Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Διαψεύδει αεροψεκασμούς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας


Απάντηση στις διαδικτυακές φήμες, περί ψεκασμού των κατοίκων με χημικά από τα αεροπλάνα, δίνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του.
Μετά από τα πολλά τηλεφωνήματα και email που δέχθηκε το γραφείο του Αρχηγού ΓΕΑ , δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σε απάντηση ερωτήσεων αρκετών συμπολιτών μας που αφορούν σε ίχνη που παρατήρησαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής:

1. Καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος, εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012.

2. Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας.

3. Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.

4. Οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΕ: Οποιος πήρε βοήθεια θα εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας


Οι χώρες της ΕΕ που έχουν λάβει διεθνή στήριξη «δεν έχουν άλλη επιλογή» παρά να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας παράλληλα με τις προσπάθειές τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Έκκληση για κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν τόσο ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και ο γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι ο καλύτερος δρόμος για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
«Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή --εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή-- παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», τόνισε, προσθέτοντας πως θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους της Επιτροπής να συστήσει περαιτέρω αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη.
Σεβασμός στα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών
Παράλληλα, σεβασμό τους στα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι περιμένουν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ως ένα δείγμα δημοκρατίας. Βεβαίως κανείς θα πρέπει να αναλογιστεί ότι τα οικονομικά προβλήματα και η υπερχρέωση της Ελλάδας είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πολύ πριν το αίτημα για την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής...» είπε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών και περιμένουμε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του ο Ζ. Μ. Μπαρόζο υπογράμμισε: «Από σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς δεν θέλω να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις και υποθετικά σενάρια. Δεν είναι τώρα η ώρα να σχολιάσει η Κομισιόν. Χθες τηλεφώνησα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, τον συνεχάρηκα και συμφωνήσαμε ότι η στιγμή είναι πολύ ευαίσθητη. Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα το ζήτησε η ίδια η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εμείς εκδώσαμε και μία ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάπτυξη. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας».
Σε σχηματισμό «κυβέρνησης σύνεσης» κάλεσε τα ελληνικά κόμματα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αναφέροντας ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα με «μεγάλη ανησυχία».
«Καλούμε τους αρμοδίους στην Ελλάδα να μεριμνήσουν γρήγορα για συνθήκες σταθερότητας, να μεριμνήσουν γρήγορα, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί και μια κυβέρνηση της σύνεσης», δήλωσε και επανέλαβε ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με αναπτυξιακά μέτρα.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως τον καλύτερο δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση προκρίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ευρώπη τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί και επανέλαβε ότι αυτό «είναι και ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να βοηθηθεί στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ανέφερε επίσης ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο αποσκοπεί στην ανάπτυξη και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής του. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι η Γαλλία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική και υπό τη νέα ηγεσία της.
Μέρκελ: «Θεμελιώδους σημασίας» η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Οι αυστηρές προειδοποιήσεις προς την χώρα μας έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες. Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του δεύτερου πακέτου διάσωσης, έστειλε χθες και η καγκελάριος Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «θεμελιώδους σημασίας» τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε επί της ουσίας τον σχηματισμό κυβέρνησης και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, επέμεινε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν διότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει η Ελλάδα μπροστά.
«Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν μακροπρόθεσμα να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση».

Άτυπη σύνοδος στις 23 Μαϊου

Εν τω μεταξύ, την σύγκλιση άτυπης, προπαρασκευαστικής συνόδου κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι αναφέρει: «Τετάρτη 23 Μαϊου θα είναι η ημερομηνία του ανεπίσημου γεύματος των ηγετών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, προσκλήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη- ειδικά στην ζώνη του ευρώ- και φυσικά στην συνέχιση της πολιτικής για την μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η σύνοδος θα χρησιμεύσει ως προπαρασκευαστική για την σύνοδο της 28ης - 29ης Μαΐου όπου θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης και μείωσης των ελλειμμάτων.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

A.Τσίπρας:Να κάνουν δήλωση μετάνοιας Σαμαράς και Βενιζέλος - Κουβέλης σε Τσίπρα:"Αλέξη σε στηρίζω, μπορείς να κάνεις κυβέρνηση"


- "Ουδέν σχόλιον" από το ΠΑΣΟΚ για την δήλωση μετάνοιας
- Αρνήθηκε τη συνάντηση η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
- "Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να κάνω κυβέρνηση αν ήταν διαφορετικός ο εκλογικός νόμος" είπε
- Στις 17.30 θα δει τους Οικολόγους, στις 18.30 την Λ.Κατσέλη - Την Πέμπτη θα δει Σαμαρά, Βενιζέλο, Καμμένο
- Ποιοι “βλέπουν” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με ΔΗΜ.ΑΡ. και με ποιον πρωθυπουργό
- “Γη και ύδωρ” από Βενιζέλο για κυβέρνηση αριστερών δυνάμεων
- Λούκα Κατσέλη: "Είμαστε στην διάθεση του κ.Τσίπρα"
Μια έμμεση απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που παραλάμβανε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ.Παπούλια έδωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Ενώ ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή έπαιρνε περισσότερες ψήφους, η προτροπή του κ.Κουβέλη ήταν σαφής: Σε στηρίζω. Μπορείς να κάνεις κυβέρνηση.
Η συνάντησή τους κράτησε 45 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί, να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση αριστεράς με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε αριστερή κυβέρνηση και όχι για συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.
Σημείωσε ότι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την διερευνητική εντολή στο όνομα της κοινωνίας, που ζητάει λύση και επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών, ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, με τη θέση αυτή συμβάλλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.
Ζήτησε δήλωση μετάνοιας - Έθεσε άξονες για τον διάλογο
Ξεκάθαρος για το θέμα των συνεργασιών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του από την Βουλή μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου έλαβε και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι μοναδική περίπτωση να συνεργασθούν Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί του είναι: "Αν έχουν μετανοιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στην ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δευτερου μνημονίου."
"Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου", τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας έχουν ως εξής:
- Αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συνταξεων
- Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)
- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)
- Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock
- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους
Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:
«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».
H  συνάντηση με τον Κ.Παπούλια
Δέκα λεπτά πριν από το καθορισμένο ραντεβού έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Βάσει Συντάγματος, μπορεί την κρατήσει τρεις μέρες. Αυτό άλλωστε προτίθεται να κάνει.
Στις 14:19, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο. «Ξεκινάει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας.
Μόλις βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα για να πάρει αρνητική απάντηση. Η κα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί, όπως άλλωστε είχε κάνει και πριν από τις εκλογές, τονίζοντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και δεν αλλάζουν.
Στις 17.30 θα συναντηθεί με τον Οικολόγους Πράσινους
Στις 18.30 με την Λούκα Κατσέλη
Την Πέμπτη θα γίνουν οι συναντήσεις με Σαμαρά, Βενιζέλο και Καμμένο.  Ηδη καθορίστηκε το ραντεβού με τον κ.Βενιζέλο και θα γίνει στις 17.00.


«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Αλέξη Τσίπρα, για να του αναθέσει τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή.
«Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή παίρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».
Τα αριθμητικά δεδομένα της παρούσας Βουλής οδηγούν σε αδιέξοδο με βάση τα όσα ακούγονται από τα επίσημα χείλη.
“Όχι” λένε άλλοι. Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς, υπό δύο προϋποθέσεις.
Οι εξελίξεις τρέχουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη μίλησε ξεκάθαρα για ανοχή σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς μάλιστα τη διεκδίκηση συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης απάντά πως περιμένει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δύσκολος ο σχηματισμός σταθερών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, εκτιμούν αναλυτές


Η σκληρή λιτότητα έσπρωξε τους Έλληνες ψηφοφόρους στα άκρα και αύξησε τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC.

Εκτενές ρεπορτάζ στην εκπομπή «7.30» αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τα οποία προκαλούν «τριγμούς και έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές, καθώς τίθεται πλέον σε σοβαρή αμφισβήτηση η συνέχιση του προγράμματος λιτότητας που ήδη έχει επιδεινώσει δραματικά την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών λόγω των δραματικών περικοπών στους τομείς των υπηρεσιών, της κοινωνικής πρόνοιας και της περίθαλψης».

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας Satyajit Das σχολιάζει ότι «απλώς διαπιστώνουμε τα πολιτικά όρια στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας. Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν, με την ψήφο τους, την οργή τους απέναντι στην πολιτική λιτότητας ως μοναδική λύση στην οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, αρνούμενοι να υποταχθούν στις προσταγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, επιλέγοντας ακραίες τοποθετήσεις». Ταυτόχρονα όμως «αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ, καθώς είναι μάλλον απίθανο το νέο Κοινοβούλιο να δεχθεί τη συνέχιση του προγράμματος περικοπών».

Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι οι διεθνείς αγορές «δεν ανησυχούν γι' αυτές καθ' αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα με την ασήμαντη σχετικά οικονομία, όσο για την επίδραση ενός πιστωτικού γεγονότος στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρύτερο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στον βαθμό που καλείται τον επόμενο μήνα να προχωρήσει στην εύρεση εκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες για την αποπληρωμή των χρεών της». Ως εκ τούτου ο αναλυτής διατείνεται ότι «διανύουμε τις πρώτες μέρες της κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος».

Ερμηνεύοντας δε την πολιτική διάσταση των εκλογικών αποτελεσμάτων, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά παρατηρείται «σύγκλιση των απόψεων της ακροδεξίας και της ακροαριστεράς και λογικό είναι, δεδομένου ότι τα θέματα που τίθενται είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με ακραίες προτάσεις όπως η εκδίωξη των μεταναστών, καθώς και η αντίθεση στο ευρώ και στις πολιτικές των Βρυξελλών». Η συνύπαρξη αυτών των παραγόντων, προβλέπει ο Satyajit Das ότι, «καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα».

Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι είναι «απόλυτα κατανοητό για το εκλογικό σώμα να επιλέγει κόμματα τα οποία σε καμία άλλη περίπτωση δε θα ψήφιζε, εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης του επιπέδου διαβίωσης».

Στην εκπομπή «Lateline» του καναλιού ABC ο παρουσιαστής σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε θύμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, με τα δύο μεγάλα κόμματα που υποστήριζαν τη λιτότητα να καταρρέουν στις βουλευτικές εκλογές και το εκλογικό σώμα να στέλνει ηχηρότατο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες ότι επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής πορείας». Ανέφερε δε ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη στη διάσωση της χώρας, στο μέτρο που οι επικεφαλής προειδοποιούν ότι δε θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί είναι υποχρεωμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τα συμπεφωνημένα». Υπογραμμίζεται δε ότι «κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι σε μια χώρα, η οποία είναι εξόχως απρόβλεπτη και γεμάτη εκπλήξεις».

Το θέμα, εξάλλου, των ελληνικών εκλογών καλύφθηκε εκτενέστατα από το σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της εφημερίδας «The Sydney Morning Herald» όπου ο αρθρογράφος Ian Verrender σχολιάζει ότι «η αυστραλιανή αγορά βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα. Η σχετική ηρεμία που ακολούθησε της υπογραφής των δανειακών συμβάσεων για την αποτροπή χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, δε διήρκησε πολύ, καθώς όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά βραχύβια και προσωρινή λύση. Ήταν δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατόν να αποπληρώσει τα χρέη της ακόμα και μετά την παραγραφή σημαντικού μέρους των οφειλομένων στο βαθμό που η λιτότητα αποκλειστικά ως μέτρο αντιμετώπισης οδηγεί μόνο στην ανεργία, στην ύφεση και στον οικονομικό μαρασμό αν δε συνοδεύεται από αναπτυξιακά προγράμματα».

Ωστόσο, θεωρείτο ότι «η εν λόγω πολιτική θα έλυνε το πρόβλημα έστω για μερικά χρόνια, σίγουρα όχι για μερικές εβδομάδες». Τα νέα δεδομένα, καταλήγει, «καθιστούν όλο και πιθανότερη την προοπτική της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτώντας χιονοστιβάδα κρίσης χρέους για όλη την ΕΕ αλλά και παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης χειρότερης και από εκείνης του 2008».

Στο ίδιο πνεύμα, άρθρο του Glenn Mumford στην εφημερίδα «The Australian Financial Review» επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα «θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα φέρει πανικό στις παγκόσμιες αγορές με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια απομακρύνονται από τις επισφαλείς αγορές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, απειλώντας την πρώτη, κυρίως, με εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος».

Σύμφωνα με ανάρτηση, παράλληλα, στην ηλεκτρονική σελίδα του SBS με τίτλο «η Ελλάδα έχει δύο επιλογές, ή να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της, με πιθανότερο αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μονίμως εξαρτώμενη οικονομικά χώρα, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ή να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας, γεγονός όμως το οποίο θα συνιστούσε μεγαλύτερο σοκ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ».



kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για πολιτική επιστράτευση εργαζομένων


Απόφαση-πιλότο για μελλοντικές κινητοποιήσεις εργαζομένων εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού έκρινε συνταγματική την επιστράτευση (πολιτική κινητοποίηση) των ναυτικών των επιβατηγών, οχηματαγωγών κ.λπ. πλοίων του εμπορικού ναυτικού που έγινε τον Νοέμβριο του 2010, μετά την πολυήμερη απεργία που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).


Σύμφωνα με την απόφαση (1623/2012) του ΣτΕ η επιστράτευση που είχε κηρυχθεί από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων έγινε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην προκειμένη περίπτωση «διαπιστώθηκε αιτιολογημένα η ύπαρξη κινδύνου για την υγεία των κατοίκων των νησιών, η αντιμετώπιση του οποίου δικαιολογεί, κατά το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, την έκδοση των προσβαλλομένων πράξεων» και κατά συνέπεια «πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο λόγος με τον οποίο προβάλλεται» από την πλευρά της ΠΝΟ ότι «οι προσβαλλόμενες πράξεις εξεδόθησαν κατά κατάχρηση εξουσίας, με μόνο σκοπό να ματαιώσουν την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των ναυτεργατών», τονίζεται στην απόφαση.

Κατά τους δικαστές η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της εργασίας «επιτρέπεται να καταλυθεί, δια της επιβολής επιτάξεως προσωπικών υπηρεσιών, μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση "ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία"».

Η επιστράτευση των ναυτικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του τότε Πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του κράτους και της άμεσης απειλής, λόγω διακοπής της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, την υγεία των κατοίκων τους από την στέρηση τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Στον...αντίποδα η ΠΝΟ η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο επίμαχες αποφάσεις υποστήριζε ότι η επιστράτευση των ναυτικών «αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος, στις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων 29,105, 87 και 98 της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, στο άρθρο 4 παρ. 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, οι οποίες απαγορεύουν την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών απεργών, ακόμη και αν συντρέχει κατάσταση από την οποία προκαλείται απειλή για τη δημόσια υγεία, διότι η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών απεργών καταλύει το δικαίωμα της απεργίας και ισοδυναμεί με υποχρέωση παροχής αναγκαστικής εργασίας».


newsbomb.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παίρνουν πίσω τη διάταξη για ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ


Με μια εγκύκλιο λίγων σειρών το υπουργείο Οικονομικών βάζει (προσωρινά;) «ταφόπλακα» στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ από το δημόσιο σε ιδιώτες.

Ενώ προ μηνός μόλις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου είχε ανακοινώσει ότι πλέον η επιστροφή ΦΠΑ θα γίνεται μέσα σε 60 μέρες από την ημέρα υποβολής των περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και πως προσωρινός έλεγχος -πριν επιστραφεί ο φόρος- θα διενεργείται μόνο σε περιπτώσεις που η επιστροφή υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ (ή αν προκύπτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής της επιχείρησης ή του επαγγελματία), μια άλλη εγκύκλιος έρχεται  μετεκλογικά και –με την υπογραφή διευθύντριας του υπουργείου- βάζει τέρμα στις προσδοκίες.

Σε λιτό ύφος, η νέα εγκύκλιος του υπουργείου (2.5.2012) «ξεκόβει» πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση (2.4.2012) του κ. Οικονόμου. Όπως αναφέρεται  στην εγκύκλιο, για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται έκδοση νέας υπουργικής απόφασης! Και τονίζει πως «έως ότου εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση» πρέπει να εφαρμόζονται οι ...παλαιές αποφάσεις.

Με άλλα λόγια, μέχρι να ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό τοπίο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να μπορεί ένας υπουργός να υπογράψει και τη σχετική απόφαση, θα ισχύει το «παλαιό καθεστώς»  το οποίο προβλέπει:

•        επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. μέχρι 30.000 ευρώ γίνεται χωρίς έλεγχο
•        επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. άνω των 30.000 ευρώ γίνεται μετά από διενέργεια προσωρινού ελέγχου, ή τακτικού έλεγχου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνάνε τα 6,3 δισ. ευρώ έχοντας αυξηθεί κατά 602 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Την ίδια ώρα οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με περίπου 1 δισ. ευρώ να αφορά στις υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί άρα είναι δυνατή η άμεση επιστροφή.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάνω απο 3 εκατ. πολίτες γύρισαν την πλάτη στα κόμματα εξουσίας


Βαριές είναι οι απώλειες για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο σε ποσοστά όσο και σε ψήφους, σε σχέση με τις εκλογές του '09.

Πάνω από τους μισούς εκλογείς που προσήλθαν στις κάλπες και σε απόλυτους αριθμούς που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια, είναι οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα εξουσίας. 

Η ΝΔ το 2009 είχε λάβει 2.295.719 ψήφους, ποσοστό 33,47% και 91 έδρες. Χθες έλαβε 1.191.052 ψήφους, ποσοστό 18,85% και 108 έδρες. Δηλαδή, αν και έλαβε 1.104.667 λιγότερες ψήφους από το 2009, λόγω του εκλογικού συστήματος κατέχει στη Βουλή 17 έδρες περισσότερες από το 2009.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 είχε λάβει 315.665 ψήφους, ποσοστό 4,60% και 13 έδρες. Χθες έλαβε 1.060.411 ψήφους, ποσοστό 16,78% και 52 έδρες. Δηλαδή, αν και έλαβε 130.641 ψήφους λιγότερες από τη ΝΔ εκπροσωπείται στη Βουλή με λιγότερους από τους μισούς βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ το 2009 είχε λάβει 3.012.542 ψήφους, ποσοστό 43,92% και 160 έδρες. Χθες έλαβε 832.777 ψήφους, ποσοστό 13,18% και 41 έδρες. Δηλαδή, έλαβε περίπου το ένα ¼ των ψήφων και αντιστοίχως το ¼ των εδρών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συμμετείχαν για πρώτη φορά στις χθεσινές εκλογές, πήραν 670.033 ψήφους, ποσοστό 10,60% και 33 έδρες. Ως κομματικός σχηματισμός, που δημιουργήθηκε εντός Βουλής μετά τις εκλογές του 2009, είχε 10 βουλευτές.

Το ΚΚΕ το 2009 είχε λάβει 517.249 ψήφους, ποσοστό 7,54% και 21 έδρες. Χθες έλαβε 535.673 ψήφους, ποσοστό 8,48% και 26 έδρες. Δηλαδή έλαβε 18.500 περίπου περισσότερες ψήφους και πέντε επιπλέον έδρες.

Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2009 είχε λάβει 19.624 ψήφους και ποσοστό 0,29%. Χθες έλαβε 440.577 ψήφους, ποσοστό 6,97% και 21 έδρες.

Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε για πρώτη φορά στις χθεσινές εκλογές. Έλαβε 385.771 ψήφους, ποσοστό 6,10% και 19 έδρες. Ως κόμμα συγκροτήθηκε εντός Βουλής, μετά τις εκλογές του 2009, και είχε 10 βουλευτές.

Δεν μπήκε στη Βουλή ο ΛΑΟΣ που το 2009 είχε λάβει 386.205 ψήφους, ποσοστό 5,63% και 15 έδρες. Χθες έλαβε 183.337 ψήφους και ποσοστό 2,90%. 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...