Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Έχουμε γίνει...γραφικό! Παντού χάρτες που δείχνουν τι χρωστάμε ,σε ποιους!



 Όλες οι μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού μας έχουν κάνει...γραφικό! Εκτός από τους   New York Times   και οι Times δημοσιεύουν γραφικά που δείχνουν την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τα δάνεια που έχουμε πάρει.

Στο πρώτο χάρτη αποτυπώνονται οι χώρες που μας έχουν δανείσει και το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ.

Στον δεύτερο φαίνονται οι ξένες τράπεζες που είναι περισσότερο "εκτεθειμένες" λόγω ελληνικών ομολόγων. Οι Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες είναι πρώτες στη λίστα.



onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σκουπίδια η φανέλα της Μπαρτσελόνα !

Κι όμως ο τίτλος λέει την αλήθεια! Τα περίπου δύο εκατομμύρια φανέλες της Μπαρτσελόνα που πουλήθηκαν την περασμένη χρονιά σε όλο τον κόσμο είναι φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά που περιέχουν πολυεστέρα!

Ίσως πρόκειται για τα πιο ακριβά σκουπίδια του κόσμου, αφού η NIKE, η εταιρεία που ντύνει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει δαπανήσει έξι εκατ. ευρώ την τελευταία εφτά χρόνια σε προγράμματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Έτσι, αυτό το βουνό σκουπιδιών που βλέπετε στη φωτογραφία, σύντομα θα μετατραπεί στην εμφάνιση της πιο σπουδαίας ποδοσφαιρικής ομάδας των τελευταίων χρόνων, την οποία πολλοί θα τρέξουν να προμηθευτούν και να τη φορέσουν με καμάρι. 



sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μισό Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία


Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο, αμφισβητεί η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με βιβλίο της Ακαδημίας ιστορίας της γείτονος, υπάρχουν βραχονησίδες και θαλάσσιες περιοχές που δεν παραχωρήθηκαν ποτέ.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής" το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 2004 και παρά το ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζει ότι η θεωρία των "γκρίζων ζωνών" έχει ατονήσει, ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο μαρτυρούν το αντίθετο.
Το βιβλίο έχει τίτλο "Οι ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο - Τα μη Λησμονημένα Τουρκικά Νησιά" και επαναλαμβάνει τα γνωστά "επιχειρήματα" για τα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου. Μάλιστα αναφέρονται και βραχονησίδες που κατά τους Τούρκους ιστορικούς δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι νησίδες που αναφέρονται στις συνθήκες ως "εξαρτώμενες" ή "παρακείμενες" δεν έχουν μεταβιβαστεί ποτέ στη χώρα μας.
Βάσει αυτού του επιχειρήματος, αμφισβητούνται όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες, αλλά και κατοικημένα νησιά.
Στο βιβλίο αναφέρονται ως αμφισβητούμενα τα νησιά:Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβητα, Κίνναρος, Λιάδι, Κανδελιούσσα, Αδέλφια, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνα και Αστακίδα".
Επίσης, οι Τούρκοι ιστορικοί, αναφέρουν ότι με τη Συνθήκη της Λοζάνης δεν παραχωρήθηκαν ποτέ τα νησιά:Οινούσσα και οι γύρω βραχονησίδες, Βάτος και Ποντικονήσι ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρά Ασία, αλλά και τα Αντίψαρα, οι Φούρνοι και οι γύρω βραχονησίδες τους και η Φιμένα.
Επιπλέον, αμφισβητώντας τις βραχονησίδες του συμπλέγματος Σύρνα, κάτω από την Αστυπάλαια και τις νησίδες Λέβιθα και Κίνναρος και τη γύρω θαλάσσια περιοχή, ουσιαστικά αμφισβητούν ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου.
Οι Τούρκοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, την οποία συνεχίζουν να αμφισβητούν.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μεγάλος διαχειριστής της κρίσης» ονομάστηκε ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξήρε, σήμερα στο Κίελο, "τα επιτεύγματα στη 17μελή ευρωζώνη".

Ο κ. Τρισέ, 68 ετών, εκφώνησε ομιλία μετά απ τη βράβευσή του με το Βραβείο Παγκόσμιας οικονομίας, εκ μέρους του προέδρου του Ινστιτούτου Παγκόσμιας οικονομίας του Κιέλου, του IFW, κ. Ντένις Τζ. Σνόουερ.

Ο Γάλλος ειδήμων περί τα οικονομικά τιμήθηκε σήμερα, από κοινού με τον επιχειρηματία Βίκτορ Λ. Τσου και με τον πρώην οικονομικό σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης, Λόρενς Σάμερς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, που φέτος το φθινόπωρο εγκαταλείπει την ΕΚΤ, απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους. Αντιθέτως, εστίασε στη "βιωσιμότητα" της 17μελούς ευρωζώνης. "Δέκα τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη, από συστάσεώς της", τόνισε.

Ένα τέτοιο (οικονομικό) μέγεθος είναι πολύ, πολύ εντυπωσιακό", σχολίασε, "αφού κατά την ίδια χρονική περίοδο στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μόνον οκτώ εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας".

Tον Ευρωπαίο πολίτη ενδιαφέρει η σταθερότητα των τιμών. Η ΕΚΤ θέλει να εξασφαλίσει για την ευρωζώνη μεσοσταθμικό πληθωρισμό της τάξης του 2%, ανέφερε. "Όμως, ας μην επαναπαυόμαστε στις διακρίσεις μας", προέτρεψε συγχρόνως.
"Είστε ένας μεγάλος διαχειριστής της κρίσης, ένας διαπρύσιος Ευρωπαίος, ένας υπέρμαχος του ευρώ", υπογράμμισε στην τιμητική προσφώνησή του ο πρόεδρος του IFW, Ντένις Σνόουερ.

Το IFW συγκαταλέγεται στα έξι μη κυβερνητικά Κέντρα οικονομικών ερευνών, που συμβουλεύουν τακτικά την κυβέρνηση στο Βερολίνο, για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Αγανακτισμένοι της Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία


Με σύνθημα "Δεν Πωλείται" συγκεντρώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας οι Αγανακτισμένοι του Πύργου και της Αμαλιάδας το πρωί της Κυριακής..


Σε μια ειρηνική συγκέντρωση με σκοπό να γνωστοποίησουν τις θέσεις τους, οι Αγανακτισμένοι όπως αναφέρει το thebest.gr σήκωσαν πανό στον αρχαιολογικό χώρο που έγραφε "ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ (NOT FOR SALE)", θέλοντας έτσι να δηλώσουν την αντίθεση τους στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο τραίνο με το οποίο μετάβησαν στην περιοχή σήκωσαν το ίδιο πανό διαμαρτυρόμενη για την πώληση του ΟΣΕ.

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε από τους αγανακτισμένους πολίτες στους παρευρισκόμενους στον αρχαιολογικό χώρο τουρίστες μεταφρασμένο σε 6 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Σερβοκροάτικα.

"Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται πλέον σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας και της Ευρώπης: Η κοινωνία ορθώνει το ανάστημα της απέναντι στη βαρβαρότητα που επιβάλλουν κυβέρνηση, Δ.Ν.Τ. και οι οικονομικά ισχυροί. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι την κρίση που γεννά το σύστημά τους πρέπει να την πληρώσουν οι λαοί και για αυτό καταδικάζουν τους λαούς της Ευρώπης σε φτώχεια, ανεργία, απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες. Βάζουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, καταλύουν το κοινωνικό κράτος και απαξιώνουν και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία που ο λαός απέκτησε με θυσίες ενώ δεν διστάζουν να καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο και το περιβάλλον του τόπου προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η γη της Ηλείας δεν αποτελεί εξαίρεση στα σχέδιά τους. Το αντίθετο μάλιστα, ενώ για χρόνια υποβαθμίστηκε, έμεινε στο περιθώριο της ανάπτυξης, κάηκε, καταπατήθηκε, τώρα μας ζητάν να θυσιάσουμε ό,τι απέμεινε. Κανένας πυλώνας του κοινωνικού κράτους δεν έχει μείνει όρθιος: σχολεία κλείνουν, νοσοκομεία υπολειτουργούν, οι κοινωνικές παροχές αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, η ανεργία φουντώνει ενώ και από το φυσικό περιβάλλον θα θυσιαστούν λίμνες, παραλίες, δάση και τα οικοσυστήματα που έχουν απομείνει.

Οι αγανακτισμένοι της Ηλείας, έπειτα από ένα μήνα παραμονής στις πλατείες με πολύμορφους αγώνες, αποφασίσαμε να ανάψουμε τη φλόγα της αντίστασης και εκεί που γεννήθηκε η φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων. Η γη που γέννησε το ολυμπιακό ιδεώδες, τη συνάντηση και την αδελφοσύνη των λαών, τον αξιοπρεπή αγώνα για ιδανικά, για ένα κλαδί ελιάς, για την αφοσίωση στο ευ αγωνίζεσθε και για την παγκόσμια ειρήνη, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ και μεταδίδει τη φλόγα του αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η πλατεία θα συνεχίσει να αντιστέκεται, να πλάθει συνειδήσεις, να διδάσκει πως τα ατομικά προβλήματα έχουν συλλογικές λύσεις και πως εκεί που θα γκρεμιστούν οι μονόδρομοι θα ορθωθούν: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!"



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επικήδειος για το ευρώ με ελληνική σημαία


Με πρωτοσέλιδο τον επικήδειο για το ευρώ κυκλοφορεί τη Δευτέρα το νέοτεύχος της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης "Der Spiegel".
"Ξαφνικά και αναμενόμενα" είναι ο τίτλος της έκδοσης και ο υπότιτλος "Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα".
Στο εξώφυλλο απεικονίζεται το ευρώ με με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.
Το Spiegel υποστηρίζει ότι "η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης".
"Το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο" αναφέρεται στο δημοσίευμα
Το Spiegel εκτιμά ότι και ιστορικά και οικονομικοτεχνικά η Ευρώπη ως ιστορικό εγχείρημα έχει πια χρεοκοπήσει.
Επίσης, αναφέρεται και στο ποτάμι των "Αγανακτισμένων" πολιτών που πλημμυρίζουν τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.
"Οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κόντρα Καρατζαφέρη – Σαμαρά με προσωπικές ύβρεις


«Προδότη» και «Τρελαντώνη» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ

Προσωπική «βεντέτα» Καρατζαφέρη εναντίον Σαμαρά ξέσπασε στη Βουλή καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από την αρχή της τοποθέτησής του επέλεξε να κοντραριστεί στα ίσια με τον αρχηγό της ΝΔ.

Τα κοφτερά μαχαίρια όμως βγήκαν στις δευτερολογίες, κι αφού ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη κατονομάσει τον κ. Καρατζαφέρη ως «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ».

Για «λογική ΠΟΛ.ΑΝ, σε μια εποχή που δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοια πράγματα», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε:

«Μου διέφυγε μια αραβική παροιμία. Απαξ προδότης, πάντα προδότης».

Απέρριψε επίσης την κατηγορία ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και σχολίασε: «Δεν αγάπησα ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ, αγαπάω όμως την πατρίδα».

Και για αποκορύφωμα, ομολόγησε ότι «αγαπάει τον κ. Σαμαρά, αφού ήταν μαζί από την εποχή του Αβέρωφ», και του αφιέρωσε το βιβλίο της γιαγιάς του Α. Σαμαρά, Πηνελόπης Δέλτα με τίτλο «ο Τρελαντώνης».
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η Ευρώπη απέρριψε το πρόγραμμά σας»


«Επιστρέψατε ξεγυμνωμένος από την εθνική φανέλα», κατηγόρησε ο πρωθυπουργός τον Αντώνη Σαμαρά

Χαρακτήρα έντονης προσωπικής αντιπαράθεσης Παπανδρέου – Σαμαρά έλαβε η συζήτηση μέσα από τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, παρόλο που ο πρωθυπουργός αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής ότι οι δύο πολιτικοί συνδέονται με προσωπική φιλιά παλαιόθεν.

Απαντώντας σχετικά με το εναλλακτικό πρόγραμμα της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δεν μας είπατε κύριε Σαμαρά ότι αυτό το σωτήριο δήθεν πρόγραμμα για την Ελλάδα το περιφέρατε παντού, στην ΕΕ και την τρόικα. Σας μίλησαν. Σας άκουσαν. Σας απέρριψαν.

Και δεν μπορώ να πω ότι δεν σας αγαπάνε, αφού είστε παιδί του ΕΛΚ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι προτάσεις της ΝΔ θα φουσκώσουν τα ελλείμματα και θα φέρουν τη χώρα ξανά μπροστά στη χρεοκοπία.

«Λέει ο κύριος Σαμαράς ότι για την απόρριψη του προγράμματός του και την αναξιοπιστία του φταίει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Μα είστε σοβαρός; Θέλετε να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός με αυτά τα επιχειρήματα; Παραδεχθείτε το, το δικό σας πρόγραμμα είναι αναξιόπιστο και μην ψάχνετε άλλοθι να κρυφτείτε», δήλωσε σε οξείς τόνους.

Ιδιαίτερα αιχμηρός όμως ήταν ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στην επίσκεψη Σαμαρά στο Παρίσι.

«Εγώ δεν κατέφυγα σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εσείς ήσασταν που στη Γαλλία κλείσατε το μάτι και είπατε ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί προεκλογικούς λόγους. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική φανέλα που θα φοράγατε; Μάλλον επιστρέψατε ξεγυμνωμένος».
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η πρώτη «ακτινογραφία» των Αγανακτισμένων


Τι υποστηρίζουν και πού ανήκουν πολιτικά;

H πλειονότητα των αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι γεμίζουν τις πλατείες της χώρας τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποτελούν ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας και όχι ένα κίνημα ανατροπής του πολιτικού συστήματος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι «Αγανακτισμένοι». Αυτό προκύπτει από μια πρωτότυπη... ακτινοσκόπηση των «Αγανακτισμένων» της πλατείας που επιχείρησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», διενεργώντας δύο παράλληλες δημοσκοπήσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος και μία άλλη σε ολόκληρη τη χώρα. 

Από τους πολίτες που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 15,6% πηγαίνει εκεί κάθε ημέρα, το 27,8% σχεδόν κάθε ημέρα και το 34,2% μία με δύο φορές την εβδομάδα. Από τους αγανακτισμένους πολίτες 22,7% δηλώνουν οπαδοί του ΠαΣοΚ, 14,2% οπαδοί της ΝΔ και το 21,2% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. 

Στην πλειονότητά τους είναι 25-34 ετών (25,3%) και 35-49 ετών (27,4%), ιδιωτικοί υπάλληλοι (23,8%), δημόσιοι υπάλληλοι (13,7%), ελεύθεροι επαγγελματίες (13,2%), συνταξιούχοι (14,6%), φοιτητές (12,9%) και άνεργοι (13,7%). 

Οι επισκέπτες της πλατείας Συντάγματος δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα (88,7%) ότι οι αποδοκιμασίες ενάντια στο σύνολο των πολιτικών της χώρας τους βρίσκουν σύμφωνους και εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ μόλις ένα ποσοστό 7,9% πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών θέτουν σε κίνδυνο τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από την πανελλαδική δημοσκόπηση, καθώς το 82,3% των πολιτών πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ το 16,3% των ερωτηθέντων εκφράζουν τη διαφωνία τους με τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας. Οταν τους ζητείται να αυτοπροσδιοριστούν πολιτικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έγινε στην πλατεία Συντάγματος δηλώνουν «αριστεροί» σε ποσοστό 16,3% και «κεντρώοι» σε ποσοστό 25%, ενώ στην πανελλαδική δημοσκόπηση δηλώνουν «κεντρώοι» στην πλειονότητά τους (29,8%). Ταυτοχρόνως, σε ποσοστό 25,3% οι αγανακτισμένοι πολίτες θεωρούν ρεαλιστικές τις προτάσεις οι οποίες διατυπώνονται στις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά τις θεωρούν ουτοπικές όσοι απάντησαν στην πανελλαδική δημοσκόπηση.
Από τους 643 πολίτες οι οποίοι απάντησαν στην έρευνα από την πλατεία Συντάγματος, το 83,8% δήλωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να καταψηφιστεί, ενώ μόλις το 3,7% δήλωσε ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί για να διασφαλιστεί η επόμενη δόση του μνημονίου. Με τις απόψεις των «Αγανακτισμένων» δεν φαίνεται να ταυτίζεται το σύνολο της κοινής γνώμης, καθώς στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research το ποσοστό εκείνων που ζητούν καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και εκλογές μειώνεται στο 47,5%, ενώ το ποσοστό εκείνων που ζητούν να υπερψηφιστεί αυξάνεται στο 34,8%. 

Αντιθέτως και στις δύο δημοσκοπήσεις εκφράζεται έντονη αγωνία και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν σχέδια για το μέλλον γιατί δεν τους το επιτρέπει το εισόδημά τους.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 19 Ιουνίου

Γεγονότα

240 π.Χ: Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1827: Ο Κολοκοτρώνης απειλεί με θάνατο όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ. («Περίπτωση Νενέκου»)

1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1863: Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1885: Το «Άγαλμα της Ελευθερίας», δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς, φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1961: Εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας «Μον Παρνές».

Γεννήσεις
1623: Μπλεζ Πασκάλ, γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. [θαν. 19/8/1662]

1854: Αλφρέντο Καταλάνι, ιταλός συνθέτης, γνωστός για την άρια «Ebben? Ne androlontana» από την όπερα «La Wally». [θαν. 7/8/1893]

1947: Σαλμάν Ρουσντί, ινδός συγγραφέας. («Σατανικοί Στίχοι»)

Θάνατοι

1806: Ευγένιος Βούλγαρης, λόγιος, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. [γεν. 11/8/1716]

1876: Μιχαήλ Μπακούνιν, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού. [γεν. 18/5/1814]

1977: Φωκίων Δημητριάδης, γελοιογράφος. [γεν. 1894]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θρίαμβος Οζιέ στο Ακρόπολις

Ο Σεμπαστιάν Οζιέ ήταν ο μεγάλος νικητής του Ράλι Ακρόπολις. Ο Γάλλος οδηγός με Citroen όχι απλώς υπερασπίστηκε το προβάδισμα των 10,5 δευτερολέπτων που είχε έναντι του Σεμπαστιάν Λεμπ από την 16η ειδική διαδρομή, αλλά στη σούπερ ειδική που έγινε παρουσία πολλών φίλων του WRC στο Λουτράκι είχε καλύτερο χρόνο κατά 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Γάλλο παγκόσμιο πρωταθλητή (2:22,7).

Την τρίτη θέση στη σούπερ ειδική (2:23,1), αλλά και στη γενική κατάταξη κατέλαβε ο Μίκο Χιρβόνεν με Ford σε απόσταση 13,4 δευτερολέπτων από τον Οζιέ και 2,9 δευτερολέπτων από τον Λεμπ.

Ο Λεμπ οδηγεί την κούρσα στη βαθμολογία των οδηγών με 146, ακολουθεί ο Μίκο Χιρβόνεν με 129, ενώ πλησίασε σε απόσταση τεσσάρων βαθμών ο Σεμπαστιάν Οζιέ (124).

Το επόμενο Ράλι θα είναι στη Φινλανδία από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Η τελική κατάταξη

1. Σεμπαστιάν Οζιέ,Citroen, 4:04:44.3
2. Σεμπαστιάν Λεμπ, Citroen, +10.5
3. Μίκο Χιρβόνεν, Ford, +13.4
4. Πέτερ Σόλμπεργκ, Citroen, +38.7
5. Χένινγκ Σόλμπεργκ, Ford, +5:24.7
6. Μάθιου Γουίλσον, Ford, +6:54.6
7. Κίμι Ραϊκόνεν, Citroen, +8:29.3
8. Γιούχο Χάνινεν, Ford, +11:34.6
9. Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, Ford, +13:08.8
10. Ντένις Κιούπερς, Ford, +15:10.0

Μπερνάρντο Σόουζα, Ford, +16:29.2
Μαντς Όστμπεργκ, Ford, +17:17.3
Φρίγκιες Τουράν, Ford, +17:51.9
Χέρμαν Γκάσνερ, Skoda Fabia, +18:43.3
Μάρτιν Πρόκοπ, Ford, +20:33.0
Νάσερ Αλ Ατίγια, Ford, +21:39.5
Ρενέ Κούιπερς, Ford, +31:12.3
Έιβιντ Μπρίνιλντσεν, Skoda Fabia, +32:57.2
Λάμπρος Αθανασούλας, Ford, +35:24.4
Εβγκένι Νόβικοφ, Ford, +41:47.4
Δημήτρης Ψύλλος, Mitsubishi Lancer, +42:53.3
Άλμπερτ Γιοβέρα, Fiat Abarth, +1:06:06.2

sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το παρασκήνιο μιας γενναίας αποχώρησης


"Παρέδωσα τη βουλευτική έδρα, αλλά παραμένω ενεργός στην πολιτική" έλεγε σε συνεργάτες του ο Γιώργος Φλωρίδης λίγα μόλις 24ωρα μετά την παραίτησή του.
Πολιτικό γραφείο δεν διατηρούσε, παρά μόνον ένα βουλευτικό γραφείο στην οδό Σέκερη, που το είχε παραχωρήσει η Βουλή, το οποίο και παρέδωσε, όπως και το βουλευτικό του αυτοκίνητο.
Ξαναγυρίζει στη δικηγορία, αφού δεν έχει άλλα εισοδήματα.
Μόλις έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε, παραδίδοντας παράλληλα τη βουλευτική έδρα, πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα επιδοκιμασίας που έλαβε από πολιτικούς φίλους του.
Κανένα όμως από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πλην ενός. Ηταν ο προσωπικός του φίλος, ο υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος, ο οποίος τού είπε: "Γιώργο, ήσουν ντόμπρος. Λειτούργησες καθαρά, παρέδωσες την έδρα σου, αυτό είναι πολιτική γενναιότητα".
Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", ο κ. Φλωρίδης δηλώνει πως δεν μετανοιώνει για την απόφασή του.
Ούτε θεωρεί ότι έπραξε λάθος ή ότι ήταν βεβιασμένη, έστω παρορμητική, η ενέργεια να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη συγκυρία.
"Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική, αλλά σε ποιον πολιτικό σχηματισμό θα μπορούσε στο μέλλον να συμμετάσχει; Ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αρνείται να δηλώσει το παραμικρό. Οσοι όμως τον γνωρίζουν λένε ότι ο πρώην υπουργός πιστεύει σε άλλα πολιτικά σχήματα, σε συγκλίσεις δυνάμεων, με κοινό πολιτικό προσανατολισμό, τα οποία επιθυμούν βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο σχήμα προφανώς ο κ. Φλωρίδης προσδοκά να προκύψει ως ή μετά τις εκλογές".
Εκείνο ωστόσο που φαίνεται ότι τον ενόχλησε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", ήταν η δήλωση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ότι "παραιτούνται μόνον οι δειλοί και οι ένοχοι".
Η παραίτησή του αιφνιδίασε αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ. Εγινε την ώρα που το όνομά του ακουγόταν για συμμετοχή στην κυβέρνηση, και μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο.
Ως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ.Μητσοτάκης τον πρότεινε, μαζί με τον Αλέκο Παπαδόπουλο , ως υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Τι συνέβη λοιπόν εκείνο το πρωί της Πέμπτης όταν υπέβαλε την παραίτησή του από βουλευτής;
Λέγεται ότι "επαναστάτησε", με όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη, τα οποία θεωρεί, όπως έλεγε σε συνεργάτες του, εξευτελιστικά για τους πολιτικούς και για τη χώρα.
Δεν ανέχθηκε αυτόν τον εξευτελισμό και την υποκριτική συμπεριφορά για δήθεν συναινέσεις, ούτε διάφορα άλλα πολιτικά τερτίπια για κυβερνήσεις σωτηρίας κτλ.
Οι ως τώρα άλλωστε παρεμβάσεις του ήταν σαφείς, αφού συνεχώς έλεγε "Κανένα μνημόνιο δεν μας φταίει. Φταίει ότι παρατηρούμε μέχρι τώρα έλλειψη πολιτικής βούλησης απ΄ όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, απ΄ όλα τα κόμματα. Τα κόμματα εξουσίας από τη φύση τους έχουν αντιτιθέμενες δυνάμεις στο εσωτερικό τους και η σύγκρουση αυτών των δυνάμεων τα παραλύει".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ενστολος ζιγκολό με τις ευλογίες της γυναίκας του


Μετά τον ταξιτζή σε ρόλο ζιγκολό, πριν από λίγες μέρες, έχουμε και την περίπτωση του... ένστολου που έχει τη φήμη του γυναικοκατακτητή, αλλά με το... αζημίωτο.
Πρόκειται για έναν καλοστεκούμενο σαρανταπεντάρη, αρκετά αρρενωπό. Όπως λένε μάλιστα οι καταγγέλλουσες, δίνοντας μάλιστα αρκετά στοιχεία, ο συγκεκριμένος είναι ψηλός και αρκετά όμορφος.
"Δεν περνά καθόλου απαρατήρητος, αν τον δεις στο δρόμο, και το κυριότερο είναι ότι ξέρει να μιλάει στις γυναίκες. Σε γοητεύει αμέσως...", αναφέρει με χαρακτηριστικό τρόπο η μία από αυτές.
Και τονίζουν ότι στην αρχή εμφανίζεται σαν άγγελος αλλά μετά από λίγο εκείνες δεν μπορούν να ξεφύγουν ενώ στο μεταξύ ο ίδιος τους παίρνει χρήματα με εκβιαστικό τρόπο.
Τα θύματά του είναι γυναίκες με οικονομική ανεξαρτησία, είτε οι ίδιες, είτε οι σύζυγοί τους. Για τον πρώτο μήνα όλα κυλούν ομαλά και οι γυναίκες ζουν ένα πραγματικό όνειρο μαζί του.
Μετά όμως αρχίζει το μαρτύριο. Επικαλείται διάφορα προβλήματα που του προκύπτουν και ζητά χρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγει να ζητήσει αλλά μιλά με τρόπο τέτοιο που οι γυναίκες θα προσφερθούν από μόνες τους να βοηθήσουν.
Παίρνει τα πρώτα χρήματα και συνεχίζει μέχρι που αποκαλύπτεται η πραγματική του πρόθεση. Να παίρνει δηλαδή χρήματα όποτε χρειάζεται και αυτό πάντοτε με την απειλή ότι η πληροφορία για την ύπαρξη της παράνομης σχέσης που είχαν οι γυναίκες μαζί του θα φθάσει κατευθείαν στα αυτιά των απατημένων συζύγων. Και για όλα αυτά, βέβαια, επιστρατεύονται φωτογραφίες σε κινητά τηλέφωνα (των παράνομων ζευγαριών, ακόμα και από άκρως προσωπικές στιγμές) καθώς και άλλα ντοκουμέντα.
Και η γυναίκα του στο... κόλπο
Οι καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι στο κόλπο είναι και η γυναίκα του. Στην οποία μία από τα θύματα απευθύνθηκε θέλοντας να τον εκβιάσει.
Αντιθέτως μάλιστα, έδειξε όχι μόνο να μην εκνευρίζεται με τον άνδρα της, αλλά να τον στηρίζει σε απόλυτο βαθμό.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η λύση εξαρτάται από την Τουρκία»

Η λύση του Κυπριακού πρώτα από όλα εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία δυστυχώς τηρεί αρνητική στάση, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο Β' Παγκαρπασιακό Επιστημονικό Συνέδριο.


«Αν και η τουρκική πλευρά εργαστεί με την ίδια θέληση και την ίδια συνέπεια με τη δική μας, τότε ο δρόμος προς τη λύση μπορεί να ανοίξει και σύντομα να φτάσουμε σε λύση», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Βέβαια, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, "εμείς δεν παραμένουμε αδρανείς, εργαζόμαστε εντατικά για να ανοίξουμε το δρόμο της λύσης".
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι αξιοποιείται η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για να ασκείται επιρροή και πίεση στην Τουρκία, ώστε να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνεργαστεί για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του αυτό ακριβώς καλεί την Τουρκία να πράξει.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, με ρεαλισμό που στηρίζεται σε αρχές, και πάντοτε συνεπής στη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Yπό στενή παρακολούθηση το ηφαίστειο της Θήρας

Οι σεισμολόγοι και οι ηφαιστειολόγοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σεισμική ακολουθία που εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Σαντορίνη.

Αν και καθησυχαστική η επιστημονική κοινότητα και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν από τη Δευτέρα πέντε επιπλέον σεισμογράφους στο κυκλαδίτικο νησί για τη στενή παρακολούθηση του φαινομένου. Ένας θα εγκατασταθεί επί της νήσου Καμμένη, τρεις κατά μήκος της κορυφογραμμής του ορεινού όγκου και ένας στην παραλία.



Η ασυνήθιστη δραστηριότητα που καταγράφεται στο ηφαίστειο της Θήρας οφείλεται στη στάθμη του μάγματος που ανεβαίνει από τον πυθμένα του ηφαιστείου αυξάνοντας την πίεση στον κώνο του κρατήρα.


Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται είναι χαμηλής έντασης, αλλά όπως εξηγούν οι επιστήμονες το εστιακό βάθος βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια της Σαντορίνης και το φαινόμενο εξηγείται με την άνοδο της στάθμης του μάγματος από τον πυθμένα του ηφαιστείου το οποίο πιέζει τον κώνο του κρατήρα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι μικρής διάρκειας με βραδείς ρυθμούς εξέλιξης, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η χαρακτηριστική οσμή κλούβιου αυγού που αναδίδει το θειάφι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο ηφαιστιογενές υπέδαφος του νησιού, γίνεται μερικές φορές όλο πιο έντονη.

Nα θυμίσουμε ότι τρία είναι τα ενεργά ηφαίστεια στην ελλαδική περιοχή. Τα ηφαίστεια της Μήλου, της Θήρας και της Νισύρου.

Το «τέρας» που κοιμάται

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλδέρα. Το μισοφέγγαρο που ονομάζουμε Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο, στην μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα της Σαντορίνης, η μεγαλύτερη στο κόσμο.

Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα έχουν συμβεί 12 εξαιρετικά μεγάλες εκρήξεις.

Η Νέα Καμμένη και η Παλαιά Καμμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν το πιο πρόσφατα κομμάτια γης της Μεσογείου. Ο σχηματισμός της Νέας Καμμένης άρχισε μόλις πριν 440 χρόνια με τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακής λάβας πετρώνουν πάνω της μόλις εδώ και 50 χρόνια.

Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Οι κάτοικοι την έζησαν δίνουν τρομακτικές περιγραφές: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβρα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλιγόταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε» «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησε». Πρόκειται για μερικές μόνο από τις μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα...

Το ηφαίστειο της χαμένης Ατλαντίδας

Πριν από 3.500 χρόνια μία τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, την οποία οι γεωλόγοι θεωρούν ως μία από τις ισχυρότερες που συνέβησαν ποτέ, άλλαξε τον ρου της Ιστορίας των αρχαίων λαών της Μεσογείου.

Όταν το ηφαίστειο εξεράγη, στο νησί που κατά τον Πλάτωνα βρισκόταν η χαμένη Ατλαντίδα, το παλιρροϊκό κύμα, φτάνοντας στις ακτές της Κρήτης κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό, που την εποχή εκείνη ήταν ο κυρίαρχος στην λεκάνη της Μεσογείου.

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελέστηκαν έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την υφήλιο, φτάνοντας ακόμα και στην Κίνα και ενδεχομένως στη Βόρεια Αμερική και την Ανταρκτική. Με την επική, όμως, καταστροφή συνδέονται, από ορισμένους ιστορικούς και ο θρύλος της Ατλαντίδας και η ιστορία των Βιβλικών Επτά Πληγών του Φαραώ, με την επακόλουθη έξοδο από την Αίγυπτο.

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς την ημερομηνία που εξεράγη το ηφαίστειο της Θήρας, με πιθανή χρονολογία κάπου μεταξύ 1645 και 1500 π.Χ. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για το τι πραγματικά συνέβη, αλλά οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν συγκρίσεις από τις αναλυτικές καταγραφές της έκρηξης του διάσημου ηφαιστείου Κρακατόα, στην Ινδονησία, το 1883.

Η ισχυρότατη έκρηξη του Κρακατόα σκότωσε πάνω από 40.000 ανθρώπους μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, προκάλεσε γιγάντια τσουνάμι ύψους 12 μέτρων, εκτίναξε λάβα σε διάφορα μέρη της Ασίας, προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υφήλιο και δημιούργησε περίεργα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα για 3 χρόνια. Μαρτυρίες λένε πως η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση 3.000 μιλίων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ήταν τέσσερις με πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή του Κρακατόα σύμφωνα με τους γεωλόγους, ενώ η ενέργεια της αντιστοιχεί με την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων ατομικών βομβών σε κλάσματα του δευτερολέπτου.



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

UFO «απήγαγαν» τα X-Files της Αυστραλίας ;


Ανάστατο είναι το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας, καθώς εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς τα απόρρητα αρχεία που αφορούν σε θεάσεις UFO –γνωστά ως X-Files- από το τμήμα όπου φυλάσσονταν.
Η απώλεια των αρχείων έγινε γνωστή στα τέλη Μαΐου. Η υποδιευθύντρια του τμήματος, Natalie Carpenter, όταν αναζήτησε τα ψηφιοποιημένα αρχεία στο σύστημα του υπουργείου, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα, εκτός από μια έκθεση σχετικά με «περίεργα φαινόμενα στην περιοχή Woomera». Τα υπόλοιπα είχαν πιθανώς καταστραφεί.
«Ανακαλύψαμε ένα ακόμα αρχείο, το οποίο δεν είχε καταστραφεί, όμως δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό», δήλωσε.
Στο Διαδίκτυο «δίνουν και παίρνουν» συνωμοσιολογικές θεωρίες για την περίεργη εξαφάνιση των αρχείων. Κάποιοι κάνουν λόγο και για έξωθεν του πλανήτη παρέμβαση στην καταστροφή των αρχείων.
Πάντως, είναι γεγονός ότι περισσότερες από 4.000 σελίδες εκθέσεων που περιελάμβαναν αναλυτικά τις εμφανίσεις UFO στην Αυστραλία, με τα ακριβή στοιχεία των τοποθεσιών και των ανθρώπων που είχαν κάνει τις καταγγελίες, έχουν χαθεί. Οι εκθέσεις κάλυπταν τις δεκαετίες του 1980 και ’90, ενώ κάποιες χρονολογούνταν από τη δεκαετία του ’50.
 
newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...