Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Νέος φονικός σεισμός στη βόρεια Ιταλία


Λίγες ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στις 20 Μαϊου, νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην βόρεια Ιταλία με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 8 νεκρούς.
Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος δεν ξεπερνούσε τα 9,6 χλμ.
Η δόνηση σημειώθηκε στις 09.06 τοπική ώρα (10.06 ώρα Ελλάδας), το επίκεντρό ήταν και πάλι λίγο έξω από την Μπολόνια- 30 χλμ έξω από την Μόντενα- και έγινε αισθητή σε Μπολόνια, Μιλάνο και Τορίνο.
Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και 4,2 Ρίχτερ στις 10.27 (ώρα Ιταλίας) και 10.40 αντίστοιχα.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 νεκρούς, ενώ έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτιρίων σε πολλές από τις περιοχές που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό της 20ης Μαϊου που στέρησε την ζωή σε συνολικά 7 ανθρώπους
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αρκετοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια» δήλωσε στο SkyTG4 ο Αλμπέρτο Σιλβέστρι, δήμαρχος του Σαν Φελίτσε σουλ Πάναρο.

Στην Μπολόνια εκκενώθηκαν καταστήματα όπως επίσης και αρκετά σχολεία. Στο Μιλάνο εκκενώθηκαν δεκάδες γραφεία. Δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στα δρομολόγια τρένων.

Ο νέος ισχυρός σεισμός έσπειρε πανικό στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων μένουν ακόμη σε αντίσκηνα, μετά τον σεισμό στις 20/5 που κατέστρεψε πολλές κατοικίες, εργοστάσια και ιστορικά κτίρια.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Η λίστα του Ομπάμα” - Επιλέγει προσωπικά ποιοι θα πεθάνουν!


Είναι μια άκρως απόρρητη διαδικασία, αλλά ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τους New York Times προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος επέβλεψε τη διαδικασία επιλογής των στόχων που θα πληγούν στο Αφγανιστάν και αλλού ως μέλη της Αλ Κάιντα.Η αμερικανική κυβέρνηση έφτιαξε αυτό τον κατάλογο στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της Αλ-Κάιντα και των κλάδων της στο Πακιστάν και την Υεμένη, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δεκάδες υψηλόβαθμούς αξιωματούχους και πρώην συμβούλους.
"(Ο Ομπάμα) είναι αποφασισμένος να λάβει τις αποφάσεις για την έκταση και την εμβέλεια των επιχειρήσεων αυτών", δήλωσε στην εφημερίδα ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια. "Πιστεύει πως είναι υπεύθυνος για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο".

Μια εκατοστή υπεύθυνοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών εξέτασαν εξονυχιστικά βιογραφίες πριν προτείνουν να περιληφθούν σ' αυτό τον κατάλογο ύποπτοι που δρουν στην Υεμένη και τη Σομαλία στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που οργανώθηκε με όλα τα μέτρα ασφαλείας από το Πεντάγωνο, γράφει η εφημερίδα.

Η CIA έκανε το ίδιο με τους ύποπτους στο Πακιστάν.

Τα ονόματα κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εγκρίνει κάθε πλήγμα στην Υεμέμη και τη Σομαλία, καθώς και ορισμένες ευαίσθητες επιχειρήσεις στο Πακιστάν.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Το Βυζάντιο σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, 70 περίπου πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το παράπονο ενός Έλληνα που βρέθηκε εκτός Ελλάδας


Έφυγε πριν ξεσπάσει στη χώρα μας η οικονομική κρίση και αποστασιοποιημένος από την «τρέχουσα επικαιρότητα» θίγει τα κακώς κείμενα που ζούμε.


Μια επίκαιρη άποψη από κάθε πτυχή κι αν την αντιμετωπίσει κανείς είναι αυτή που έγραψε στις 5 Ιουλίου 2011 ο Βασίλης Μαχιάς. Σηκώθηκε κι έφυγε από μια πατρίδα που θα αδικεί τα καλύτερα παιδιά της, τα στέλνει στην ξενιτιά και τα μειώνει. Είναι ο μέσος Έλληνας που βρήκε την ευκαιρία να «την κάνει».

Ξετίναξε από πάνω του την κακομοιριά και την κουτοπονηριά που μετέτρεψε το πολιτικό σύστημα των τελευταίων ετών σε στάση ζωής. Απέταξε τα δεσμά της νέο-ελληνικής οσφυοκαμψίας και βρήκε το θάρρος να τα «χώσει» όπως πρέπει. Απολαύστε τον:

«Εγκατέλειψα την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο. «Πού πας;», με ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι μου. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!». Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».

Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχα για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είμαι, πόσο δε μάλλον σοφός. Πολύ απλά δεν είχα «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστώ αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη. Είχα ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό. Τα κουβαδάκια μου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!

Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχεις εσύ να εκφέρεις άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι σε κόφτει; Αφού είσαι αμέτοχος, δεν σε αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.» Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να με κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δεν κάθεσαι στα αυγά σου εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ό,τι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είμαι αμέτοχος διαθέτω και το εξής πλεονέκτημα. Βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις. Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμώ να εκφράσω την ακόλουθη απορία προς άπαντες αγανακτισμένους. Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες. Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):

• Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!

• Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.

• Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρύφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.

• Κλέφτες αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;

• Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα αεροδρόμιο-Κολωνό κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα έξω. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη δε ούτε ερώτημα.

• Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.

• Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.

• Κλέφτης ο καφετζής στην Πλάκα στης Κρήτης που αρνείται πεισματικά να χτυπήσει στην ταμιακή του το φραπεδάκι που παραγγέλνω για την παραλία.

• Κλέφτης και ο εφημεριδοπώλης στο διπλανό χωριό της Ελούντας για τον ίδιο λόγο.

• Κλέφτες οι εφοριακοί που κάνουν τα στραβά μάτια στους φοροφυγάδες.

• Κλέφτες οι αστυνομικοί που χρηματίζονται για να παρέχουν προστασία σε άλλους κλέφτες.

• Κλέφτες όσοι παίρνουνε άδεια από την σημαία γιατί πληρώνονται χωρίς να παράγουν.

• Κλέφτες όσοι ζητάνε διευκολύνσεις και ρουσφέτια για «το παιδί που ζορίζεται στο στρατόπεδο» και «την θυγατέρα με τα τέσσερα μάστερ που θέλει να δουλέψει στην τοπική ΔΕΚΟ».

• Κλέφτες οι δημόσιοι υπάλληλοι που την κοπανάνε από το γραφείο στις 12:30. Κλέφτες και οι συνάδελφοί τους που τους χτυπάνε την κάρτα. Αλλά είπαμε: μεταξύ κατεργάρηδων αλληλεγγύη..

• Κλέφτες οι υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών που εκδίδουν μεν τιμολόγια αλλά πλαστά.

• Κλέφτες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γιατί πολύ απλά αυθαιρέτησαν.

• Κλέφτες και οι μηχανικοί που παραβαίνουν τους όρους δόμησης για να βγάλουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους.

• Κλέφτες οι επίορκοι δικαστές και οι φίλοι τους δικηγόροι που εμπλέκονται σε κυκλώματα.

• Κλέφτες οι συνδικαλιστές που παραλύουν το κράτος, μας κόβουν το ρεύμα και ζημιώνουν όσους επιθυμούν να δουλέψουν.

• Κλέφτες οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουνε μαύρα από ιδιαίτερα.

• Κλέφτες οι δημοσιογράφοι που κουβαλούν μετρητό αγνώστου προελεύσεως σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.

• Κλέφτες οι καθηγητές πανεπιστημίου που διορίζουν παιδιά και εγγόνια στις σχολές τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν δεν κοιτάξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

• Κλέφτες αυτοί που πωλούν τενεκέδες λάδι παραγωγής τους χωρίς να δηλώνουν το επιπλέον εισόδημα.

• Κλέφτες γιατροί και φαρμακοποιοί που στήνουν εισπρακτικές εταιρίες στην πλάτη των ασθενών γράφοντάς τους αχρείαστα φάρμακα που ασφαλώς κάποιος εν τέλει πρέπει να πληρώσει (τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτούς που αναρωτιούνται).

• Κλέφτες οι νοικοκύρηδες που διατηρούν ανασφάλιστες οικονόμους και στερούν πόρους από τα ταμεία.

• Κλέφτες οι αιώνιοι φοιτητές γιατί καταναλώνουν κρατικούς πόρους κωλοβαρώντας.

Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες. Μιάμιση σελίδα κλέφτες (ενδεικτικά). Συμπέρασμα; Κλέφτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά εσείς βεβαίως δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ούτε και που πήρε το μάτι σας κάτι ύποπτο, κάτι ανάρμοστο γύρω σας τόσα χρόνια. Όχι, εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης. Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Την αγανάκτησή σας λοιπόν δεν την συμμερίζομαι. Το αίσθημα αδικίας σας δεν το καταλαβαίνω. Για ένα πράγμα μονάχα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ; Έχουμε καταντήσει οι ψωμοζήτουλες της Ευρώπης εξαρτώντας την επιβίωση μας από λεφτά άλλων. Και όταν αυτοί μας τα δίνουν (ναι, με τόκο βεβαίως - κι εμείς το ίδιο θα κάναμε), εμείς τους ζητάμε και τα ρέστα. Απαιτούμε. Εκβιάζουμε. Θεωρούμε πως μας έχουν ανάγκη. Πως μας οφείλουν χρέος μεγάλο επειδή κάπου κάποιοι κάποτε σε αυτόν τον τόπο παρήγαγαν πολιτισμό. Επειδή τότε εκείνοι κοιμόντουσαν ακόμα στις σπηλιές με τα αγρίμια. Οι εποχές άλλαξαν Έλληνες και εμείς αμελήσαμε να επιβιβαστούμε στο τρένο του χρόνου.

Ας πάρουμε μερικά μαθήματα από το παράδειγμα άλλων πραγματικά υπερήφανων λαών, όπως οι Ιάπωνες λόγου χάρη. Ξεφυλλίζω μία εκ των μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Μ. Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε το νησί τους. Ολοσέλιδη καταχώρηση υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε ο Βρετανός φορολογούμενος στο δοκιμαζόμενο έθνος του. «Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση σας τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Ιαπωνικός λαός δεν ξεχνά. Θα ορθοποδήσουμε. Θα ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε.»

Ευχαριστούμε. Έτσι απλά. Αντρίκια. Λακωνικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως τα λεφτά που μας δανείζουν οι ξένοι ξεφυτρώνουν ως μάννα εξ' ουρανού. Δίχως κόπο. Δίχως ιδρώτα. Δίχως δουλειά. Έχουμε καταντήσει τόσο εγωπαθείς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως τα λεφτά δεν ανήκουν σε αόρατους αιμοδιψείς τραπεζίτες, πως δεν είναι παρά οι οικονομίες νοικοκυριών και συνταξιούχων, οι καταθέσεις τους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος τους. Και κάτι ακόμα: αρνούμαστε να δεχθούμε πως έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα τα κάνουν. Ακόμη και να τα κάψουν, που λέει ο λόγος, έχουν δικαίωμα παρά να τα δανείσουν σε εξυπνάκηδες κομπιναδόρους αρχοντοχωριάτες που πλαστογραφούνε στατιστικές προκειμένου να κοροϊδέψουν τους αγαθούς και τους αδαείς. Τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε Έλληνες. Κανέναν άλλον. Ξεχάσαμε το ευχαριστώ. Απαξιώσαμε το φιλότιμο. Γίναμε αγνώμονες. Αχάριστοι.

Την λύση φίλοι μου δεν θα τη βρείτε στους δρόμους και στις αγανακτισμένες πορείες. Η λύση είναι (ακόμα) στα χέρια σας. Μπροστά στα μάτια σας. Αντισταθείτε στην ανομία. Καταδικάστε την παρανομία ακόμη κι αν αυτή είναι μέσα στο σπίτι σας. Καταγγείλτε τον κλέφτη ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός σας. Περιθωριοποιείστε τον καταχραστή ακόμη κι αν τυγχάνει να είναι συνάδελφός σας (που μάλλον θα είναι εδώ που τα λέμε). Τιμωρήστε τον φοροδιαφυγά. Μην ψωνίζετε το παραμικρό από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Επιβραβεύστε τον τίμιο, τον σωστό, τον νομοταγή επαγγελματία. Μα, πάνω απ' όλα ΑΛΛΑΞΤΕ! Τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Διαφορετικά κάντε την αγανάκτησή σας κορνίζα πάνω από το τζάκι να την βλέπουνε τα παιδιά μας και να την φτύνουν».

Απορίες;;;


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οκτώ "καυτοί" φόροι για το καλοκαίρι

Οκτώ φόρους καλούνται να πληρώσουν εντός του καλοκαιριού οι φορολογούμενοι προκειμένου να εκτελεστεί με όσο το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός.


Αναλυτικά οι φόροι

*Tο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009.
Πρόκειται για περίπου 300.000 εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2008 τα οποία αφορούν φορολογούμενους που το 2008 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους. Λόγω τεχνικών προβλημάτων και νομικών εμποδίων που είχαν προκύψει στο παρελθόν με την ανάθεση της σχετικής επεξεργασίας σε ιδιωτική εταιρεία, τα σχετικά εκκαθαριστικά καθυστέρησαν. Η τελευταία καθυστέρηση προέκυψε από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναβάλει την αποστολή τους για μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

*Φόρος εισοδήματος 2011.
Πρόκειται για τα γνωστά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται τις αμέσως επόμενες ημέρες με την πρώτη εκκαθάριση. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ορίστηκε για όλους τους φορολογούμενους φέτος στις 15 Ιουνίου και ο φόρος θα είναι εξαιρετικά αυξημένος. Οι λόγοι της αύξησης είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2011 στα 5.000 ευρώ από 12.000 που ήταν το 2010, η μείωση του ποσοστού έκπτωσης από όλες τις φοροαπαλλαγές στο 10% της δαπάνης από το φόρο και η αλλαγή επί τα χείρω για τους φορολογούμενους της φορολογικής κλίμακας.

*Τέλος επιτηδεύματος.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για ένα χαράτσι ύψους 500 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 300. Στα φυσικά πρόσωπα το τέλος θα βεβαιωθεί μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μπλοκάκι το οποίο είναι ανενεργό, δηλαδή το 2011 δεν είχαν κανένα εισόδημα από αυτό, μπορούν να δηλώσουν διακοπή επαγγέλματος εντός του Ιουνίου και να γλιτώσουν το τέλος. Θα πρέπει μόνο να υποβληθούν στην ταλαιπωρία της διακοπής (έλεγχος κλπ.) και να καταβάλλουν πρόστιμο εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών ύψους 40 ευρώ.

*Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.
Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η βεβαίωση της πρώτης δόσης για το 2012 αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου και το χαράτσι θα εξοφληθεί φέτος σε τέσσερις αντί για πέντε δόσεις που είχε θεσπιστεί.

*Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.
Στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έχει βεβαιωθεί και η έκτακτη εισφορά η οποία κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, με απαλλαγή των φορολογούμενων με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

*Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010.

*Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ 2010 και 2011 θα αρχίσουν να εκδίδονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

*Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η εισφορά θα βεβαιωθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δύο εκατ. άνεργους Έλληνες μετανάστες περιμένει η ΕΕ


Σχέδια για να αντιμετωπίσουν πιθανό κύμα μετανάστευσης μέχρι και δύο εκατ. Ελλήνων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπονούνται ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις, έπειτα από μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, Έλληνες εργαζόμενοι θα αναζητήσουν δουλειά σε άλλες χώρες.

Η ανησυχία είναι ότι στην περίπτωση αυτή θα προκληθούν αλυσιδωτά προβλήματα στις αγορές εργασίας των ευρωπαϊκών χωρών όπου θα επιδιώξουν να μετακινηθούν οι άνεργοι από την Ελλάδα.

Το «μοντέλο» που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι είναι αυτό της Γερμανίας, όπου κατά πληροφορίες έχουν ήδη μεταβεί περίπου 3.000 Έλληνες γιατροί, ψάχνοντας επαγγελματική αποκατάσταση.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...