Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Παιχνίδι με τα έσοδα των διοδίων


Την απουσία κρατικού ελέγχου από το 2008 στους σταθμούς των διοδίων επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ) με επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Υποδομών Γιάννη Ραγκούση.
Η Ομοσπονδία ζητά να εγκατασταθούν συστήματα καταγραφής των διελεύσεων οχημάτων.
Υπολογίζεται ότι ο έως τώρα τζίρος από τα διόδια ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ και οι εργολάβοι διαμαρτύρονται για μείωση των εσόδων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", έχουν βεβαίως υποχρέωση να παραδίδουν στοιχεία από τις εισπράξεις, αλλά ο εκ των υστέρων έλεγχος είναι δύσκολος.
Το κόλπο με τις αποδείξεις
Στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου Μαλιακός-Κλειδί είχαν εντοπιστεί δύο εργαζόμενοι της κοινοπραξίας που έδιναν συστηματικά στους οδηγούς παραχαραγμένες αποδείξεις. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και εκκρεμεί η εκδίκασή της από τις αρχές του 2009.
Είναι η τρίτη παρέμβαση της Ομοσπονδίας την τελευταία τριετία, χωρίς έως τώρα να έχουν ληφθεί μέτρα. Ζητεί, επίσης, επέκταση των ελέγχων στα έσοδα από τα διόδια στην Αττική οδό και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για να διαπιστωθεί αν έχει γίνει η αποπληρωμή του κόστους κατασκευής τους.
Από την εποχή που τα διόδια λειτουργούσαν με ευθύνη του Δημοσίου υπήρχαν καταγγελίες για παιχνίδια με τα έσοδα.
Αφορούσαν κυρίως περιπτώσεις υπαλλήλων που έκοβαν αποδείξεις με τιμές Ι.Χ. σε φορτηγατζήδες ή επαναχρησιμοποίηση αποδείξεων από οδηγούς που αμελούσαν να τις παραλάβουν.
Από το 1998 και ως τις αρχές του 2005 είχε τεθεί σταδιακά σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονο σύστημα είσπραξης και στους 19 σταθμούς που λειτουργούσαν τότε στους εθνικούς δρόμους και επέτρεπαν το αυτόματο τσεκάρισμα όλων των κατηγοριών οχημάτων που περνούσαν από τους σταθμούς διοδίων και την έκδοση της σωστής απόδειξης.
Τα έσοδα το 2007, τελευταία χρονιά που τα διόδια λειτούργησαν σε 12μηνη βάση υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, είχαν φτάσει τα 156 εκατ. ευρώ και οι ρυθμοί αύξησης ήταν της τάξης του 5% το χρόνο, για την τελευταία πενταετία.
Η κατάργηση του ηλεκτρονικού ελέγχου
Με την παραχώρηση των εθνικών δρόμων στους εργολάβους το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, για το οποίο το Δημόσιο είχε διαθέσει πάνω από 12 εκατ. ευρώ, καταργήθηκε με επιχείρημα ότι οι σταθμοί διοδίων αυξήθηκαν, ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί. Οι υποδομές αξιοποιούνται μόνο στους σταθμούς του τμήματος Μεταμόρφωση-Σκάρφεια.
Οι δυνατότητές του εξακολουθούν να λειτουργούν πλήρως μόνο στο σταθμό των Μαλγάρων και στη σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας, που παραμένουν στην ευθύνη του Δημοσίου.
Από την άνοιξη του 2008, όταν τα διόδια παραχωρήθηκαν στους κατασκευαστές, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50-180%, ενώ οι σταθμοί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και φτάνουν πλέον τους 34.
Υπολογίζεται ότι τα ετήσια έσοδα αγγίζουν τα 450-500 εκατ. ευρώ, ακόμα και με μείωση της κυκλοφορίας κατά 10% το χρόνο, όπως υπολογίζουν οι εργολάβοι.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχεται θερμός Σεπτέμβριος με απεργίες και συλλαλητήρια

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο και έως το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για τις 19 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ. Αντιδράσεις αναμένονται και από τα σωματεία των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να δεσμευτούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου κινητοποιήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει 24ωρες, 48ωρες απεργίες και απεργίες διαρκείας συλλαλητήρια και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Συζητούνται ακόμη, νέες μορφές κινητοποιήσεων όπως η καθιστική διαμαρτυρία στους χώρους εργασίας, η αποχή από συγκεκριμένες εργασίες και ειδικά αυτές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. εισιτήρια εξωτερικών ιατρείων κ.α.), εκστρατείες ενημέρωσης στις γειτονιές, τους δήμους κ.α. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ νέα σύσκεψη των προέδρων των Ομοσπονδιών όπου θα εξεταστεί ο συντονισμός των δράσεων.

Για το συντονισμό των δράσεων και σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει, ότι «η πραγματικότητα των 7.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης το πρώτο πεντάμηνο του 2011 (αντίστοιχος ρυθμός με το 2010) παραπέμπει πάνω από 50.000 συνταξιούχους στην ουρά του Ταμείου Πρόνοιας για την καταβολή του εφάπαξ και σε αναμονή για την επικουρική και το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο που θα υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Η ΑΔΕΔΥ, ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και κάνει λόγο για «στοχοποίηση, κατασυκοφάντηση των εργασιακών δικαιωμάτων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των συλλογικών κατακτήσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων» ενώ τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών εγκαθιστούν βαθύτερα και επεκτείνουν την εργασιακή ανασφάλεια, αβεβαιότητα και αγωνία σε χιλιάδες εργαζόμενους».

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το Συντονιστικό ΠΟΣΠΕΡΤ και Σωματείων 11 κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. (ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΟΔΔΥ - ΕΟΜΜΕΧ - ΟΠΕΓΕΠ - ΕΙΝ - ΕΘΙΑΓΕ), εξαγγέλθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς την Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή με αίτημα την καταψήφιση της Τροπολογίας, καθώς και κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας, οι οποίες θα αποφασισθούν κατά περίπτωση από τα Σωματεία.

Αύριο Τετάρτη τα μέλη του Συντονιστικού θα επισκεφθούν τα Κόμματα της Βουλής προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων που εκπροσωπούν 7.000 εργαζομένους, υποστήριξαν ότι η Τροπολογία η οποία «κατατίθεται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Αύγουστο, καταργεί, συγχωνεύει ή συρρικνώνει, 11 κοινωφελείς Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες και το έργο τους, με την περιουσία τους, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ). Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από τις 27 Ιουλίου 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντοπίστηκαν 20.000 συντάξεις-μαϊμού


Στον εντοπισμό 20.000 συντάξεων-μαϊμού, με κόστος 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, προχώρησαν τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Mega. Σημείωσε πάντως πως «πολλοί, μετά τους ελέγχους, έχουν συμμορφωθεί και δηλώνουν τους θανάτους».
Ο κ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε επίσης ότι το ΙΚΑ έως τα τέλη του έτους θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, από τα οποία τα 600 έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την μείωση της σπατάλης. Σημείωσε ότι εδώ και χρόνια πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν εισφορές και ανέφερε ότι γι' αυτό το λόγο ολοκληρώθηκε η αποστολή ειδοποιήσεων για οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και σύντομα θα σταλούν προειδοποιήσεις για οφειλές άνω των 500.000 ευρώ.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παροπλισμένος στην Τζια ο Πάγκαλος


Σε διακοπές βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Θεόδωρος Πάγκαλος στο αγαπημένο του νησί, την Τζια, μακριά από τις κυβερνητικές σκοτούρες του καλοκαιριού.
Παρά το γεγονός ότι οι άλλοι συνάδελφοί του βρίσκονται στην Αθήνα, ο κ. Πάγκαλος προτίμησε να αποσυρθεί νωρίς φέτος -δεδομένων των περιστάσεων- και να «αράξει» στο νησί του, χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί κανέναν στην κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα «παρέδωσε τα κλειδιά» των συγχωνεύσεων στον έτερο αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει αναλάβει πλέον να «τρέξει» το εγχείρημα, αφού ο κ. Πάγκαλος το προχωράει εδώ και δύο χρόνια με ρυθμούς χελώνας…
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τζια δεν βρίσκεται κανένα μέλος της κυβέρνησης ή παλιός πολιτικός του φίλος, αφού οι περισσότεροι από αυτούς ή έχουν τις δουλειές τους ή προτιμούν να αποφεύγουν την παρέα του.
Οι επικοινωνίες που έχει είναι είτε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είτε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ηλία Μόσιαλο.
Στην αυριανή σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχει, αφού ακόμη και ο ίδιος πρέπει να έχει καταλάβει ότι η παρουσία του δεν συνεισφέρει σε κάτι, γι’ αυτό και δεν επιδιώκεται από τους υπόλοιπους.
Άλλωστε, όταν ανακοινώθηκαν τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, το όνομα του κ. Πάγκαλου απουσίαζε, ενώ στην ερώτηση των δημοσιογράφων προς τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή για το αν θα συμμετάσχει ο κ. Πάγκαλος, εκείνος είχε απαντήσει με ένα μειδίαμα «εννοείται», αντίδραση που είχε προκαλέσει γέλια.
Έτσι, ο κ. Πάγκαλος πλέον ησυχάζει μαζί με τα παιδιά και τη φιλόδοξη σύζυγό του στη Τζια, αν και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει δριμύτερος από Σεπτέμβρη, αφού δεν έχει δείξει σοβαρά σημάδια επιθυμίας για οριστική αποχώρηση από την πολιτική.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Big Brother σε περιπολικά και μηχανές

Νέα μέτρα για να μπει τέλος στο φαινόμενο των εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων και στη "νέκρωση" της πρωτεύουσας και «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου του συνέρχεσθαι, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Τοποθέτηση κάμερών στα περιπολικά, εξέταση του θέματος της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων και η λειτουργία μηχανισμού ψυχολογικής στήριξης των ένστολων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλαν οι δύο υπουργοί.

Αναλυτικά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει στην εγκατάσταση, μέσων βιντεοσκόπησης πάνω στα περιπολικά οχήματα και τις μηχανές των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Χρήστος Παπουτσής εξήγησε ότι στόχος του μέτρου αυτού είναι αφενός να προστατευθεί η Ελληνική Αστυνομία από κακοπροαίρετες καταγγελίες και αφετέρου για την προστασία από φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι:

-"σύντομα θα λειτουργήσει το Γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

 -" Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας.

-" Επανεξετάζεται ο Κανονισμός Αστυνόμευσης και αν το Αρχηγείο της Αστυνομίας αποφανθεί ότι χρήζει αναθεώρησης, αυτό θα προχωρήσει ενδοϋπηρεσιακά. Επανεξετάζονται επίσης οι τακτικές ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και τα επιχειρησιακά σχέδια.

-" Προωθείται η διαφοροποίηση των κανόνων εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι έκνομων ενεργειών. Στους κανόνες αυτούς θα περιληφθεί και η διάκριση της πρωτογενούς βίας και της παραγώγου βίας.

-" Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων.

-" Μελετάται επίσης μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας.

-" Αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.

-" Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κριτήρια διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου ενώ θα αναβαθμιστεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθήματα και σεμινάρια για τη μετανάστευση και το ρατσισμό.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μολονότι θεωρεί απαραίτητη την περιφρούρηση των διαδηλώσεων από τους διοργανωτές, δεν συμφωνεί με την καθιέρωση αστικής ευθύνης για τους διοργανωτές.

Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν οι βουλευτές που ζήτησαν  κανόνες στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του δικαιώματος των διαδηλώσεων που προστατεύεται από το Σύνταγμα αλλά για την αποτροπή της βίας και της καταχρηστικής άσκησής του.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντόπισαν 625 σε νησί του Ιονίου, που παίρνουν επίδομα τυφλότητας


Σε 625 ανέρχονται οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας σε νησί του Ιονίου, σύμφωνα με έλεγχο που διενήργησε το υπουργείο Υγείας. Ο μεγάλος αριθμός των δικαιούχων προκάλεσε έκπληξη αλλά και πολλά ερωτήματα.
Έτσι το υπουργείο αποφάσισε να διεξάγει περαιτέρω ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει αν ορισμένοι από αυτούς λαμβάνουν παράνομα το επίδομα. Τα στοιχεία επανεξέτασης θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων.
Το υπουργείο Υγείας προανήγγειλε τη διενέργεια αντίστοιχων ελέγχων και σε άλλους νομούς της χώρας, που -όπως τονίζει- παρουσιάζουν παρόμοια φαινόμενα.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...