Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πώς η τεχνολογία μπορεί να δώσει στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη άλλα $1,36 τρισ.


Την άποψη ότι τεχνολογία και ανάπτυξη συμπορεύονται έρχονται να υποστηρίξουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να προσθέσει $1,36 τρις στο ΑΕΠ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει νέα έρευνα της Accenture, η οποία παρουσιάζεται στο τρέχον newsletter του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος.

Η έρευνα βασίζεται στα δεδομένο του δείκτη "Digital Density Index", ένα εργαλείο, με το οποίο η εταιρεία μετρά τις ψηφιακές επιδόσεις των χωρών ανά τον κόσμο, με βάση μια σειρά παραμέτρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, η γενικευμένη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων θα ωθούσε τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε πρόσθετη ανάπτυξη, η οποία μεταφράζεται ποσοτικά σε $1,36 τρις, με ορίζοντα πενταετίας. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι μια βελτίωση του Digital Density Index της κάθε χώρας κατά δέκα μονάδες - σενάριο φιλόδοξο, αλλά, κατά τους αναλυτές, εφικτό - μπορεί να οδηγήσει, έως το 2020, σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στις αναπτυγμένες οικονομίες και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αυτή η μεταβολή στο δείκτη Digital Density Index θα προσέθετε στο ΑΕΠ των ΗΠΑ $365 δις το 2020, ενώ αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή της Κίνας θα ενίσχυσαν την ανάπτυξη τους κατά $418 δις το 2020.

Επιπλέον, η γενικευμένη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών θα προσέθετε, με ορίζοντα πενταετίας, $114 δις στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας, η Γερμανία θα ωφελούνταν κατά $75 δις, η Γαλλία κατά $57 δις, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα γινόταν πλουσιότερη κατά, επίσης, $57 δις.

Επιπρόσθετα, η αναδυόμενη οικονομία της Βραζιλίας θα ωφελούνταν κατά $97 δις και η Ινδία κατά $101 δις.

Ψηφιακή ωριμότητα

Ο δείκτης Digital Density Index μετρά 50 διαφορετικές παραμέτρους. Μεταξύ αυτών, ο δείκτης εξετάζει κατά πόσο οι χώρες αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία για το άνοιγμα νέων αγορών. Οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ψηφιακά εργαλεία είναι απαραίτητα, προκειμένου να τονωθεί ο βαθμός εξωστρέφειας της κάθε χώρας. Βασίζουν δε αυτήν τους την άποψη στη διαπίστωση ότι οι υφιστάμενες αγορές γίνονται ψηφιακές με ταχύτατο ρυθμό, ενώ οι νέες αγορές μπορούν να "ανοίξουν" μόνο με ψηφιακά εργαλεία.

Ο δείκτης μετρά, επίσης, το βαθμό διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο επίπεδο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αξιολογώντας κατά πόσο αυτές υιοθετούν τα νέα ψηφιακά μέσα ανάπτυξης, σε επίπεδο προσέγγισης νέων πελατών, στρατηγικής, logistics, κ.λπ.

Επίσης, ο δείκτης Digital Density εξετάζει παραμέτρους, όπως η ψηφιακή ετοιμότητα του Δημοσίου και κατά πόσο το Κράτος διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ο δείκτης εξετάζει, επίσης, παραμέτρους όπως πόσο ευνοϊκό είναι το θεσμικό περιβάλλον για τις startups ή πόσο προσιτές είναι για τις επιχειρήσεις οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.




newmoney.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πουλήθηκε ο "Herbie"


Σε online δημοπρασία, στο e-Bay, πουλήθηκε το αυτοκίνητο της ταινίας «The Love Bug». Η τιμή του θρυλικού «Herbie» έφτασε τα 32.100 δολάρια, με το «πακέτο» να περιλαμβάνει επίσης μοναδικές φωτογραφίες και αποκλειστικό υλικό σχετικά με την ιστορία του.

Το Volkswagen Beetle του 1963, ήταν ένα από τα 23 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία “Herbie Goes Bananas” του 1980 και το ένα από τα δύο ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που δημιουργήθηκαν για «παίξουν» σε μία συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας. Η Disney κατασκεύασε δύο αυτοκίνητα, καθώς το άλλο καταστράφηκε. Σ΄ αυτήν, ο Herbie έπρεπε να πλεύσει κατά μήκος της διώρυγας του Παναμά.

Σύμφωνα με τον πωλητή του, το 1963, είχε αφαιρεθεί ο κινητήρας του, το κιβώτιο ταχυτήτων του και η μπροστινή του ανάρτηση, ενώ ταυτόχρονα προστέθηκαν ζάντες από fiberglass. Με τον τρόπο αυτό, ήταν πιο εύκολο να επιπλεύσει. Μετά το πέρας της ταινίας πωλήθηκε σαν ένα απλό αυτοκίνητο χωρίς τίτλο. Ύστερα, κατέληξε να κάθεται παρατημένο σε μια κατεστραμμένη αυλή στην Καλιφόρνια όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Ο τελευταίος πωλητής του προσέθεσε ένα σύστημα μετάδοσης με κινητήρα 1.6 lt.

Το αυτοκίνητο κυκλοφορεί νόμιμα και είναι εγγεγραμμένο στο Τέξας. Επίσης, αξιοζήλευτο είναι το γεγονός ότι το πορτάκι στο ντουλαπάκι του συνοδηγού υπογράφεται από τον Dean Jones, ο οποίος υποδύθηκε τον Jim Douglas, καθώς και από τον Joaquin Garay ΙΙΙ που στην ταινία έπαιξε τον ρόλο του Paco.

Ακριβώς όπως στις ταινίες, έτσι και στην πραγματικότητα ο Herbie έχει μερικά κόλπα στο καπό του! Διαθέτει ένα τηλεχειριστήριο που κινεί τους προβολείς πάνω-κάτω, ενώ οι υαλοκαθαριστήρες του στο παρμπρίζ πετούν νερό στους περαστικούς.



Ο «Herbie» πρωταγωνίστησε πρώτη φορά το 1968 στην ταινία «The Love Bug». Σύμφωνα με το σενάριο της, είχε αγοραστεί από την Mrs Van Luit για προσωπική χρήση, αλλά λίγο αργότερα αγοράστηκε από τον οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων Jim Douglas (Jones) ενώ το όνομά του δόθηκε από ένα φίλο του Douglas, τον Tennessee Steinmetz, που το «βάφτισε» έτσι επηρεαζόμενος από το όνομα του θείου του, Herb.

Ταινίες που πρωταγωνίστησε ο Herbie:

The Love Bug (1968)
Herbie Rides Again (1974)
Herbie Goes to Monte Carlo (1977)
Herbie Goes Bananas (1980)
The Love Bug (1997) made-for-TV movie
Herbie: Fully Loaded (2005)



newsauto.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

730 εκατ. ευρώ στοιχίζουν τα ιδιαίτερα και τα φροντιστήρια


Παρά το γεγονός ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η ενισχυτική στήριξη των μαθητών μέσω φροντιστηρίων και «ιδιαίτερων» μαθημάτων αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα ισχυρό παράγοντα της οικονομίας με ετήσιο κύκλο εργασιών που προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής ο ετήσιος κύκλος εργασιών που αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα μαθήματα μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα φτάνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης με μόλις το 7% να παραδέχεται ότι δεν κόβει αποδείξεις ο κύκλος εργασιών φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Αθροιστικά και οι δυο κλάδοι εξωσχολικής διδακτικής στήριξης προσεγγίζουν τα 730 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρήγγειλε η ΟΕΦΕ μαθήματα κατ’ οίκον και μάλιστα από φίλους ή ακόμη και συγγενείς επιλέγει να κάνει το 22% των μαθητών Λυκείου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ το 11% προτιμά καθηγητή δημοσίου σχολείου και το 3% κάποιον φοιτητή.

Μεγάλο είναι το εύρος των προσφερόμενων ωριαίων αμοιβών για μαθήματα στο σπίτι που ξεκινάει από 3,5 ευρώ την ώρα και φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ!

Το 46% των ερωτηθέντων στη έρευνα παραδέχεται ότι δεν λαμβάνει καμιά απόδειξη για τις δαπάνες ιδιαιτέρων μαθημάτων και μόνο το 35% ισχυρίζεται ότι λαμβάνει αποδείξεις.

Την ίδια ώρα στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης με μόλις το 7% να παραδέχεται ότι δεν κόβει αποδείξεις ο κύκλος εργασιών φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αλλά και τις αναλύσεις των στοιχείων που κάνουν οι φροντιστές, από τους 121.000 μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ο 1 στους 3 (περισσότεροι από 40.000), επιλέγουν για ενισχυτική διδασκαλία πρόσωπα χωρίς εμπειρία, επαρκείς γνώσεις, τεχνογνωσία, αλλά και πιστοποίηση των προσόντων τους.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 22% των μαθητών του Λυκείου που προτιμούν να κάνουν μαθήματα στο σπίτι επιλέγουν για δάσκαλο κάποιον συγγενή ή φίλο τους, το 11% καθηγητή δημόσιου σχολείου και το 3% κάποιον φοιτητή. Χωρίς να εξαιρείται ο παράγοντας της πολλαπλής επιλογής, το 80% δήλωσε πως κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με ιδιώτη καθηγητή.

Είναι εντυπωσιακό όμως ότι και στο Γυμνάσιο (όπου οι απαιτήσεις είναι ηπιότερες και οι στόχοι λιγότερο πιεστικοί), η πλειοψηφία των μαθητών που έχουν εξωσχολική υποστήριξη καταφεύγουν σε ιδιαίτερα μαθήματα (57% έναντι 35% που απευθύνονται σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης).

Στο Λύκειο η μεγάλη πλειοψηφία στρέφεται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης (61% έναντι 27% στα ιδιαίτερα).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 11% των μαθητών του Λυκείου που παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα, επιλέγουν να συνεργαστούν με κάποιο καθηγητή Δημόσιου Σχολείου (παρά το γεγονός της δυσκολίας παραδοχής παραβατικής συμπεριφοράς σε τηλεφωνική συνέντευξη).

Ποιοι και γιατί επιλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα

Οι γονείς που επιλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα τέλος, για την εξωσχολική υποστήριξη των παιδιών τους, δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος που κάνουν αυτήν την επιλογή είναι γιατί θεωρούν ότι έτσι ο μαθητής θα έχει συνολικότερη και πιο αποτελεσματική κάλυψη των μαθησιακών αναγκών του.

Ωστόσο, στην ίδια έρευνα, όταν καλούνται να αξιολογήσουν την συμβολή των ιδιαιτέρων μαθημάτων στην απόδοση του μαθητή, δίνουν την ίδια αξιολόγηση με την αντίστοιχη των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τριγλυκερίδια: Καθημερινοί τρόποι για να τα μειώσετε


Τα τριγλυκερίδια είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη ζωή, καθώς είναι η κύρια μορφή λίπους του οργανισμού μας. Στην ουσία, τα τριγλυκερίδια είναι το τελικό προϊόν της πέψης και μερικά από αυτά δημιουργούνται στον οργανισμό μας από πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα οι υδατάνθρακες. Τα τριγλυκερίδια μετριούνται με μία απλή εξέταση αίματος, την ίδια εξέταση που κάνουμε και για την μέτρηση της «καλής» και «κακής» χοληστερίνης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει σε κάθε άτομο άνω των 20 να κάνει μία τέτοια εξέταση τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, αν συνυπάρχουν και αυξημένα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης τότε ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η αλλαγή τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε μεγάλο βαθμό.
Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους. Υπάρχει μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και αυξημένων τριγλυκεριδίων. Η απώλεια βάρους οδηγεί και στη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών οξέων. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε αποφεύγοντας  την κατανάλωση βουτύρου, σκληρών μαργαρινών,  κρέμας γάλακτος, ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλαντικών, λιπαρών κρεάτων, πέτσας κοτόπουλου, λουκάνικων, μπισκότων εμπορίου, κρουασάν κ.λ.π.

Αποφύγετε τροφές με μεγάλη συγκέντρωση σε σάκχαρα. Αν έχετε αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σάκχαρα όπως η ζάχαρη, το μέλι, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι καραμέλες. Ακόμη καλό θα ήταν να μειώσετε ακόμη και την κατανάλωση ξηρών φρούτων ακόμη και φρουτοχυμών αφού είναι τρόφιμα πυκνά σε απλά σάκχαρα. Τα απλά σάκχαρα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση της ινσουλίνης , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με προϊόντα ολικής άλεσης. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες –όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι κ.α.-  αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της  ινσουλίνης στο αίμα περισσότερο από τα προϊόντα ολικής άλεσης με πιθανό αποτέλεσμα και την αύξηση των τριγλυκεριδίων. Προτιμείστε λοιπόν προϊόντα ολικής άλεσης όπως μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.  Μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός του αλκοόλ, οδηγεί στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση  των επίπεδων των τριγλυκεριδίων, και στην αύξηση τη HDL χοληστερόλης (¨καλής¨). Καταναλώστε τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως , γιατί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα:  σολομός, σαρδέλες, καρύδια, λιναρόσπορος.

Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία οδηγεί και στην αθηρωμάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων,ή υπέρτασης τότε η διακοπή καπνίσματος είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Ακόμη και μια μέτρια φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων  και αρτηριακής πίεσης. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας προτείνουν 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.



boro.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μισό εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο σε βρώμικα νοσοκομεία


Καταδικασμένα σε θάνατο είναι κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο βρέφη που γεννιούνται σε νοσοκομεία όπου επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, βάσει των στοιχείων-σοκ έκθεσης που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του ΠΟΥ. Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και κλινικών στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν κανέναν χώρο όπου μπορούν να πλυθούν με σαπούνι ασθενείς και προσωπικό, ενώ σχεδόν το 40% δεν διαθέτουν ούτε νερό.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε η φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, αναφέρει ότι κάθε χρόνο 500.000 βρέφη πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και βασικών συνθηκών υγιεινής.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ένα στα πέντε από αυτά τα βρέφη θα βρισκόταν στη ζωή αρκεί να είχε πλυθεί με καθαρό νερό ή να είχε λάβει περίθαλψη σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον από ανθρώπους που είχαν πλύνει τα χέρια τους με σαπούνι.

«Η δυνατότητα διατήρησης της υγιεινής ενός νοσοκομείου ή μίας κλινικής είναι τόσο θεμελιώδης και [συνιστά τόσο] βασική προϋπόθεση για την υγειονομική φροντίδα ώστε να αναρωτιέται κανείς αν εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν καθαρό νερό ή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής είναι σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τους ασθενείς τους» δήλωσε η επικεφαλής της WaterAid Μπάρμπαρα Φροστ.

«Τόσο πολλά βρέφη γεννιούνται σε συνθήκες ανθυγιεινές ώστε να καταδικάζονται σε έναν τραγικά πρώιμο θάνατο που θα μπορούσε να αποφευχθεί» ανέφερε.

Η Μαρία Νέιρα, εμπειρογνώμων του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγείας, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης -της πρώτης αξιολόγησης του είδους που περιλαμβάνει 54 αναπτυσσόμενες χώρες- είναι ακόμη πιο σοκαριστικά αν σκεφτεί κανείς ότι και σε κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν πρόσβαση σε νερό, η παροχή συχνά βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου αντί στο σημείο όπου θα έπρεπε.

«Οι έγκυες την ώρα του τοκετού εξαρτώνται από ένα περιβάλλον το οποίο, το λιγότερο που κάνει είναι να μην θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες ή το μωρό τους και δεν αναφέρουν την ανάγκη για πόσιμο νερό ή το ότι χρειάζεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις για να αναζητήσουν τουαλέτα» αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωση.

Εκτός του ότι στοιχίζουν τη ζωή σε νεογέννητα, οι ίδιες ανθυγιεινές συνθήκες προκαλούν επιδημίες όπως συνέβη με την χολέρα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, το Μαλάουι, την Τανζανία και το Νότιο Σουδάν, διαπιστώνει η έκθεση.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποινικοποιείται το bullying


Στην ποινικοποίηση του bullying, μετά και την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης Ασφαλείας Τύπου Γ', που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Με την ειδική διάταξη, η οποία έρχεται να καλύψει το νομικό κενό, θα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει  bullying, εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή.

Με την ίδια ποινή πέραν των δραστών θα τιμωρείται και όπως κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.

Η διάταξη αναφέρει επί λέξη: "Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο  312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά

Αν  δεν  συντρέχει  περίπτωση  βαρύτερης  αξιόποινης   πράξης,  τιμωρείται  με  φυλάκιση όποιος με συνεχή  σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση  ή άλλη βλάβη της σωματικής  ή ψυχικής  υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του  ή  δεν  μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει  στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι  του  δράστη  ή  έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην  εξουσία  του  ο  υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη  παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα  γίνεται  αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας".

Ευεργετική διάταξη για απόλυση ασθενών, όπως ο Σ. Ξηρός

Στο επίμαχο νομοσχέδιο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, καταργούνται οι φυλακές Ασφαλείας, ενώ υπάρχει και ευνοϊκή διάταξη για απόλυση αναπήρων και ασθενώς, στην οποία φαίνεται πως εντάσσεται και ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν, Σάββας Ξηρός.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
"Το  άρθρο 110 Α ΠΚ τροποποιείται ως εξής:

«1. Η απόλυση υπό όρο χορηγείται ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106, εφόσον ο κατάδικος νοσεί από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικός, καθώς και από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας ή από κακοήθη νεοπλάσματα, ή έχει υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού και καρδιάς.  Η απόλυση χορηγείται, ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106 και στις πιο κάτω ειδικές περιπτώσεις: α) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, β) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω εφόσον διακριβωθεί με τη διαδικασία της ειδικής πραγματογνωμοσύνης της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, απαιτείται να έχει εκτιθεί πραγματικά το ένα πέμπτο της ποινής. Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε  έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω.

2. Η διακρίβωση της προϋποθέσεως της παραγράφου 1 γίνεται  μετά  από αίτηση του καταδίκου από το αρμόδιο συμβούλιο πλημμελειοδικών. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται πιστοποίηση αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ),  ο εισαγγελέας του τόπου κράτησης διατάσσει ειδική πραγματογνωμοσύνη, το πόρισμα της οποίας υποβάλλει μαζί με την πρότασή του στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.  Η διαδικασία της πιστοποίησης της αναπηρίας καθορίζεται με κοινή  απόφαση  των  Υπουργών  Δικαιοσύνης  και  Υγείας,  Πρόνοιας  και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".Παράλληλα, υπάρχει και διάταξη για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: "κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής".Επίσης, κρατούμενοι, που εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής, ενώ κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα, αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Μάλιστα, οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των παραπάνω παραγράφων α) μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους και β) μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου μετά από άσκηση ενδίκου μέσου του κατηγορουμένου και εφόσον η έκτιση της ποινής τους έχει αρχίσει κατά τη δημοσίευση του παρόντος.

Μετατροπή ποινών

Αναφορικά με την μετατροπή ποινών ανεκτέλεστων αποφάσεων, καταγράφεται πως: "οι ανεκτέλεστες ποινές στερητικές της ελευθερίας που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη, που έχουν επιβληθεί με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατέστησαν αμετάκλητες πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και δεν έχουν μετατραπεί σε χρηματικές, μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος που υποβάλλεται αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο στον αρμόδιο για την εκτέλεση των ποινών εισαγγελέα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Η μετατροπή αποκλείεται, αν η ποινή έχει περιληφθεί ή μπορεί να περιληφθεί σε συνολική ποινή κάθειρξης που εξακολουθεί να ισχύει".



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

18 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις – Αναλυτικά το πρόγραμμα


Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν στις 18 Μαΐου, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μαθήματα λήγουν στις 13 Μαΐου.

Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι:

Οι πανελλαδικές εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18-5-2015, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19-5-2015. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015.

Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.


topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η πρόταση της εισαγγελέα επί της ενοχής ή μη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου


Άγριο σφυροκόπημα για τα κενά και τα ερωτηματικά που προκάλεσε η συμπεριφορά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τη λίστα Λαγκαρντ επιχείρησε την Τρίτη η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου στην αγόρευση της στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο διερωτώμενη δεν ξέρω προς τι αυτές οι ανακρίβειες.

Εκτεθειμένος εμφανίζεται ο πρώην υπουργός σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της.

Σε σχέση με τον τρόπο που ήρθε η λίστα Λάγκαρντ στην Ελλάδα η εισαγγελέας ανέφερε:

«Μας παραπέμπει η υπόθεση στην ιερότητα με την οποία έρχεται το φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ».

Η κ. Δημητρίου διαπίστωσε ανακρίβειες σε σχέση με το χρόνο που παραδόθηκε ο ψηφιακός δίσκος στο στενό συνεργάτη του πρώην του υπουργού αλλά και για τα ποσά της λίστας.

«Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι είχε δώσει τον ψηφιακό δίσκο στο στενό συνεργάτη Γ. Αγγελόπουλο μετά μας είπε ότι τον έδωσε σε μία από τις γραμματείς του».

Και συνέχισε:

«Από τη λίστα είπε η εισαγγελέας προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι καταθέτες είχαν ποσά της τάξης του ενός δισ. ενώ ολόκληρη αθροίζει ποσά 4,5 δισ. δολαρίων και όχι 2 όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προς τι αυτές οι ανακρίβειες;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας και συνέχισε το ''σφυροκόπημα'' στον πρώην υπουργό:

«Ο κατηγορούμενος ούτε τον ψηφιακό δίσκο έχει αυτόν που πήραμε με τόση ευλάβεια και επισημότητα από τις γαλλικές αρχές αλλά δεν μας λέει και που είναι το έγγραφο που τον συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συνεργάτη κ. Αγγελόπουλου έστω κι αν είχε σβήσει τα δεδομένα. Που είναι ο υπολογιστής στον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κατηγορούμενος δύο, τρία αρχεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010; Γιατί δεν έδωσε εκείνη την ώρα το δίσκο στον κ. Αγγελόπουλο για αντιγραφή; Είναι δυνατόν να μη θυμάται σε ποια γραμματέα τον έδωσε τελικά για να γίνει η αντιγραφή; Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός με αυτή τη γραμματέα όταν η απώλεια του δίσκου τον έχει φέρει στην τόσο δύσκολη θέση που είναι τώρα;»

Επιπλέον τόνισε η εισαγγελέας τα δέκα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη δεν ήταν αυτά με τα μεγαλύτερα ποσά και συνέχισε «Το πως θα γίνει η εκμετάλλευση της λίστας και ποιος θα την κάνει ήταν το περιεχόμενο της περίφημης σύσκεψης στις 24 Ιανουαρίου. Όλοι καταλάβαιναν, ειδήμονες και μη ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο η λίστα από μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών για να ελέγξουμε περαιτέρω τι είχε συμβεί με τους Έλληνες καταθέτες που βρέθηκαν μέσα. Ο πρώην υπουργός δεν είπε ''διενεργήστε έλεγχο'' είπε ''θα διενεργηθεί έλεγχος''».

Και κατέληξε η εισαγγελέας: «Εκείνη την ημέρα δεν αποφασίστηκε τίποτε. Δεν δόθηκε εντολή πουθενά και σε κανέναν».

Νωρίτερα, με τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα που αρμόζει στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ξεκίνησε την αγόρευσή της η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία αναμένεται την Τρίτη να προτείνει επί της ενοχής ή μη του πρώην υπουργού.

«Δεν είναι ευχάριστη η θέση μου στο έδρανο του κατηγορουμένου να βρίσκεται ένα τόσο υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή. Επί της υπηρεσιακής μου υποχρέωσης έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω πράγματα που θίγουν το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό αλλά που δυστυχώς δεν λειτουργεί κάποιες φορές» είπε στην έναρξη της τοποθέτησής της η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την «ευαρέσκειά» της στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νικόλαο Πάσσο, που όπως είπε «μου έδωσε την ευχέρεια να εκφράσω τις απόψεις μου αναλυτικά ενώ έγιναν δεκτά αρκετά αιτήματά μου, να προσκομιστούν στοιχεία στο Δικαστήριο για τη διευκόλυνση της υπόθεσης». Και τέλος αναφέρθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης λέγοντας ότι «μακάρι να αποτελέσουν παραδείγματα για τους νεότερους συναδέλφους τους».

Στη συνέχεια της αγόρευσής της η κ. Δημητρίου τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα «της αποσβεστικής προθεσμίας» που έχουν θέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης και συγκεκριμένα για το εάν η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του πρώην υπουργού είναι νόμιμη ή εάν έχει παρέλθει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος και άρα είναι παράνομη. Αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 86 του Συντάγματος που προβλέπει τα περί ποινικής δίωξης από τη Βουλή πρώην υπουργών, πρωθυπουργών κλπ και ανέφερε επίσης νομικές απόψεις έγκριτων δικαστικών, πανεπιστημιακών και νομικών και η εισαγγελέας κατέληξε ότι στη Βουλή της ΙΕ' περιόδου νομίμως άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου της ΙΓ' βουλευτικής περιόδου καθώς η Βουλή της ΙΔ' περιόδου ουσιαστικά δεν λειτούργησε παρά μόνο δύο ημέρες.

«Αντίθετη άποψη» τόνισε η εισαγγελέας «θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα η ποινική δίωξη να έχει ασκηθεί σε χρόνο δύο ημερών αλλά σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δεν θα είχε το χρόνο να ψάξει αυτή την υπόθεση ή να μην έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη συνταγματικότητα του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Τόνισε ότι παρόμοιο θέμα είχε ανακύψει στη διαδικασία της παραπομπής σε δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967 και επεσήμανε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να μας προβληματίσει και να οδηγήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία προς μια στις νομικές έννοιες που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός και στάθηκε συγκεκριμένα στο τι σημαίνει έγγραφο νομικά λέγοντας στη συνέχεια το ότι το γεγονός ότι το έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ δεν είχε πρωτοκολληθεί νομίμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε την έννοια του εγγράφου.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αναφορά στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και στη διαδικασία που ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 όταν έγινε γνωστή στη γαλλική κυβέρνηση η ύπαρξη της λίστας Φαλτσιανί – Λαγκάρντ που περιείχε και ονόματα Ελλήνων καταθετών.

«Ο κατηγορούμενος ανέθεσε στον τότε γγ του ΥΠΟΙΚ κ. Πλασκοβίτη να μεριμνήσει να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 ο κ. Πλασκοβίτης με έγγραφό του απευθύνθηκε στο γαλλικό υπ. Οικονομικών και ζήτησε να έρθουν, ή δυνατόν και αυθημερόν, τα στοιχεία στην Ελλάδα».

Και συνέχισε η εισαγγελέας: «Όχι απευθείας στον κατηγορούμενο πρώην υπ. Οικονομικών αλλά στον τότε Πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλάστανη με την υποχρέωση να σταλούν ή και δυνατόν αυθημερόν στον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να γίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι έφτασε ένα cd στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου».

Σε αυτό το σημείο η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του υπουργού σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί έγγραφο η λίστα χωρίς Αρ. Πρωτοκόλλου.
Και τόνισε «η νομολογία του ΣτΕ ορίζει ότι για να είναι κάποιο έγγραφο ούτε σφραγίδα ούτε Αριθμός Πρωτοκόλλου».



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων -Ενα εκατ. ραβασάκια από την εφορία για ρύθμιση χρεών


Οκταήμερο... εκπτώσεων ξεκινά την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας τη ρύθμιση-εξπρές για τους οφειλέτες του Δημοσίου, με βασικό γνώρισμα το «κούρεμα» των προσαυξήσεων ως το 100%.

Προκειμένου να... παρακινήσει τους διστακτικούς, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται, πάντως, να στείλει τουλάχιστον 1.000.000 ηλεκτρονικά... ραβασάκια, υπενθυμίζοντας ότι όσοι έχουν αρρύθμιστα χρέη κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων.

Ο στόχος της ρύθμισης- εξπρές είναι οι πολύ παλιοί οφειλέτες, που έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις στην πορεία των χρόνων και πλέον είναι ασύμφορο γι' αυτούς να μπουν σε κάποια ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή, που θα μείνει ανοικτή ως τις 27 του μήνα, έχει, όμως, μια διαφορά: αν κάποιος πληρώσει το 100% της βασικής οφειλής, θα «κουρέψει» το 100% των προσαυξήσεων, ακόμα κι αν αυτές είναι υπερδιπλάσιες της αρχικής οφειλής! Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ χαμηλά, αφού αυτές οι οφειλές έχουν χαρακτηριστεί λίγο ως πολύ ανεπίδεκτες είσπραξης.

Αντιθέτως, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που φτάνει στη Βουλή σήμερα ή την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς εκτιμάται ότι θα «απελευθερωθούν» πολλοί οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ που σήμερα δεν μπορούσαν να τα ρυθμίσουν, ενώ θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι δεν πλήρωσαν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ακόμα και στη ρύθμιση των 100 δόσεων υπάρχει ειδική ρύθμιση -το αποκαλούμενο «χρυσό ψαλίδι»- όπου καταβάλλοντας κάποιος ένα μέρος της οφειλής «κουρεύει» αντίστοιχες προσαυξήσεις. Η σχετική διευκόλυνση θα είναι διαθέσιμη ως το τέλος Απριλίου, ενώ η... κλασική ρύθμιση των 100 δόσεων θα είναι ανοικτή ως το τέλος Μαϊου, με δυνατότητα παράτασης ως το τέλος Ιουνίου, με την υπογραφή σχετικής Απόφασης.

Το πακέτο των θετικών μέτρων για την άμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων συμπληρώνεται από τη δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων για «κρυφά» εισοδήματα παλαιότερων ετών, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Από εκεί και πέρα ξεκινά το... μαστίγιο. Όπως τόνισε και στη Θεσσαλονίκη η Κ. Σαββαϊδου, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ έχει επενδύσει πολλά στην ενίσχυση του αποκαλούμενου «Μεγάλου Αδελφού», ο οποίος, πλέον, δεν θα παρακολουθεί μόνο τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά όλες τις τραπεζικές συναλλαγές και επιπλέον, τα δάνεια, τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές.

Συν τοις άλλοις, η ΓΓΔΕ θα επεκτείνει ως το τέλος Μαρτίου το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου, με βασικό γνώρισμα την υποχρεωτική δήλωση και των μετρητών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αποκαλούμενοι έλεγχοι made in USA. Με αυτό το σύστημα, θα συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες και τα εισοδήματα του ελεγχόμενου κι όπου εντοπίζονται περίεργες αποκλίσεις, θα πέφτει ο πέλεκυς.



iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

25η Μαρτίου: Πρώτα στρατιωτική παρέλαση, μετά δημοτικό γλέντι


Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, καθώς οι πληροφορίες για το σχεδιασμό της παρέλασης αναφέρουν ότι εκτός από τη στρατιωτική παρέλαση διοργανώνεται και δημοτικό γλέντι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, κάγκελα στην πλατεία Συντάγματος δεν θα στηθούν, η προσβαση του κόσμου θα είναι ελεύθερη -θα μοιραστούν και σημαιάκια-, ενώ οι επισημοι θα αλλάξουν θέση ώστε να μην έχουν γυρισμένη πλάτη στο Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη.

Παράλληλα, όχι μόνο δεν θα καταργηθεί η στρατιωτική παρέλαση, αλλά οι μπάντες του στρατού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης θα παίξουν γνωστά εμβατήρια, καθώς και δημοτικά τραγούδια για να χορέψει ο κόσμος.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων


Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του χρόνου από το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, και δεν αποκλείεται η κατάθεσή της στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

Με βάση πληροφορίες σχετικά με αυτά που θα προβλέπει η ρύθμιση, θα απαγορεύονται μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών που χρησιμεύουν ως κύρια ή μοναδική κατοικία τους και δηλώθηκαν ως τέτοια στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.

- Ειδικά για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή ένας τουλάχιστον εκ των οφειλετών είναι αποδεδειγμένα άνεργο και παραμένει άνεργος έως τη λήξη της ισχύος του νόμου, δηλαδή έως 31/12/2015, τα παραπάνω όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται έκαστο κατά ποσοστό 20%.

Ποιες οφειλές δεν θα περιλαμβάνονται στη ρύθμιση

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που: προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης

Ο δανειστής μπορεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό αρμόδιας επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της.

Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού, οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.

Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο.

Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι ή με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.

Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ως και για έξι συνεχόμενους μήνες, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού. Επίσης, στη ρύθμιση προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη ως προς τη συγκεκριμένη οφειλή, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές. Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τηρούν την υποχρέωση καταβολής του 10% ή 20% του εισοδήματός τους.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και ίδρυση νέου φορέα


Την ίδρυση ενός νέου φορέα και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε (με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) τον διορισμό του Αστέριου (Στέργιου) Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρών δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όχι ψήφισε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Με τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, για την ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, προβλέπεται η διάλυση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο και η απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την απορρόφηση αυτή, δημιουργείται ένα Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις του νέου αυτού Ταμείου θα προσδιοριστούν με την κατάθεση ξεχωριστού σχεδίου νόμου.

Αντιπαράθεση για την διοχέτευση των εσόδων

Όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη «τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ» ως Ταμείο που προωθούσε τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και απέδιδε εντός δέκα ημερών τα έσοδα στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό. Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επέμεινε ότι στις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, οι οποίες και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρεται ότι τα έσοδα από το Ταμείο θα διοχετεύονται στο δημόσιο χρέος. Απαντώντας σχετικά με το κείμενο - το οποίο διένειμε στην Επιτροπή ο κ. Σταϊκούρας - η κα Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι «πράγματι υπάρχει αναφορά στο τέλος, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκφράζεται η άποψη ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προβολή του χρέους στο μέλλον, επειδή έχει τα ποσοστά για το πώς διαμορφώνονται μέχρι το 2022 παραπάνω». Όπως ανέγνωσε η υπουργός στην επόμενη παράγραφο του κειμένου αναφέρεται ότι «το να εξαναγκάζεις να γίνεται πώληση δημοσίων άσετς σε ένα περιβάλλον συμπιεσμένων τιμών είναι αδικαιολόγητο. Οι αρχές θα σταματήσουν όλες αυτού του είδους τις πωλήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει, είπε ότι «προφανώς ό,τι έχει ολοκληρωθεί έχει ολοκληρωθεί» ξεκαθαρίζοντας: «εμείς δεν θα ανακινήσουμε θέματα που έχουν ολοκληρωθεί». Κατά τα λοιπά, επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες δεν πωλούνται», ενώ για το Ελληνικό τόνισε πως αν αξιοποιηθεί ή όχι, εξαρτάται από τον τρόπο αξιοποίησής του. Πάντως, όπως σημείωσε, η μέχρι τώρα πορεία είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον προσθέτοντας πως ο τρόπος αξιοποίησης είναι προβληματικός και θα επανεξετασθεί. Επίσης, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως τα θέματα εθνικής ασφάλειας «είναι πολύ ψηλά και αποτελούν κριτήριο για την όποια απόφαση ληφθεί σχετικώς με το αν θα αξιοποιηθεί κάτι ή όχι». Σε κάθε περίπτωση είπε πως η νέα διοίκηση θέλει την παρουσία του Δημοσίου σε όλα τα μεγάλα έργα που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν.

Εξάλλου, η αν. υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ένα τρίμηνο η εκτός εκκαθάρισης ζωή του ΟΔΔΙΕ εξηγώντας πως αυτό γίνεται για να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες.

Με αφορμή την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων παρενέβη η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να πει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές εξελέγησαν με ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο και δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση με κανένα Διοικητικό Συμβούλιο. Ζήτησε δε και απέσπασε την δέσμευση της υπουργού και της νέας διοίκησης του Ταμείου να περνάει από την Ολομέλεια της Βουλής οτιδήποτε αποφασίζεται από την κυβέρνηση..



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...