
Εντυπωσιακή είναι η πτώση των βάσεων στα Πολυτεχνικά Τμήματα, οι οποίες ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 1.500 μόρια, όπως στο τμήμαΑγρονόμων Τοπογράφων Αθήνας που έπεσε κατά 1.841 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στο 16,87, από 18,46 που κινήθηκε πέρυσι.
Ακόμα, το Τμήμα Μηχανολόγων Περιβάλλοντος Θράκης, έπεσε κατά 2.658 μόρια (βάση 14.533).
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου που είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα τμήματα, είδε τη βάση του να κατρακυλά κατά 758 μόρια (βάση18.483), ενώ πτώση παρουσίασε και το αντίστοιχο τμήμα Θεσσαλονίκης κατά1.057 μόρια, αγγίζοντας τη βάση του 18,07. 
Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Πολυτεχνείου έπεσε κατά 598 μόρια και έφτασε τα 21.715, ενώ η αντίστοιχη σχολή στο Βόλο, έπεσε 1246 μόρια και έφτασε 20.2003.
Επίσης, μεγάλες πτώσεις παρατηρούνται και στα Παιδαγωγικά τμήματα, όπου στην Αθηνα το Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσε κατά 744 μόρια και η βάση έφτασε 17.806. Το Παιδαγωγικό Τμήμα στη Ρόδο έπεσε κατά 2068 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 15.247.
Συνεχίζοντας, η Οδοντιατρική Αθηνών έπεσε κατά 504 μόρια, με βάση εισαγωγής πλέον το 18,3, ενώ κατά 571 μόρια μειώθηκε το τμήμαΕπικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας, με βάση εισαγωγής πλέον το 16,83 συνυπολογιζομένου και του Ειδικού Μαθήματος Αγγλικών.
Μείωση στα 791 μόρια παρουσίασε και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αθήνας, αγγίζοντας τη βάση του 17,6, ενώ κατά 1001 μόρια έπεσε και η βάση Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και πλέον η βάση κινείται στο 17,5.
Περίπου 744 μόρια έπεσε και το μέχρι πρότινος δημοφιλές Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας, φτάνοντας πλέον το 17,75, ενώ πεσμένη κατά 534 μόρια είναι και η Φιλολογία Αθηνών φτάνοντας το 17,55 βάση εισαγωγής. 
Βουτιά 1.138 μόρια παρουσίασε η Πληροφορική Αθήνας φτάνοντας τα το 17,28. Εντυπωσιακή κάθοδο μορίων παρουσίασε και το Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΑΣΟΕΕ, φτάνοντας το 15,76, από 17,17 που κινήθηκε πέρυσι.
Στα 1.546 μόρια λιγότερα από πέρυσι κινείται και το Μαθηματικό Αθήνας, με βάση εισαγωγής πλέον το 15,87, ενώ το τμήμα Οικονομικών Επιστημώναπέκτησε βάση εισαγωγής το 14,39 από 16 που ήταν πέρυσι.
Άνοδος πάνω από 3.000 μόρια παρουσίασαν οι ξένες Φιλολογίες, με αποκορύφωμα την Ισπανική Φιλολογία Αθηνών που αυξήθηκε κατά 3.765 μόρια, καθώς οι υποψήφιοι φαίνεται ότι διέπρεψαν στο ειδικό μάθημα ξένων γλωσσών. Πλέον η βάση της Ισπανικής Φιλολογίας έφτασε το 10,38 από 6,1 που ήταν πέρυσι.
Εύκολη θα είναι και η εισαγωγή στη σχολή Αστυφυλάκων, αφού πλέον τα μόρια μειώθηκαν κατά 1.578. (Φετινή βάση 12,57 από 14,9 που ήταν πέρυσι).
Η σχολή με την μεγαλύτερη άνοδο είναι Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου ανέβηκε κατά 6.212 μόρια και η σχολή με την μεγαλύτερη πτώση είναι Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου που έπεσε κατά 3.673.
Οι αυξομειώσεις στα περιζήτητα ΤΕΙ
Στα ΤΕΙ θεαματικές είναι οι πτώσεις των περισσοτέρων σχολών, ωστόσο υπάρχουν και θεαματικές άνοδοι σε σχολές οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα7.000 μόρια, αλλά είναι σχολές με χαμηλή ζήτηση.
Σχολές, όπως η Λογιστική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης , έπεσε κατά 1.868 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 12.292.
Υπάρχουν όμως τμήματα με εντυπωσιακές ανόδους, όπως το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου που ανέβηκε κατά 5.710 μόρια και διαμορφώθηκε στα 6.710 μόρια, δηλαδή είναι και πάλι κάτω από τη βάση, με βαθμό εισαγωγής το 7,52.
Πιο αναλυτικά, μείωση κατά 1.650 μόρια παρουσίασε το ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών, με βάση εισαγωγής το 14,08. Η Φυσικοθεραπεία Αθήνας έπεσε κατά 934 μόρια, με βάση εισαγωγής το 15,94, ενώ και η Λογοθεραπεία Πάτρας μειώθηκε κατά 631 μόρια, με βάση εισαγωγής το 15,38.
Το τμήμα Ιατρικών Οργάνων Αθήνας έπεσε κατά 1.001 μόρια (14,92 βάση), κατά 1.618 το Λογιστικής Αθηνών (12,79 βάση), κατά 1.980 μόρια τοΠληροφορικής Αθηνών (13,56 βάση), κατά 1.934 μόρια το Εμπορίας και Διαφήμισης Αθήνας (12,04 βάση) και κατά 1.420 μόρια το τμήμαΤουριστικών Επιχειρήσεων Αθήνας (10,94 βάση).

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΟΕΚ: Νομοθετική ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές


Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προτείνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το δ.σ. του ΟΕΚ αποφάσισε να εισηγηθεί ρυθμίσεις που αφορούν δικαιούχους του Οργανισμού, οι οποίοι έτυχαν στεγαστικής συνδρομής.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχει ειδικότερα προτείνει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόωρη εξόφληση, ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Οι ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας, κρίθηκαν αναγκαίες επειδή, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του υπουργού:
«Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε δικαιούχους του ΟΕΚ, που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμη οφειλή, να ρυθμίσουν την οφειλή αυτή, είτε με εφάπαξ, είτε με τμηματικές καταβολές. Η δυνατότητα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία, όπου η στενότητα και απρόβλεπτα γεγονότα στη ζωή των δικαιούχων (π.χ. απώλεια εργασίας) έκαναν δυσμενή τη θέση τους.
»Παρέχεται ευχέρεια σε όσους από τους δικαιούχους έτυχαν στεγαστικής συνδρομής και έχουν τη δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης της οφειλής τους, να κάνουν χρήση της ρύθμισης, ελευθερώνοντας το ακίνητό τους από βάρη και δεσμεύσεις και φυσικά να ωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους μιας τέτοιας ρύθμισης.
»Αντιμετωπίζονται με ειδική ρύθμιση, την επιμήκυνση δηλαδή διάρκειας αποπληρωμής, οι άνεργοι σήμερα δικαιούχοι του ΟΕΚ, οι οποίοι είτε δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή, είτε τη δημιούργησαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ως αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής κατάστασης και οι οποίοι σήμερα, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τα χρέη τους».
Όπως εξάλλου σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης, το γενικό πλαίσιο αρχών, στο οποίο εντάσσονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι:
- Η δυνατότητα διεξόδου και προοπτικής σε χιλιάδες δικαιούχους του ΟΕΚ, υπηρετώντας το πνεύμα του Οργανισμού για ένα κοινωνικό κράτος δικαίου
- Η στόχευση συγκεκριμένων ομάδων δικαιούχων, για ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής
- Η επιβράβευση των συνεπών στις υποχρεώσεις τους δικαιούχων, με μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης
- Η πριμοδότηση όσων καταβάλουν εφάπαξ ληξιπρόθεσμη οφειλή ή άληκτο κεφάλαιο, έναντι όσων επιλέγουν την τμηματική καταβολή, αφού έτσι παρέχεται στον ΟΕΚ δυνατότητα για την άμεση αξιοποίηση των ποσών αυτών, προς όφελος των δικαιούχων του, που δεν έτυχαν έως σήμερα κάποιας στεγαστικής παροχής και
- Ο καθορισμός πάγιων διατάξεων, με απλό, αντικειμενικό και ενιαίο τρόπο.
Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας με το οποίο προαναγγέλλεται νομοθετική μέριμνα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόωρη εξόφληση αυτών και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής οφειλών στον ΟΕΚ, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση, η οποία καλούσε το υπουργείο να λάβει μέριμνα για τους δικαιούχους δανείων του ΟΕΚ που λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Η βουλευτής είχε προτείνει ειδική ρύθμιση εξόφλησης των δανειακών οφειλών ατόμων που είτε έμειναν άνεργα είτε το εισόδημα τους περιορίστηκε.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...