Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

"Να τελειώνουμε με την φαρσοκωμωδία"


«Σταματήστε με τη διάσωση φάρσα της Ελλάδας».

Με αυτό τον τίτλο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί, στην ηλεκτρονική του έκδοση, άρθρο σχετικά με τις εξελίξεις στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ένα άρθρο καταπέλτης κατά των Ευρωπαίων ηγετών που ακόμα προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα αντί να παραδεχθούν την αποτυχία τους και να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει, ή να της χορηγήσουν ένα "σχέδιο Μάρσαλ".

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως είτε με τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την Ελλάδα, είτε με την τοποθέτηση ενός υπέρ Επιτρόπου αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας, ο παραλογισμός των Ευρωπαίων για το μέλλον της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Και είναι καιρός να τελειώσει αυτή φαρσοκωμωδία εδώ.

«Δυο χρόνια μετά το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη από πριν. Το χρέος αυξάνει διαρκώς, η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Κάτι πρέπει να έχει πάει στραβά με αυτή τη διάσωση» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό Der Spiegel.

Η πολιτική του «καρότου και του μαστιγίου» απέτυχε.

Το περιοδικό υποστηρίζει πως μετά από διαρκή τελεσίγραφα εκ μέρους των ηγετών της ευρωζώνης και μετά από συνεχή παράλογα μέτρα λιτότητας και την κωλυσιεργία που παρατηρείται για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI, γίνεται περισσότερο κι από φανερό πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα. Απλώς καθυστερούν την πτώχευση και επιβάλουν στους Έλληνες πολίτες νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό η πιο τίμια λύση για όλους θα ήταν μια επίσημη χρεοκοπία, γράφοντας παράλληλα πως η Μέρκελ κατάφερε να μετατρέψει ένα ολόκληρο έθνος σε εχθρό της Γερμανίας χωρίς τελικά να αποκομίσει τίποτα.
«Θα ήταν μια κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη καθώς ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες που θα είχε η ελληνική χρεοκοπία για άλλα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Αλλά τουλάχιστον θα είναι μια έντιμη λύση» υπογραμμίζει το Spiegel, προσθέτοντας πως «μόνο ένα σχέδιο Μάρσαλ θα είχε πραγματικό νόημα στη διάσωση της Ελλάδας, κάτι που φυσικά θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των Γερμανών, να πληρώσουν δηλαδή την Ελλάδα. Αλλά θα ήταν η μόνη λύση με πραγματικό νόημα. Η χρηματοδότηση θα ήταν περιορισμένη και θα βοηθούσε πραγματικά τους Έλληνες».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα η Τουρκία


Η Τουρκία διέκοψε προσωρινα την παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα καθώς σταμάτησε η τροφοδοσία από το Αζερμπαϊτζάν, όπως δήλωσαν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αξιωματούχος της BP στο Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι η διακοπή οφείλεται σε τεχνική βλάβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.
Η ημερήσια παραγωγή στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το Newsit επικοινώνησε με τη ΔΕΠΑ και εκπρόσωπος της εταιρείας μας είπε πως "επίσημα δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή την εξέλιξη από την Τουρκία. Ωστόσο οι Ελληνες καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα αποθέματα μας φτάνουν για έναν μήνα καθώς κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι η Ρωσία. Επιπλέον υπάρχει απόθεμα και υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Ρεβυθούσα.

Πρόβλημα θα υπάρξει εάν και η Ρωσία περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου προς της χώρα μας σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση που περιμένουμε να υπάρξει τις επόμενες ημέρες με το νέο κύμα κακοκαιρίας" είπε τέλος ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συρία: Τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης


Τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

"Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο βίαιος μήνας για τα παιδιά στη Συρία", δήλωσε η Μαρισί Μερκάδο, εκπρόσωπος της Unicef σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Μερκάδο τόνισε ότι τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στους δέκα και πλέον μήνες της εξέγερσης και ότι τουλάχιστον 400 παιδιά τέθηκαν υπό κράτηση την ίδια περίοδο.

"Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παιδιά έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, έχουν βασανιστεί και υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της κράτησής τους", δήλωσε η Μερκάδο.

Η Unicef εκφράζει ανησυχίες κυρίως για την κατάσταση στη Χομς.

"Τις τελευταίες ημέρες ο ανελέητος βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικιών της Χομς προκαλεί νέα δεινά στα παιδιά", τόνισε η εκπρόσωπος της Unicef.

Σύμφωνα με τη Μερκάδο, η Unicef δεν έχει πρόσβαση στην πόλη αυτή και δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων.

"Ομως, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, κυρίως από ξένα ΜΜΕ που βρίσκονται στη Χομς, ότι παιδιά πέφτουν θύματα της βίας", υπογράμμισε η Μερκάδο.

 "Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και ένα ακόμα παιδί νεκρό είναι ήδη πάρα πολύ", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Unicef Αντονι Λέικ.

"Καλούμε τις συριακές αρχές να μάς επιτρέψουν να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι τραυματίες πρέπει να έχουν άμεση και άνευ όρων πρόσβαση σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες", πρόσθεσε η Μερκάδο.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διαδήλωσαν ενάντια στα νέα μέτρα


Πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στα μέτρα που θα απορρέουν από το νέο μνημόνιο -με αιχμή τις ανατροπές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Στο ψήφισμά τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων καταγγέλουν και καταδικάζουν «την αδιέξοδη αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, μέσω της πολιτικής λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και του Κοινωνικού Κράτους, των απολύσεων και της ανεργίας, της φορολογικής λεηλασίας που συνεχίζονται και εντείνονται με το νέο μνημόνιο άδικων μέτρων ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών για να ανατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης και του χρέους».
Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, που στη συνέχεια -παρά την ισχυρή βροχή- προχώρησαν σε πορεία προς τη Βουλή.
Λόγω των κινητοποιήσεων το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο από τις 11 το πρωί και η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάθηκε πλήρως λίγο πριν από τις 2.30.
Λίγο νωρίτερα άνοιξαν για το κοινό και οι σταθμοί του μετρό στον Ευαγγελισμό και στο Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει προληπτικά προς αποφυγή επεισοδίων.
Α. Παπαρήγα: Τώρα πια η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού
Το «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού. Ή θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες».
Α. Τσίπρας: Σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων.
Την ανάγκη αντίστασης των πολιτών για να μην οδηγηθούν σε αργό θάνατο υπογράμμισε σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας .
Όπως είπε, «ο λαός πρέπει να καταλάβει πως ή θα αντισταθεί και θα τους ρίξει, ή θα οδηγηθούμε στον αργό θάνατο», Υποστήριξε ακόμη πως πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα όσα γίνονται δυο χρόνια τώρα, δεν έχουν στόχο τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας, αλλά είναι ένα σχέδιο «φτωχοποίησης των Ελλήνων» και «εκποίησης έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας».
«Κυβέρνηση και κόμματα που τη στηρίζουν, την ύστατη αυτή στιγμή, στο όνομα μιας ανύπαρκτης ανταγωνιστικότητας, δεν έχουν το δικαίωμα να αποδεχθούν και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη βάναυση επέμβαση στα κατώτατα ημερομίσθια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομίας της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Μικροεπεισόδια
Στο περιθώριο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης, που έγινε στην πλατεία Συντάγματος, υπήρξαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από τη Βουλή, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στον προαύλιο χώρο της Βουλής. 'Αμεση ήταν η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι τους απώθησαν με τις ασπίδες. Τότε, μια μερίδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και νεράτζια κατά των ΜΑΤ, ενώ αυτοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Από τα σημερινά μικρής έντασης επεισόδια έγινε μία προσαγωγή.
Ειρηνικές οι πορείες στη Θεσσαλονίκη
Πορείες διαμαρτυρίας για τις απαιτήσεις της τρόικας, τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τους όρους της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
«Ένας στους δύο νέους και μια στις τρεις γυναίκες είναι άνεργοι, 12% των συμπολιτών μας ζουν με μηδενικό εισόδημα και 50% κάτω από τα όρια της φτώχειας" τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκφράζοντας την αντίθεση των συνδικάτων "στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας", τις απολύσεις, την περικοπή μισθών και συντάξεων και "στις πολιτικές, που οδηγούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Χαιρετισμό απηύθηνε και το μέλος της διοίκησης της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ Γιάννης Αμμανατίδης. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε έξω από τη γ. γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.
Επεισόδια στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά την πορεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έσπασαν με πέτρες τζάμια του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στην πλατεία Κορνάρου επιτέθηκαν εναντίον υποκαταστήματος τράπεζας και ενεχυροδανειστήριου.


naftemporiki.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πού θα φτάσει ο κατώτατος μισθός


Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις –και παρά τα όσα περί του αντιθέτου κυκλοφορούν στην αγορά– η συμφωνία για το σημαντικότερο από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, έχει επέλθει.

Μέσα από εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο γίνεται γνωστό είναι πως η τρόικα, δέχεται μεν να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά απλώς να περικοπεί ή να ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, αλλά θέτει ως προϋπόθεση, σε αυτή την περίπτωση να σημειωθεί μια μείωση στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, της τάξης του 20% με 22%.

Πώς θα προκύψει αυτό το τελευταίο ποσοστό, που σε πρώτη ανάγνωση «τρομάζει»;

Κατ αρχήν, μέσα από τις συνεπακόλουθες μειώσεις στις ωριμάνσεις, στα ειδικά επιδόματα και φυσικά στα κλιμάκια.

Το τελικό άθροισμα είναι πιο κοντά στο 22%, το οποίο ονομαστικά παραπέμπει σε ένα μισθό χαμηλότερο των 600 ευρώ.

Δηλαδή σε επίπεδα Πορτογαλίας, που διαμορφώνονται στα 570 ευρώ.

Ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια υπαναχώρηση στο παρά πέντε, από την πλευρά της τρόικας, στο κομμάτι των κατώτατων αποδοχών, δεν υπάρχει.

Κι αυτό, όπως λέγεται από την πλευρά της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, θα φανεί μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, όταν θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Αν και οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να το έχουν πάρει απόφαση ότι ειδικά αυτή η «μάχη» έχει πλέον χαθεί οριστικά.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα "επεισόδια" του ελληνικού δράματος


Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει ασφυκτικά προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωποι με τους "δαίμονές" της που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, καθώς απαιτείται συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για μια νέα συμφωνία διάσωσης.
Με το ομόλογο των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να λήγει στις 20 Μαρτίου, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασώσει τη χώρα από χρεοκοπία.
Η αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός πως οι εταίροι επιμένουν για δέσμευση της Ελλάδας σε σκληρά μέτρα λιτότητας και βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα θα ωθήσουν τη χώρα σε περαιτέρω ύφεση.
Ενώ το χρονοδιάγραμμα αλλάζει μέρα τη μέρα, η Wall Street Journal παραθέτει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Διάσωση σε επτά βήματα
1) Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν τα νέα μέτρα λιτότητας
2) Σε περίπτωση που υπάρχει συναίνεση, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους πιστωτές
3) Η τρόικα θα αποφασίσει εάν η συμφωνία είναι ικανοποιητική και θα συντάξει μία έκθεση για το αν θα πρέπει να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας. Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να προετοιμάσει μία νέα αναφορά που θα αφορά ση βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
4) Οι αναφορές της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί και μια προσωρινή συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων για "κούρεμα" της τάξεως του 50%
5) Το ελληνικοί κοινοβούλιο θα χρειαστεί να υιοθετήσει εντός των ημερών νομοθεσία για τα ομόλογα με διάταξη που θα δεσμεύει τη μειοψηφία των κατόχων ομολόγων με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας
6) Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και πιθανότατα οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό πακέτο διάσωσης
7) Η Ελλάδα θα εγκαινιάσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων (σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα). Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ώστε το PSI να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαρτίου, καθώς στις 20 του επόμενου μήνα λήγει το ομόλογο.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θέλουν να... τουρκέψουν 120 χιλιάδες Έλληνες ;


"Το όνειρο 120.000 Ελλήνων είναι να πάρουν τουρκική υπηκοότητα", σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Τα ρεπορτάζ βασίζονται σε αναφορές που αποδίδονται στον Εκρέμ Ερντέμ, έναν από τους αντιπροέδρους του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Ερντέμ σε ομιλία του επιχειρηματολόγησε ότι με τις επιτυχίες της στην οικονομία και την πρόοδο που έχει σημειώσει στους τομείς της υγείας, των συγκοινωνιών, της διπλωματίας και της κοινωνικής πολιτικής η Τουρκία έχει γίνει πρότυπο για όλο τον κόσμο!

Πώς προκύπτει ο ισχυρισμός του αντιπροέδρου του AKP ότι 120.000 Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία; Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο ίδιος ο κ. Ερντέμ, κάποιος ελληνικής καταγωγής πολίτης του είπε ότι αυτήν την στιγμή, 120.000 Έλληνες πολίτες επιθυμούν να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα...

"Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εδώ και έφυγαν. Τώρα επιθυμούν να γυρίσουν πίσω και αυτό επειδή είναι το ΑΚΡ στην εξουσία. Διότι εδώ όλοι οι πολίτες είναι ίσοι", ισχυρίστηκε ο κ. Ερντέμ σχολιάζοντας την επιθυμία δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...