Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«Ο ήσυχος ακαδημαϊκός στο πηδάλιο της χαοτικής Ελλάδας»


Με θετικά, στην πλειοψηφία τους, σχόλια υποδέχθηκαν την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξε ο άνθρωπος που βοήθησε την Ελλάδα να μπει στο ευρώ και τώρα καλείται να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Εκτενές πορτρέτο του Λ. Παπαδήμου με τίτλο " Ο ήσυχος ακαδημαϊκός στο πηδάλιο της χαοτικής Ελλάδας" φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters.
"Υπάρχει μια δόση ειρωνείας στο γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει να βοηθήσει την χώρα του να επιβιώσει στην ευρωζώνη: ήταν ένας από εκείνους που αρχικά διευκόλυναν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη" γράφει το πρακτορείο.
Στη συνέχεια αναρωτιέται αν ένας "κάπως εσωστρεφής ακαδημαϊκός" σαν τον Παπαδήμο θα τα βγάλει πέρα στο ταραχώδες ελληνικό πολιτικό τοπίο με τις έντονες συγκρούσεις στους δρόμους και τις έντονες εχθρότητες στην βουλή.
Το Reuters σημειώνει επίσης ότι ο Παπαδήμος δέχεται κριτική επειδή δυσκολεύεται στην λήψη αποφάσεων, κάτι που δεν αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα κάποιον που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διάσωσης μιας "χαοτικής Ελλάδας".
Tην θητεία του Λουκά Παπαδήμου στην ΕΚΤ σημειώνει η Figaro, αναφέροντας ότι η εμπειρία του σε ένα τέτοιο πόστο τον καθιστά αξιόπιστο στα μάτια των πιστωτών της Ελλάδας.
"Ήταν ο μόνος αποδεκτός από το σύνολο της πολιτικής τάξης" γράφει η Figaro και συνεχίζει : "Παρότι του προσάπτουν έλλειψη χαρίσματος, η μεγάλη του διακριτικότητα αναγνωρίζεται από όλους".
"Λουκάς Παπαδήμος: ένας οπαδός της λιτότητας στο τιμόνι της Ελλάδας" τιτλοφορείται το πορτρέτο που φιλοξενεί η Monde.
"Το προφίλ του νέου έλληνα πρωθυπουργού θα καθησυχάσει τους επικεφαλής της Ευρώπης και τους οικονομικούς κύκλους" γράφει η εφημερίδα κάνοντας επίσης αναφορά στην σημαντική εμπειρία του Λ. Παπαδήμου στην ΕΚΤ.
"Ο Λουκάς Παπαδήμος ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας" είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις του Παπαδήμου περί "ενότητας".
"Οι επικριτές λένε ότι ως κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις ανακρίβειες στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας κατά την διάρκεια της ένταξής της στο ευρώ, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται" σημειώνει το BBC.
"Ένας έγκριτος οικονομολόγος επελέγη για πρωθυπουργός της Ελλάδας" γράφουν οι New York Times, υπογραμμίζοντας ότι το έργο του Λουκά Παπαδήμου είναι δύσκολο, αλλά ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται τεχνοκράτης που δεν ανήκει στους πολιτικούς κύκλους και αυτό ίσως τον βοηθήσει να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο μονοπάτι.
Στην εκλογή του Παπαδήμου και την έκκλησή του για πλήρη στήριξη από όλα τα κόμματα, αναφέρεται η Wall Street Journal, ενώ το Bloombergγράφει ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να διασφαλίσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι εκείνος που οδήγησε την χώρα στο ευρώ, ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας.
Την επιλογή Παπαδήμου μεταδίδει και το CNN, κάνοντας συνοπτική αναφορά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κοντά στο ένα εκατομμύριο οι άνεργοι στην Ελλάδα


Οι άνεργοι "οδεύουν" ταχέως προς τον "εφιαλτικό" αριθμό του ενός εκατομμυρίου ατόμων, καθώς αυξήθηκαν κατά περίπου 295.000 άτομα μέσα σε ένα έτος.
Ακόμη, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ξεπερνά τον αριθμό των απασχολουμένων κατά περίπου 400.000 άτομα, ενώ η ανεργία στους νέους ανήλθε στο 43,5%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο εφέτος ανήλθε σε 18,4%, έναντι 12,2% τον Αύγουστο 2010 και 16,5% τον Ιούλιο 2011.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 907.953 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.403.503 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο πέρυσι (αύξηση 48,1%) και κατά 87.677 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο εφέτος (αύξηση 10,7%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.034.537 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 364.353 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2010 (μείωση 8,3%) και κατά 105.469 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2011 (μείωση 2,5%).
Η ανεργία στις γυναίκες υπερέβη το 20% (22,3% από 15,5% τον Αύγουστο πέρυσι), ενώ στους άνδρες είναι 15,5% (από 9,9% τον Αύγουστο 2010). Ηλικιακά, η ανεργία "μαστίζει" τους νέους 15- 24 ετών (43,5% από 30,8% τον Αύγουστο πέρυσι). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 34 ετών (24,9% από 16,4%) και 35- 44 ετών (15,6% από 10,2%).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, ποσοστά ανεργίας άνω του 20% καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (23,1% από 13,9% τον Αύγουστο πέρυσι), στην Κεντρική Μακεδονία (20,7% από 13,5%), στη Δυτική Ελλάδα (20,6% από 12%) και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (20,4% από 13,5%).
Στον αντίποδα, ποσοστά κάτω του 15% καταγράφονται μόνον στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (12,8% από 5,6%) και Ηπείρου (13% από 10,5%). Στην Αττική, όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία έφτασε στο 18,5% τον Αύγουστο εφέτος από 12,9% έναν χρόνο πριν.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παπαδήμος : Συντελεστής ευημερίας η συμμετοχή στο ευρώ

"Aποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετωπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της οικονομίας", επισήμανε ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.
 
Με απολύτως καθαρό τρόπο, ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα υπερβούν τα προβλήματα εφ' όσον προσπαθήσουν με ενότητα, σύνεση και συναίνεση και διευκρίνισε ότι δεν έθεσε κανενός είδους όρο στους πολιτικούς αρχηγούς ως προϋπόθεση για να δημιουργήσει μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός διευκρίνισε "δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τις εκλογές". Είναι δεδομένο ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου δεν ισχύει πλέον. Κι αυτό διότι στην σημερινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών αναφέρεται  ότι "έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές".
 
 

"Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει την ζωή μου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τοσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπη" είπε ο κ. Παπαδήμος.
 
"Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν για την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη", προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός και συνέχισε : "Αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν."
 
Περιέγραψε μάλιστα και τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την σημερινή δυσχερή θέση : "Αν υπάρχει ευθύνη, συναίνεση και σύνεση, αν όλοι συνδράμουμε", είπε και τόνισε ότι "έχει σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική. Έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει".
 
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι "πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προυπόθεση νομισματικής σταθερότητας. Είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας", επισήμανε και κάλεσε όλους τους Έλληνες "να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφ' όσον είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και συνεργαστούμε στενά".
Ο νέος πρωθυπουργός θέλησε να διαλύσει τις φήμες ότι δεν δεχόταν δήθεν να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας λόγω εντσάσεων ή όρων που έθετε προς τα δύο μεγάλα κόμματα. "Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό", είπε και έκλεισε τις δηλώσεις του έξω από την κεντρική πύλη του προεδρικού Μεγάρου στην οδό Ηρώδου Αττικού επισημαίνοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Wikileaks: Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτε για την Ελλάδα


Αμηχανία, αποσιώπηση και παραπληροφόρηση: Αυτό χαρακτήριζε, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, την πολιτική του Βερολίνου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τo χειμώνα του 2010.
Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή της ερευνητικής ομάδας Wikileaks και δημοσιεύεται στη «Die Welt» αποκαλύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, «φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις» της γερμανικής κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σημειώσεις του τότε αμερικανού πρεσβευτή στο ΒερολίνοΦίλιπ Ντ. Μέρφυ, οι οποίες αναφέρονται στις ημέρες πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010.
Πριν από τη σύνοδο, γράφει ο αμερικανός διπλωμάτης, έγιναν πολλές συζητήσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το μοναδικό αποτέλεσμα τους, προσθέτει, ήταν η απόφαση του Βερολίνου να αποσιωπήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επικείμενη ελληνική καταστροφή έναντι των γερμανών πολιτών.
 «Κανείς δεν θεώρησε αναγκαίο να πει στους γερμανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήταν έτσι κι αλλιώς ανήσυχοι για το γερμανικό έλλειμμα-ρεκόρ, ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα για την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας άλλης χώρας» γράφει.
 Ένας συνεργάτης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε εξηγήσει τότε σε αμερικανούς διπλωμάτες, ότι οι γερμανοί πολίτες ήταν κυριολεκτικά «αηδιασμένοι» από την κατάσταση στην Ελλάδα. Γι αυτό το λόγο, η γερμανική κυβέρνηση ήταν ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010, δεν αποφασίσθηκε οποιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια για τη χειμαζόμενη χώρα της Μεσογείου.
«Η καγκελάριος Μέρκελ έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, για το ότι δεν χρειάζεται ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί θα πρέπει να μεγαλώσει το δικό της χρέος-βουνό για να σώσει τους Έλληνες» προσθέτει.
Η εξήγηση, αλλά μόνο για τους Αμερικανούς, ήρθε από τον Βόλφγκανγκ Μερτς, έναν ανώτατο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τούς δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο αν η βοήθεια άρχιζε αμέσως. Επιπλέον, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».
Την εποχή εκείνη, συνεχίζει το έγγραφο, οι γερμανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν.
Το συμπέρασμα του αμερικανού πρεσβευτή: «Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφοροι ιδιώτες οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα των δυσχερειών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του ευρώ».
Εξαίρεση σε αυτούς αποτελούσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Deutsche BankΤόμας Μάγιερ, ο οποίος, ενόψει των διαγραφόμενων δυσκολιών, περιέγραψε στους Αμερικανούς τις δυνατότητες απόσχισης της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Προς το σκοπό αυτό επικαλέστηκε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση είναι δυνατή «αν η νομισματική ένωση μετατραπεί σε ζώνη πληθωρισμού», ή αν ο γερμανός φορολογούμενος γίνει «de facto-σωτήρας» των Ευρωπαίων.
Γι αυτό και πρότεινε ο ίδιος ένα «άρθρο 11 για τα κράτη της ευρωζώνης, που θα έθετε υπό επιτήρηση όλα τα προβληματικά της κράτη, εωσότου αυτά θα είχαν ξεπεράσει τα προβλήματά τους». Δυστυχώς, πρόσθεσε - πάντα σύμφωνα με το έγγραφο -  δεν έγινε καμιά σοβαρή συζήτηση για την πρότασή του.
Αυτό βέβαια, σύμφωνα με την «Die Welt» άλλαξε τώρα: «Οι ενδείξεις πληθαίνουν, ότι ύστερα από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης, που θα τεθεί υπό οικονομική κηδεμονία».

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι υπουργοί μένουν - ποιοι έρχονται

Μετά την επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι το επόμενο βήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο οριστικοποιείται ίσως και αυτή την ώρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
 
Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συμφωνήσει να αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στη χθεσινοβραδυνή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι αν θα μείνει στην κυβέρνηση αυτό θα είναι επειδή το ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και ως πράξη εθνικού καθήκοντος. 

Ο κ. Βενιζέλος συνάρτησε την πιθανή παραμονή του στην κυβέρνηση -που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη- με την ανάγκη να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θέση στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του κ. Σαμαρά.
 
Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση πρόκειται να παραμείνουν η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.


protothema.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παπαδήμος: Όσα πρέπει να ξέρετε


Εδώ και αρκετούς μήνες το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο για την πρωθυπουργία, στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, του οποίου το 2010 τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος.
Με πρόσφατο άρθρο του στο "Βήμα", ο κ. Παπαδήμος είχε ταχθεί κατά της ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως ένα μεγάλο "κούρεμα" εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους.
Με την επιλογή του ωστόσο στη θέση του πρωθυπουργού, καλείται να εφαρμόσει και να "υπερασπιστεί" την επιλογή αυτή.
Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος
Γεννημένος το 1947 και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Βοστώνη, στο γνωστό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), από το οποίο πήρε πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου και διδακτορικό στα Οικονομικά.
Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διδάξει, αλλά η κυρίως ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη Βοστώνη, εξάλλου, απ' όπου επιστρέφει τώρα, ξεκίνησε και την τραπεζική του σταδιοδρομία, ως οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας από το 1980.
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994.
Από τη θέση αυτή, που του εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, επιφορτίστηκε με το κρίσιμο έργο της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη.
Από το 1996 συνεργάστηκε στενά και με επιτυχία για τον σκοπό αυτό με τον Κώστα Σημίτη. Συνετός τραπεζίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν δίστασε το 1999 να μιλήσει για τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις σε πολλούς.
Το 2002 μετακόμισε στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνοντας την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Το 2010 τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Τον ήθελαν καιρό
Το 2009 είχε προταθεί στον κ. Παπαδήμο να περιληφθεί ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, τότε, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το όνομά του "πρωταγωνίστησε" και πάλι το καλοκαίρι, όταν τέθηκε ζήτημα αντικατάστασης του τέως υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται... 22 χρόνια μετά
Μετά το 1989, οπότε ο Ξενοφών Ζολώτας, άλλοτε εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και η Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1974-1981), ανέλαβε πρόεδρος της Οικουμενικής Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος φέρεται ως ο επικρατέστερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Η Οικουμενική κυβέρνηση του 1989 συγκροτήθηκε για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, που τελικά απεφεύχθη, ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπέρασε τους 6 μήνες.
Σημειώνεται, ότι στην Οικουμενική συμμετείχαν και εν ενεργεία σήμερα πολιτικοί, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Στ. Δήμας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο βουλευτής της Νδ, Π. Παυλόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Ι. Δραγασάκης.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυτή είναι η Νέα Κυβέρνηση !!!

Πρωθυπουργός
Φερνάντο Σάντος
Πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής. Είναι ικανός να μας κρατήσει στην Eυρωζώνη, όπως ακριβώς έκανε και με το Euro.
Αντιπρόεδροι
Λέτο - Ιμπαγάσα

Οι κορυφαίοι του πρωταθλήματος θα είναι οι άμεσοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Πρόεδρος Βουλής
Αναστάσιος Κάκος

Για να μην επικρατεί χάβρα Ιουδαίων στη Βουλή, είναι απαραίτητη η παρουσία του κατά τεκμήριο κορυφαίου έλληνα διαιτητή.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μπάμπης Τεννές

Εχει φάει την επαρχία με το κουτάλι. Δικαιωματικά τού ανήκει του Υπουργείο.
Yπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αλέξης Κούγιας

Χρόνια τώρα παλεύει για την κάθαρση. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο.
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ζεσουάδο Φερέιρα

Οργανωτικός, με πλάνο και σύγχρονα μέσα, έχει δημιουργήσει μια ομάδα - μοντέλο.
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Ράφικ Τζιμπούρ

Πρόκειται για μια ανατρεπτική επιλογή. Ενας Τρομοκράτης θα εγγυηθεί ασφάλεια.
Υπουργείο Εξωτερικών
Aγγελος Χαριστέας

Τα κονέ του στην Ευρώπη αποτελούν εχέγγυα για μια λαμπρή πορεία στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Υπουργείο Επικρατείας
Απόστολος Παπουτσάκης

Ο πρόεδρος της Λίγκας. Ανθρωπος με κύρος.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ερνέστο Βαλβέρδε

Εργατικός και πάνω απ' όλα πολέμιος της διαφθοράς.
Υπουργείο Εσωτερικών
Θοδωρής Ζαγοράκης

Το 2004 ως αρχηγός και μεγάλος πρωταγωνιστής της Εθνικής μάς ανέβασε στα ύψη....
Υπουργείο Οικονομικών
Ριβάλντο (μεταγραφή) - Τσάκας
Αναγκαστήκαμε να φέρουμε πίσω τον Ρίμπο. Η σχέση του με το χρήμα είναι γνωστή. Το δίδυμο με τον Βλάση Τσάκα είναι το ιδανικό γι' αυτή την κομβική θέση. Ο ένας ράβει, ο άλλος κόβει...
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Γιώργος Δώνης - Νίκος Κωστένογλου

Ο πρώτος δουλεύει με τους νέους, ο δεύτερους τούς... δουλεύει!
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αντώνης Νικοπολίδης
Η αγαπημένη του εκπομπή είναι "Οι κηπουροί του MEGA"
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Νίκος Αναστόπουλος

Λάτρης της περιφέρειας. Οσο για ανταγωνιστικότητα; Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Φραν Γέστε

Λατρεύει τα ελληνικά νησιά και τις... αποδράσεις.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Πάμπλο Γκαρσία - Τάσος Μητρόπουλος

Κοιμηθείτε ήσυχοι...
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Γιώργος Καραγκούνης
Mε τις... πτώσεις του, το παίζει τραυματίας, αλλά δεν είναι. Παράδειγμα αλληλεγγύης η κίνηση του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου ζήτησε να μην τιμωρηθεί αντίπαλος - συνάδερφός του.
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Κώστας Μήτρογλου (κέρδισε στο νήμα τον Γιούρκα Σείταρίδη)

Λατρεύει την ταχύτητα και ειδικότερα τους δύο τροχούς.
Επωνυμία Κυβέρνησης: Κοστάντσο (γιατί δεν θα... πέσει ποτέ!)
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα τελείωσε, ασχοληθείτε με την Ιταλία!

Ένα μήνυμα που έχει γίνει σαφές από την αντίδραση των αγορών είναι πως όλες οι προσπάθειες της Ευρωζώνης να σώσει την Ελλάδα έχουν αποτύχει. 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η δουλειά που πρέπει να κάνουν τώρα Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι είναι να σταματήσουν να ασχολούνται με την Ελλάδα και να στρέψουν τα βλέμματά τους στην Ιταλία για να μην παρασύρει μαζί της τη Γαλλία ή και ολόκληρη την Ευρωζώνη. 

Στην ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου γίνεται σαφές σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα πλέον δεν «μετράει» για την Ευρωζώνη. Επισημαίνεται μάλιστα ότι εξ αρχής όλοι ήξεραν ότι τα μεγέθη της χώρας μας είναι πολύ μικρά, ωστόσο έδωσαν όλη αυτή την προσοχή υπό τον φόβο μετάδοσης της κρίσης. 

Ωστόσο τις τελευταίες δραματικές ημέρες όλα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πλέον οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι είναι καλύτερο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, με πλέον χαρακτηριστική την «πρόβλεψη» του Νικολά Σαρκοζί , ο οποίος δήλωσε μιλώντας σε φοιτητές πως η πορεία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί σε ένα «μοντέλο δύο ταχυτήτων»!


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το πείραμα με τους δέκα πιθήκους


Το  πείραμα που ακολουθεί, με τους πιθήκους, είναι ένα από μια σειρά πειραμάτων του καθηγητή Μίλγκραμ.
"Σε ένα κλουβί που έχουμε κλεισμένους 10 πιθήκους, κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες. Όλοι οι πίθηκοι τρέχουν να πιάσουν το τσαμπί. Ένας από τους πιθήκους, ο πιο γρήγορος, φτάνει πρώτος στο τσαμπί. Εκείνη τη στιγμή, καταβρέχουμε με νερό με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, που έχουν μείνει πίσω.
Αυτός που έτρεξε πρώτος και έπιασε το τσαμπί, τρώει τις μπανάνες και το ευχαριστιέται πολύ. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να στεγνώσουν και να ξεπεράσουν το σοκ από το κατάβρεγμα.
Μετά από 1-2 ώρες, η κατάσταση της ομάδας των…πιθήκων επανέρχεται στο φυσιολογικό. Βέβαια, οι 9 που έφαγαν το κατάβρεγμα (και δεν έφαγαν μπανάνες), κοιτούν με κάποια ζήλια τον έναν που και τις μπανάνες έφαγε και το κατάβρεγμα το γλίτωσε.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια ενέργεια, δηλαδή κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες στο κλουβί. Τρέχουν όλοι, αλλά ο ίδιος πίθηκος, ο οποίος όπως είπαμε είναι ο γρηγορότερος καταφέρνει και πάλι να φτάσει πρώτος στο τσαμπί.
Εμείς ξανακαταβρέχουμε με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, ενώ ο πρώτος τρώει επιδεικτικά τις μπανάνες που “κέρδισε δίκαια”, αφού ήταν ο γρηγορότερος. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο 2-3 φορές.
Κάποια φορά, καθώς ξεκινάει ο γρήγορος να πιάσει το τσαμπί που τοποθετήσαμε εκ νέου, τον πιάνουν οι υπόλοιποι εννιά και τον κάνουν μαύρο στο ξύλο.
Βρίσκεται λοιπόν το τσαμπί στη θέση του για κάποια ώρα, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Κάποια στιγμή, ο γρήγορος ξαναπροσπαθεί να τρέξει προς το τσαμπί, αλλά οι υπόλοιποι τον ξαναπλακώνουν στο ξύλο, γιατί φοβούνται το κατάβρεγμα.
Μετά από μερικά ξυλοφορτώματα, ο γρήγορος “μαθαίνει το μάθημά του” και δεν ξαναπροσπαθεί. Μπορεί να προσπαθήσει και κάποιος άλλος, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: ξύλο από τους υπόλοιπους. Εδώ ξεκινάει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.
Βγάζουμε από το κλουβί έναν από τους εννιά πιθήκους, αυτούς που καταβρέχαμε, όχι αυτόν που έφτανε πρώτος στο τσαμπί και βάζουμε έναν καινούριο πίθηκο, αντικαταστάτη.
Ο καινούριος πίθηκος, με το που βλέπει το τσαμπί με τις μπανάνες το οποίο φυσικά δεν ακουμπάει πλέον κανένας από τους “έμπειρους” της ομάδας ορμάει να το πιάσει. Οι υπόλοιποι εννιά, συμπεριλαμβανομένου και του παλιού “γρήγορου”, τον βουτάνε και τον κάνουν μαύρο στο ξύλο.
Ο παλιός “γρήγορος” μπορεί και να χαίρεται που τρώει και κάποιος άλλος ξύλο. Ο καινούριος δεν ξέρει γιατί τρώει ξύλο, αφού δεν είχε την εμπειρία του καταβρέγματος.
Μαθαίνει όμως πολύ γρήγορα ότι αν ξεκινήσει να πιάσει το τσαμπί, αυτό συνεπάγεται ξύλο από τους υπόλοιπους. Έτσι, ξαναβρισκόμαστε σε κατάσταση “ισορροπίας” μέσα στο κλουβί, δηλαδή υπάρχει ένα τσαμπί μπανάνες το οποίο δεν πάει να πιάσει κανείς. Ξανά-αλλάζουμε έναν από τους παλιούς 8 πιθήκους (όχι τον παλιό “γρήγορο” και όχι τον νέο ξυλοφορτωμένο) με έναν αντικαταστάτη.
Όπως καταλαβαίνετε, γίνεται η ίδια ιστορία της προηγούμενης παραγράφου, μέχρι να τους αλλάξουμε όλους (τελευταίο βγάζουμε τον παλιό “γρήγορο”, τον πρώτο που έφαγε ξύλο στην αρχή της ιστορίας).
Τι έχουμε λοιπόν; Έχουμε ένα τσαμπί μπανάνες, μέσα σε ένα κλουβί με 10 πιθήκους, από τους οποίους κανείς δεν τρέχει να το πιάσει, και κανείς δεν ξέρει γιατί (δεδομένου ότι κανένας τους δεν ήταν στην αρχική ομάδα που έφαγε το κατάβρεγμα)".
Μια άλλη εκδοχή του πειράματος
Έχουμε λοιπόν 10 νέους πιθήκους στο κλουβί και ένα τσαμπί μπανάνες άθικτο. Στη “συλλογική” μνήμη των οποίων είναι εγγεγραμμένο ότι το “κοινωνικά πρέπον” είναι να μην ακουμπάμε το τσαμπί γιατί το απαγορεύει ο νόμος. Όποιος προσπαθεί να το πλησιάσει, τις τρώει.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι αυτός που πάει να πιάσει τις μπανάνες εξ ενστίκτου, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τιμωρείται έτσι σκληρά αλλά και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν γιατί του τις βρέχουν, αφού κανένας τους δεν έχει βιώσει τις δύσκολες μέρες στο κλουβί με τα κυνηγητά και τα καταβρέγματα.
Η ζωή κυλάει ήρεμα στο κλουβί, με τις μπανάνες κρεμασμένες σε μια γωνιά που κανένας πίθηκος δεν τολμάει να τις ακουμπήσει. Οι μπανάνες έχουν γίνει πλέον “ιερές μπανάνες”. Δεν αποτελούν για την ομάδα προϊόν τροφής αλλά ταμπού.
Ας δούμε τώρα τι θα συμβεί στην ομάδα αν εφαρμόσουμε ένα είδος μνημονίου, σαν και αυτό που έχουμε εδώ με την τρόικα. Αν δηλαδή αρχίσουμε να περικόπτουμε την τροφή στους πιθήκους, με άλλα λόγια να πέσει πείνα στη ομάδα και το τσαμπί με τις μπανάνες θα αρχίζει να χάνει την άγια λάμψη του και να φαίνεται πάλι σαν λύση τροφής στην ομάδα.
Όσο θα κλείνουμε την στρόφιγγα του “μνημονίου” τόσο το μάτι των πιθήκων θα γυαλίζει περισσότερο… ώσπου κάποιο βράδυ, κάποιος πεινασμένος και εξαθλιωμένος πίθηκος θα την κάνει. Θα την πέσει στο τσαμπί.
Κακός χαμός, σίγουρα κάποιοι θα τον πάρουν είδηση αμέσως, μάλλον αυτοί που δεν κοιμόντουσαν αλλά σχεδίαζαν με ποιο τρόπο θα την πέσουν εκείνοι στις μπανάνες. Ο μάγκας να τρέχει μπροστά με το τσαμπί και 2-3 να τον καταδιώκουν. Ο κλέφτης όμως έχει βάλει ήδη την μισή μπανάνα στο στόμα.
Και φαΐ και τσαμπί και τρεχαλητό δεν γίνεται, τον προλαβαίνουν οι υπόλοιποι και αρχίζει η πάλη. Ενώ ο δόλιος παραβάτης περιμένει να τον σαπίσουν στο ξύλο, να τον διαμελίσουν ανοίγει τα μάτια και βλέπει τους καταδιώκτες του να έχουν πάρει το τσαμπί και να τρώνε ήσυχοι ήσυχοι τις μπανάνες μαζί με κάποιους που βρέθηκαν κοντά και ξύπνησαν από την φασαρία.
Απ´ αυτή την μέρα και μετά ο “ιερός κανόνας” έχει χαθεί. Χρειάζεται το πείραμα να ξαναστηθεί από την αρχή……χρειάζεται μάνικα!
Κάθε ομοιότητα με φυσικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική…
 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...