Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η περίπτωση του χρήστη που απαίτησε όλα τα δεδομένα του από το Facebook

Η περίπτωση του χρήστη που απαίτησε όλα τα δεδομένα του από το Facebook


Είναι μια υπόθεση του τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Εξοργισμένος με τις ρυθμίσεις ασφάλειας του Facebook, ένας φοιτητής Νομικής από την Αυστρία εκμεταλλεύτηκε τη νομοθεσία και απαίτησε από την υπηρεσία να του παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.

Δεν περίμενε όμως ότι θα λάβει ένα ολόκληρο CD με 1.222 αρχεία PDF, των οποίων η συνολική έκταση πλησιάζει το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι.

Μέσα στο δισκάκι, ο 24χρονος Μαξ Σρεμς βρήκε έναν ωκεανό προσωπικών δεδομένων, όπως όλα τα «like», όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Έμεινε μάλιστα έκπληκτος όταν εντόπισε πολλά δεδομένα που είχε διαγράψει από το προφίλ του. «Όταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό σου» σχολιάζει ο Σρεμς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σοκαρισμένος από τον όγκο και τον πλούτο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook, ο Σρεμς ξεκίνησε την πρωτοβουλία Europe vsfacebook η οποία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.
Στα μέσα Νοεμβρίου, εξάλλου, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατηγόρησε το Facebook για παραπλανητικές πρακτικές, όσον αφορά τα δεδομένα των χρηστών, και να το θέσει υπό επιτήρηση τα επόμενα 20 χρόνια.

Νομικό δικαίωμα

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών έχουν το «δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν», βάσει της Οδηγίας 95/56/EC.

Το μέτρο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη νομιμότητα της συλλογής δεδομένων και της εμπορικής τους αξιοποίησης.

Αφότου έλαβε το επίμαχο CD, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Μαξ Σρεμς άρχισε να υποψιάζεται ότι το Facebook δεν του είχε παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.

Όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βρει την άκρη με τις αυστριακές αρχές, απευθύνθηκε στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του Facebook.

Ο Σρεμς περιμένει τώρα απαντήσεις για τις 22 καταγγελίες που υπέβαλε, μαζί με το πόρισμα της έκθεσης που είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Ιρλανδός επίτροπος.

Για τον Αυστριακό φοιτητή, βασικό ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ότι πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων χρηστών:

«Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ» λέει ο ίδιος. «Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».
Newsroom ΔΟΛ

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την Ελλάδα"


Τη δύναμη της παρέας και τα κοινωνικά δίκτυα  επιστράτευσαν τρεις φίλοι για να ενισχύσουν τον ελληνικό τουρισμό!
Στόχος τους μέσα από μια καμπάνια, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όποιος Έλληνας θέλει, να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε είτε να στηθεί μια υπαίθρια διαφήμιση (billboard), σε κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης, είτε να γίνει καταχώρηση στους New York Times.
Η διαφήμιση θα αναγράφει: "Οι Έλληνες σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την Ελλάδα".
 
Πρόκειται για τους Γιώργο Κλειβοκιώτη, ο οποίος το 2009 είχε αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία, καλώντας μέσω Facebook ανθρώπους από όλο τον κόσμο να κάνουν διακοπές στη χώρα μας, τον επικοινωνιολόγο και μπλόγκερ Στάθη Χαϊκάλη και τον αρμενικής καταγωγής επιχειρηματία Ονίκ Παλαντζιάν.
Ο κ. Κλειβοκιώτης περιγράφει την προσπάθειά τους ως ένα μη-κερδοσκοπικό πρότζεκτ για την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού.
Άλλωστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Νέα Υόρκη μας χρωστάει έναν "χώρο" στη δημόσια σφαίρα της, αν σκεφτούμε πόσες φορές έχει διαφημιστεί το Μήλο στην Ελλάδα.
Σε ανεξάρτητη πλατφόρμα τα χρήματα
Υπολογίζει να συγκεντρωθούν περίπου 15.000 δολάρια από 700 ανθρώπους, δηλαδή περίπου 25 δολάρια το άτομο.
Το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινωνικής χρηματοδότησης, μέσω των χρημάτων που θα δώσουν πολίτες δηλαδή, ενώ τα χρήματα δεν θα περάσουν από τα χέρια των διοργανωτών, αλλά θα συγκεντρωθούν στην ανεξάρτητη πλατφόρμα www. loudsauce.com, η οποία θα αγοράσει και τον διαφημιστικό χώρο στη Νέα Υόρκη.
Όσο διαρκεί η καμπάνια, τα χρήματα που προσφέρονται θα λειτουργούν ως υπόσχεση (pledge) και η χρέωση των πιστωτικών καρτών θα γίνεται μόνον εφόσον συμπληρωθεί το ποσό–στόχος.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
Η εκστρατεία διεξάγεται μέσω του Twiiter (@UP_greektourism)  μέσω της σελίδας  http://www.facebook.com/UPGreekTourism, στην οποία μπορούν να κάνουν like όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν ή απλώς να διαδώσουν το μήνυμα των τριών φίλων.
"Ελπίζω στην υποστήριξή σας, χρηματική (για όσους μπορούν), αλλά πολύ περισσότερο στη διάδωση του μηνύματος. Υπολογίζω ότι για κάθε 100 ανθρώπους που θα μάθουν για το πρότζεκτ ένας θα συμβάλλει" σημειώνει ο κ. Κλειβοκιώτης.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γαλλία: Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η ημερομηνία αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του γαλλικού κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου.

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 22 Δεκεμβρίου, ενέργεια η οποία προκάλεσε πάγωμα από την Τουρκία της πολιτικής και της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Γαλλία.

Ο υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Πάτρικ Ολιέ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στο τέλος του Ιανουαρίου από τη Γερουσία.





ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς μπορεί να εξαφανιστεί το ευρώ μέχρι το 2014

Ως πείραμα αντιμετωπίζει το ευρώ ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Μπάρο, ο οποίος, σε άρθρο του στη Wall Street Journal, προτείνει τη σταδιακή επιστροφή των κρατών στα εθνικά τους νομίσματα, έως το 2014.

Το πείραμα του ευρώ απέτυχε. Επομένως τώρα, αντί να σπαταλούνται χρήματα για την στήριξη ενός θνησιγενούς σχεδίου, καλό θα ήταν να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις για την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. 

Πλέον, η διάθεση των χρημάτων προς τη διάσωση τόσο μεμονωμένων χωρών όσο και του ίδιου του ευρώ δεν οδηγεί πουθενά, αναφέρει ο Μπάρο, ο οποίος έχει επαναλάβει και στο παρελθόν εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η ηγεσία της Ευρώπης, και ιδιαίτερα οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ. 

Όπως ακριβώς έκαναν και όταν ήταν να διαμορφώσουν το σχέδιο για τα κριτήρια που θα πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν προκειμένου να ενταχθούν στο ευρώ. Με άλλα λόγια να προσφέρουν μία λύση για την έξοδο ή την απέλαση μιας χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο σταδιακής επιστροφής στα εθνικά νομίσματα που αρχίζει από την κορυφή της ζώνης του ευρώ. Δηλαδή η Γερμανία να δημιουργήσει ένα παράλληλο νόμισμα, ένα νέο γερμανικό μάρκο, με ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ. Κατά τον χρόνο της μετάβασης, και το ευρώ και το νέο μάρκο θα κυκλοφορούν παράλληλα.

Όπως υποστηρίζει ο Μπάρο, εάν όλες οι χώρες της ευρωζώνης ακολουθήσουν αυτή την πορεία, το ευρώ θα έχει εξαφανιστεί έως νόμισμα το 2014, όπως εξαφανίσθηκαν τα 11 εθνικά νομίσματα το 2001.

Τέλος, ο Μπάρο, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη υποψήφια προς αποχώρηση χώρα, ενώ προβλέπει ότι η ανακοίνωση του νέου σχεδίου θα αυξήσει την αξία των γερμανικών ομολόγων, επειδή η Γερμανία έχει ισχυρή ατομική αξιοπιστία και δεν θα πρέπει πλέον να φροντίζει για τους αδύναμους γείτονές της.





newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΔΕΗ: Ποιός σας είπε ότι τελειώσαμε με τις αυξήσεις;


Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ εξήγησε σήμερα γιατί τα τιμολόγια θα πάρουν φωτιά, γιατί θα ξαναπάρουν φωτιά και γιατί οι αυξήσεις του φαίνονται μικρές. Δεν είπε ωστόσο γιατί εξακολουθεί να προσλαμβάνει συμβούλους με 9.000 ευρώ το μήνα. 








Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Α. Ζερβός, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να μειώσει τις επενδύσεις για να αποφύγει στάση πληρωμών, ενώ κάλεσε το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 180 εκατ. ευρώ, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τις οφειλές για την ηλεκτροδότηση των φωτεινών σηματοδοτών που εκκρεμούν από το 1998.
Ζήτησε επίσης να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τονίζοντας ότι το 2012, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο η ΔΕΗ καλείται να ενισχύσει τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος με ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της ύπαρξης αυτών των στρεβλώσεων. 

Αναφερόμενος δε στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ για κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, είπε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν δέχεται εντολές από το υπουργείο καθώς το μειωμένο τιμολόγιο προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για να καταργηθεί θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο ρεύμα μέσα στη χρονιά, ο κ. Ζερβός είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν το ΥΠΕΚΑ θα αποδεχθεί τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ, για προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο με βάση την εξέλιξη του κόστους. 

Με το νέο τιμολόγιο, που ισχύει από την αρχή του έτους, τα κλιμάκια κατανάλωσης μειώνονται από έξι σε τέσσερα, με προοπτική μεσοπρόθεσμα να καταλήξουν σε ένα οπότε το σύνολο της κατανάλωσης θα χρεώνεται με ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα. Οι νέες τιμές είναι:

-Από 0- 800 κιλοβατώρες 0,05625 ευρώ/ kwh (αύξηση 4,16 %).

-Από 801- 1000 kwh, 0,0785 ευρώ/ kwh (αύξηση 14,4 %)

-Από 1001- 2000 kwh, 0,0815 ευρώ/ kwh (αύξηση 12,1- 14,7 %)

-Πάνω από 2000 kwh 0,09155/ kwh (αύξηση 12 %).

Τα πάγια παραμένουν στα περυσινά επίπεδα εκτός από το πάγιο τριφασικής παροχής για κατανάλωση άνω των 2000 kwh που μειώνεται κατά 34 %. 

Μεγάλες ανατιμήσεις γίνονται στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι οποίες σύμφωνα με τη ΔΕΗ οφείλονται στην αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, όπου το καύσιμο είναι κυρίως πετρέλαιο ντήζελ, καθώς και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. 

Οι ΥΚΩ για τις καταναλώσεις έως 800 kwh αυξάνονται από 0,0002 σε 0,00699 ευρώ, (μεταβολή 3.395%), στα υψηλότερα κλιμάκια οι αυξήσεις είναι από 24 ως 38% και στο νυχτερινό ρεύμα 573%. Στα περυσινά επίπεδα παραμένουν οι χρεώσεις και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σημειώνεται επίσης ότι το εισοδηματικό όριο για υπαγωγή στο ΚΟΤ παραμένει στις 12.000 ευρώ «μέχρι νεωτέρας» παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο έχει μειωθεί στις 5.000 ευρώ.




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαρωτικές αλλαγές στο "νέο Λύκειο"


Οι βασικές αλλαγές για το «νέο λύκειο» ήταν ήδη στην τελική ευθεία λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας το σχετικό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή .
Τη Δευτέρα, η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, για να τους ενημερώσει για τις τελικές θέσεις.
Οι βασικές αρχές του "νέου λυκείου" είναι οι ακόλουθες:
Α΄Τάξη Λυκείου
-Μειώνεται κατά 8 ο αριθμός των μαθημάτων.
-Οι μαθητές επιλέγουν υποχρεωτικά την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας (project) ανά 4 μήνες.
-Μειώνονται, κατά δύο, οι ώρες διδασκαλίας.
Β΄Τάξη Λυκείου
Καθορίζεται ως τάξη εξειδίκευσης σε μία από τις δύο κατευθύνσεις: Κατεύθυνση Α΄(για μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές σε θετικές, τεχνολογικές και επιστήμες υγείας). Κατεύθυνση Β΄(για μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν ανθρωπιστικές επιστήμες και κλασικές σπουδές).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ζήτησε και συμφωνήθηκε η πρώτη κατεύθυνση να είναι αυτή των ανθρωπιστικών σπουδών και η δεύτερη των θετικών.
Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων από 17 σε 12 και μειώνονται κατά 2 και οι ώρες διδασκαλίας.
Γ΄Τάξη Λυκείου
Σ΄αυτήν ολοκληρώνεται η εξειδίκευση των μαθητών. Ισχύουν οι δύο κατευθύνσεις, ενώ προστίθεται μία ακόμη που αναφέρεται στις οικονομικές επιστήμες.
Μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων από 16 σε 10, ενώ αυξάνονται οι διδακτικές ώρες.
Δεδομένος φαίνεται ο υπολογισμός της βαθμολογίας του λυκείου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, στο νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τώρα. Έτσι οι μαθητές της Α λύκειου που πιθανότατα θα εξεταστούν με το νέο εξεταστικό σύστημα παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας χωρίς να ξέρουν τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Το μάθημα της ερευνητικής εργασίας, (project) που θεωρείται από τις καινοτομίες που εισάγονται στην πρώτη τάξη λυκείου, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη στα σχολεία.
Οι φόβοι που διατυπώνονται πάντως από εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα έχουν σχέση με τον τρόπο εφαρμογής του νέου αυτού μαθήματος.
Μάλιστα έχουν εκφρασθεί και επιφυλάξεις γι αυτό, ενώ ορισμένοι έχουν πει ότι υπάρχει φόβος να αντιγράφουν οι μαθητές από το διαδίκτυο ανάλογες με το θέμα τους εργασίες, που θα βρουν δημοσιευμένες.
Το Τεχνολογικό λύκειο
Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τεχνική εκπαιδευση, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ) υπό προϋποθέσεις και κριτήρια, χωρίς όμως εξετάσεις, εφ΄όσον έχουν ολοκληρώσει τέσσερα χρόνια σπουδών στο τεχνολογικό λύκειο του οποίου η διάρκεια θα είναι τρία χρόνια (συν ένα κατ΄επιλογήν). Σημειώνεται ότι αναμένεται να ιδρυθούν ακόμη και πειραματικά τεχνολογικά λύκεια, ενώ τα νέα προγράμματα σπουδών θα είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με το σύστημα των Πιστωτικών Μονάδων.
Έτσι, οι απόφοιτοι του τρίτου έτους θα έχουν πτυχία επιπέδου 2 (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ του τέταρτου (κατ΄επιλογήν) έτους θα έχουν πτυχία επιπέδου 3 (μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Στο τρίτο και στο τέταρτο έτος του τεχνολογικού λυκείου θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση, ενώ παρέχεται η δυνατότητα άσκησης μαθητείας. Όσοι επιλέξουν το τεχνολογικό λύκειο αλλά αποφασίσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο (όπως οι συμμαθητές τους των γενικών λυκείων) θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αφού θα μπορούν να παρακολουθήσουν το τμήμα γενικής παιδείας στην Γ' τάξη. Εκεί θα διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου ισότιμο με αυτό του γενικού λυκείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου είναι η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων.
Διαμαντοπούλου: "Χρειάζεται διακομματική συναίνεση"
Αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΟΜΕ η υπουργός κα Διαμαντοπούλου δήλωσε:
''Είχαμε μια καλή και αποτελεσματική συνεργασία με την ΟΛΜΕ, τους ενημέρωσα για τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της απαιτούν και διακομματική συναίνεση. Όπως και για την πρόταση του Νέου Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου που συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή και έγινε η προετοιμασία για να κατατεθεί στη Βουλή. 


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα


Οι δυνατότητες για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης είναι περιορισμένες, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.
Στην έκθεσή της, η επενδυτική τράπεζα αναφέρει, πως τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μέτρων που επιβάλλονται στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογηθούν στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι περιορισμένες.
Ορμώμενη από την ελληνική εμπειρία, αναφέρει ότι οι Αρχές έχουν συνειδητοποιήσει, πως οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσπάθειες, εγκυμονούν τον κίνδυνο παγίδευσης των περιφερειακών χωρών σε έναν φαύλο κύκλο μεγαλύτερης λιτότητας και μείωσης των φορολογικών εσόδων.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την έκθεση, αντί να ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα, το βάρος άσκησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα πρέπει να μετατοπιστεί προς το σχεδιασμό ενός νέου δημοσιονομικού καθεστώτος με πιο μακροπρόθεσμες στοχεύσεις.
Ακόμη, η Goldman Sachs θεωρεί απίθανο, μία και μόνο χώρα να εξέλθει από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ευρύτερη μία ευρύτερη κρίση και τελικά κατάρρευση της Ένωσης.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από σήμερα το νέο πιστοποιητικό-χαράτσι για τα σπίτια


Έχετε ακίνητο πάνω από 50 τετραγωνικά; Ήρθε η ώρα να το ξανα-πληρώσετε.

Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο χαράτσι που “βαφτίστηκε” πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. 
Από σήμερα λοιπόν είτε γίνεται νέο συμβόλαιο ενοικίασης, είτε ανανεώνεται ένα παλιό, είτε τροποποιείται για να γίνει δεκτό από την εφορία θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό.
Για ολόκληρες όπου υπάρχουν διαμερίσματα, χωρίς να υπάρχει χρέωση για πάρκινγκ και αποθήκες η τιμή είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ.
Για μονοκατοικίες (και πάλι εξαιρούνται από τα τετραγωνικά πάρκινγκ και αποθήκες) η τιμή είναι 1,5 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη τιμή και πάλι τα 200 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και πάνω.
Για τα διαμερίσματα η τιμή είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη χρέωση τα 150 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και άνω, ενώ αντίστοιχα για τα γραφεία και τα καταστήματα η τιμή είναι 2,5 ευρώ με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά και άνω.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένας ακόμα «εκβιασμός» σε βάρος της Ελλάδας


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της έχουν διαμηνύσει προς την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα προς τα δύο βασικότερα κέντρα αποφάσεων της, δηλαδή, προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, αν προηγουμένως δεν εκπληρωθούν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, που θέτουν.
Μεταξύ άλλων, οι «τροϊκανοί» έχουν θέσει ζήτημα νέου, αυστηρότερου, ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, το οποίο προβλέπει υψηλότερα όρια ηλικίας, σημαντικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μεγάλες μειώσεις στις κύριες.
Επίσης, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως και η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ψηλά στις απαιτήσεις τους βρίσκονται και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις, που περνούν από τα εργασιακά (πιο ευέλικτες σχέσεις), τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα (στην ατζέντα υπάρχουν και οι απολύσεις), αλλά και η επιτάχυνση όλων όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Εν προκειμένω, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο τείνει να παραπέμπει οριστικά και αμετάκλητα στο «γεφύρι της Άρτας».
Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν μετ' επιτάσεως το άμεσο άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων αυτής της κατηγορίας, μη αναγνωρίζοντας πλέον καμία εξαίρεση και καμία μεταβατική περίοδο. Αλλιώς, στις 16 Ιανουαρίου, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει στην Αθήνα την τρόικα, απλώς, δεν θα …προσγειωθεί.
Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία σε αυτή την τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φόρος από το πρώτο ευρώ για επαγγελματίες και αγρότες

Μπορεί μέτρα να ψηφίζονται και να μην εφαρμόζονται ή να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να αίρει την εμπιστοσύνη  του στο ελληνικό πρόγραμμα διασωσης -όπως αποκαλύπτει το εμπιστευτικό έγγραφο που διέρευσε στο der Spiegel επτά μόλις μέρες πριν την έλευση των ελεγκτών- και να απαιτεί  πρόσθετα διορθωτικά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να καλυψθούν οι αστοχίες του 2011, όμως σσο υπουργείο Οικονομικών  συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς  για να επινοήσουν νέους τρόπους  αύξησης των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο  θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την  κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την ερχόμενη Πέμπτη, προτείνει μέτρα-σοκ  όπως την φορολόγηση των αγροτών  με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται  οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και  των επαγγελματιών κατά τον τρόπο  που φορολογούνται οι εταιρίες (!), δηλαδή με φόρο  20% από το πρώτο  ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που  θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες  και αγρότες θα αφορούν στα εισοδήματα του 2012 που  θα δηλωθούν το 2013.

Σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές,  η πρόταση για τους αγρότες  περιλαμβάνει την κατάργηση του  ειδικού καθεστώτος φορολογήσεώς τους. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά  με βάση τα δεδομένα των βιβλίων  τους.

Ανατροπές προβλέπονται και στο φορολογικό καθεστώς που  διέπει όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες  και τις ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός  από τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού  του εισοδήματός τους, το υπουργείο  Οικονομικών  επεξεργάζεται και  την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου τους, με αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων.

Επιπλέον προχωρά  και το σχέδιο για την εισαγωγή ενός νέου εντύπου στην φορολογία  εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, μέσω του οποίου θα ελέγχονται δαπάνες, καταθέσεις και εισοδήματα.

Με την καθιέρωση  ενός νέου εντύπου "Ε10" επιχειρείται ο ηλεκτρονικός  έλεγχος "πόθεν  έσχες" για το σύνολο των εισοδημάτων  και των δαπανών  που θα αποτυπώνονται  σε ειδικές στήλες: σε μία στήλη  θα καταχωρούνται το σύνολο  των  εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην  άλλη θα περιγράφονται οι  δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισήγηση που επεξεργάζεται το υπουργείο  Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση  του αφορολόγητου ορίου των 5. 000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων  τους με συντελεστή 20%, παρόμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις  εταιρείες.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...