Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τουρκοκυπριακή πρόκληση με βιβλία




Καινές Διαθήκες και προσευχητάρια κατάσχεσαν οι τουρκικές αρχές. Τα βιβλία προορίζονταν για τους ελληνοκύπριους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και προσπάθησε να τα μεταφέρει στα κατεχόμενα σχολεία ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.
Όμως, το φερόμενο ως τελωνείο του ψευδοκράτους απαγόρευσε τη μεταφορά τους και κράτησε τα βιβλία.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", αναγνωρίζοντας την υπό εκκόλαψη κρίση, έχει ως τίτλο "Και τώρα κρίση με τα βιβλία" και έγραψε για αριθμό βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου που προορίζονταν για Ε/Κ μαθητές του Ριζοκαρπάσου, τα οποία κατασχέθηκαν.
Η "Αφρίκα" ήταν σαφώς πιο σκληρή, γράφοντας:
"Ισλαμικός φανατισμός - Απαγόρευση του Ιησού".
Τέλος, η εφημερίδα "Βολκάν" τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδο της, "Και πάλι οι παπάδες, και πάλι προβοκάτσια".

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Ερυθρόλευκο” πάρτι στις 20 του Μάρτη – Ο Ολυμπιακός “βομβάρδισε” έξι φορές την ΑΕΚ και πήρε τον τίτλο




Καλύτερη φιέστα για την κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου δεν θα φανταζόταν κανείς φίλος του Ολυμπιακού. Με τον “τρομοκράτη” Τζιμπούρ να “σκοτώνει” την πρώην ομάδα του, οι ερυθρόλευκοι “διέλυσαν” την ΑΕΚ με 6-0.






Καλύτερη φιέστα για την κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου δεν θα φανταζόταν κανείς φίλος του Ολυμπιακού. Με τον “τρομοκράτη” Τζιμπούρ να “σκοτώνει” την πρώην ομάδα του, οι ερυθρόλευκοι “διέλυσαν” την ΑΕΚ με 6-0.







Ένας “μαγικός” Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και συνέτριψε την ΑΕΚ που είχε μείνει στην πρόκριση επί του ΠΑΟΚ στο κύπελλο.
 
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να καθαρίσει τον τίτλο και το έδειξε από τα πρώτα λεπτά. Μόλις στο 2' ο Ράφικ Τζιμπούρ“εκτέλεσε” την πρώην ομάδα του και με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ.
 
Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι φιλοξενούμενοι ήρθε και το δεύτερο γκολ των ερυθρόλευκων και πάλι με στημένη φάση. Ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε και ο Μέλμπεργκ με εκπληκτική προβολή νίκησε τον Σάχα, βάζοντας “φωτιά” στο Γ. Καραϊσκάκης.
 
Ο κόσμος ζητούσε κι άλλο γκολ και οι παίκτες του Βαλβέρδε τον άκουσαν και δεν του χάλασαν χατήρι. Αφού πρώτα ο Μιραλάς έχασε 2 ευκαιρίες να κάνει το 3-0 δεν έγινε το ίδιο και με τον Φουστέρ.
 
Στο 19' ο Σάχα έδιωξε λανθασμένα τη μπάλα, ο Τζιμπούρ έβγαλε ασίστ στον Ισπανό και αυτός πρόλαβε την έξοδο του τερματοφύλακα της ΑΕΚ, στέλνοντας τη μπάλα για τρίτη φορά στα δίχτυα του.
 
Από εκεί και μετά η Ένωση ανέλαβε τα ηνία του αγώνα χωρίς πάντως να μπορεί να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή του Πάρντο. Στο 34' ο Καφές έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά ο Παμπορίδης είχε σταματήσει νωρίτερα τη φάση για φάουλ του Ντιόπ πάνω στον Αβραάμ Παπαδόπουλο.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο ένα 9λεπτο “φωτιά” μετέτρεψε το ντέρμπι σε παράσταση για ένα ρόλο. Ο Τζιμπούρ με καταπληκτικό σουτ σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα παίρνοντας εκδίκηση από τον Μανόλο Χιμένεθ.
 
Η ΑΕΚ κατέρρευσε και ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε. Ο Μιραλάς και οΧολέμπας έδωσαν απίστευτες διαστάσεις στη νίκη των “ερυθρόλευκων” που πανηγύρισαν το 38ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους,

Οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν τη μεγαλύτερη σε εύρος νίκη τους επί της ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Σάχα, Καφές, Νασούτι, Μανωλάς, Ματέος, Γκερέιρο (46' Λυμπερόπουλος), Μίτσελ (69' Μπερνς), Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (81' Έντερ), Μπαχά

Oλυμπιακός: Πάρντο, Μανιάτης, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα (53' Ουρτάδο), Τζεμπούρ (71' Ρόμενταλ), Μιραλάς (75' Πάντελιτς), Φουστέρ, Χολέμπας, Αβ. Παπαδόπουλος, Ριέρα


Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο σφοδρό κύμα βομβαρδισμών στη Λιβύη






Οι συμμαχικές δυνάμεις με τους βομβαρδισμούς επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
- Γαλλία: Προελαύνουμε χωρίς αντίσταση απο τις δυνάμεις του Καντάφι
- Η Τουρκία θα εμπλακεί μόλις εμπλακεί και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα
- Θρίλερ στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ - Υπο αμερικανική διοίκηση οι επιχειρήσεις
- Αραβικός Σύνδεσμος: "Η Δύση μας παραπλάνησε"

Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν αργά σήμερα στο κέντρο της Τρίπολης , κυρίως κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές των πρακτορείων Ρόιτερς και Γαλλικού που ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.

Στο μεταξύ σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από τις 16.00 ώρα Ελλάδας συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών για να εγκρίνουν το σχέδιο δράσης που εκπόνησαν οι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον ανώτατο διοικητή Ευρώπης ναύαρχο Τζέϊμς Σταυρίδη, αλλά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Γερμανία και Τουρκία φαίνεται ότι αποτελούν εμπόδιο αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και η Γαλλία η οποία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση εναντίον του Καντάφι,δεν "καίγεται". Η Τουρκία έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο του προστάτη των αμάχων στη Λιβύη και να υπενθυμίσει το ρόλο του ηγέτη που θέλει να παίξει στον αραβικό κόσμο



Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα. Mιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι είπε οτι συνολικά οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών ανακοίνωσε οτι το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη Την είδηση επιβεβαίωσε και αμερικανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξή του σε εκπομπή του CBS.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου άμυνας δήλωσε πως τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούν από το βράδυ του Σαββάτου στη Λιβύη δεν έχουν αντιμετωπίσει "καμία ιδιαίτερη δυσκολία". Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα 15 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που μετέχουν στις περιπολίες και σήμερα Κυριακή δεν χρειάστηκε να βάλλουν κατά στόχων είτε στον αέρα είτε στο έδαφος γιατί δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από την πλευρά των στρατιωτικών δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Το μεσημέρι ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Χαρακτήρισε την κατάσταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "πολύ αβέβαιη" και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη.
 
Ώρα 16:15 : Δυνάμεις του Καντάφι εισβάλλουν στη Μιζουράτα

Όπως έγινε επίσημα γνωστό οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
 
"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.
 
"Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".
 
Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Στο στρατιωτικό σκέλος σημειώνεται δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδιστικών και έτσι εξηγείται από στρατιωτικούς κύκλους η ολόενα και αυξανόμενη εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οπλίζει γυναικόπαιδα ο Καντάφι
.
Ως απάντηση η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι "αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες".
 
Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.
 
"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 

Ώρα 13.20: Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως εξουδετέρωσαν τον Καντάφι στην Βεγγάζη, ενώ 19 μαχητικά τους βομβαρδίζουν μαζί με γαλλικά αεροσκάφη.
Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
 
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "Αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)".

Ώρα 12.45: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ανηλεώς δυνάμεις του Καντάφι στην Βεγγάζη

Ώρα 12.30: Πράσινο φως για συντονισμένη επέμβαση από το ΝΑΤΟ πλέον στη Λιβύη. Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε και θα μοιραστεί στις χώρες - μέλη. Σε λίγο θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας.

Το πρωί της Κυριακής, τα γαλλικά αεροσκάφη, μετά από μία προσωρινή διακοπή, βομβάρδιζαν συνεχώς μετά από μία νύχτα ομοβροντίας από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Ο ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια.
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.
 
Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.
 
Ώρα 11.00: Νέο διάγγελμα Καντάφι

"Οι Χριστιανοί δεν θα χαρούν το πετρέλαιο μας, δεν θα τους το αφήσουμε. Να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε. Αυτή η χώρα ποτέ δεν θα παραδοθεί. Είστε ζώα ακόμη και οι δικοί σας πολίτες είναι εναντίον σας. Ακόμη και οι πολίτες σας είναι στο πλευρό μας" ανέφερε.

"Νικήσαμε την Ιταλία. Θα πέσετε όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι" είπε ο Καντάφι. "Όλος ο λιβυκός λαός, άνδρες και γυναίκες έχουν όπλα. Δεν θα προχωρήσετε, δεν θα πατήσετε στη γη μας. Είμαστε θύματα και ο καταπιεσμένος πάντα νικά στο τέλος και ο επιτιθέμενος νικάται. Μας αποδείξατε ότι είσαστε τρομοκράτες και ζώα και επιτίθεστε σε ένα κράτος που δεν σας έκανε τίποτα. Ποιά δικαιολογία έχετε; Είστε νέοι σταυροφόροι" πρόσθεσε.

"Κρατάμε τη σημαία των ανθρώπων που πολεμουν την καταπίεση σε όλο τον κόσμο. Εσείς θα πέσετε. Εμείς είμαστε οι ηγέτες της επανάστασης σε όλον τον κόσμο" τόνισε. "Το Πράσινο Βιβλίο λέει ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς έχουμε στο πλευρό μας το Θεό, εσείς έχετε στον πλευρό σας τον Διάβολο".

"Δεν φοβόμαστε, δεν μας φοβίζετε με τις βόμβες σας. Θα πολεμήσουμε ίντσα με την ίντσα για το έδαφός μας" ειπε.

Σφυροκόπημα απο τη Δύση

Επίθεση κατά του καθεστώτος Καντάφι εξαπολύουν από το Σάββατο οι ΗΠΑ και οι “πρόθυμοι”, με τη Γαλλία να διεξάγει το πρώτο κύμα επιθέσεων κατά των δυνάμεων της Λιβύης. Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης, κυρίως γύρω από την Τρίπολη και τη δυτική πόλη Μισράτα. Τα ξημερώματα μπήκαν στο χορό οι Βρετανοί.

(

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν και βομβαρδισμούς στη Λιβύη με αεροσκάφη Stealth, σε Τρίπολη, Βεγγάζη και αντιαεροπορικούς στόχους αλλά και σε σημείο που θεωρείται ότι βρίσκεται ο Καντάφι.Έπεσαν περίπου 40 βόμβες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αμερικανοί παρενέβησαν πιο δυναμικά, καθώς η γαλλική επιχείρηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αντιναύαρχο Ουίλιαμ Γκόρτνει “αυτή ήταν η πρώτη φάση, αυτού που έχει σχεδιαστεί ως μία επιχείρηση με πολλές φάσεις. “Τα χτυπήματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε συνεργασία με τους συμμάχους μας” ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”.

Η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λονδίνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF [βασιλική πολεμική αεροπορία] άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. "Αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο, νόμιμο και δίκαιο" δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ενοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
 
Το πρακτορείο, επικαλούμενο έγκυρες πηγές ανέφερε ότι το πλήρωμα συνελήφθη χθες το απόγευμα, ενώ από το το πλοίο αποβιβάζονταν στην Τρίπολη λίβυοι εργάτες.
 
Ενοπλοι, ένας από τους οποίους δήλωσε ότι είναι ο διοικητής του λιμανιού, συνέλαβαν το πλήρωμα και εμπόδισαν τον απόπλου του ιταλικού ρυμουλκού.
 



 
Επιφυλακτικότητα και δυσαρέσκεια απο την Τουρκία

Επιφυλακτική, αλλά και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Άγκυρα στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζει ότι μόλις είχαν αρχίσει τα γεγονότα στη χώρα αυτή, είχε ζητήσει να σταματήσει η βία και να παραιτηθεί ο Καντάφι.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε σε οικονομικό φόρουμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι "όταν ο λαός στην Τυνησία και την Αίγυπτο ύψωσε τη φωνή του για αλλαγή, εμείς προειδοποιήσαμε τις κυβερνήσεις στις δύο χώρες και είπαμε να λάβουν υπόψη τα αιτήματα του λαού. Το ίδιο κάναμε και στην περίπτωση της Λιβύης. Είπαμε στην ηγεσία της ότι δεν εγκρίνουμε τις επιθέσεις εναντίον του λαού".

"Μακάρι να είχαν λυθεί τα προβλήματα προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο", είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: "Μακάρι η Λιβύη να ολοκλήρωνε τη διαδικασία αλλαγής δίχως αυτό το αντίτιμο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα πράγματα κατέληξαν σε σημείο ανεπιθύμητο. Από εδώ και πέρα, επιθυμούμε ο λαός της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του με τη δική του βούληση και απόφαση. Επιθυμούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η στρατιωτική επιχείρηση και να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν ήμαστε απελπισμένοι. Μπορούμε όλοι μαζί να σταματήσουμε το αίμα στην περιοχή. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη Σαουδική Αραβία και ότι θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για τη σταθερότητα στην περιοχή".

Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" σε σημερινό της δημοσίευμα κάνει λόγο για "δυσαρέσκεια της Άγκυρας" για το ότι "η επιχείρηση μετατράπηκε σε σόου του Σαρκοζί". Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία παρακολούθησε από κοντά τη συνεδρίαση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Αραβικής Λίγκας, γνωστοποίησε τις απόψεις της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα είχε επαφές με τη Λιβυκή αντιπολίτευση.

Η Τουρκία θα εμπλακεί μόλις εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης,αναφέρει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ζαμάν”, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβει το ΝΑΤΟ σχετικά με τη Λιβύη, αλλά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα μετάσχουν στο βομβαρδισμό.


Αραβικός Σύνδεσμος: "Η Δύση μας παραπλάνησε"

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι Αραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Σε σχόλιά του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

"Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων", είπε.

"Η απόφαση που υποστηρίχθηκε από Αραβικά κράτη και από τις χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει και "τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των πολιτών", πέραν της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού" δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας στον Αμρ Μούσα.


Η Ρωσική δυσφορία
Μερική απομάκρυνση του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη αποφάσισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όπου εκφράζεται η απαίτηση για εγγύηση της ασφάλειάς τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους.
 
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά αυτών που χαρακτήρισε μη-στρατιωτικούς στόχους στη Λιβύη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων.
 
"Υπό αυτή την έννοια καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την μη-επιλεκτική χρήση βίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
 
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς είχε νωρίτερα δηλώσει ότι "η Μόσχα υποδέχθηκε με λύπη την ένοπλη αυτή ενέργεια, που αποφασίστηκε με επίκληση του βεβιασμένα υιοθετημένου ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας". Η ρωσική διπλωματία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες στην αντιπαράθεση λιβυκές πλευρές να σταματήσουν τη βία και την αιματοχυσία και να προχωρήσουν σε διάλογο, αξιοποιώντας και την επικείμενη επίσκεψη στη Λιβύη εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης.
 
Η υπόθεση της Λιβύης θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται από σήμερα διαδοχικά την Αίγυπτο και την Αλγερία. Εκτός της ηγεσίας των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στο πρακτορείο Ιντερφάξ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορρά της Αφρικής "παρακολουθούνται δραστήρια με όλα τα μέσα κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων και εκείνα της διαστημικής παρατήρησης". Όπως εξαρχής έχουν δηλώσει οι Ρώσοι στρατιωτικοί "κάθε άλλη εμπλοκή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αποκλείεται".

Στηρίζει η Ιαπωνία

Στο διπλωματικό επίπεδο, την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη. "Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.

Κίνα: Λύπη για τις στρατιωτικές επιθέσεις

Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι. Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Έκκληση για άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών από την Αφρικανική Ένωση

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή. Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει "αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση", υπογράμμισε την ανάγκη για "επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης" και "επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια". Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.

Η επιχείρηση γίνεται για να επιβληθεί η απόφαση του Σ.Α. που ζητεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων, επιβάλλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και επιτρέπει τις επιθέσεις για να αναγκαστούν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις να σταματήσουν την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και ώθησε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα από τις 15 Φεβρουαρίου.

Πάνω απο 110 πύραυλοι Τόμαχοκ έπληξαν 20 στόχους στη Λιβύη - Για 48 νεκρούς μιλά η λιβυκή κρατική τηλεόραση



Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Και αραβικές χώρες στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης

Μία αραβική χώρα πρόκειται να ενωθεί με τις δυτικές δυνάμεις της συμμαχίας που επιχειρούν πάνω από το Λιβύη τις επόμενες 48 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Liam Fox, μετά από συνομιλίες που είχε με ορισμένους ηγέτες χωρών της περιοχής.

«Ελπίζω να δούμε, από σήμερα το βράδυ έως αύριο Δευτέρα το βράδυ τη πρώτη από τις αραβικές χώρες που δήλωσαν ότι ενδέχεται να μετάσχουν στη συμμαχία, να παίρνει ενεργά μέρος στις επιχειρήσει», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο BBC.

«Μίλησα σήμερα το πρωί με αρκετούς ηγέτες αραβικών χωρών που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να εμπλακούν στην επιχείρηση κατά του Gaddafi και έλαβα μια απάντηση πολύ θετική. Δεν μπορώ να πώ ποιά χώρα είναι αλλά η απάντησή της ήταν πολύ θετική», πρόσθεσε ο κ. Fox.

Μέχρι στιγμής μόνο το Κατάρ έχει ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος της Λιβύης. Διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη έκανε σήμερα λόγο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά η πληροφορία του δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Πάντως, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Αnsa, αεροσκάφη των Εμιράτων αναμένονται σήμερα σε αεροπορική βάση της Σικελίας για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις.



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΔΝΤ απαιτεί: “Κλείστε επιτέλους κάποιον στη φυλακή”



























Η ανικανότητα των αρμοδίων αρχών να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους φοροφυγάδες και όσους απο τους πολιτικούς αποδεδειγμένα ευθύνονται για την τραγική κατάσταση της οικονομίας οδηγεί το Ταμείο στην απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. 


Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του “Εθνους της Κυριακής” έγινε και σχετική συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που ασχολούνται με την Ελλάδα προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή των μελών του ΔΣ στην ανάγκη να αποκτήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας δικαιότερο χαρακτήρα και κοινωνική αποδοχή, χαρακτηριστικά τα οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζουν εντελώς, αφού ο λαός, όπως έδειξε και στο πρόσφατο συλλαλητήριο, κλιμακώνει τις αντιδράσεις του εναντίον των μέτρων.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν οτι στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας υπογραμμίστηκε ότι για να γίνει κοινωνικά αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα πρέπει να κατανέμονται τα βάρη ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική ισχύ των πολιτών. Ενα από τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η προσοχή είναι η άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι χωρίς την παραδειγματική τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν δεν θα εμπεδωθεί κανένα αίσθημα δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

«Πώς είναι δυνατόν να περικόπτονται οι μισθοί και οι μεγαλοφοροφυγάδες να εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα και να παραμένουν ανενόχλητοι σε αναμονή της εφαρμογής του νέου νόμου, που υποτίθεται ότι προβλέπει αυστηρότερες ποινές γι' αυτούς;» ανέφερε μία πηγή στην εφημερίδα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το μήνημα του ΔΝΤ είναι διπλό: "Κάντε επιτέλους μεταρρυθμίσεις» και «κλείστε επιτέλους κάποιον στη φυλακή"

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης στο ΔΝΤ προειδοποιούν ότι "η ελληνική οικονομία θα διέλθει φέτος το χειρότερο σημείο της, στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου". Και για τον λόγο αυτό απαιτείται, όπως λένε, η συναίνεση του λαού, η οποία είναι αναγκαία για την επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας. Χωρίς τη βοήθεια του λαού εκφράζουν φόβους ακόμα και για ολική κατάρρευση.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη



Περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί κατά λιβυκών στόχων από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Χτύπησαν εγκαταστάσεις αεράμυνας. Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη φάση. Άμαχος πληθυσμός οι παράπλευρες απώλειες. Γαλλικό μιράζ χτύπησε στρατιωτικά οχήματα. Ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο τόνισε μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών στο Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί. Κίνα και Τουρκία κρατούν απόσταση ασφαλείας από τις επιθέσεις



Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας σφυροκοπούν από αέρα και θάλασσα στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της χώρας.
Μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 110 πύραυλοι Κρουζ από πλοία και υποβρύχια και όπως ανακοινώθηκε, επλήγη σημαντικά η λυβική αεράμυνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πηγής της λιβυκής κυβέρνησης, τουλάχιστον 48 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους πυραύλους που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης και άλλοι 150 τραυματίστηκαν.
 
Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί περισσότεροι από 20 στόχοι.
Στο μεταξύ, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, καθώς και κραυγές ανθρώπων, ορισμένοι εκ των που φώναζαν "Αλλάχου Άκμπαρ". Ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τροχιοδεικτικά βλήματα.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός βομβαρδισμός.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά.
Δείτε live εικόνα εδώ
Στο μεταξύ, η Λιβύη απαίτησε το Σάββατο κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στην Τρίπολη.
Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το "δικαίωμά" της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.
Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Καντάφι: "Δώστε όπλα στο λαό"
Ο Μουαμάρ Καντάφι έκανε μια μικρή δήλωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με τη κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λέγοντας ότι "αυτή η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε άλλη μια σταυροφορία και πως η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν γίνει πεδία μάχης".
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
"Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν όλες οι μάζες με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης", είπε ο Καντάφι .
"Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει την δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης", πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε την Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική "πεδίο μάχης" και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε "στρατιωτικούς και πολιτικούς" στόχους στις χώρες αυτές.
Αιχμάλωτοι δημοσιογράφοι
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε το Σάββατο ότι οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα από τα συνεργεία του πριν από "ημέρες", ενώ εργαζόταν στην δυτική Λιβύη.
Το κανάλι ανέφερε ότι το συνεργείο αποτελούσαν δύο ανταποκριτές, ένας Τυνήσιος, ένας Μαυριτανός, καθώς και δύο εικονολήπτες, ένας Νορβηγός και ένας Βρετανός.
Στέλεχος του κρατικού καναλιού δήλωσε ότι το δίκτυο, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ, καθιστά τις λιβυκές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια της ομάδας και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από χώρες της περιφέρειας, ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των μελών της.
Τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times είχαν συλληφθεί από λιβυκές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η διεύθυνση της εφημερίδας ανέφερε ότι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.
Καταδικάζουν την επέμβαση
Η Τουρκία, μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό", ανέφερε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και είχε εκφράσει αντίθεση σε ξένη στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την ψήφιση της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ ότι αυτή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είχε καλέσει τον Καντάφι την Δευτέρα να διορίσει νέο πρόεδρο, με λαϊκή αποδοχή, για να τερματιστεί η επιχείρηση.
 
"Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν", ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι.
Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Τέλος, η κυβέρνηση του Λιβάνου κατήγγειλε στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι η πρεσβεία της στην Τρίπολη δέχθηκε επίθεση και πυρπολήθηκε η σημαία της.

Πηγή news247.gr    
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Τριάντα πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ελληνικό»

«Τριάντα πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ελληνικό»



Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ελληνικού παρουσιάζει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ενώ στην ερώτηση περί ανασχηματισμού δηλώνει ότι «ο πρωθυπουργός κάνει καλά τη δουλειά του, ας κάνουμε και οι υπουργοί τη δική μας».  Ο υπουργός μιλά για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και επισημαίνει ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Χ. Παμπούκης εξηγεί ότι το Ελληνικό «θα αποτελέσει έναν μηχανισμό δημιουργίας και μετάδοσης ισχυρής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόσο στην κατασκευή όσο και σε μόνιμη βάση στο μέλλον. Θα δημιουργηθούν πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας».  Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση.
Για τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα, ο Χ. Παμπούκης σχολίασε ότι «είναι οξυγόνο για να προχωρήσουμε, αλλά δεν αποτελεί συνολική λύση στο πρόβλημα. Η λύση είναι ο δραστικός περιορισμός του χρέους και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, που θα φέρει πρωτογενή αποτελέσματα».
Σε ερώτηση σχετικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν συμμετέχω σε αντιπαραγωγικές συζητήσεις, Ο πρωθυπουργός κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Ας κάνει και ο καθένας από εμάς τη δική του».
Τέλος, ο Χ. Παμπούκης αναφέρθηκε στο σενάριο περί απολύσεων στο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι «οι απολύσεις δεν είναι το ζητούμενο. Η αύξηση παραγωγικότητας στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί ζητούμενο».
Πηγή newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου

Σαν σήμερα

1800: Ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

1835: Πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν 5 μέρες (15 - 20 Μαρτίου).

1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.

1952: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας παθαίνει βαριά ημιπληγία. Επίσημα πρωθυπουργικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

1973: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν και πάλι τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπως είχαν πράξει και πριν από ένα μήνα. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας, δεκάδες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται πάνω από 100.

1991: Ο Έρικ Κλάπτον χάνει το γιο του Κόνορ, όταν σε ηλικία 5 ετών ο μικρός πέφτει από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Γι' αυτόν ο μεγάλος ρόκερ θα γράψει το «Tears in Haven».

Γεννήσεις

43 π.Χ: Οβίδιος, ρωμαίος ποιητής. [θαν. 17 π.Χ.]

1828: Ερρίκος Ίψεν, νορβηγός θεατρικός συγγραφέας. [θαν. 23/5/1906]

1948: Νίκος Παπάζογλου, τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1727: Σερ Άιζαακ Νιούτον, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος. [γεν. 25/12/1642]

1947: Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, υπουργός Γεωργίας στην πρώτη μεταπελευθερωτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη. [γεν. 1897]

1990: Λεβ Γιασίν, ρώσος τερματοφύλακας. [γεν. 22/10/1929]

Πηγή: sansimera
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκατόμβες νεκρών στην Ιαπωνία


Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στην Ιαπωνία από τον ισχυρότατο σεισμό και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε έχει ήδη φτάσει τους 20 χιλιάδες, ανακοινώθηκε επισήμως από την ιαπωνική αστυνομία αργά το Σάββατο

Συγκεκριμένα ανακοίνωση της εθνικής αστυνομίας αναφέρει ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έως τώρα έφτασε τους 7.653 ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων μέχρι στιγμής είναι 11.746 πολίτες.
Οι αρχές πάντως πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από την πραγματικότητα αφού υπάρχουν ακόμα μεγάλα τμήματα της χώρας που δεν έχουν ερευνηθεί , και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για ανεύρεση ζωντανών, το δυνατό κρύο που επικρατεί στη χώρα και οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, μειώνουν τις ελπίδες αυτές κατά πολύ.
Το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε χθες ότι ο αριθμός των αγνοουμένων μόνο στην παραλιακή πόλη Ισινομάκι φτάνει τους δέκα χιλιάδες ενώ άλλο τόσοι είναι οι αγνοούμενοι στην πόλη-λιμάνι Μιναμισανρίκου της επαρχίας Μιγιάκι.
Πηγή newsbeast.gr




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ερυθρός Σταυρός: Προστατέψτε τους πολίτες




Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν στόχους αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο.






Η εδρεύουσα στην Ελβετία Διεθνής Επιτροπή, που έχει αποστείλει δυναμικό της στην κατεχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη, έκανε επίσης έκκληση για ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων στους τραυματίες, της πόλης της Βεγγάζης.

 "Οι επιθέσεις κατά στόχων πολιτών αντιβαίνουν στον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ιβ Ντακόρ και προσθέτει: "οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί πολιτών".



Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Καντάφι ''κρύβεται'' πίσω από ανθρώπινη ασπίδα πιστών του



Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καντάφι στην προσπάθεια του να διασωθεί από τη συμμαχική επέμβαση, έχει συγκεντρώσει γύρω από το καταφύγιο του χιλιάδες πιστούς του που έχουν σχηματίσει ανθρώπινη ασπίδα.

Εντύπωση προκαλεί πως ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει ακόμα αντιδράσει ούτε στο τελεσίγραφο Σαρκοζί, ούτε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Στα άκρα η κατάσταση στη Λιβύη. Ο Καντάφι σπάζοντας την εκεχειρία κατέλαβε τη Βεγγάζη - προπύργιο των αντικαθεστωτικών - και εκτοξεύει απειλές κατά της Δύσης ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει επέμβαση.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την πόλη, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε χθες Παρασκευή.

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ.

Σύμφωνα με τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι "πραγματική επίθεση"."Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση" αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον έκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σεχωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι "ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους".

Κατέλαβε τη Βεγγάζη

Οι πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην ελεγχόμενη από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυνάμεις του Καντάφι εισήλθαν στα δυτικά προάστια της πόλης.

Ανταποκριτές του Reuters μετέδωσαν ότι αντικυβερνητικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την προσέγγιση στο κτίριο στο οποίο έχει τη βάση του το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο. Ο Χαλίντ αλ-Σάγεχ, εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Reuters:"Εισήλθαν στη Βεγγάζη από τα δυτικά. Πού είναι οι δυτικές δυνάμεις; Είπαν ότι θα εξαπέλυσαν επίθεση εντός ωρών".

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.



Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καντάφι: Δώστε όπλα στο λαό να αμυνθεί




Η επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή.
Επιθέσεις στη χώρα πραγματοποίησε και η RAF, επιβεβαιώνει το Λονδίνο. Νέα πλήγματα με πυραύλους από πλοία και αεροσκάφη σήμερα (20/3), μεταδίδει η λιβυκή τηλεόραση.
Πληροφορίες για αεροπορικό βομβαρδισμό στην Τρίπολη ενώ πυρά αντιαεροπορικών όπλων και εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο. Δυνάμεις του Καντάφι "βομβάρδισαν τη Βεγγάζη".Οι νεκροί από τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα έχουν φτάσει τους 48, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.                        
Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Aμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
Ο Μουαμάρ Καντάφι έκανε μια μικρή δήλωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με τη κρατική τηλεόραση της Λιβύης λέγοντας ότι αυτή η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε άλλη μια σταυροφορία και πως η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν γίνει πεδία μάχης.
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
"Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν όλες οι μάζες με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης", είπε ο Καντάφι .



 "Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει την δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης", πρόσθεσε.



Χαρακτήρισε την Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική "πεδίο μάχης" και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε "στρατιωτικούς και πολιτικούς" στόχους στις χώρες αυτές.


Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μεταδίδει  ότι ένα γαλλικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις Λιβυκές δυνάμεις. Ωστόσο, το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι κτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος.
"Αρνούμεθα ως ψευδή την σημερινή πληροφορία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.
Αν και τα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη παραμένουν γύρω από τη Μεσόγειο και δεν συμμετείχαν από την αρχή στη στρατιωτική επέμβαση μαζί με τη Γαλλία, φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα έχουν ενεργό ρόλο αφού πριν λίγο άρχισαν οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν των ΗΠΑ ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν κηρύξει την έναρξη των εναέριων επιθέσεων από αεροπλανοφόρα.
"Οι ΗΠΑ έπληξαν σήμερα λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας", δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Προσέθεσε δε ότι οι ΗΠΑ, σκόπευαν στην αρχή να περιορίσουν την εμπλοκή τους για να προστατεύσουν τη Γαλλία που έκανε την αρχή, ενώ ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.
Μάλιστα οι ΗΠΑ αποκαλούν την εν λόγω επιχείρηση, "Odyssey Dawn". Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ.
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, μετέδωσε νωρίτερα  το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού" πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.
Η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ξεκίνησε με τα συμμαχικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press γαλλικό μιράζ βομβάρδισε στρατιωτικό όχημα.
Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18,45 ώρα Ελλάδας. Γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού.
 
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.
Παράλληλα, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εξουδετέρωσαν τέσσερα τανκς στη νοτιοδυτική Βεγγάζη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας έχουν καταστρέψει ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων στη Λιβύη. Επιπλέον, από το βράδυ του Σαββάτου και οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη,  όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Δείτε live εικόνα εδώ
Νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί, μετά τη Σύνοδο ηγετών από πολλές χώρες του πλανήτη για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου ο Μουάμαρ Καντάφι, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της Δύσης, επιτέθηκε στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης. Μάλιστα είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Καντάφι περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και "ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό".
"Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", είπε τονίζοντας ότι ο Καντάφι  μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.
"Το μέλλον της Λιβύης ανήκει στους κατοίκους της", τόνισε τέλος ο Νικολά Σαρκοζί.
Μέρκελ: Δεν συμμετέχει στη στρατιωτική επέμβαση η Γερμανία
Από τη πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη αλλά η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης.
H Γερμανία θα συνδράμει έμμεσα στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η γερμανική προσφορά αφορά στα αναγνωριστικά AWACS, προκειμένου να μεταφερθούν τα αμερικανικά πληρώματα στη Μεσόγειο. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θέτει τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στο έδαφός της στην υπηρεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη.
"Η Γερμανία είχε ενστάσεις για σημεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε η κ. Μέρκελ, "αλλά τώρα η απόφαση ισχύει και θέλουμε να υλοποιηθεί με επιτυχία".
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση.
"Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε", είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
"Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων".
Στη σύνοδο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε: "Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.
Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων".
Νωρίτερα, πριν την αναχώρησή για το Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει  στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στη Λιβύη ότι  "Δεν θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών".
Καταδίκη από Ρωσία, Βενεζουέλα
 Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση Δυτικών κρατών να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης. "Πολεμικές αεροπορικές δυνάμεις από μια σειρά δυτικές χώρες ξεκίνησαν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης στις 19 Μαρτίου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς σε ανακοίνωσή του στην οποία προσθέτει: "Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια".
Από το Καράκας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες έκρινε "ανεύθυνη" την διεθνή στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε σήμερα κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτιση του λιβυκού πετρελαίου.
Σε τηλεοπτική εμφάνιση ο κ. Τσάβες εξέφρασε τη λύπη του για την στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης , την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός , κρίνοντας ότι όλα γίνονται "για να αρπάξουν το πετρέλαιο της Λιβύης".
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης (AU) δεν συμμετείχαν τελικά στην έκτακτη διεθνή σύνοδο για τη λιβυκή κρίση στο Παρίσι, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Αφρικανική Ένωση που είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο στο Παρίσι, προετοιμάζει μία προσπάθεια διαμεσολάβησης της τελευταίας στιγμής στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ.
Δείτε live εικόνα εδώ
Αναγνωριστικές πτήσεις από γαλλικά και ιταλικά αεροσκάφη
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο, μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV. 
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.



Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε σήμερα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης νωρίτερα σήμερα. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον ανταποκριτή του και μετέδωσε την είδηση για τα ιταλικά αεροσκάφη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.
Κινητικότητα και συγκέντρωση δυνάμεων
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο όπου προσγειώθηκε το Σάββατο ένα σμήνος αεροπλάνων Tornado και ένα μεταγωγικό C-130 καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.
Έξι F-16 από τη Δανία κατέφθασαν στην αμερικανική βάση Sigonella της Σικελίας και αναμένεται να "σηκωθούν" αύριο για επιχειρήσεις.
Ο Καναδάς διέθεσε έξι τζετ CF-18 τα οποία προσγειώθηκαν ήδη στην αεροπορική βάση Prestwick της Σκοτίας για ανεφοδιασμό, ενώ τζετ στέλνει και το Κατάρ.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE αναχωρεί αύριο για την Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού ναυτικού. Η Βρετανική φρεγάτα  HMS WESTMINSTER συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.
 
Στο μεταξύ, μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου νωρίτερα είχε αναφερθεί βομβαρδισμός σε προάστιο της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.
Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή αλ Μαγκρούν.
 
Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.
Ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.



"Ενώ ο Καναδάς στηρίζει την άμεση δράση, τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη μόλις έφθασαν στην περιοχή και θα χρειαστούν δύο ημέρες για να προετοιμαστούν για την όποια αποστολή", είπε μέσω email στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του καναδού πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ.
Παράλληλα η  κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να "συνεργαστεί" για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, αλλά επέμεινε ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Νωρίτερα διπλωματική πηγή ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς θα συμμετάσχουν σε μία πρώτη φάση επιθέσεων στη Λιβύη.
Εγκαταλείπουν τη Λιβύη
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα βομβαρδισθούν οι δυνάμεις του Καντάφι.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την αποστολή παρατηρητών από την Τουρκία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Κίνα για να εξακριβώσουν την τήρηση της εκεχειρίας.
 
 



Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...