Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Ενημερωτικό ταξίδι στον κόσμο του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν»


Ενημερωτικό ταξίδι στον κόσμο του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν διοργανώνει η  διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα  να ανακαλύψουν ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του διασημότερου επιστήμονα του 20ού αιώνα.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

Διαδραστική αφήγηση: «Αϊνστάιν: Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες, κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου (ώρα 16:30 έως 17:30).

Η ζωή και το έργο του μεγάλου φυσικού, πώς και γιατί η Θεωρία της Σχετικότητας επικράτησε διαμορφώνοντας τη σύγχρονη εικόνα για τον κόσμο. Πώς ένας υπάλληλος σε γραφείο ευρεσιτεχνιών έγινε καθηγητής παγκόσμιας εμβέλειας και το έργο του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Τι περιγράφουν η Ειδική και η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και ποια η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία της Κβαντικής Φυσικής. Πώς ο χώρος και ο χρόνος άλλαξαν από τότε μια για πάντα. Ποιές ήταν οι πολιτικές και ανθρωπιστικές πεποιθήσεις του Αϊνστάιν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πώς αντέδρασε μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας.

Ομιλία της δρος Βάλιας Λύρατζη (διδάκτορος αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών): «Ο παράξενος κόσμος της Θεωρίας της Σχετικότητας», στις 19 και 26 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 (προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες).

Ακόμη πρόκειται να  διερευνηθούν ερωτήματα του τύπου: Πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας; Πώς είναι το πραγματικό σύμπαν;

Κρατήσεις δε γίνονται για τις δραστηριότητες , ενώ σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Να σημειωθεί πως όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν την επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση με μια παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορούν να προμηθευτούν το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας


Αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου , ο  τρόπος επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των ανέργων από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, για τη διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων θα απαιτείται μόνον η επίδειξη δικαιολογητικών, ενώ η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων ανεργίας θα γίνεται για όλους ανά τρίμηνο.
Έτσι ο επιδοτούμενος άνεργος που όφειλε να εμφανίζεται στις υπηρεσίες μία φορά το μήνα για να εξασφαλίσει την είσπραξη του επιδόματος,  με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στον ΟΑΕΔ θα κατοχυρώνει την καταβολή του επιδόματος όχι μόνον για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και για το δίμηνο που ακολουθεί.
Πιο αναλυτικά, ένας άνεργος με αναγνωρισμένο δικαίωμα επιδότησης για 12 μήνες θα προσέλθει στις υπηρεσίες συνολικά 5 φορές το διάστημα αυτό (η πρώτη για την υποβολή της αίτησης) έναντι 13 εμφανίσεων που θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς.
• Παράλληλα, η καταβολή των πληρωμών (επιδόματα και παροχές) αυτοματοποιείται για να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.
Με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού οι εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα διαδικασίες ανασχεδιάζονται ως εξής:
Δικαιολογητικά για εγγραφή στο Μητρώο
Η εγγραφή του ανέργου στο Μητρώο του Οργανισμού γίνεται μόνον με αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου όπου διαμένει.
Για εγγραφή ατόμου που κάνει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας προβλέπεται επίσης αυτοπρόσωπη προσέλευση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του.
Ο άνεργος για την εγγραφή του, επιδεικνύει στην υπηρεσία, αλλά στο εξής δεν καταθέτει:
• Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που έχει καταθέσει – Ε1, ή στην περίπτωση που δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση σχετική Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από τη ΔΟΥ.
• Για την βεβαίωση του τόπου διαμονής του, αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας στο όνομά του ή στο όνομα μέλους της οικογενείας του με την οποία διαμένει, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, που έχει κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.
• Παραστατικό ταυτοπροσωπίας (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λπ.).
• Επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Άδεια διαμονής ή εργασίας εάν είναι υπήκοος τρίτης χώρας.
Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας μη επιδοτούμενων ανέργων
Το δελτίο ανεργίας όσων ανέργων δεν λαμβάνουν επίδομα ισχύει για ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή τους και στη συνέχεια για τρεις μήνες από κάθε τελευταία ανανέωση. Ο άνεργος ανανεώνει το δελτίο ανεργίας μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών πριν ή μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.
Ο άνεργος διαγράφεται από τα Μητρώα του ΟΑΕΔ εφόσον συντρέξει λόγος διαγραφής του, όπως για παράδειγμα αν βρει απασχόληση, κάτι που υποχρεούται να κοινοποιήσει στον Οργανισμό ή εφόσον δεν προβεί έγκαιρα σε ανανέωση του δελτίου ανεργίας του. Από την υποχρέωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας απαλλάσσονται τα εγγεγραμμένα μη επιδοτούμενα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
Περιοδικές εμφανίσεις στον ΟΑΕΔ επιδοτούμενων ανέργων
Για τον επιδοτούμενο άνεργο η ισχύς του δελτίου ανεργίας ταυτίζεται με το χρονικό διάστημα της επιδότησής του. Το δικαίωμα της επιδότησης αναγνωρίζεται με εγκριτική απόφαση που εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ. Όμως στο εξής, για να κατοχυρώσει τη ροή της επιδότησής του ο άνεργος υποχρεούται σε αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σε δεσμευτικά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα (τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου επιδότησης).
Ειδικότερα:
• Αρχικά, ο άνεργος προσέρχεται αυτοπροσώπως και υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από τη λύση ή λήξη της εργασιακής του σχέσης.
Λαμβάνει αντίγραφο του εντύπου της αίτησης, με το οποίο ενημερώνεται για το πότε μπορεί να παραλάβει τη σχετική απόφαση επιδότησης, κάτι που γίνεται και πάλι από τον ίδιο υποχρεωτικά στην Υπηρεσία στην οποία υπέβαλε την αίτησή του.
• Όταν προσέλθει για να παραλάβει την εγκριτική απόφαση, ο άνεργος ενημερώνεται για τις ακριβείς ημερομηνίες, στις οποίες οφείλει να προσέρχεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή ΚΠΑ2 του Οργανισμού και να δηλώνει την παρουσία του. Οι ημερομηνίες των χρονικών διαστημάτων μέσα στα οποία οφείλει να εμφανιστεί για να δηλώσει την παρουσία του, αναγράφονται σε ειδικό σημείο στην εγκριτική απόφαση της Υπηρεσίας που παραλαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος (ο οποίος υπογράφει στο σημείο της αίτησης όπου αναγράφονται οι ημερομηνίες αυτές).
Στην περίπτωση που ο άνεργος δεν εμφανιστεί για να δηλώσει την παρουσία του για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε παραγράφεται η αξίωσή του μέχρι τη λήξη της επιδότησής του.
Εάν υπάρξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης ο επιδοτούμενος άνεργος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει σχετικά, εντός 8 εργάσιμων ημερών και πάντως πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης, τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από τις τυχόν ποινικές ευθύνες, ακολουθεί η διακοπή της επιδότησης χωρίς τη δυνατότητα συνέχισής της και ο καταλογισμός χρέους.
Αυτοπρόσωπη εμφάνιση και καταβολή επιδότησης
Η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του επιδοτούμενου ανέργου στο ΚΠΑ2 στα καθορισμένα διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική για να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιδότησης και για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των πληρωμών του επιδόματος. Κι αυτό γιατί με βάση τις αυτοπρόσωπες εμφανίσεις ενημερώνεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου καθορίζονται με αυτοματοποιημένο πλέον τρόπο οι καταβολές επιδόματος ανεργίας στους επιδοτούμενους.
Η διαδικασία ενημέρωσης του ΟΠΣ και πίστωσης των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή). Η καταβολή των επιδομάτων γίνεται αυτοματοποιημένα, με πίστωση των ατομικών λογαριασμών των επιδοτούμενων, με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου από τη Διεύθυνση Μηχανογραφίας του Οργανισμού στη Διεύθυνση Μηχανογραφίας της Εθνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι, η εμφάνιση των ανέργων στα ΚΠΑ2 εκτός των διαστημάτων που έχουν ορισθεί δεν μπορεί να καταχωρηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Μόνο με την εμφάνισή τους στα καθορισμένα διαστήματα, για τα οποία θα έχουν ενημερωθεί με τη λήψη της εγκριτικής απόφασης, οι επιδοτούμενοι εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή των πληρωμών τους.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ομάδα εκδοτών και επιχειρηματιών πιέζει για επιστροφή στη δραχμή»


Σόρος: Συμφέροντα επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Σε επιχειρηματικά συμφέροντα αποδίδει τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Στην ομιλία του στο 42ο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Σόρος τόνισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει περισσότερο από ποτέ μέσα στο 2012. Ανέφερε ωστόσο πως χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνεπάγεται έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής ομάδας, που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Υπάρχουν εφημερίδες αλλά και επιχειρήσεις, που θέλουν να πληρώνουν φόρους σε τοπικό νόμισμα και όχι σε ευρώ» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Επισήμανε ακόμη πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επιλύσουν το πρόβλημα κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της Ευρώπης των «17» εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες.
«Η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα επιλυθεί μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, θα πρέπει η ΕΕ να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε ορισμένες χώρες. Η μεταδιδόμενη πλέον κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα, πλήττει τα ευρωπαϊκά έθνη και εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» υπογράμμισε.

Οι προοπτικές, όπως επισήμανε, παραμένουν κακές για Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΚΤ δεν έχουν βοηθήσει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τεράστια χρέη.

Ο κ. Σόρος σημείωσε πως η Ευρώπη έχει παγιδευτεί σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ και τόνισε ότι τα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης αντιμετωπίζονται σαν χώρες του Τρίτου Κόσμου που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξυπνάει το ηφαίστειο της Σαντορίνης ;


Μπορεί οι επιστήμονες στο σύνολό τους να διαβεβαιώνουν ότι ο πρωινός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης δεν έχει καμία σχέση με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου όμως τον τελευταίο καιρό το ηφαίστειο δείχνει να “ξυπνάει”.

Ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης είπε χαρακτηριστικά πως "οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως ... προειδοποιεί".
Όπως είπε ο καθηγητής υπάρχει ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο. "Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης" είπε παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.
Σύμφωνα με το Cretalive news ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και 3,5 ρίχτερ, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται "κάτι να συμβεί".
Ο καθηγητής ανέφερε μάλιστα πως και στη δεκαετία του '50 είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε "φέρει" έναν πολύ ισχυρό σεισμό.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ


Η έκθεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο θα είναι μάλλον καθοριστική για την εξέλιξη του ζητήματος.

Σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, ως κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, ζητά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θέτοντας συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των διήμερων συνομιλιών στο «Γκρίντρι» του Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης, ο γ.γ., ενώπιον του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν συνομιλίες δυο εβδομάδων στη Λευκωσία με τον κ. Ντάουνερ.

Στη συνέχεια, μετά την έκθεση του γ.γ., θα ακολουθήσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θεωρείται από ελληνοκυπριακή πηγή «κλειδί» για τις παραπέρα εξελίξεις. Όπως υποστηρίζεται, η Λευκωσία επενδύει στη στάση μονίμων μελών του Σώματος ώστε να ανατραπούν σχεδιασμοί που θα παραγνωρίζουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο γ.γ. για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ότι στο διήμερο των συνομιλιών «δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος», παρά το γεγονός ότι ο γ.γ., όπως είπε, επισήμανε ότι σημειώθηκε «μικρή πρόοδος».

Ο Κύπριος ηγέτης έκανε σαφές ότι «εμείς θα κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει πρόοδος για να οδηγηθούμε σε διάσκεψη, για την οποία υπάρχουν επίσης αρκετά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «εμείς θα τηρήσουμε τις προδιαγραφές της διαδικασίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά αν τις τηρήσει, αλλά χωρίς υλοποίηση των προϋποθέσεων, που ο ίδιος ο γ.γ. θέτει, δηλαδή χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές, δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη».

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών «δεν έγινε ανταλλαγή περιγραμμάτων με τις θέσεις της κάθε πλευράς».

<Β>Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «οι διήμερες διαβουλεύσεις στο «Γκρίντρι» ήταν έντονες, ωστόσο επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν στο «Γκρίντρι», έχοντας τρεις προκλήσεις να διευθετήσουν, που αφορούσαν την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και την ιθαγένεια.

Στη συνέχεια, είπε ότι ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα, σημειώνοντας πως «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».

Για τα επόμενα βήματα, ο γ.γ. ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις και εγώ θα υποβάλω στο Συμβούλιο έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου».

Ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον ειδικό μου σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Σ' αυτό το στάδιο, διατηρώντας το μομέντουμ και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Έχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Τέλος, στη δήλωσή του τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι πεπεισμένα πως είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η επίτευξη διαρκούς συμφωνίας» και ότι «ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποβοηθήσουν την διαδικασία και παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις πλευρές».

Aνησυχία εκφράζει η αντιπολίτευση

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό και ιδιαίτερα για την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης περί τις αρχές Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι, ενώ επιβεβαιώνεται η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου, καθίσταται την ίδια ώρα «ξεκάθαρη η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν ασφυκτική πίεση μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο».

Με την τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει αμετάβλητη, αναφέρει, καλούμαστε ουσιαστικά να πετύχουμε μέσα σε ελάχιστες βδομάδες όλα όσα δεν πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μάλιστα κάτω από την πίεση της τελικής αξιολόγησης εκ μέρους του κ. Ντάουνερ.

Τα διλήμματα για τα οποία ο Δημοκρατικός Συναγερμός προειδοποιούσε, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, έχουν καταστεί πολύ πιο έντονα και επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν υποστήριξε ότι υπήρξε «παταγώδης η αποτυχία» των προσπαθειών του προέδρου Χριστόφια να πετύχει οποιαδήποτε διασφάλιση στο Greentree.

Από τη δήλωση Μπαν Κι Μουν, αναφέρει ο κ. Καρογιάν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, «είτε δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Εθνικό Συμβούλιο στη τελευταία συνεδρία του, είτε τις έχει παρακάμψει ή αναιρέσει».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Κάρογιαν, επαναλαμβάνεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πολυμερή διάσκεψη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη».

Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αναφέρει, φτάνει στο τέλος της, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δυνατότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μερών, με αφαίρεση του εδαφικού από τις απευθείας διαπραγματεύσεις και με αναβάθμιση του ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι δεσμεύσεις του τελευταίου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζει, δεν τηρήθηκαν.

Για κλείσιμο του Κυπριακού κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ και υποστηρίζει ότι «διανοίγεται μια καταστροφική πορεία για σύγκληση μιας δήθεν διεθνούς διάσκεψης».

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «υπέκυψε στις πιέσεις και δεν στάθηκε συνεπής στις διακηρύξεις του ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη».

Οι Οικολόγοι κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «υπαναχώρησε από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου».

Επίσης, θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου για πολυμερή διάσκεψη « θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης στα μέτρα της Τουρκίας».



kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Έλληνες φεύγουν, οι Βαλκάνιοι έρχονται...


Ενώ οι Έλληνες στρέφονται στις γειτονικές χώρες προκειμένου να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες πλημμυρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο την αγορά της Θεσσαλονίκης για ψώνια.
Με την Ελλάδα της κρίσης να φαντάζει στους Βαλκάνιους αναπτυγμένη δυτική κοινωνία, οι Βαλκάνιοι βρίσκουν την ευκαιρία και πλημμυρίζουν τη Θεσσαλονίκη είτε για να αγοράσουν επώνυμες φίρμες είτε για αναψυχή.
Οι τελωνειακοί στους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων στο Κιλκίς και του Προμαχώνα στις Σέρρες, από όπου περνούν κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες αυτοκίνητα από Σκόπια και Βουλγαρία αντίστοιχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, δεν κρατούν στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου.
Ούτε και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, όπως σημειώνουν τα "Νέα", μπορεί να δώσει συγκεκριμένο αριθμό ξένων πελατών, εκτός ίσως από την απάντηση που έδωσαν καταστηματάρχες σε συνεργεία του Συλλόγου καταγράφοντας την κίνηση στην αγορά την περίοδο των περσινών καλοκαιρινών εκπτώσεων.
Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει συμμετοχή στον τζίρο των καταστημάτων από επισκέπτες ξένων χωρών και τουρίστες, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.
Απόδραση στη Θεσσαλονίκη
"Επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη μία φορά τον μήνα. Στα καταστήματα της πόλης βρίσκω μεγάλη ποικιλία και κυρίως καλή ποιότητα στα ακριβά και επώνυμα ρούχα", δήλωσε στα "ΝΕΑ" επισκέπτης από τα Σκόπια. "Στην αγορά σας βρίσκω καλύτερες προσφορές σε ρούχα και παπούτσια. Οι ακριβές φίρμες είναι συνήθως κατά 10% φθηνότερες από τα Σκόπια", προσέθεσε η φίλη του.
Ταξιδιωτικά γραφεία από το κέντρο των Σκοπίων διοργανώνουν κάθε Σάββατο ημερήσιες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε περίοδο εκπτώσεων οι επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες πλημμυρίζουν τους δρόμους.
Η εικόνα της αγοράς στις χειμερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστή Χαντζαρίδη, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση των πελατών από γειτονικές χώρες.\
Το προφίλ των Βαλκάνιων επισκεπτών
Αναφορικά με το προφίλ των Βαλκάνιων επισκεπτών του Σαββατοκύριακου, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Αρχικά, οι επισκέπτες που έρχονται οργανωμένα με λεωφορεία είναι κυρίως νέοι και φοιτητές που συνδυάζουν την μονοήμερη εκδρομή με τα ψώνια.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που έρχονται για να ξοδέψουν μαύρο χρήμα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των συμπατριωτών τους αλλά και των Αρχών στα Σκόπια και τη Σόφια.
Οι περισσότεροι έρχονται με πολυτελή τζιπ, ξοδεύουν πολλά χρήματα, κάνουν επίδειξη πλουτισμού και αναχωρούν την επόμενη ημέρα, έχοντας διασκεδάσει μέχρι το πρωί σε νυχτερινά κέντρα. Υπάρχει, τέλος, και μια κατηγορία, κυρίως Βούλγαροι, που είναι έμποροι από τη γειτονική χώρα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Reuters: Πιθανή η άτακτη χρεοκοπία έως το τέλος της εβδομάδας




Με δεδομένη την απόρριψη της πρότασης των ιδιωτών πιστωτών για το PSI και ειδικότερα για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο στα νέα ομόλογα της τάξεως του 4%, πλέον οι ρυθμιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής φαίνονται πιο θετικοί να εξετάσουν και την επιλογή- ταμπού, αυτή της μη εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, σημειώνει το Reuters.«Υπήρξε μια μικρή ...αλλαγή στην ατμόσφαιρα, αλλά καμία αλλαγή στη γραμμή στρατηγικής που επιδιώκεται» είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο.

Μία άλλη πηγή επιβεβαίωσε το σκεπτικό της αλλαγής πλεύσης αλλά επεσήμανε: «Είμαστε ακόμα στο Πλάνο Α».

Μία πηγή κοντά στις διαβουλεύσεις είπε ότι οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε μία μη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τον κίνδυνο μίας άτακτης χρεοκοπίας.

Η ανταλλαγή ομολόγων- το λεγόμενο PSI- έχει σκοπό να κόψει 100 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας ύψους 350 δισ., και εντέλει να μειώσει το χρεός της χώρας από το 160% του ΑΕΠ στο πιο διαχειρίσιμο 120% το 2020.

Στην περίπτωση μη εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

«Διακυβεύονται πολύ μεγάλα ποσά» αναφέρει ο Economist. «Μια ελληνική χρεοκοπία επίσης θα προκαλέσει τριγμούς σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ προσπαθεί να συγκεντρώσει και άλλα 500 δισ. ευρώ ως δύναμη πυρός και «μαξιλάρι» προστασίας κάποιων χωρών της ευρωζώνης» αναφέρεται.

Τί είπε ο Νταλάρα

Να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη τη συμφωνία του Οκτωβρίου, κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Charles Dallara.

Προειδοποίησε ακόμη ότι ο χρόνος τελειώνει, χωρίς να διευκρινίσει πόσος έχει απομείνει, ενώ διαμήνυσε πως αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το IIF κατέθεσε πρόταση στην ελληνική πλευρά την προηγούμενη Παρασκευή. Η πρόταση ήταν στη βάση της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η θέση μας στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό χρέος είναι σαφής», αναφέροντας παράλληλα πως επιθυμεί «μια τακτική διαχείριση της κατάστασης του ελληνικού χρέους».

Ο Dallara πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα μέσω συνεργασίας, ενώ τόνισε πως το ζήτημα του κουπονιού των νέων ομολόγων αποτελεί ακόμη ζήτημα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία.

Τόνισε δε ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.



Πηγή 24wresenimerwsi
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...