Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μόλις 58 λεπτά ;


Η βρετανική εταιρία Reaction Engines, με έδρα την Οξφόρδη, δοκιμάζει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος ονόματι Skylon, που θα μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες μεταξύ Mach 2,5 έως Mach 5 (δηλαδή θα μπορεί να πετά πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου ή ταχύτερα από 5.310 χιλιόμετρα ανά ώρα περίπου).

Με αυτή τη ταχύτητα, ένα ταξίδι από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη θα διαρκεί μόλις 58 λεπτά, ενώ ένα αντίστοιχο από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες.

Με μήκος 84 μέτρα και χωρητικότητα 300 ατόμων, το Skylon θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται όπως όλα τα σημερινά αεροσκάφη, αλλά η διαφορά με τα επιβατικά αεροσκάφη τύπου Airbus είναι πως δεν θα διαθέτει παράθυρα.

Το Skylon, που προαναγγέλλεται λίγο έως πολύ ως ο διάδοχος του γαλλικού Κόνκορντ, θα χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να βγει έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα χάρη στον αεριωθούμενο κινητήρα Sabre (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine), που θα διαθέτει –μια πατέντα που πήρε το «ΟΚ» κι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Ο κινητήρας αυτός δίνει τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να καίει τα καύσιμά του χρησιμοποιώντας το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Η Reaction Engines έχει εξασφαλίσει από τη βρετανική κυβέρνηση μια γενναία επιχορήγηση της τάξεως των 80 εκατομμύρια ευρώ, ώστε από το 2019 να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης κατέχει εδώ και δυο χρόνια το πειραματικό σκάφος της Boeing Χ-51Α Waverider.

Το Μάιο του 2013, το μη επανδρωμένο σκάφος ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες επιδόσεις υπερηχητικής πτήσης αεριωθούμενου αεροσκάφους αγγίζοντας ταχύτητα 5,1 Mach. Πέταξε για συνολικά έξι λεπτά επάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση 230 ναυτικών μιλίων, προτού πραγματοποιήσει ελεγχόμενη «βουτιά» στο νερό. Το Χ-51Α Waverider κατασκευάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού από δύο εταιρείες.



perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχεται νέα περαίωση-εξπρές


Ποιους αφορά η νέα περαίωση;

Προσκλητήριο για μια νέου τύπου περαίωση σε χιλιάδες φορολογούμενους, εγκλωβισμένους στις ουρές των δικαστηρίων, ετοιμάζεται να απευθύνει η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

Στόχος είναι η άμεση είσπραξη όσο το δυνατό περισσότερων χρημάτων από τα 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πάρουν ανάσα τα έσοδα.

Ο πήχης των προσδοκώμενων εισπράξεων μπαίνει χαμηλά, μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ, δεν λείπουν όμως εκτιμήσεις ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός – δεδομένου ότι η λέξη «περαίωση» δεν ηχεί καλά σε πολλά μέτωπα- μπορεί να αποδώσει πολλά περισσότερα.

Το σχέδιο με την περαίωση προβλέπει τη δημιουργία ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε αυτές θα προσφεύγουν οι φορολογούμενοι με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, εφόσον δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό. Το δέλεαρ δεν θα είναι άλλο από το κούρεμα των συσσωρευμένων –τεράστιων σε πολλές περιπτώσεις – προσαυξήσεων.

Υπό την προϋπόθεση εξόφλησης του κεφαλαίου, θα σβήνουν προσαυξήσεις από 33% έως και 50%, εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος θα εγκαταλείψει τα ένδικα μέσα. Το σχέδιο ενσωματώνει παράλληλα, δικλείδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν θα επιτρέπουν συνειρμούς για συγχωροχάρτια σε «καραμπινάτους» φοροφυγάδες.

Οι νομοθετικές διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται με στόχο το νέο μέτρο να υιοθετηθεί από τον Ιούνιο. Περιλαμβάνεται άλλωστε στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, η εξόφληση του κεφαλαίου θα μπορούσε να ενταχθεί και στη νέα ρύθμιση για τις εκατό δόσεις η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί – με την ειδική εφαρμογή στο taxisnet- εντός των επομένων ημερών.

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ συνολικά για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια.

Όσο η υπόθεση δεν εκδικάζεται, τρέχουν τόκοι, προσαυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πανωτόκια.

Παρ’ ότι η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς, πηγές της ΓΓΔΕ με γνώση των στοιχείων αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τόκους, πανωτόκια και προσαυξήσεις έως και 500% στο αρχικό κεφάλαιο!

«Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο να εισπραχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός πέρα από έσοδα στα ταμεία του δημοσίου θα έδινε και σημαντική ανάσα στην αγορά.

Σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες στη δικαστική αναμονή, περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί, αλλά ούτε η επιχείρηση, ούτε το δημόσιο μπορεί να τα αξιοποιήσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ για πολλές επιχειρήσεις οι δικαστικές εκκρεμότητες αποτελούν τροχοπέδη για την ίδια τους την επιβίωση.

«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι σε παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας γι’ αυτό και το κεφάλαιο παραμένει ακέραιο», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της ΓΓΔΕ σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι «είναι αδιανόητο δέκα χρόνια, οι φορολογούμενοι να είναι όμηροι των δικαστικών εκκρεμοτήτων».



newsone.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βραδυφλεγή βόμβα του μεταναστευτικού


Σε τέσσερις πυλώνες κατέληξε το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος του μεταναστευτικού και των προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά τα ελληνικά νησιά. Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που τα προσφυγικά ρεύματα δείχνουν αυξητικές τάσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία ουσιαστικά να «μονοπωλούν» ως προορισμός τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασχολήθηκε με το καυτό θέμα των προσφυγικών ροών και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1) Τη μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το διαχωρισμό τους σε μετανάστες και πρόσφυγες,

2) Τον εφοδιασμό των προσφύγων από τη Συρία με ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, (λίγο αργότερα η κυβέρνηση άλλαξε την διατύπωση ως εξής: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα» σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό αν και επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι στην πράξη).

3) Τη διαμόρφωση ειδικών χώρων υποδοχής, όπου θα γίνονται κι οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και

4) Ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ η κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος της προσφυγικής ροής και την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι Βούτσης Νίκος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού, Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β' Λιμενικού, και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χίλαρι Κλίντον: Τα ισχυρά ατού της αλλά και τα τρανταχτά μειονεκτήματα της


''Γυναικείες υποψηφιότητες για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρχαν και το 1972, αλλά ήταν περιθωριακές. Η Χίλαρι Κλίντον ήταν υποψήφια το 2008 για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Το γεγονός όμως ότι αυτή τη φορά μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλάζει τα πάντα. Στη συνείδηση των Αμερικανών, ο πρόεδρος είναι πάνω απ' όλα ο commander in chief, ο ανώτατος διοικητής, που ενσαρκώνει την ενότητα της χώρας, αλλά κι εκείνος που είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και να υπερασπιστεί τις αξίες της, ακόμη και με τα όπλα. Η αμερικανική προεδρική μυθολογία έχει οικοδομηθεί γύρω από αυτή την ''αντρίκεια'' εικόνα''.

Αυτά είναι μερικά από όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στη Λιμπερασιόν  ο Γάλλος ιστορικός Τομά Σνεγκαρόφ, ειδικός για τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου ''Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, ένας γάμος έρωτα και εξουσίας''. Ο Σνέγκαρόφ εξηγεί πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δείχνουν να προτιμούν εκείνους που φαίνονται έτοιμοι να διακινδυνεύσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με το άγνωστο. Αυτό αποδεικνύεται και από το ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς πρόεδροι των Η.Π.Α: Ο Αβραάμ Λίνκολν, με τον εμφύλιο πόλεμο, και ο Τίοντορ Ρούσβελτ, στις αρχές του 20ού αιώνα, που ενσάρκωνε την αντίδραση απέναντι σε μια Αμερική που έμοιαζε να αποκοιμίζεται. Η ακόμη ο Τζον Κένεντι, που επένδυσε πολύ σε αυτά τα θέματα στην προεκλογική του εκστρατεία. Ένα μοντέλο προέδρου ''αντρίκειο'' και με ισχυρή προσωπικότητα.

Αυτό το μοντέλο λοιπόν, αναφέρει ο Γάλλος ιστορικός, μπορεί να το συναντήσει κανείς πλέον και στην Χίλαρι Κλίντον. Η Χίλαρι έχει την εικόνα μιας σκληρής και αποφασισμένης γυναίκας, που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μπροστά στις οποίες βρίσκεται η χώρα της. Αυτό είναι το μεγάλο της ατού σε σχέση με το 2008. Θέλει να ενσαρκώσει έναν πρόεδρο ισχυρό, που ταυτοχρόνως ενδιαφέρεται για τους απλούς ανθρώπους. Οι δύο αυτές αξίες δεν είναι αντιφατικές, όπως έδειξε η περίπτωση του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος επιδείκνυε αποφασιστικότητα απέναντι στην «Αυτοκρατορία του Κακού» χωρίς την ίδια στιγμή να διστάσει να κλάψει δημοσίως όταν εξερράγη το Τσάλεντζερ.

Έμαθε από τα λάθη της

Το 2008, η Χίλαρι αρνήθηκε να παίξει το φεμινιστικό χαρτί, σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί σε δύο πολέμους, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα, αντίθετα, εκμεταλλεύτηκε την ταυτότητά του, επενδύοντας τόσο στο φυλετικό χαρτί όσο και στο χαρτί της νεότητάς του. Η Χίλαρι δείχνει να πήρε το μάθημα της. Όταν δέχθηκε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Ομπάμα, έκανε ουσιαστικά μια επένδυση για το μέλλον. Μετά την πρώτη θητεία, αποσύρθηκε και εξέδωσε αμέσως τα απομνημονεύματά της. Ανέδειξε έτσι την ισχυρή πλευρά της και τώρα είναι έτοιμη να αναδείξει και τις πιο φεμινιστικές της αξίες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δίχαζε πάντα τους Αμερικανούς. Το 2008, το 46% των ψηφοφόρων δήλωναν ότι δεν θα την ψήφιζαν ποτέ, ανεξάρτητα από το πρόγραμμά της και τον αντίπαλό της. Για αυτό και τώρα καλείται να διευρύνει την εκλογική της βάση σε αυτή την αναμέτρηση, καλώντας στην κάλπη τις γυναίκες που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ, τους νέους κλπ.

Τα μειονεκτήματα της υποψηφιότητας της

 Πολλοί ψηφοφόροι, ακόμα και Δημοκράτες, θεωρούν ότι τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της παρουσιάζουν την εικόνα των επαγγελματιών της πολιτικής. Αυτό εξηγεί και την  αντίδραση που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι έστελνε e-mail από τον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών. Άρα, κάτι θα είχε να κρύψει. Αυτό είναι το ένα της μειονέκτημα.
Το άλλο είναι πως είναι γνωστά τα πάντα γι' αυτήν. Οι ψηφοφόροι δεν έχουν τίποτα καινούργιο να μάθουν.

Τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της

Στα ατού της Χίλαρι είναι το επίθετό της. Μεταξύ των εν ζωή πρώην προέδρων, ο Μπιλ Κλίντον είναι ο αγαπημένος των Αμερικανών, ενώ παραμένει και το σύμβολο της Χρυσής Εποχής, τότε που η Αμερική δεν είχε αντίπαλο στη διεθνή σκηνή και απολάμβανε την ευημερία της. Σε μια χώρα στοιχειωμένη από τον φόβο της παρακμής, αλλά και απογοητευμένη από τον Ομπάμα παρά τον καλό οικονομικό και κοινωνικό του απολογισμό, ένα όνομα και μια γνωστή φιγούρα παίζουν μεγάλο ρόλο.

Το δεύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να βρει κανείς, σύμφωνα με τον Σνεγκαρόφ,είναι τα μέσα που διαθέτει για την εκστρατεία της, το γεγονός δηλαδή ότι δεν χρειάζεται να διεξαγάγει καμιά πραγματική μάχη για να κερδίσει την προεδρία. Η απουσία σοβαρού αντιπάλου στις προκριματικές εκλογές τής επιτρέπει να επιδιώξει από την αρχή να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους, κάνοντας ανοίγματα στους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους. Όλος ο μηχανισμός της δυναστείας Κλίντον βρίσκεται από πίσω της, μαζί με τους χορηγούς που είχαν στηρίξει τον Ομπάμα.

Βέβαια η στήριξη του Ομπάμα είναι κάπως αμφιλεγόμενη, διότι ναι μεν ο πρόεδρος των Η.Π.Α εξέφρασε τη στήριξη του αλλά το έκανε με μισή καρδιά. Πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί «χρειάζονται τη μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου»…




Πηγή: Liberation
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χρυσάφι για την «ιερή» ταμπλέτα


Μια ταμπλέτα iPad η οποία ανήκε στον πάπα Φραγκίσκο πωλήθηκε έναντι 30.500 δολαρίων χθες και τα έσοδα προορίζονται για ένα σχολείο για παιδιά φτωχών οικογενειών στην Ουρουγουάη.

Ο οίκος δημοπρασιών Castells στο Μοντεβιδέο που δημοπράτησε τη συσκευή ανέφερε ότι η προσφορά που κέρδισε τελικά υποβλήθηκε τηλεφωνικά. Απέφυγε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή της ταμπλέτας, την οποία κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Apple. Ανέφερε πάντως ότι πρόκειται για έναν Αργεντινό επιχειρηματία. Η διαδικασία κράτησε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος επικρίνει συχνά την “ορθοδοξία” των αγορών διότι εντείνει τις ανισότητες, δωρίζει ένα προσωπικό του περιουσιακό στοιχείο. Πέρυσι μια μοτοσικλέτα Harley-Davidson η οποία του είχε δωριστεί συγκέντρωσε το ποσό των 241.500 δολαρίων σε δημοπρασία.

«Είθε να κάνετε κάτι καλό με αυτό», είπε ο Αργεντινός πάπας στον Ουρουγουανό ιερωμένο Γκονσάλο Εμίλιους παραδίδοντάς του το iPad, αφηγήθηκε ο δεύτερος.

Ο Εμίλιους με τη σειρά του δώρισε την ταμπλέτα σε ένα σχολείο το οποίο βρίσκεται περίπου 370 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο πάπας χρησιμοποίησε το iPad για περίπου ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ουρουγουάης.

Εκπρόσωποι του σχολείου ανέφεραν ότι μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να δημοπρατηθεί η συσκευή αυτή από μεγάλους οίκους του χώρου, όπως οι Christie's και Sotheby's, αποφάσισαν τελικά να την διαθέσουν μέσω του τοπικού οίκου Castells.

Στη συσκευή είναι χαραγμένη η φράση «Στην Αγιότητά Tου Φραγκίσκο, Υπηρεσία Διαδικτύου του Βατικανού, Μάρτιος 2013» (“Su Santidad Francisco - Servizio Internet Vaticano - marzo 2013”) και συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον προσωπικό γραμματέα του πάπα.

Ο Φραγκίσκος δηλώνει ότι θεωρεί το Διαδίκτυο ένα «δώρο από τον Θεό», πάντως εξομολογείται ότι ο ίδιος, όταν ασχολείται με την τεχνολογία, φέρνει την «καταστροφή».



iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 5 πιο φτηνές χώρες στην Ευρώπη σύμφωνα με το TripAdvisor


Το Πάσχα μπορεί να τέλειωσε, μαζί του και οι τριήμερες αποδράσεις του σε βουνά και θάλασσες, η καλοκαιρινή σεζόν όμως μόλις ξεκίνησε. Και αν νομίζετε πως είναι νωρίς για να σκεφτόμαστε τις διακοπές του καλοκαιριού, απλά σκεφτείτε τι γίνεται κάθε χρόνο όταν τρέχουμε όλοι να κλείσουμε δωμάτια και εισιτήρια τελευταία στιγμή και το μόνο που έχει μείνει διαθέσιμο είναι κάτι στάνες στη Μαγούλα- και αυτές σε τιμές ντελούξ δίκλινου στο Παρίσι. Πιστεύουμε πως συνεννοηθήκαμε.

Φέτος, λοιπόν, είναι ίσως μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που μας έχουν δοθεί εδώ και χρόνια, για διακοπές στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Το ευρώ έχει φτάσει σχεδόν σε πλήρη ισοτιμία με το δολάριο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν πέσει αισθητά και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες φροντίζουν να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές, ενώ τα ξενοδοχεία και το Airbnb έχουν ρίξει επίσης τα τιμολόγιά τους.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα του TripAdvisor, οι φετινές τιμές για ένα απλό ταξίδι (μεταφορικά πήγαινε-έλα και διαμονή για μία εβδομάδα) έχουν πέσει αισθητά σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις σε σύγκριση με τα περσινά στατιστικά. Η έρευνα μελέτησε 25 δημοφιλείς χώρες της Ευρώπης ως προς τα αεροπορικά και ξενοδοχειακά έξοδα και διαπίστωσε πως οι περισσότερες παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή πτώση τιμών σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά: ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη είναι 25% φθηνότερο από πέρυσι, ενώ η Στοκχόλμη -από τις πλέον ακριβές ευρωπαϊκές χώρες- παρουσιάζει πτώση 23% στις τιμές της.

Ο μέσος Έλληνας ταξιδιώτης μπορεί να βρίσκει την Κωνσταντινούπολη και τη Βουδαπέστη λιγότερο εντυπωσιακές από τους πιο διάσημους ευρωπαϊκούς προορισμούς (Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο), παρότι όμως αυτές οι πόλεις κρατούν χαμηλό προφίλ είναι εξίσου εντυπωσιακές και γοητευτικές, κάθε μία για το ξεχωριστό της κλίμα, την κουλτούρα, το φαγητό και τον κόσμο τους.

Αν θέλετε φέτος να κάνετε ένα ταξίδι εκτός Ελλάδας και να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές σε έναν εξωτικό, σχετικά κοντινό και αρκετά οικονομικό προορισμό που ταυτόχρονα, όμως, θα είναι και ένα ταξίδι ζωής, αυτές είναι οι πέντε πιο φτηνές ευρωπαϊκές χώρες για φέτος, σύμφωνα με το TripAdvisor.

5. Πράγα, Τσεχία

prague

Πέρα από το γεγονός πως είναι από τις πιο γραφικές και εντυπωσιακές πόλεις της Ευρώπης, η Πράγα είναι ένας τεράστιος «μπουφές» με μπύρες, ζυμαρικά, γλυκά και κεράσματα. Μπορείτε να περάσετε μέρες γυρίζοντας μέσα στα αρχαία, πλακόστρωτα σοκάκια της και εξερευνώντας τα δεκάδες παζάρια που οργανώνονται δίπλα στο ποτάμι.

4. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

budapest

Η Βουδαπέστη είναι ένας τέλειος καλοκαιρινός προορισμός, καθώς είναι διάσημη για εξωτερικά ιαματικά λουτρά της που προσελκύουν μικρούς και μεγάλους εξίσου. Όσο δεν μουλιάζετε κάτω από τον ήλιο, μπορείτε να πάτε μια κρουαζιέρα στο ποτάμι, να επισκεφθείτε τα μουσεία αλλά και τη συναγωγή της πόλης, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

3. Κρακοβία, Πολωνία

krakow

Οι τιμές στην Κρακοβία είναι «παράξενα χαμηλές», όπως σχολιάζουν οι ειδικοί των εκδρομών στο Price of Travel. Ανάμεσα στις βόλτες σας στις ρομαντικές πλατείες και τα αμέτρητα πάρκα της πόλης, θα βρείτε μοντέρνες καφετέριες γεμάτες κόσμο και αυθεντικά milk bars (παραδοσιακά μαγαζιά με καφέ και φαγητό) που προσφέρουν οικονομικά αλλά χορταστικά γεύματα.

2. Βουκουρέστι, Ρουμανία

bucharest

Γνωστό και ως «Το Μικρό Παρίσι», το Βουκουρέστι είναι μια εκπληκτική πόλη με περίτεχνη διακόσμηση που κάνει αμέσως προφανείς τους λόγους για τους οποίους συγκρίνεται με τη γαλλική πρωτεύουσα. Μην περιμένετε να βρείτε όμως και τις αντίστοιχες τιμές, καθώς τόσο τα τεϊοποτεία και τα εστιατόρια όσο και τα πάρκα και τα παλάτια του Βουκουρεστίου προσφέρουν τις υπηρεσίες και τη γοητεία τους στον επισκέπτη σχεδόν δωρεάν.

1. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

istanbul

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική σε κάθε γωνιά της πόλης, μία από τις μεγαλύτερες, πιο πολυσύχναστες αγορές στον κόσμο, υπόγειες δεξαμενές, η Αγία Σοφία και ένας από τους πιο πολύχρωμους και εξωτικούς πολιτισμούς που θα επισκεφθείτε ποτέ.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...