Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πρώτα τεμπέληδες, τώρα... ευτυχισμένοι!

Τη δεύτερη θέση στον κατάλογο με τους ευτυχέστερους πολίτες της Ευρώπης καταλαμβάνουν οι Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Foundation for Future Studies", με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας.

Ευτυχέστεροι όλων των πολιτών από 13 χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ισπανία, Αυστρία, Τουρκία, Γερμανία, Πολωνία και Ρωσία) δηλώνουν οι Δανοί, σε ποσοστό 96% και ακολουθούν οι Έλληνες με ποσοστό 80%, οι Ιταλοί με 79%, οι Γάλλοι με 77%, οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί με 72%, οι Ελβετοί με 71%, οι Ισπανοί με 68%, οι Αυστριακοί με 63%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, στην 11η θέση, με ποσοστό 61% -μία θέση κάτω από τους Τούρκους, με το ίδιο ποσοστό- είναι οι πολίτες της εύρωστης οικονομικά Γερμανίας, που, όπως σχολιάζουν οι ερευνητές της οργάνωσης, αποδεικνύουν κατ' αυτόν τον τρόπο το χαρακτηρισμό "απαισιόδοξοι", που τους αποδίδεται.

Τις δύο τελευταίες θέσεις του καταλόγου καταλαμβάνουν οι Πολωνοί, με ποσοστό 50% και οι Ρώσοι, που, 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εμφανίζονται ικανοποιημένοι μόνο σε ποσοστό 37%.

Συνολικά, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 1/3 των Ευρωπαίων είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, παρά την οικονομική κρίση και τους εκπεφρασμένους φόβους για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.





protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δημιουργούν ανθρώπινες καρδιές σε εργαστήρια!


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα επιχειρούν να δημιουργήσουν ανθρώπινες καρδιές στο… εργαστήριο.
Χρησιμοποιώντας μια επαναστατική μέθοδο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να μετατρέπουν 17 καρδιές γουρουνιών σε … ανθρώπινες.
Οι ειδικοί μετέφεραν όλα τα κύτταρα από την καρδιά και άφησαν μόνο το εξωτερικό περίβλημα.
Στην συνέχεια εμφύτευσαν βλαστοκύττταρα, τα οποία άρχισαν να πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα η καρδιά να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Οι μελέτες για την συγκεκριμένη μέθοδο συνεχίζονται κανονικά και πλέον απομένει αν θα εφαρμοστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

Σαν σήμερα στις 24 Αυγούστου του 79 π.Χ: Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.

410: Οι Βησιγότθοι υπό τον Αλάριχο καταλαμβάνουν τη Ρώμη, κλείνοντας το κεφάλαιο της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1572:
 Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. 70.000 γάλλοι ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται κατ' εντολή των καθολικών αρχών.

1949: Ιδρύεται το ΝΑΤΟ.

1975: Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.

1991: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από την ηγεσία του ΚΚΣΕ.

Γεννήσεις

1929: Γιάσερ Αραφάτ (Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό του όνομα), εμβληματική μορφή του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου.

1947: 
Πάολο Κοέλιο, βραζιλιάνος συγγραφέας. («Ο Αλχημιστής»)

1948: Ζαν Μισέλ Ζαρ, γάλλος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής.

Θάνατοι

1779: Κοσμά ο Αιτωλός, ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους. Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Κατηγορώ" σε 5 υπουργούς για παράνομες προσλήψεις


Πέντε υπουργοί και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης φαίνεται να παραβιάζουν με την υπογραφή τους το Μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία", πέντε στελέχη της κυβέρνησης εξακολουθούν να τροφοδοτούν το πελατειακό σύστημα της χώρας με ρουσφετολογικές προσλήψεις των δικών τους εκλεκτών, κάτι που θεωρούνταν απαγορευμένο υπό τους ζυγούς των μνημονιακών όρων δανεισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό έγγραφο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, οι υπουργοι Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, Διοκητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας, Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, Υποδομών Γ. Ραγκούσης και ο Σωτ. Λύτρας ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ενέκριναν πριν από μερικές ημέρες 83 συμβάσεις εργασίας από το παράθυρο, προκαλώντας γενικές αντιδράσεις.
Η κρίσιμη μάλιστα λεπτομέρεια βρίσκεται στις τελευταίες γραμμές της πεντασέλιδης απόφασης. Εκεί, αναφέρεται ότι οι συμβάσεις δεν πρόσκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι στιγμής για τους συμβασιούχους άλλων υπηρεσιών.
Και εύλογα γεννιέται το ερώτημα, τί είδους σύμβαση είναι αυτή...Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτές αφορούν στην κάλυψη αναγκών στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Ωστόσο, από τον αναλυτικό πίνακα που συνοδεύει την απόφαση προκύπτει ότι οι 45 από αυτούς τοποθετούνται κατευθείαν στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα δηλαδή που στη γραμμή του προκατόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου, πετσοκόβει και άλλους τους μιθσούς και τις συντάξεις, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος θέτει πρώτος την υπογραφή του για 83 προσλήψεις που εξαιρούνται από τους περιορισμούς τους Μνημονίου και εκ των οποίων οι μισές προορίζονται για το ίδιο του γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση υπεφράφη στος 5 Αυγούστου και όπως αναφέρει, η συνολική δαπάνη είναι 2.1580.217,75 ευρώ που θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, ενώ ειδικά για φέτος θα δοθούν 525.812 ευρώ.
Οι θέσεις εργασίας των ευνοούμενων θα είναι διάρκειας από 7 έως 25 μήνες.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με κατάργηση του ασύλου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν το νόμο για τα ΑΕΙ


Εξασφαλίζοντας τελικά τη συναίνεση της ΝΔ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Σαμαράς και αποτελούσαν έως σήμερα τον κύριο σκόπελο για την επίτευξη συναίνεσης.
Οι όροι που ετέθησαν ήταν η κατάργηση του ασύλου και η εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Με την τελική διατύπωση της υπουργού Παιδείας, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.
"Ναι" στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. "Όχι" ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς.
"Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) εδώ και 37 χρόνια υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση", ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter.
Το πολιτικό "παζάρι" που προηγήθηκε
Πληροφορίες επίσης ανέφεραν οτι υπάρχει ταύτιση απόψεων για πλήρη κατάργηση του ασύλου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Από το βήμα της Βουλής, τόσο ο Κ.Μητσοτάκης όσο και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχαν προαναγγείλει τις εξελίξεις.
Να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία κάλεσε το κόμμα του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για πρόοδο της συζήτησης, "ώστε να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός και να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας".
Πάντως, μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.
Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων.
Η ίδια κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις.
Αφησε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση της και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στη λογική που είχε όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ερευνα για 3 πρακτικές τραπεζών


Τη νομιμότητα τριών πρακτικών τραπεζών ερευνά αυτές τις μέρες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", πρόκειται για τη χρέωση προμηθειών σε δανειολήπτες που πληρώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες στα γκισέ, για την επιβολή "πέναλτι" -πέραν των τόκων υπερημερίας- σε όσους καθυστερούν την πληρωμή δόσεων δανείων και την αφαίρεση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και αυτές έχουν ομαδοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες:
? Τέσσερις τράπεζες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας πελατών τους, καθώς οι τελευταίοι είχαν οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες που είχαν συνάψει από τα καταστήματά τους. Η πρακτική αυτή ακολουθείτο εν αγνοία των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στις τράπεζες υπό την προϋπόθεση όμως να μένει στους λογαριασμούς τουλάχιστον ένας μισθός. Ωστόσο, αναφέρουν πληροφορίες, καταθέτες διαμαρτυρήθηκαν πως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Υπήρχε, μάλιστα, περίπτωση ανέργου στον λογαριασμό του οποίου ήταν κατατεθειμένο το επίδομα των 400 ευρώ και η τράπεζα του αφαίρεσε τα 200 για οφειλή του.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει ξανά τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πέρυσι και είχε παρέμβει με ανακοίνωσή της. Τότε οι τράπεζες που εφάρμοζαν αυτή την τακτική σταμάτησαν. Ομως, από την άνοιξη άρχισαν ξανά.
  • Δύο τράπεζες χρεώνουν με πέναλτι από 3 μέχρι και 120 ευρώ δανειολήπτες που καθυστερούν την πληρωμή των δόσεών τους. Πρόκειται για πάσης φύσεως δάνεια και σημειώνεται ότι αυτό το πέναλτι το επιβάλλουν παρά τη χρέωση σε τέτοιες περιπτώσεις με τους τόκους υπερημερίας.
  • Τράπεζα που εκδίδει πιστωτική κάρτα εισπράττει προμήθεια 0,30 ευρώ από τους πελάτες της όταν εκείνοι θέλουν να την πληρώσουν στο γκισέ καταστήματός της.
ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα υποβιβάζονται Καβάλα - Ολυμπιακός Βόλου


Οριστικά υποβιβάζονται Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου, με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Οι δύο ομάδες υποβιβάζονται στη Δ΄ Εθνική, δηλαδή στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, καθώς δεν πήραν άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα «συνεχίζουν να διοικούνται από παρένθετα πρόσωπα» και ως εκ τούτου αποδίδεται σε Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη ότι έχουν άμεση συμμετοχή στις διοικήσεις των δύο ομάδων. Υπενθυμίζεται πως οι δύο έχουν αποκλειστεί ισόβια από το ποδόσφαιρο.
Θεωρείται πάντως βέβαιο πως και οι δύο ομάδες θα προσβάλλουν την απόφαση καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μην ξεκινήσει η Super League, αν πρώτα δεν αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο θα προσφύγουν άμεσα.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται η τοποθέτηση της Σούπερ Λίγκας, για το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Εάν την Πέμπτη δεν δικαιωθούν από το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός, τότε τη θέση των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας στη Σούπερ Λίγκα θα πάρουν ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας.
Χωρίς πιστοποιητικό και η ΑΕΚ
Στον αέρα παραμένει και η ΑΕΚ, η οποία κλήθηκε για νέες εξηγήσεις την 25η Αυγούστου, καθώς το χαρτί της φορολογικής ενημερότητας «είναι ημιτελές», όπως απεφάνθη η Επιτροπή.
Όλες οι υπόλοιπες ομάδες που είχαν εκκρεμότητες τακτοποίησαν το θέμα τους και τους δόθηκε άδεια συμμετοχής, ωστόσο κάποιες ομάδες - μεταξύ αυτών και οι ΠΑΟΚ, Ηρακλής - θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την μεταβίβαση των μετοχών τους.
Σοβαρά επεισόδια στο Βόλο
Εν τω μεταξύ, σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα στην πόλη του Βόλου. Με το που έγινε γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, οι φίλοι του Βόλου και κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της άδικης όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση.
Οι μάχες με τα ΜΑΤ διαδέχονται η μία την άλλη, με τον κόσμο να έχει ανάψει πολλές φωτιές και τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή. Οι αστυνομικές αρχές βρέθηκαν μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζοντας πως εκεί θα πάει το εξαγριωμένο πλήθος, κάτι που τελικά και έγινε.
Με το που έφτασε ο κόσμος έξω από τα γραφεία ακολούθησε πανδαιμόνιο. Πάνω από 2.000 φίλοι του Ολυμπιακού Βόλου εκτόξευσαν αντικείμενα, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.
Το κυβερνών κόμμα είναι αυτό το οποίο χαρακτηρίζουν υπαίτιο στον Βόλο και γι' αυτό κάψανε σημαίες του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν σταματούν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Γερουλάνου και της κυβέρνησης.
Εκτός από το κέντρο του Βόλου όπου τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου νωρίτερα έκλεισαν την Εθνικό οδό στις Μικροθήβες.
Πάγωμα χορηγιών προς Σούπερ Λίγκα και Football League
Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε το «πάγωμα» των χορηγιών προς τη Σούπερ Λίγκα και τη Football League, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Οι περικοπές θα ισχύσουν και για το Κύπελλο, ενώ εξαιρούνται οι εθνικές ομάδες και το Περιφερειακό πρωτάθλημα. Επίσης ο Οργανισμός κατήγγειλε τις συμβάσεις με Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, που συμμετέχουν στην κεντρική διαχείριση, ενώ καταγγέλλεται και η σύμβαση με την ΕΠΟ, μόνο όσον αφορά το Κύπελλο Ελλάδας
Η ΟΠΑΠ ΑΕ συγκεκριμένα αποφάσισε:
1. Να καταγγείλει την σύμβαση με την ομάδα της Καβάλας-ήταν τριετούς διάρκειας-, με έναρξη κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα να μην αποδώσει οποιαδήποτε εκκρεμούσα οφειλή από την ημέρα της καταδίκης της για υπόθεση των προσυνεννοημένων αγώνων.
2. Να μην καταβληθούν οι εκκρεμούσες οφειλές προς την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου (η σύμβαση ήταν μονοετής και έληξε στο τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου) για τον ίδιο λόγο.
3. Να καταγγείλει τη σύμβαση χορηγίας προς την ΕΠΟ αποκλειστικά ως προς το σκέλος της διοργάνωσης του Κυπέλου Ελλάδας, επειδή δεν προστάτευσε τον θεσμό κατά τον τελικό αγώνα στο ΟΑΚΑ.
4. Να καλέσει όλες τις ομάδες με τις οποίες η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει συνομολογήσει χορηγικές συμβάσεις να υπογράψουν αναθεωρημένες συμβάσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται ρήτρες βίας, διαφάνειας και φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ). Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες συμβάσεις τριετούς διάρκειας (με έναρξη από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο) υφίστανται με οκτώ ομάδες της Super League. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε νέα χορηγική σύμβαση με ομάδα της Super League για να υπογραφεί υποχρεωτικώς θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ίδιες ρήτρες.
5. Αναστέλλεται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή χορηγικής σύμβασης με διοργανώτριες αρχές (Super League και Ένωση Β΄- Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας) για εύλογο χρόνο και πάντως έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Π. Γερουλάνος: Τέλος στη βία και τη διαφθορά
«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στη βία και τη διαφθορά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι αποφάσεις της ΕΕΑ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και όσοι την υποεκτιμούν κάνουν λάθος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η απόφαση στον ΟΠΑΠ», ήταν η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πήρε ο ΟΠΑΠ και ανακοίνωσε ότι δε θα κληθούν ούτε η Super League ούτε η Football League για την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΟΠΑΠ. Αυτό θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο και αναλόγως με την πορεία των πρωταθλημάτων. Όσον αφορά τις διαφημίσεις στις φανέλες των ομάδων, αποφασίστηκε να μην βγουν, ενώ δεν πρόκειται να πάρουν επιχορήγηση για αυτό, ό,τι και αν γίνει, Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος, έριξε το... μπαλάκι στην ΕΠΟ, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι περίπλοκες και είναι θέμα της ΕΠΟ το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στη δικαιοσύνη το "φαγοπότι" στα ΕΛΤΑ


Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το σκάνδαλο επιχορηγήσεων από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών.
Η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την περίοδο 1999-2010.
Παράλληλα, Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Ραγκούσης, έδωσε εντολή να προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Ταυτόχρονα, με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο κ. Ραγκούσης έδωσε εντολή να υπάρξει κατά άμεσο και απόλυτο τρόπο, εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των κανονισμών, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Τι διαπιστώνει το πόρισμα
Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής αναφέρει από τους ελέγχους που έκανε εντόπισε επιχορηγήσεις και άλλες ενισχύσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ, είτε μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είτε μέσω αποφάσεων του Δ.Σ ή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ για το διάστημα από το 1999 έως το 2010.
"Οι πάσης φύσεως ενισχύσεις/επιχορηγήσεις της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Π.Ο.Σ.Τ. από τα ΕΛ.ΤΑ., είτε αυτές έχουν προβλεφθεί σε Ε.Σ.Σ.Ε., είτε διενεργούνται με αποφάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας ή άλλων Οργάνων της Διοίκησης, προσκρούουν ευθέως στη διάταξη του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ΄ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς", αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής και προσθέτει ότι οι σχετικές προβλέψεις στις υπογραφείσες Ε.Σ.Σ.Ε. καθίστανται άκυρες και μη εφαρμοστέες, οι δε σχετικές αποφάσεις των Οργάνων της Διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. είναι παράνομες.
Σοβαρή επιφύλαξη εκφράζεται και για την νομιμότητα πληρωμής από τα ΕΛ.ΤΑ. των μισθωμάτων των γραφείων που έχουν παραχωρηθεί στην Π.Ο.Σ.Τ., ενώ χαρακτηρίζεται παράνομη και η διάθεση από τα ΕΛ.ΤΑ. δύο υπαλλήλων στα γραφεία της Π.Ο.Σ.Τ., καθώς και η πληρωμή από την Εταιρεία των κοινοχρήστων δαπανών και των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εν λόγω γραφείων, καθόσον αυτές θεωρούνται έμμεσες ενισχύσεις και, επομένως, αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 5 παράγρ. 4 του ν. 1264/1982.
Σε ότι αφορά το διαχειριστικό σκέλος όλων των ενισχύσεων αυτών, σύμφωνα με το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι τα ΕΛ.ΤΑ. δεν προβαίνουν σε οιονδήποτε έλεγχο των δαπανών που καλύπτουν (με εξαίρεση το κονδύλιο του ενοικίου και των κοινοχρήστων των γραφείων της Π.Ο.Σ.Τ.).
Η επιλογή των προμηθευτών και η διενέργεια των σχετικών προμηθειών διενεργείται από την Π.Ο.Σ.Τ., η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των σχετικών πόρων.
Επίσης, κατά την άποψη του κ. Ρακιντζή, η Π.Ο.Σ.Τ. συμμετέχει στις δύο θυγατρικές εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ. (ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Α.Ε. και ΚΕΚ-ΕΛΤΑ Α.Ε.) κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 1264/1982, η οποία απαγορεύει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα. Επιπλέον, η συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Τ. σε μικτά εταιρικά σχήματα με τον εργοδότη της (ΕΛ.ΤΑ.) και η συνδιοίκηση σε αυτά, όπως εν προκειμένω, καταστρατηγεί τη βούληση του νομοθέτη του ν. 1264/1982 για ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Εμφύλιο» στο δημόσιο προκαλεί το νέο μισθολόγιο


Αναταράξεις στο δημόσιο τομέα φέρνει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διαμηνύει πως θα ισχύσει «ενιαία αντιμετώπιση όλων», φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση γιαεφαρμογή μισθολογίων πολλών ταχυτήτων.
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλοςδιεμήνυσε πως αν οι πληροφορίες για «μυστική συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης με τελωνιακούς και εφοριακούς, αληθεύουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για άνιση μεταχείριση που διατηρεί τις ανισότητες του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, οι οποίοι έχουν ως επικεφαλής τον κ. Γιάννης Γρίβα, τα υψηλά επιδόματά τους, ύψους 800-1.500 ευρώ θα καταργηθούν σταδιακά στα χαρτιά αλλά θα παραμείνουν ως προσωπική διαφορά στο μισθό τους. Κάθε μείωση στο ποσοστό τους θα αναπληρώνεται με αντίστοιχη αύξηση στους βασικούς μισθούς τους ώστε να μην υπάρχουν δραματικές απώλειες.
Οι παράμετροι του νέου μισθολογίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής ευρείας σύσκεψης των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις γύρω από το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, από την 1η Ιουλίου μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών (20 ώρες), ενώ αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση από το «πάγωμα» της οποίας οι υπάλληλοι χάνουν 280 έως 480 ευρώ ετησίως . «Μαχαίρι» και στην αύξηση 4% επί του χρονοεπιδόματος που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε διαβεβαιώσεις στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, που θα έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ότι το μεταβατικό στάδιο θα είναι επτά χρόνια και όχι τρία ή πέντε.
Από την άλλη πλευρά, πιέσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου μισθολογίου ασκεί, εκτός των άλλων, και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί «μισθολογικό χάος» στις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...