Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η απολογία του Σωκράτη και το κώνειο

Γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα από το 470 π.Χ. έως το 399 π.Χ. Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από το δήμο της Αλωπεκής. Ο Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.

Ο Σωκράτης είχε έναν πολυάριθμο κύκλο πιστών φίλων, κυρίως νέων απ’ όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι από αυτούς έγιναν γνωστοί ως ιδρυτές φιλοσοφικών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων. Οι γνωστότεροι ήταν ο Πλάτωνας και ο Αντισθένης στην Αθήνα, ο Ευκλείδης στα Μέγαρα, ο Φαίδωνας στην Ηλεία και ο Αρίστιππος στην Κυρήνη.

Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από το δήμο της Αλωπεκής. Οι πληροφορίες για τη ζωή του Σωκράτη είναι ποικίλες και διάφοροι αξιόλογοι συγγραφείς ασχολήθηκαν μαζί του. Έτσι, ο Πορφύριος μας πληροφορεί ότι ο Σωκράτης, όπως συνηθιζόταν στην αρχαία Αθήνα, ασχολήθηκε αρχικά με τη γλυπτική τέχνη, το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος ήταν λιθοξόος, πριν το εγκαταλείψει «χάριν της παιδείας», όπως έγραψε αργότερα, ο Λουκιανός.

Στα 17 του χρόνια γνώρισε το φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ’ αυτήν. Ο ίδιος δήλωνε συχνά ότι άκουγε μέσα του μία φωνή που τον εμπόδιζε να πράττει ότι δεν ήταν σωστό, την οποία φωνή ονόμαζε «δαιμόνιο».

Στις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που ένιωθαν ευχαρίστηση ακούγοντας τον να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.

Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο, όμως, υπήρξε η αντιζηλία του με σημαντικούς άνδρες της εποχής.

Στη διάρκεια της δίκης ο Σωκράτης έδειξε θάρρος και δεν κατάφερε να τον βγάλει από τη θεϊκή του αταραξία. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε στο δεσμωτήριο 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε την εκτέλεση της θανατικής ποινής πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου από τις γιορτές της Δήλου. Από τον διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι φίλοι του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει.

Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος.

Ο Σωκράτης ξεκινάει την απολογία του λέγοντας ότι οι κατήγοροι του, είπαν τόσες αναλήθειες και τόσο πειστικά που λίγο ακόμα και θα έπειθαν και τον ίδιο για όλα αυτά. Οι κατήγοροι είχαν ήδη προτρέψει τους δικαστές να μην τον πιστέψουν διότι τάχα είναι δεινός ρήτορας, ο Σωκράτης όμως καταρρίπτει το επιχείρημα τους αυτό, με την απόδειξη ότι πρώτη φορά σε ηλικία εβδομήντα ετών παρουσιάζεται μπροστά σε δικαστήριο, οπότε είναι και εντελώς ξένος ως προς την γλώσσα που χρησιμοποιείται εκεί.

Στην συνέχεια ο Σωκράτης ενημερώνει τους δικαστές ότι υπάρχουν δύο ειδών κατήγοροι, οι πρόσφατοι Άνυτος, Μέλητος και Λύκωνας και οι παλαιότεροι.

Το κατηγορητήριο λοιπόν λέει”, συνεχίζει ο Σωκράτης, «ότι αυτός ερευνά με περιττό ζήλο τα φαινόμενα που συμβαίνουν κάτω από την γη και στον ουρανό, τα άδικα τα κάνει να φαίνονται δίκαια και όλα αυτά τα διδάσκει στους άλλους. Ο Σωκράτης καλεί όλους τους παρευρισκόμενους να πουν αν ποτέ τον άκουσαν να λέει κάτι από τα παραπάνω, όπως και το αν ποτέ πήρε χρήματα για την διδασκαλία του, όπως κάνουν πολλοί άλλοι, όχι κακώς. Κανείς δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο.

Σωκράτης λοιπόν αφού έδωσε εικόνα για την αιτία των πρώτων κατηγόρων συνεχίζει στην εξέταση των προσφάτων κατηγόρων ξεκινώντας από τον Μέλητο.

Ο Σωκράτης ξεκινάει επιθετικά λέγοντας ότι ένοχος είναι ο Μέλητος επειδή σέρνει σε δικαστήρια ανθρώπους προσποιούμενος ότι ενδιαφέρεται και φροντίζει για πράγματα που ποτέ δεν νοιάστηκε. Με τις ερωτήσεις του προτρέπει τον Μέλητο να επιδείξει ποιοι είναι αυτοί που ωφελούν τους νέους. Ο Μέλητος απαντάει ότι είναι οι όλοι οι δικαστές, οι ακροατές, οι βουλευτές, τα μέλη της εκκλησίας του δήμου, οι εκκλησιαστές κτλ. «Δηλαδή όλοι εκτός από εμένα έτσι;» ρωτάει ο Σωκράτης, «έτσι ακριβώς» απαντάει ο Μέλητος. Τότε ο Σωκράτης του λέει ότι «είναι δυνατόν στα άλογα οι πολλοί να τα εκπαιδεύουν και οι λίγοι δηλαδή οι ιπποκόμοι να τα διαφθείρουν; μάλλον το αντίθετο συμβαίνει…έτσι θα ήταν πολύ ευτυχισμένοι οι νέοι αν μόνο ένας υπήρχε να τους διαφθείρει και όλοι οι υπόλοιποι να τους ωφελούσαν».

Ο Άνυτος υποστήριξε μπρος στους δικαστές (εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς) ότι είτε από την αρχή δεν θα έπρεπε καθόλου να δικαστεί ο Σωκράτης είτε αφού ξεκίνησε η δίκη δεν γίνεται να μην καταδικαστεί εις θάνατον, διότι αν δεν καταδικάσουν τον Σωκράτη αυτός μετά θα καταστρέψει τα παιδιά τους και τους ίδιους με τις φιλοσοφίες του.

Στην συνέχεια ο Σωκράτης κάνει λόγο για το γνωστό «Σωκρατικό Δαιμόνιο» (στο οποίο στάθηκε ο Πλούταρχος με το βιβλίο του “Περί Σωκράτους Δαιμόνιον” ) εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική.

«Ίσως σας φαίνεται παράξενο που ενώ τριγυρνάω ανάμεσα σας και σας συμβουλεύω, ποτέ δεν ανέβηκα στο βήμα μιλώντας στο πλήθος να συμβουλέψω την πόλη. Αιτία αυτού είναι εκείνο που πολλές φορές σε πολλά μέρη με έχετε ακούσει να λέω, ότι δηλ μέσα μου κάτι θεϊκό και δαιμόνιο, μια φωνή. Αυτή η φωνή υπάρχει από τότε που ήμουν παιδί, που πάντα την ακούω η οποία με αποτρέπει από κάτι που πρόκειται να κάνω αλλά ποτέ δεν με προτρέπει σε τίποτα. Αυτή λοιπόν με αποτρέπει να ασχοληθώ με την πολιτική, και ξέρετε καλά ότι αν είχα ασχοληθεί με την πολιτική από καιρό θα είχα αφανισθεί και ούτε εσάς θα είχα ωφελήσει ούτε και τον εαυτό μου».

Στην συνέχεια ο Σωκράτης περνάει στο σημείο της κατηγορίας περί των θεών. Καταρρίπτει την κατηγορία του άθεου εφόσον η ίδια η κατηγορία είναι ότι διδάσκει και φέρνει καινούριες θεότητες, οπότε δεν μπορεί να είναι άθεος. Και ενώ ο Μέλητος επιμένει στην κατηγορία ότι δεν πιστεύει σε θεούς, ο Σωκράτης απαντά ότι είναι δυνατόν να κατηγορείται για αθεΐα την στιγμή που εισάγει νέους θεούς;

Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος της απολογίας, το δικαστήριο αποφασίζει ότι είναι ένοχος με τριάντα ψήφους διαφορά, οπότε θα πρέπει να περάσει σε δευτερολογία για να επιχειρηματολογήσει επάνω στο φλέγον ζήτημα της ποινής που θα του επιβληθεί.

«Όντας βέβαιος ότι δεν έχω αδικήσει κανέναν, δεν πρόκειται φυσικά να αδικήσω τον εαυτό μου» συνεχίζει ο Σωκράτης.

Οι δικαστές όμως τον καταδίκασαν εις θάνατον και ο Σωκράτης κάνει τον επίλογο του.

Μετά ο Σωκράτης απευθύνεται σε αυτούς που έριξαν αθωωτική βουλή φανερώνοντας τους ότι η συνηθισμένη μαντική ικανότητα του δαιμονίου που του εμφανιζόταν πολύ συχνά, και που ακόμα για απλά πράγματα τον εμπόδιζε αν ήταν να πράξει κάτι που δεν ήταν σωστό, αυτή την φορά δεν τον εμπόδισε να μην πει αυτά που είπε στο δικαστήριο. Όπως λοιπόν φαίνεται ήταν γι αυτόν καλό.

Τέλος τους παροτρύνει να πιστέψουν ότι η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει για τον καλόν άνθρωπο κανένα κακό, ούτε όταν ζει ούτε όταν πεθαίνει, και ότι δεν αμελούν οι θεοί να φροντίζουν για τις υποθέσεις τους.

Ο Σωκράτης κλείνει την απολογία του με τα εξής λόγια:

«Αλλά τώρα είναι ώρα να φύγουμε, εγώ για να πεθάνω και σεις για να ζήσετε…
Ποιοι από μας πηγαίνουν σε καλύτερο πράγμα είναι άγνωστο σε όλους εκτός από τον θεό».





newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απολαυστικές απιστίες στο ελληνικό σινεμά…

«Αι γυναίκαι είναι άπισται» έλεγε ο Ζήκος (κατά κόσμον Κώστας Χατζηχρήστος) στην ταινία «Της Κακομοίρας», την καλύτερη ίσως κωμωδία του ελληνικού σινεμά. Και οι άντρες όμως δεν πάνε πίσω, τουλάχιστον κινηματογραφικά. Ποιοι ήταν οι πιο άπιστοι χαρακτήρες, που μας χάρισαν απλόχερα γέλιο στη μεγάλη οθόνη; Να τους συμπεριλάβουμε όλους είναι αδύνατο, καθώς ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος αποτέλεσε «χειροπιαστή απόδειξη» του κάθε άπιστου/ης της μεγάλης οθόνης. Με απλά λόγια, η απιστία (ή έστω και η υποψία της) ήταν και παραμένει, ένα μεγάλο κεφάλαιο των απανταχού σεναριογράφων και σκηνοθετών των ταινιών.

«Η σωφερίνα»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

26 Οκτωβρίου 1964 η πρώτη προβολή και 515.265 τα εισιτήρια που κόπηκαν. Ο λόγος; «Η σωφερίνα». Μπορεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως …σωφερίνα να επέμενε, ότι «όποιος πιάνει το τιμόνι, που και που να φασκελώνει», αλλά ο Γιώργος Κωνσταντίνου ήταν αυτός, που ως ζηλιάρης σύζυγος της φίλης της Μάρως Κοντού, υποστήριζε ότι η γυναίκα θέλει παρακολούθηση.

«Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Μια τρελή βραδιά καρναβαλιού (που αλλού; Στην Πάτρα) ένας ευυπόληπτος σύζυγος, ο Θοδωράκης (Ντίνος Ηλιόπουλος) γυρίζει, μετά από ολονύκτιο γλέντι με την ερωμένη του, σε κακό χάλι στη σύζυγό του (Μάρω Κοντού) και εφευρίσκει τον Λευτεράκη (Κώστας Βουτσάς), ως το ιδανικό πρόσωπο, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Ο Κλέαρχος (Βασίλης Αυλωνίτης) μπερμπάντης –σύζυγος, προσπαθούσε να ξεφύγει από τη Μαρίνα (Γεωργία Βασιλειάδου), η οποία κυνηγούσε τον κοντό (Νίκο Ρίζο, ποιον άλλον;) σε μία εξωφρενική κωμωδία που προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών – Πειραιώς – προαστίων το 1961 και έκοψε 25.617 εισιτήρια.

«Τα κίτρινα γάντια»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Ο Νίκος Σταυρίδης έπρεπε περάσει από σαράντα κύματα για να ανακαλύψει, ότι οι υποψίες του πως η γυναίκα του Μάρω Κοντού τελικά δεν τον απατούσε. Η αιτία δυο «Κίτρινα γάντια», που δάνεισε στην υπηρέτριά της Μάρθα Βούρτση, η Μάρω Κοντού, για να πάει βόλτα με τον αρραβωνιαστικό της (Μίμης Φωτόπουλος).

«Σάντα Τσικίτα»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Η ταινία Σάντα Τσικίτα προβλήθηκε στις αίθουσες (Αθηνών – Πειραιώς – προαστίων, πάντα) το 1953 και έκοψε 89.572 εισιτήρια. Ο κακομοίρης Βασίλης Λογοθετίδης είναι ο Φώτης (Φαγκρής), ένας μεροκαματιάρης που προσπαθεί να αποκαταστήσει την αρραβωνιαστικιά του. Τα λεφτά δε φτάνουν φυσικά, και όταν η μητέρα του αρρωσταίνει, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Η προσφορά για έναν εικονικό γάμο με την αρτίστα «Σάντα

«Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία (ούτε ερμηνεία) του Κώστα Χατζηχρήστου, αλλά είναι ιδανική για ….απιστίες. Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη «Μειδιάστε Παρακαλώ», ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, εξιστορεί την περιπέτεια του άπιστου Δήμου, ο οποίος επιστρατεύει τον δίδυμό του αδερφό Θύμιο, προκειμένου να καλύψει τις μπαγαποντιές του.

«Κάτι κουρασμένα παλικάρια»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποκύπτει (ή καλύτερα θα ήθελε να έχει υποκύψει) στις προτροπές του φίλου, γιατρού του και…γερομπισμπίκη Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος επέμενε «χούφτω στη, χούφτω στη». Αν και αρραβωνιασμένος χρόνια ολόκληρα με τη Ρίτα Ζαφειρίου (Μπέτυ Αρβανίτη, γνωστή, όπως λέγεται στα νιάτα της ως «Το σώμα» για ευνόητους λόγους), ο Κωνσταντάρας δε μπορεί να αντισταθεί σε μία μελλοντική περιπετειούλα με την κατά (πάρα μα πάρα) πολλά χρόνια νεότερή του, 20χρονη Νόρα Βαλσάμη.

«Η βίλλα των οργίων»

perierga.gr - Απολαυστικές απιστίες στον ελληνικό κινηματογράφο!

Η ταινία «Η Βίλλα Των Οργίων» αποτελεί –από τον τίτλο και μόνο- το αποκορύφωμα της ελληνικής «κινηματογραφικής απιστίας». Προβλήθηκε το 1964, έκοψε 170.234 και μέχρι σήμερα είναι μία από τις «απαγορευμένα» λατρεμένες κωμωδίες με πρωταγωνιστή τη συζυγική απιστία. Η υπόθεση, επίκαιρη όσο ποτέ. Πολιτική, σκάνδαλα και τύπος μπλέκονται σε ένα κουβάρι, που θα ξετυλιχθεί μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα. Η Κάκια Αναλυτή ερμηνεύει τον ρόλο που είχε παίξει και στο θέατρο, ενώ ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (Χάρης Ζάβαλος, στην ταινία), περιφέρεται μέσα στο κτίριο της αστυνομίας καλυμμένος μόλις με ένα σεντόνι…ό,τι δηλαδή πρόλαβε να σώσει από μία κωμική κατάσταση που δύσκολα σώζεται.







clickatlife.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα σχέδια της Gazprom για τη ΔΕΠΑ

Η νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών μετατίθεται για τις 7 Ιουνίου προκειμένου μέσα από τη σύμβαση πώλησης να διευθετηθούν τα θέματα των χρεών έναντι της ΔΕΠΑ αλλά και του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης.

Για την ίδια χρονική περίοδο παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με τη ρωσική Sintez και την αζερική Socar να διαγωνίζονται για το υψηλότερο τίμημα.

Την ίδια στιγμή κορυφαίο στέλεχος της Gazprom απαντώντας στο «Εθνος της Κυριακής» για το αν είναι ακριβό το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η χώρα μας από τον ρωσικό κολοσσό, σημειώνει πως «στο σύνολο της τελικής τιμής το μερίδιο της χονδρικής είναι κάτω από το 50% και το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε φόρους και περιθώρια κέρδους λιανικής».

Ειδικότερα, ο κ. Μίλερ και η διαπραγματευτική ομάδα της Gazprom στην τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αθήνα υποσχέθηκαν στην ελληνική πλευρά μεγάλη οικονομική προσφορά αρκεί να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ενεργειακού ομίλου στο θέμα των χρεών της ΔΕΠΑ αλλά και στο ενδεχόμενο που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορρίψει την κατακύρωση του διαγωνισμού στη ρωσική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο κατάχρησης από την Gazprom της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά της ΕΕ.

Σχετικά με τα χρέη, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει διαπιστώσει πως πελάτες της ΔΕΠΑ οφείλουν περί τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτά προέρχονται από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανίες. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος έχει προκληθεί από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΤΑΙΠΕΔ και οι Ρώσοι φέρονται να συμφώνησαν σε λύση για το ύψος των 180 εκατ. ευρώ που είναι υπερήμερες οφειλές. Το Δημόσιο δεσμεύεται πως μέχρι το τέλος του 2015 αυτά θα εισπραχθούν από τη ΔΕΠΑ.

Κατά πάσα πιθανότητα, λένε οι πληροφορίες, σύντομα η ΕΤΕπ θα εκταμιεύσει δάνειο προς τη ΔΕΗ η οποία από την πλευρά της θα το ρίξει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος. Εκείνοι με τη σειρά τους θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ (35%) θα δώσουν αυτά τα χρήματα στο μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Η εγγυητική

Για το δεύτερο ζήτημα που αφορά στο ύψος της εγγυητικής επιστολής, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλάζει τον όρο κι έτσι ο πλειοδότης δεν θα δώσει το 20% (όπως προβλεπόταν αρχικά) αλλά το 10% επί του συνολικού τιμήματος. Σε περίπτωση που η Κομισιόν απορρίψει την κατακύρωση του διαγωνισμού στην Gazprom, τότε δεν θα υπάρχει πέναλτι και το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% θα επιστραφεί εξολοκλήρου στους Ρώσους.

Η νέα παράταση δόθηκε καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού απαιτείται η πάροδος 15 ημερών από τη στιγμή που θα ετοιμαστεί κι εγκριθεί η σύμβαση πώλησης μέχρι οι διεκδικητές να την αξιολογήσουν και να ετοιμάσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ GAZPROM

«Δεν πουλάμε ακριβά το αέριο στην Ελλάδα»

Η τρίτη επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, φούντωσε τα σενάρια για την τύχη της ΔΕΠΑ. Η Gazprom φέρεται ως ο πιθανότερος νικητής του διαγωνισμού σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο, ωστόσο, επικαλείται ρεπορτάζ του ελληνικού Τύπου.

Τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ αποφεύγουν να δώσουν τόνο αισιοδοξίας στο θέμα, ίσως γιατί έχουν συμβεί πολλά γύρω από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας μετά τη συνάντηση Μίλερ-Σαμαρά απλά τονίζει «το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για επιπλέον ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Η ολοκλήρωση της συνάντησης στην Αθήνα συνοδεύτηκε και από μια σειρά τοποθετήσεις ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ περάσει στην Gazprom».

Η ανησυχία των Ρώσων εστιάζεται στο τι θα γίνει με τις εγγυήσεις της στην περίπτωση που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ αποφασίσει να μπλοκάρει την πώληση υπέρ της ή να θέσει σκληρούς όρους προς τον αγοραστή.

Φλέγον ζήτημα επίσης αποτελεί αυτό τιμής του φυσικού αερίου, για το οποίο η κυβέρνηση ζητά σημαντικές μειώσεις. Κορυφαίο στέλεχος της Gazprom Export, ερωτηθέν «γιατί πουλάτε ακριβά το φυσικό αέριο αφού θέλετε να αγοράσετε τη ΔΕΠΑ;», απάντησε ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι αναληθής. «Καταρχήν, η τιμή που βγήκε αυτή τη φορά στη δημοσιότητα στην Ελλάδα, δηλαδή τα 475 δολ.ανά 1.000 κυβικά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ξεκαθάρισε σχολιάζοντας ότι «το θέμα γίνεται λίγο... κωμικό. Εσείς δημοσιεύετε ότι η Ελλάδα έχει τις πιο ακριβές τιμές. Οταν βρισκόμαστε σε άλλες χώρες που είναι αγοραστές του αερίου μας, ακούμε ακριβώς τα ίδια. Oλοι ισχυρίζονται -δια των δικών τους ΜΜΕ- ότι αγοράζουν με την πιο ακριβή τιμή, όμως ποτέ αυτή που δημοσιεύεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα...».

Πολυετή συμβόλαια

Τονίζοντας ότι «είναι γεγονός πως και στην Ελλάδα έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς διάφορες τιμές» το ίδιο στέλεχος διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς συμβαίνει;». Επισήμανε δε ότι στους ειδικούς είναι κοινώς γνωστό πως «εμείς δουλεύουμε στην Ελλάδα, αλλά και με όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, στη βάση πολυετών συμβολαίων με τιμές που αποτελούν μια φόρμουλα τιμής συνδεδεμένης με τα πετρελαιοειδή και τη μορφή 'πάρε ή πλήρωσε' (take or pay). Μέχρι τώρα το μοντέλο αυτό εμπορίας είναι το πιο ασφαλές για την Ευρώπη...».

Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ερωτηθείς αν αυτό συνιστά ότι η Gazprom κρατά «όμηρο» όλη την Ευρώπη όπως συχνά κατηγορείται ο ρωσικός κολοσσός, απάντησε ότι η εταιρεία κάνει «μπίζνες» σε αυτό για το οποίο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές. Και πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση εγγυημένων προμηθειών και η σταθερότητα στην τροφοδοσία μπορεί να γίνει μόνο με πολυετή συμβόλαια και τον προαναφερόμενο τρόπο πληρωμής (take or pay). «Αυτό συνεισφέρει και στην αποπληρωμή των τεράστιων εξόδων για τις υποδομές και εγγυάται στον αγοραστή την απρόσκοπτη τροφοδοσία» εξήγησε ο αξιωματούχος της Gazprom.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το κορυφαίο στέλεχος της Gazprom είπε με έμφαση: «Σας τονίζω, ότι η τιμή για την Ελλάδα, αν και ποτέ δεν κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις επ' αυτού, βρίσκεται στο επίπεδο τιμών των χωρών της περιοχής. Επίσης σας τονίζω ότι η εταιρεία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε εθνικής αγοράς. Σας διαβεβαιώνω ότι στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής, το μερίδιο της χονδρικής τιμής είναι κάτω από το 50%. Το υπόλοιπο είναι τα ποσοστά κέρδους των εγχώριων παικτών, οι φόροι κ.ά. Το επιχείρημα της ακρίβειας δεν στέκει και από μια άλλη πλευρά: Αν συγκρίνουμε τις τρέχουσες τιμές μιας μονάδας ενέργειας, π.χ. μιας θερμίδας φυσικού αερίου και μιας θερμίδας πετρελαίου, η θερμίδα που παράγεται από αέριο είναι δύο φορές πιο φθηνή από του πετρελαίου. Ετσι, η σύνδεση της τιμής του αερίου στη φόρμουλα τιμής του πετρελαίου συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στη συγκράτηση της τιμής και στα άλλα είδη καυσίμου».




ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Γαλάζιες Σημαίες»: Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με "Γαλάζια Σημαία" για το 2013.

Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

Οι δήμοι της χώρας μας με τις περισσότερες "Γαλάζιες Σημαίες" για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης, με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα.

Στους νομούς, "πρωταθλητές" είναι οι νομοί Λασιθίου, με 36 βραβευμένες ακτές, Κέρκυρας και Χαλκιδικής, με 35 η καθεμιά, και των Δωδεκανήσων με 25.

Το Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες"

Η "Γαλάζια Σημαία" είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη "Γαλάζια Σημαία" όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" από το 1992.





protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...