Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

94χρονος πήρε πτυχίο με καθυστέρηση… 75 ετών !


Ένας «αιώνιος φοιτητής», από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αποφάσισε ότι ποτέ δεν είναι αργά, όχι μόνο για να τελειώσει το πανεπιστήμιο, αλλά να προχωρήσει και σε μεταπτυχιακό. Λαμπρό παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους είναι ο 94χρονος Anthony Brutto, από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που μόλις την περασμένη Κυριακή πήρε το πτυχίο του στην Ιστορία της Τέχνης, με μια «μικρή» καθυστέρηση 75 ετών.

Ο Brutto μπήκε στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια το 1939 και ενώ αναμενόταν να ολοκληρώσει τις σπουδές του σε τέσσερα χρόνια, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος του άλλαξε τα σχέδια, αφού χρειάστηκε να υπηρετήσει στην Αεροπορία. Όμως και με το τέλος του πολέμου τα πράγματα δεν έγιναν ευκολότερα για τον «αιώνιο φοιτητή», επειδή χρειάστηκε να φροντίζει την άρρωστη σύζυγό του.

Ο Anthony Brutto εργάστηκε ως πωλητής κοσμημάτων, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ την σκέψη ότι μια μέρα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Την δεκαετία του ’80 ο Brutto πήρε την σύνταξή του και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ξυλογλυ
πτική, αλλά, όπως φαίνεται, το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στην απόφαση να ολοκληρώσει, επιτέλους, τις σπουδές του.

Έτσι, έστω και με 75 χρόνια καθυστέρηση, πήρε το πολυπόθητο πτυχίο, όμως, δήλωσε ότι το επικό ταξίδι στον κόσμο της μόρφωσης δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα ξεκουραστεί και μετά θα αρχίσει να διαβάζει για το μεταπτυχιακό του!



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανοίγει η πόρτα της ιθαγένειας για 200.000 παιδιά μεταναστών


Πόρτα σε χιλιάδες μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι είχαν μείνει στον αέρα, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα Νέα, περίπου 200.000 παιδιά-φαντάσματα αναμένεται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου είναι το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος Ραγκούση προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση. Αυτό είχε κριθεί ανεπαρκές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και για το λόγο αυτό προστέθηκαν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την εγγραφή στο Δημοτικό έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στο νηπιαγωγείο.

Σε περίπτωση που ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, τότε αυτό είναι εφικτό υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται το σχέδιο νόμου με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε περίπτωση που γίνει νέα αίτηση ακύρωσης, όπως είχε γίνει και με το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» περιέχει, επίσης, διατάξεις που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας, όχι μόνο από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, αλλά και για όσα έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, καθώς και για τα παιδιά που έχουν πάει εννιά χρόνια σε ελληνικό σχολείο (την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το Σύνταγμα) ή έχουν πάει Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση προέβλεπε έξι χρόνια σχολείο, ενώ η τωρινή ρύθμιση ουσιαστικά υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, οι δύο αυτοί τρόποι περιέχονταν και σε σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και το περίφημο άρθρο 19, το οποίο είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα 'ψιλά γράμματα' στις φετινές φορολογικές δηλώσεις


Σε λειτουργία τέθηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία.

Το πιο πιθανό όμως είναι να δοθεί παράταση τουλάχιστον 10 ημερών στην προθεσμία της 30ής Ιουνίου, καθώς θεωρείται αδύνατο μέχρι τότε να έχουν υποβληθεί 6.000.000 δηλώσεις.

Τα 'μυστικά' που πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή συμπλήρωση

Φέτος, για πρώτη φορά, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας μέχρι τις 31-12-2014 (φοιτητές, σπουδαστές κ.λπ.), ακόμη κι αν δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους, εφόσον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους απέκτησαν εισόδημα έστω και 0,01 ευρώ!

Επιπλέον, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις πρέπει να αναγράφουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, είτε έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς, είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις απαλλάσσονται από το φόρο.

Στα εισοδήματα που πρέπει να δηλωθούν φέτος υποχρεωτικά περιλαμβάνονται μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, υπεραξίες από πωλήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων, κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγωγών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Επίσης, στις φετινές δηλώσεις πρέπει να αναγραφούν και όλες οι δαπάνες που κατέβαλε ο φορολογούμενος για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν σε αγορές ακινήτων, μετοχών, επιχειρήσεων, ομολόγων και λοιπών τίτλων, ανέγερση οικοδομών, σύσταση εταιριών ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών.

Στις φετινές δηλώσεις, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν προσυμπληρώσει τα ποσά πολλών εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων (ποσά για μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, τόκους καταθέσεων, ακόμη και ποσά μερισμάτων μετόχων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), καθώς επίσης και τα καταβληθέντα εντός του 2014ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων οποιασδήποτε μορφής.

Φέτος, εξάλλου, σε πολλές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν ποσά μισθών, συντάξεων ή αμοιβών για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ θα παραπεμφθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ.

Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2014 γεωργικά εισοδήματα υποχρεούνται πρώτα να τα προσδιορίσουν με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) και να τα δηλώσουν πρώτα στο έντυπο Ε3 και στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.




Ελεύθερος Τύπος
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...