Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το δημοψήφισμα πάγωσε την Ευρώπη





Οργή και παγωμάρα επικρατεί στις Βρυξέλλες για την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας σε δημοψήφισμα
Επισήμως, η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα ήταν "ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές".
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίο αξιωματούχοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, εκνευρισμένοι και ανίδεοι, την ώρα που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανατρέπει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του πρωθυπουργού τράβηξε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωζώνη.
 
"Δημοψήφισμα για το νέο πακέτο στήριξης εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου" αναφέρει το Reuters, το οποίο παραθέτει την φράση του πρωθυπουργού ότι περί εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά και την πρόσφατη δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research, σύμφωνα με την οποία περίπου το 60% του λαού δηλώνει αντίθετο στην τελευταία συμφωνία.
 
Με ανησυχία αντιμετωπίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού το BBC. Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού λαού και στην παραπάνω δημοσκόπηση.
Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η εσωτερική αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του λόγω των μέτρων λιτότητας.
 
"Για μη αναμενόμενη απόφαση" κάνουν λόγο οι Financial Times, αναφερόμενοι στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
"Η κίνηση του πρωθυπουργού ενισχύει τις ανησυχίες ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας" αναφέρει το δημοσίευμα.
 
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα" αναφέρει η Daily Telegraph, η οποία αναφέρεται στις αντιδράσεις του λαού και στις εκδηλώσεις οργής κατά την διάρκεια των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου.
"Στην Ελλάδα, πολλοί πιστεύουν ότι έχει παρατραβήξει ο οικονομικός έλεγχος της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ" προσθέτει ο αρθρογράφος, που εκφράζει αμφιβολίες για τις εξελίξεις.
 
Με τίτλο "Ο Παπανδρέου βάζει σε δημοψήφισμα το νέο πακέτο διάσωσης" το Spiegel εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση του πρωθυπουργού.
Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ενώ γίνεται αναφορά και στη δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research, που καταγράφει την αντίδραση του ελληνικού λαού.

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν για το λαό. Εσείς;


Κύριε Βενιζέλο,
Σας έχω απευθύνει δημόσια, αρκετά ερωτήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά θέματα για τον τρόπο που πολιτεύεστε. Δεν ήταν μια θεωρητική ανάλυση αλλά στοιχεία. Δεν μου απαντήσατε. Πίστευα πως ήταν η ενασχόλησή σας με την σωτηρία της χώρας που δεν σας επέτρεπε να απαντήσετε. Τελικώς δεν ισχύει. Απ ό,τι έμαθα, στείλατε απαντητική επιστολή στην Ελευθεροτυπία για άρθρο που αφορούσε την προίκα σας, όχι όμως απάντηση σε όσα σας έχω ρωτήσει. Και το κάνατε μία από τις πιο κρίσιμες μέρες των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Βρήκατε τον χρόνο. Άρα δεν ήταν θέμα χρόνου.
Πριν προχωρήσω στα συγκλονιστικά που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα, σας θυμίζω και πάλι πως το να απαντήσετε είναι υποχρέωσή σας. Ηθική και πολιτική. Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κύριος Θόδωρος Πάγκαλος είπε το γνωστό «μαζί τα φάγαμε», του απάντησα με ένα πολύ σκληρό άρθρο. Ο κύριος Πάγκαλος την ίδια κιόλας μέρα ανταπάντησε με ένα δικό του πολιτικό άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο site μου. Την ίδια εποχή έγραψα ένα ακόμη σκληρό άρθρο για την υπουργό κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, στο οποίο έλεγα πως το να φοιτά παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ η ίδια είναι υπουργός Παιδείας, είναι μια πρακτική που δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τη Δημόσια Παιδεία για την οποία είναι αρμόδια. Η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε δημόσια σε αυτό, θέτοντας μάλιστα μια πλευρά που είχα σκληρά παραβλέψει. Της μάνας. Και οι δύο συνάδελφοί σας απάντησαν αν και θα μπορούσαν να μην το κάνουν γιατί εξέφρασα απόψεις και όχι, όπως στη δική σας περίπτωση, ντοκουμέντα και στοιχεία. Και βέβαια κανένας από τους δυο, δεν θέλησε να μου «θυμίσει» πως είμαι δημοσιογράφος της «κρατικής».Σεβάστηκαν και τον ρόλο τους και το ρόλο του δημοσιογράφου.
Διατελέσατε υπουργός Πολιτισμού και βρεθήκατε στο στόχαστρο της πολιτικής κριτικής από τον προκάτοχο σας στο υπουργείο, τον νυν αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, για την αγοραπωλησία επί των ημερών σας του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» από τον κατάδικο σήμερα, Γιώργο Μπατατούδη. Πληροφοριακά μόνο ο κ. Μπατατούδης ο οποίος διέφυγε στη Λιβύη βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα αφού κατάφερε να πάρει αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.
Ας πάμε όμως και πάλι στα στοιχεία. Διατελέσατε υπουργός Δικαιοσύνης το 1996. Δεν ήσασταν ένας οποιοσδήποτε πολιτικός σε αυτό το υπουργείο, αλλά ένας γνώστης της Νομικής Επιστήμης. Και μόνο να κοιτάξει κάποιος το βιογραφικό σας, διαπιστώνει πως τελειώσατε σε 4 χρόνια τη Νομική, (παρότι, όπως λέτε, είχατε και παράλληλη πολιτική δράση τα δύσκολα χρόνια 1974-1978), καταφέρατε να κάνετε διδακτορικό στο Παρίσι σε μόλις δύο χρόνια και στη συνέχεια να ανεβείτε τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι. Τι άλλο λοιπόν, ήσασταν από το «παιδί θαύμα» της νομικής τέχνης.
Αναζήτησα λοιπόν αυτή την νομική σας έστω ευφυΐα, στο νομοθετικό σας έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και ιδού τι βρήκα. Το 1996 ψηφίσατε τον νόμο 2408. Με τον νόμο αυτό τροποποιήσατε κάποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Για την ακρίβεια προσθέσατε μερικές λέξεις, λιγότερες από 10 αλλά καθοριστικές. Αλλάξατε το άρθρο 242 (για ψευδή βεβαίωση) και το άρθρο 216 (για πλαστογραφία).Τα δύο αδικήματα τα οποία ήταν κακουργήματα με ποινές κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια, γίνονταν πλημμελήματα αν το ποσό της ζημιάς δεν ήταν πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές. Αυτό προσθέσατε: Το «πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές». Με 25 εκατομμύρια τότε μπορούσες να αγοράσεις ένα σπίτι. Και εσείς για κάποιο λόγο, την πλαστογραφία και την ψευδή βεβαίωση που προκαλούσαν ζημιά ως ένα σπίτι την κάνατε πλημμέλημα;
Αυτή την νομοθετική «μεταρρύθμιση» την κάνατε μέσα σε μία νύχτα και χωρίς να προηγηθεί σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και πολύ περισσότερο διάλογος με τους ανθρώπους που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή δεν εκθέσατε ποια αναγκαιότητα υπήρχε για να κάνετε τόσο βαριές πράξεις από κακουργήματα, απλά πλημμελήματα. Κατηγορηθήκατε από τον νομικό κόσμο ότι ασελγήσατε πάνω στους νόμους με σκοπούς άλλους από την απονομή Δικαιοσύνης.
Φαντάζομαι ξέρετε ως υπουργός Δικαιοσύνης τότε, τι προέκυψε από αυτή σας την νομοθέτηση. Τετρακόσιοι επιφανείς Θεσσαλονικείς (μεγαλογιατροί, βουλευτές, στρατηγοί, δικηγόροι, παιδιά αυτών που λέμε «επωνύμων») οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κακουργήματα (ναι, αυτά τα οποία αλλάξατε) δεν δικάστηκαν ποτέ. Τα κακουργήματά τους έγιναν πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Η υπόθεση ήταν η πιο σοβαρή υπόθεση πλαστογραφίας στην ιστορία της Ελλάδας. Από το 1989 έως το 1991, παιδιά επωνύμων της Θεσσαλονίκης που εγγράφονταν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία κλπ), έπαιρναν μεταγραφές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ψεύτικες βεβαιώσεις για σοβαρές ασθένειες. Οι ευγενείς γόνοι της Θεσσαλονίκης έπασχαν ξαφνικά από καρκίνο, λευχαιμίες και άλλα σοβαρά νοσήματα που βεβαίωναν απατεώνες γιατροί. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, κάποιοι Πανεπιστημιακοί, συνάδελφοί σας στο Πανεπιστήμιο, επιχείρησαν να την κουκουλώσουν αρνούμενοι να δώσουν τα στοιχεία των μεταγραφών.
Μια ομάδα έντιμων εισαγγελέων τότε, αναγκάστηκε να κάνει έρευνα στο πανεπιστήμιο και να κατασχέσει τους φακέλους. Δύο ανακριτές, επί δύο χρόνια ερεύνησαν αυτή την υπόθεση, σχηματίζοντας δικογραφία που δεν χωρούσε σε ένα δωμάτιο. Ασκήθηκαν, διώξεις σε 400 άτομα. Οι περισσότεροι θα έμπαιναν φυλακή αφού οι κατηγορίες ήταν στοιχειοθετημένες. Και τότε εσείς νομοθετήσατε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα στα συγκεκριμένα άρθρα, που τύχαινε μάλλον να αφορούν τις δικές τους κατηγορίες. Τα αδικήματα ήταν πια πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί. Οι φάκελοι έκλεισαν και δεκάδες επώνυμοι απατεώνες, ελεύθεροι πια, συνέχιζαν να φωτογραφίζονται στα περιοδικά ως έντιμοι και ανησυχούντες για την πόλη και βέβαια να καθορίζουν με τη δύναμή τους τα πολιτικά πράγματα. Αρκετοί από τους φοιτητές που πήραν μεταγραφές με τις ψευδείς βεβαιώσεις, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά σήμερα κάνουν πανεπιστημιακή καριέρα.
Στις μεταρρυθμίσεις σας, συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή ενός ακόμη άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Του 113. Το άρθρο αυτό παλιά προέβλεπε πως στις περιπτώσεις που κάποιος βουλευτής διώκεται για αξιόποινη πράξη, αν δεν αρθεί η βουλευτική του ασυλία, τότε σταματά να τρέχει ο χρόνος παραγραφής και ο βουλευτής δικάζεται όποτε πάψει να είναι βουλευτής. Το άρθρο αυτό προστάτευε και τον βουλευτή, αλλά και τον πολίτη. Αλλάξατε λοιπόν το άρθρο και καταργήσατε την αναστολή της παραγραφής. Έτσι αν κάποιος βουλευτής διαπράξει αδίκημα και δεν αρθεί η ασυλία του, ο χρόνος παραγραφής τρέχει. Έτσι όταν πάψει να είναι βουλευτής πιθανόν να μην υπάρχει δίωξη εναντίον του.
Αυτά είναι τα νομοθετήματά σας σε ένα υπουργείο που θα περίμενε κάποιος, πως λόγω του αντικειμένου σας, ο νομικός κόσμος θα μίλαγε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις Βενιζέλου. Ο νομικός κόσμος όμως μιλάει για «ασέλγεια» στους νόμους. Τα περί προθέσεων και τα νομικά και αυτά της κόλασης που είναι στρωμένη με καλές προθέσεις, τα ξέρετε. Μόνο εσείς ξέρετε τις προθέσεις σας. Δεν σας αποδίδω καμιά πρόθεση. Σας απευθύνω για μια ακόμη φορά ερωτήματα. Και περιμένω απαντήσεις τις οποίες ξέρετε πολύ καλά πως οφείλετε να δώσετε. Αν όχι, τότε αυτό θα είναι μια πρόθεσή σας…
Υ.Γ.  Προς κάθε ενδιαφερόμενο που…ξέρει αυτός. Μετά από 25 χρόνια στην δημοσιογραφία, έχω την δυνατότητα να μαθαίνω, πότε το όνομά μου γίνεται δημοφιλές σε διάφορες υπηρεσίες. Μην κουράζεστε. Στην ντουλάπα μου δεν έχω σκελετούς. Μόνο ρούχα και αρχεία. Των οποίων έχω πάντα αντίγραφα.

του Κώστα Βαξεβάνη

koutipandoras.gr


Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 8 Φεβρουαρίου 1995
















Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συλλήψεις και κατασχέσεις σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού





Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πάταξη της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, με την κωδική ονομασία «Angels», («Άγγελοι»), ολοκληρώθηκε μετά από έρευνες δύο μηνών σε όλη την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας στοιχεία που προκαλούν αποτροπιασμό και φρίκη, τόσο για το περιεχόμενο του υλικού που κατασχέθηκε, όσο και για την ταυτότητα των εμπλεκομένων.
Από τους αστυνομικούς, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, στην Αθήνα, στη Σαλαμίνα, στα Χανιά, στην Πάτρα, στη Λευκάδα, στο Διδυμότειχο και στη Μυτιλήνη, συνελήφθησαν έξι άτομα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εκ των οποίων δύο Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί, για «πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου κατά συρροή και κατά συνήθεια», ενώ για άλλα τέσσερα άτομα σχηματίσθηκαν ανεξάρτητες δικογραφίες με τις ίδιες κατηγορίες.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μεταξύ των 10 κατηγορουμένων είναι ένας Γερμανός εισαγωγέας, πατέρας έξι παιδιών, ένας Αμερικανός στρατιωτικός, ένας Αυστριακός εφοπλιστής, ένας Έλληνας μηχανολόγος- μηχανικός, ένας Ουκρανός ιδιωτικός υπάλληλος και δύο ακόμα Έλληνες επιχειρηματίες. Το υλικό που διακινούσαν οι παιδόφιλοι περιλάμβανε ιδιαίτερα σκληρές σκηνές παιδικής πορνογραφίας, που παρουσιάζουν μικρά παιδιά, ακόμα και νήπια μηνών, να κακοποιούνται και να βασανίζονται.
Η πλειονότητα του κατασχεθέντος υλικού φαίνεται ότι έχει βιντεοσκοπηθεί στη Λατινική Αμερική, αλλά υπάρχουν και βίντεο με παιδιά που έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό εξετάζεται αν μέρος του έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Συνολικά έγιναν 10 κατ’ οίκον έρευνες στις παραπάνω πόλεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 28 σκληροί δίσκοι, εννέα φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πλήθος ψηφιακών δίσκων CDs - DVDs με δεκάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία βίντεο και εικόνας, παιδικής πορνογραφίας, συνολικής χωρητικότητας 11.000 GB. Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά την διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες, αν και απουσίαζαν από τις οικίες τους, είχαν ενεργοποιημένο ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και κατέβαζαν παιδικό πορνογραφικό υλικό από άλλους παιδόφιλους, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ενώ για όσους δεν συνελήφθησαν,ελλείψει αυτοφώρου, υποβλήθηκαν οι δικογραφίες που σχηματισθήκαν σε βάρος τους.
Πηγή kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ώρα εφεδρείας για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους


Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η εγκύκλιος για την εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που αφορά σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την πρώτη Δεκέμβρη θα οδηγούνται σε προσυνταξιοδότηση όσοι διανύουν το 53ο έτος της ηλικίας τους ενώ καταργούνται οργανικές θέσεις που έχουν περίπου 24.000 μόνιμους υπαλλήλους.
Αφορά δηλαδή σε υπαλλήλους του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αναμένεται να βγουν για 2 χρόνια σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Οι παραπάνω θα λαμβάνουν το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Από την προσυνταξιοδότηση εξαιρούνται
-εκπαιδευτικοί, 
-ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων, 
-φύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 
-υπάλληλοι ΕΥΠ, 
-γενικοί διευθυντές, 
-ιερείς,
-πυροσβέστες,
-διπλωμάτες, 
-διοικητικοί υπάλληλοι υπουργείου εξωτερικών, 
-καλλιτέχνες, 
-πολύτεκνοι και 
-ένας από τους δύο συζύγους, αν και οι δύο υπάγονται σε προσυνταξιοδότηση ή εφεδρεία.
Στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν αρχικά χιλιάδες συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανισμούς οι οποίοι είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται.
Από τις αρχές του επόμενου έτους, στο καθεστώς θα ενταχθούν 3.000-4.000 άτομα που υπηρετούν σε μεγάλους οργανισμούς και είναι κυρίως υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας.
Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος αναφέρει ότι όσοι υπάλληλοι έχουν συγκεντρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι άνω των 55 ετών, θα οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ναυάγιο πλοίου του 13ου αι. ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία


Ναυάγιο εξέχουσας ιστορικής σημασίας ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία, κοντά στην ακτή του Ναγκασάκι. Πρόκειται για 20μετρο πολεμικό πλοίο, που ανήκε στον καταποντισμένο από τυφώνα μογγολικό στόλο του Κουμπλάι Χαν, του 1281. Το πλοίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στην περιοχή υπάρχουν 4.000 αντικείμενα.
Η είδηση ότι ανακαλύφθηκε τμήμα από το σκαρί πλοίου που ανήκε στον στόλο του 1281 έκανε τον γύρο του κόσμου, δημοσιεύτηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως αυτή του CNN και αποτέλεσε γεγονός εξέχουσας σημασίας για την Ιαπωνία.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον εντοπισμό τμήματος 12 μ.από τον σκελετό πλοίου, που βρέθηκε ένα μέτρο κάτω από τον βυθό της θάλασσας και 25 μ. από την ακτή του Ναγκασάκι.
Το ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια υπερηχητικών συσκευών, είναι το πρώτο αυτής της περιόδου που έχει άθικτο σκελετό και σανίδες οι οποίες εξακολουθούν να είναι καρφωμένες πάνω στην καρίνα του πλοίου. Το εύρημα είναι σε καλή κατάσταση - έχει συντηρηθεί ακόμα και το χρώμα των σανίδων, ένα υπόλευκο γκρι -, γεγονός που οφείλεται στο ότι ήταν καλυμμένο με άμμο.
Περισσότερα από 4.000 αντικείμενα, όπως κεραμικά όστρακα, τούβλα, οβίδες και λίθινες άγκυρες, που βρέθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου, σχετίζονται με τον στόλο των Μογγόλων. Τα καμικάζι ήταν φυσικά φαινόμενα, τυφώνες, εξέχουσας ιστορικής σημασίας για την Ιαπωνία, που καθόρισαν τα όρια της επέκτασης των Μογγόλων στα ανατολικά.
Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καμικάζι σημαίνει θεϊκός άνεμος και αναφέρεται στους δύο τυφώνες που συνέβησαν δύο διαφορετικές χρονολογίες, το 1274 και το 1281, αλλάζοντας τον ρου της ιαπωνικής ιστορίας. Οι άνεμοι αυτοί, που δικαιολογημένα θεωρήθηκαν θείο δώρο, κατέστρεψαν τους μογγολικούς στόλους του Κουμπλάι Χαν, εγγονού του Τζέκινγκς Χαν και ιδρυτή της Δυναστείας των Γουάν, η οποία μεταξύ 1271 και 1368 κυβέρνησε μια τεράστια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Κίνας και Μογγολίας.
Σύμφωνα με τον Γιοσιφούμι Ικέντα, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryukyus στην Οκινάουα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το τμήμα του σκαριού από τον καταποντισμένο μογγολικό στόλο θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανασύσταση του 20μετρου πολεμικού πλοίου.

Η προσπάθεια ωστόσο δεν θα είναι εύκολη. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Ικέντα και οι υπόλοιποι επιστήμονες σκοπεύουν να επεκτείνουν τις έρευνές τους, ώστε να συγκεντρώσουν κι άλλες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό. Στα άμεσα σχέδια των ειδικών, πάντως, δεν είναι η ανέλκυση του ναυαγίου, αλλά η διατήρησή του με τη χρήση διχτυών.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Ένα πραξικόπημα θα σώσει την Ελλάδα"


Μετά από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που εξέφραζε φόβους για δικτατορία στην Ελλάδα, άρθρο του περιοδικού Forbes αναφέρει ότι ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, καθώς θα την οδηγούσε εκτός Ευρωζώνης.
Ο Tim Worstall αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο αστείο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των οικονομικών αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η Γερμανία, σύμφωνα με αυτό, αντί να επιχειρεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα.
Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ΕΕ.
Συνεπώς ό,τι και αν συμβαίνει στην οικονομία της, θα γινόταν απλά το πρόβλημα κάποιων άλλων.
"Το λυπηρό -αν όχι πικρό- σχετικά με το αστείο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα του ότι θα είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια", συνεχίζει.
Εκτιμά άλλωστε ότι είναι φύσει αδύνατον να αποπληρώσουμε τα χρέη, πράγμα που σημαίνει ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.
"Η χρεοκοπία από μόνη της δεν θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την παγίδευση της χώρας σε μια νομισματική ένωση, η οποία καθιστά το ελληνικό εργατικό δυναμικό μη ανταγωνιστικό", συνεχίζει.
Αυτό, όπως αναφέρει, σημαίνει ότι οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο για να γίνει η εργασία των Ελλήνων ανταγωνιστική. "Ή, αν προτιμάτε, η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ και τάχιστα", τονίζει.
Οι δύο εναλλακτικές λύσεις, υπογραμμίζει, είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες, προτείνοντας μία τρίτη εναλλακτική που είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να ακολουθήσει αμέσως η υποτίμηση της νέας δραχμής.
"Ο τρόπος που οργανώθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είναι τέτοιος, ώστε η έξοδος μιας χώρας από την νομισματική ένωση να θεωρείται αναγκαστικά ως δραματική ήττα για το σύνολο του "ευρωπαϊκού ιδεώδους".
Αυτό που θα επέτρεπε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα -πάντα χωρίς να ληφθεί υπόψιν η μικρή λεπτομέρεια ότι πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα- είναι να επέλθει μια αλλαγή που θα ισοδυναμεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ", υποστηρίζει.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν χιούμορ με τόσο φρικτά πράγματα, όπως είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, σημειώνει ότι αποδεικνύει τελικά πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική.
"Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να συζητάει για μια δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας, αλλά αυτό μας αναγκάζουν κάποιοι να κάνουμε, αφού το σημερινό σύστημα αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψιν οποιαδήποτε απλή λύση", καταλήγει το δημοσίευμα.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο μοιραίος πρωθυπουργός…





Του Χαριδημου Κ. Τσουκα*
Αν η κοινωνία, κατ’ ελάχιστον, εκφράζει ένα πνεύμα τιθάσευσης των αντιπαλοτήτων, λειτουργικής ευταξίας και στοιχειώδους κανονικότητας, η ελλαδική κοινωνία καταρρέει μπροστά στα μάτια μας, αποσυντίθεται. Το χειρότερο: δείχνουμε ανήμποροι να κάνουμε κάτι! Μοιάζουμε με τους ζαλισμένους επιβάτες αεροπλάνου που πέφτει. Ο πιλότος έχει πάθει καρδιακή προσβολή και τα αεροπλάνο χάνει ύψος ταχύτατα. Νιώθουμε τον ίλιγγο της πτώσης, βιώνουμε την υπαρξιακή αγωνία των τελευταίων στιγμών, ελπίζουμε ο Θεός να βάλει το χέρι του, αλλά τίποτα δεν μπορεί, πλέον, να ακυρώσει τον νόμο της βαρύτητας.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες διαχείρισης της πρωτόγνωρης κρίσης, δεν ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε εδώ. Ο αείμνηστος ψυχοθεραπευτής Πολ Βατζλάβικ έλεγε ότι τα προβλήματα που κάθε φορά διαχειριζόμαστε, τα έχουμε εν μέρει συν-δημιουργήσει με προγενέστερους χειρισμούς μας. Η διαδικασία χειρισμού ενός αρχικού προβλήματος σταδιακά μεταβάλλει το ίδιο το πρόβλημα. Η κρίση ελλείμματος και χρέους του 2009 δεν ήταν απαραίτητο να εξελιχθεί σε κρίση επιβίωσης της χώρας το 2011. Τι πήγε λάθος;
Πολλά και διάφορα, κυρίως όμως η ελλειμματική ηγεσία. Είχαμε την ατυχία, σε κρίσιμες στιγμές, να έχουμε λάθος ανθρώπους στο πηδάλιο. Κάποιοι είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει: ο Καραμανλής Β΄ και ο Παπανδρέου Γ΄ κατέστησαν ηγέτες εξαιτίας, κυρίως, του επωνύμου τους. Πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις αναξιοκρατίας, στενά συνυφασμένες με τη μετα-οθωμανική κουλτούρα του «πολυχρονεμένου πασά», που διαπερνά τη χώρα και, πρωτίστως, τα κόμματα. Παγιδευμένοι σε αυτή τη νοοτροπία, ξελογιαστήκαμε και αφεθήκαμε στους δημαγωγούς. Τώρα πληρώνουμε τον βαρύ λογαριασμό.
Ενώ η χώρα διαλύεται, ο πρωθυπουργός με το αμήχανο βλέμμα, το τρομαγμένο ύφος και τα ετοιμόρροπα ελληνικά, μας ζητάει να «προχωρήσουμε σε αναγέννηση» – με αυτόν φυσικά επικεφαλής! Τόσο καταλαβαίνει… Δεν βιώνει τις λέξεις που εκστομίζει, γι’ αυτό και δεν μπορεί να τις συνδέσει με την κοινή εμπειρία. Ολο και περισσότερο θυμίζει εκείνους τους τριτοκοσμικούς ή κομμουνιστές ηγέτες, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν γιατί ο κόσμος στρέφεται οργισμένα εναντίον τους. Ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν!
Η αίσθηση της πραγματικότητας, λέει ο Ησαΐας Μπερλίν, είναι η σημαντικότερη αρετή ενός πολιτικού. Ο Παπανδρέου Γ΄ δεν την είχε ποτέ του. Το έχω αναλύσει επανειλημμένα: ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας βαθιά ελλειμματικός ηγέτης. Κάνει μια δουλειά που εμφανώς τον δυσαρεστεί. Την κάνει γιατί, ως γόνος δυναστείας, το επιτάσσει η οικογενειακή παράδοση. Η τραυματική σχέση με τον αμοραλιστή πατέρα του τον έχει σημαδέψει: ο Γιώργος χρειάζεται αποδοχή, κάτι που δεν του έδωσε ποτέ ο Ανδρέας. Θέλει να είναι συμπαθής κι αυτό εξυπηρετείται με τη δουλικότητα που εισπράττουν από τους «πληβείους» οι ισχυρές πολιτικές οικογένειες στη μετα-οθωμανική Ελλάδα. Η «σοσιαλιστική» ιδεολογία είναι το περίτεχνο περιτύλιγμα μιας εύθραυστης προσωπικότητας που λαχταρά την αποδοχή, υποσχόμενος, τάζοντας, «αναδιανέμοντας». Η πριγκιπική νοοτροπία και η ανασφάλειά του τον ωθούν να είναι στο κέντρο πολλών αενάως ανασχηματιζόμενων κύκλων συμβούλων, «φίλων», αυλικών. Οντας στο κέντρο, δίχως θεσμικούς περιορισμούς, τονώνεται το εγώ του, αισθάνεται λιγότερο ανασφαλής.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο άνθρωπος αυτός κλήθηκε να πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρε μεταπολεμικά Ελληνας πρωθυπουργός. Τις ανέβαλλε διαρκώς, επιδεινώνοντας δραματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα. Οι αποφάσεις τελικά λαμβάνονταν, αλλά από κάθε φορά δυσχερέστερη θέση. Το ίδιο και οι αποφάσεις της ηθικά απονομιμοποιημένης Βουλής. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ευγνώμονες οι περισσότεροι που τους δόθηκε η δυνατότητα να υπηρετήσουν στην οικογενειακή επιχείρηση του ιδρυτή, νοιάζονται κυρίως για τη δική τους επιβίωση. Ψελλίζουν κάποιες αντιρρήσεις για το θεαθήναι, αλλά δεν δρουν, μόνο φλυαρούν. Αν ο ηγέτης τους δεν αισθάνεται τη γλώσσα του, οι υπάλληλοί του τη χρησιμοποιούν φενακιστικά: για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. Καλούν τον πρωθυπουργό να πάρει «πολιτικές πρωτοβουλίες», ακριβώς για να μην αναλάβουν αυτοί τις δικές τους – να τον αλλάξουν.
Οπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική ο αριστοτελικός «καιρός» (το τάιμινγκ) είναι το παν. Ο Παπανδρέου δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ με τους δανειστές μας, δεν πάσχισε να καταστήσει τη χώρα αξιόπιστο συνομιλητή, δεν κυβέρνησε με τους καλύτερους. Ενα καχεκτικό εγώ χρειάζεται τη διαρκή επιβεβαίωση των κολάκων. Κάθε ανασχηματισμός του ήταν χειρότερος από τον προηγούμενο. Η χώρα βούλιαζε, τα ταμεία άδειαζαν, και ο πολυχρονεμένος πασάς έκανε υφυπουργούς Οικονομικών τον Κουσελά και τον Οικονόμου! Ανθρωποι του κομματικού σωλήνα και της οικογενειακής αυλής, εγνωσμένης ανικανότητας πολιτικοί, διετέλεσαν ή παραμένουν υπουργοί μιας δήθεν κυβέρνησης «πολέμου»! Βόλεψε φίλους και κομματανθρώπους σε δημόσιες θέσεις –τον Μίχα στον ΕΦΕΤ, την Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ, τον Σπυρόπουλο στο ΙΚΑ κ.ο.κ.– μην παραλείποντας να μας κάνει και το απαραίτητο εκπολιτιστικό κήρυγμα περί «αλλαγής νοοτροπίας»!
Η Ελλάδα γι’ αυτόν είναι χώρα διακοπών, με υπέροχες θάλασσες, αισθησιακή χλωρίδα, γραφικούς ιθαγενείς και, κυρίως, όμορφα τοπία για φωτογραφίες. Μόνο ένας τουρίστας θα εξήγγειλε το οδυνηρό Μνημόνιο με φόντο το γραφικό λιμάνι του Καστελλόριζου! Η χώρα ως καρτ ποστάλ! Οταν δεν έχεις βιωματικούς δεσμούς με τη χώρα που κυβερνάς, όταν δεν παθιάζεσαι με τον τόπο, όταν δεν έχεις αίσθηση της πραγματικότητας και στερείσαι αυτογνωσίας, όταν στερείσαι αυτοπεποίθησης και προσόντων, αναλώνεις την ψυχική σου ενέργεια κυρίως στην προσποίηση – προσποιείσαι ότι κυβερνάς, καμώνεσαι ότι ηγείσαι. Στο κενό βλέμμα του Παπανδρέου Γ΄ καθρεφτίζονται τα ερείπια της χώρας. Πώς θα διαχειριστούμε την καταστροφή;
* Ο κ. Χ. Κ. Τσούκας (htsoukas@gmail.com) είναι καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.

Πηγή kathimerini
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...