Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων η Καλντέρα


Με σκοπό την μακρόχρονη παρακολούθηση της υποθαλάσσιας ηφαιστιακής δραστηριότητας, έλληνες και ξένοι επιστήμονες πόντισαν για πρώτη φορά επιστημονικά όργανα στο βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη.


Οι επιστήμονες είναι μέλη μιας ελληνο-γαλλο-ισπανικής αποστολής, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλουν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, για το τί συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης που έδειξε πριν ένα χρόνo, σημάδια ενεργοποίησης.

Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό. Όσο ανυψώνεται ο βυθός πιεζόμενος από κάτω, τόσο μειώνεται η πίεση στους αισθητήρες, αφού πια υπάρχει μικρότερος όγκος νερού από πάνω τους.

Επίσης οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράψουν κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας στα νερά της καλντέρας και ιδιαίτερα στις υδροθερμικές πηγές, εξαιτίας μια πιθανής αφανούς ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η τοποθέτηση των οργάνων έγινε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Θηρασιάς-Καμμένης-Οίας, στο βόρειο τμήμα της Kαλντέρας, η οποία αποτελείται από τρεις διακριτές λεκάνες με διαφορετικά βάθη και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλντέρα στον κόσμο φθάνοντας σε βάθος 389 μέτρων.

Η χρηματοδότηση της αποστολής έγινε αρχικά με κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurofleets και, στη συνέχεια, με πόρους του ΕΛΚΕΘΕ και του Γαλλικού Ινστιτούτου.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προσβλητικό «ντοκιμαντέρ» για τους Έλληνες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Φαίνεται πως οι Βρετανοί όχι μόνο δεν σέβονται ένα από τα άπειρα δώρα του Ελληνισμού προς την ανθρωπότητα, αλλά επιμένουν να ασχημονούν σε βάρος της Ολυμπιακής ιδέας.


Πρώτα τα ατυχέστατα ντοκιμαντέρ που μας παρουσιάζουν ως ανώμαλους και μετά το από χέρι σε χέρι άναμμα του τσιγάρου με την Ολυμπιακή δάδα. Οι δε πολιτισμένοι Βρετανοί αν μη τι άλλο μας επιδεικνύουν κάθε καλοκαίρι πόσο σοβαροί είναι με τα σεξ πάρτυ που διοργανώνουν στα ελληνικά νησιά και ανταλλάσσουν μεταξύ τους αφροδίσια νοσήματα και πάνω από όλα …τρόπους! Το εν λόγω ντοκιμαντέρ που προσβάλλει την Ελλάδα και το Ολυμπιακό ιδεώδες προβάλλει το βρετανικό channel 4, παρουσιάζοντας τους αρχαίους Έλληνες ως διεφθαρμένους και ανώμαλους!

Το «ντοκιμαντέρ».... «The Ancient Greek Olympics» παρουσιάζει μάλιστα σε ορισμένες σκηνές τους αθλητές ως ομοφυλόφιλους. Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του προγράμματος, ο σκηνοθέτης Άντονι Τόμας ταξίδεψε στα πέρατα του ελληνιστικού κόσμου, από την Σικελία μέχρι την Σπάρτη, ψάχνοντας να βρει τις αληθινές κοινωνικές συνθήκες μιας διοργάνωσης που σταματούσε τους πολέμους αλλά δεν επέτρεπε την συμμετοχή των γυναικών, ούτε καν ως θεατές στην εξέδρα. Οι Βρετανοί επιχειρούν για μια ακόμα φορά να χτυπήσουν την Ελλάδα, προβάλλοντας τις δήθεν «πικάντικες» όπως λένε, ιστορίες των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.

Τις ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με το Ολυμπιακό ιδεώδες που δίδαξαν στον πλανήτη οι αρχαίοι Έλληνες. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την ιστορία του πυγμάχου Κλεομήδη που σκότωσε τον αντίπαλό του με μια γροθιά, αποκλείστηκε από τους Αγώνες, επέστρεψε στην Αστυπάλαια ντροπιασμένος και «μακέλεψε» 60 μαθητές ρίχνοντας τον κεντρικό στύλο του σχολείου τους κάτω. Εννοείται πως δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν πως οι αθλητές ήταν εντελώς γυμνοί...

Οι ιστορίες διαφθοράς έχουν φυσικά την τιμητική τους στο προσβλητικό ντοκιμαντέρ. Όπως του Καλίππου από την Αθήνα που πιάστηκε το 332 π.χ. να δωροδοκεί τους αντιπάλους του και  τον πατέρα ενός νεαρού παλαιστή να δωροδοκεί τον πατέρα του αντιπάλου του γιου του το 12 π.X. Γίνεται επίσης λόγος για το ότι η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι μια εφεύρεση των Ναζί για τους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο και ότι οι συνθήκες υγιεινής στην αρχαία Ολυμπία ήταν τρισάθλιες (μέχρι που έφτιαξε εκεί υδραγωγείο και σιντριβάνι ένας Ρωμαίος δωρητής τον 2ο αιώνα μ.X.)! Τελικά, αφού δεν τους αρέσουν, γιατί φαγώθηκαν να πάρουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών;


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο τραγικός απολογισμός στη Συρία - Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί


Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 14.000 ήταν πολίτες, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τους 20.028 θανάτους που έχει καταγράψει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, οι 13.978 αφορούν πολίτες. Έχουν χάσει επίσης τη ζωή τους 5082 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και 968 λιποτάκτες, όπως είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος της οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζει τις αναφορές της σε πληροφορίες που λαμβάνει από ακτιβιστές, δικηγόρους και γιατρούς σε όλη τη Συρία.
Να σημειωθεί ότι το Παρατηρητήριο συμπεριλαμβάνει στον αριθμό των πολιτών και τους ένοπλους που μάχονται το καθεστώς του Άσαντ αλλά δεν είναι πρώην στρατιώτες.
Ο απολογισμός αυτός είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές καθώς ο ΟΗΕ σταμάτησε να κάνει καταμέτρηση των θυμάτων στα τέλη του 2011.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...