Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά

«Η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά»


Ομογενής από τις ΗΠΑ στέλνει στο «σκαμνί» την Τουρκία...


Τη βεβαιότητα ότι το σύμβολο της Ορθοδοξίας θα αποκτήσει και πάλι την αρχική του υπόσταση εξέφρασε ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», Κρις Σπύρου, ο οποίος έχει δημιουργήσει από κοινού με Έλληνες μετανάστες των ΗΠΑ το συγκεκριμένο κίνημα από το 2005, με σκοπό την επαναλειτουργία του ναού.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στην Αθήνα, δήλωσε σίγουρος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει και πάλι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις βεβηλώσεις που έχει υποστεί ο ιερός ναός.

Όπως ανακοίνωσε, η επίσημη προσφυγή 350 σελίδων έχει ήδη κατατεθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και αν γίνει αποδεκτή, θα υπάρξει άμεση συνέχεια του θέματος.



«Σε όλους κατέθεσα το ιστορικό του ιερού ναού, τις τουρκικές βεβηλώσεις και τους τουρκικούς βανδαλισμούς που επέφεραν τη σημερινή κατάντια της Αγίας Σοφίας», υπογράμμισε ο κ. Σπύρου, επισημαίνοντας πως για το θέμα έχει απευθυνθεί εγγράφως στην τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Ερντογάν, αλλά και σε βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου αλλά και σε μέλη της Γερουσίας.

Στόχος του Κινήματος είναι η Αγία Σοφία να αποκατασταθεί ως Ιερός Ναός της Ορθοδοξίας και να πάρει τη θέση που της αξίζει δίπλα στους σημαντικούς ιερούς τόπους άλλων θρησκειών.


Πηγή : 24ωρο
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από σήμερα και επίσημα οι ομοφυλόφιλοι στον στρατό




Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος "Don't Ask, Don't Tell", περίπου 17.000 στρατιωτικοί αποπέμφθηκαν από το Σώμα επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.





Το Πεντάγωνο πρόκειται να ανακοινώσει την επίσημη κατάργηση του νόμου περί απαγόρευσης στους δεδηλωμένους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον στρατό, όπως επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος.
 
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα.
 
Στις 18 Δεκεμβρίου η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου του 1993, ο οποίος είχε μείνει γνωστός με τη φράση «Don't ask, don't tell» (Μη ρωτάς, μη λες), ο οποίος απαιτούσε από τους ομοφυλόφιλους που υπηρετούν στο στρατό να αποκρύπτουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, διαφορετικά θα αποπέμπονταν από το Σώμα.
 
Μετά τη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν ζητήσει χρόνο για να προετοιμάσουν τα στρατεύματα για την άφιξη δεδηλωμένων ομοφυλόφιλων στο στρατό.
 
Η χθεσινή απόφαση σημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λέον Πανέτα και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επιβεβαιώνουν επισήμως ότι το Σώμα είναι προετοιμασμένο.
 
Αν η απόφαση τεθεί σε ισχύ από σήμερα, όπως αναμένεται, η απαγόρευση θα πάψει να ισχύει ύστερα από 60 μέρες.
 
Στη διάρκεια του περασμένου επταμήνου, το Πεντάγωνο διένειμε ενημερωτικό υλικό και προετοίμασε τις στρατιωτικές δυνάμεις για την εξέλιξη αυτή.
 
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονο διάλογο στις ΗΠΑ, όπου διασημότητες, όπως η Lady Gaga, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της άρσης της απαγόρευσης.
 
Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά ρεπουμπλικανοί, καθώς και κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού, έχουν εκφράσει φόβους ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την απόδοση του Σώματος στο πεδίο της μάχης.
 
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο μετά την έρευνα του Πενταγώνου που έδειξε ότι το 70% των 115.000 ερωτηθέντων στρατιωτικών και 44.000 από τις συζύγους τους τάσσονταν υπέρ της κατάργησης του νόμου του 1993.
 
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και Αμερικανοί που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους προσπαθούν επί σειρά ετών να επιτύχουν την κατάργηση του νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1993 μετά την απόρριψη από τους επικεφαλής του στρατού του αιτήματος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν.
 
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος "Don't Ask, Don't Tell", περίπου 17.000 στρατιωτικοί αποπέμφθηκαν από το Σώμα επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.
 
 Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

1894: Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.

1927: Ιδρύεται η Ρόμα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ' απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.

1934: Πέθανε ο Τζον Ντίλινγκερ, αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ' αριθμ. 1 δημόσιος κίνδυνος».

1943: Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο έκαναν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση «επ' αόριστον».

1955: Γεννήθηκε ο Βίλεμ Νταφόε, αμερικανός ηθοποιός.

1965: Τρία μέλη των Rolling Stones, ο Μικ Τζάγκερ, ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Μπιλ Γουάιλμαν καταδικάζονται από δικαστήριο του Λονδίνου σε πρόστιμο 5 λιρών ο καθένας. Κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς, επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου.

1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος - μαριονέτα της χούντας Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

1988: Πέθανε ο Τώνης Μαρούδας, τραγουδιστής.

1992: Πέθανε ο Γουέιν ΜακΛάρεν, αμερικανός ηθοποιός, ο γνωστός καουμπόη του Marlboro.

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κι όμως η Ελλάδα ακόμη συγκινεί...

Το άρθρο στους NEW YORK TIMES, ο καθηγήτής του Κολούμπια Μάρκ Μαζάουερ το έγραψε την επομένη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή.Διαβάστε το προσεκτικά είναι συγκλονιστικό και τέτοιες φωνές τις έχει ανάγκη η δοκιμαζόμενη αυτή την περίοδο χώρα

"Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που... αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από... τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. "Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου", έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του "Ελλάς", "το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! "

 Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην "ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη" στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

 Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο - τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο - ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

 Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις. Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

 Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη - μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του '90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

 Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή. Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του '90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: "ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη - κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον."


*Μαρκ Μαζάουερ,
Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,
καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο πύρινος εφιάλτης σε αριθμούς


Σε 13.613.121 στρέμματα ανέρχονται οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν στη χώρα μας από το 1983 έως το 2008, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι καμένες εκτάσεις μεταξύ 1983 - 2008 αναλογούν σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο της χώρας.
Η έρευνα καλύπτει την περίοδο 1983, χρονιά από την οποία η Δασική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει την καταγραφή μεγάλου αριθμού παραμέτρων ανά περιστατικό πυρκαγιάς, έως το 2008.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
Στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο 1.465 δασικές πυρκαγιές
Καίγονται περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων
* "Πρωταθλήτρια" σε συμβάντα και καμένες εκτάσεις είναι η Πελοπόννησος, με ποσοστά 19% και 27%, αντιστοίχως
* Το 47% των καμένων εκτάσεων είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών με άγνωστες αιτίες
Το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εξακριβωμένο ή πιθανό κακόβουλο εμπρησμό και το 9% από κάψιμο αγρών
* Ο μήνας με τις μεγαλύτερες καταστροφές και τα περισσότερα περιστατικά είναι ο Αύγουστος. Ωστόσο, οι δριμύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται τον Ιούλιο
Τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου θεωρούνται δριμύτερα σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώνεται μετά τις 2 το απόγευμα
* Ο μέσος χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων από την αναγγελία μιας πυρκαγιάς είναι 36 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας των πυρκαγιών είναι περίπου 15 ώρες
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ &ΤΔΠ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιο ρόλο έπαιζαν οι πανοπλίες των στρατιωτών, στην νίκη ή την ήττα ;


Ερευνητές από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, μελέτησαν πειραματικά τον ρόλο που έπαιζαν οι βαριές πανοπλίες στην έκβαση μίας μάχης, κατά τον Μεσαίωνα.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, εθελοντές ντυμένοι με αντίγραφα πανοπλιών του 15ου αιώνα, βάρους 30- 50 κιλών, περπατούσαν ή έτρεχαν πάνω σε διαδρόμους γυμναστικής.
Οι ερευνητές κατέγραφαν την ταχύτητα, τους καρδιακούς παλμούς κλπ. και κατέληξαν στο - μάλλον ευνόητο- συμπέρασμα ότιοι πανοπλίες δυσχέραιναν τις κινήσεις αλλά και την σωματική αντοχή των πολεμιστών.
Αυτό, λένε, είχε σαν συνέπεια η χρήση των πανοπλιών να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της νίκης ή της ήττας σε μια μάχη, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ήταν τελικά ο αριθμός των στρατευμάτων ή οι ικανότητες των αξιωματικών εκείνα που οδηγούσαν σε θρίαμβο ή πανωλεθρία, αλλά οι βαριές φορεσιές των στρατιωτών!
Απόδειξη η μάχη του Αζινκούρ;
Απόδειξη της θεωρίας τους, πιστεύουν πως είναι η ιστορική μάχη του Αζινκούρ το 1415. Αν και οι Γάλλοι υπερείχαν αριθμητικά - υπολογίζεται ότι είχαν τριπλάσιο στρατό από εκείνο των Άγγλων- τελικά ηττήθηκαν εξαιτίας της των πολύ βαριών πανοπλιών, υποστηρίζουν.
«Η απόσταση που χρειάστηκε να διανύσουν οι γάλλοι ιππότες φορώντας την ασήκωτη πανοπλία τους, είχε σαν αποτέλεσμα να είναι αργοί και δυσκίνητοι, άρα εύκολος στόχος για τους Άγγλους τοξότες», προσθέτουν και καταλήγουν «Αλλά και όταν τελικά έφτασαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Άγγλους, οι Γάλλοι ήταν τόσο εξαντλημένοι που δεν προβλημάτισαν καθόλου τους λιγότερους μεν, αλλά ξεκούραστους αντιπάλους τους».
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ψαλίδι» σε 100 επιδόματα του Δημοσίου


Ψαλιδισμένο θα είναι πλέον το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση100 από τα 104 βασικά-ειδικά και κλαδικά-επιδόματα.
Από το νέο καθεστώς, παραμένουν ανέπαφα τα επιδόματα της οικογενειακής παροχής, των μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης καθώς και αυτά των εορτών και αδείας, τα οποία ωστόσο είναι δύσκολα να ενσωματωθούν στο βασικό μισθολόγιο.
Παράλληλα, προτείνεται η θέσπιση επιδόματος θέσης, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το σύνολο των επιδομάτων όπως αυτό της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Κομμένα κατά 50% θα είναι τα επιδόματα που αφορούν στην ταχύτερη διεκπεραίωση, κίνητρο απόδοσης και ειδικής απασχόλησης, ενώ εκτός από αυτό του κινήτρου απόδοσης που το λαμβάνει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, οι μειώσεις στις άλλες δυο κατηγορίες επιδομάτων θα είναι καθολικό για όλους.
Σημειώνεται πως ο δημόσιος υπάλληλος θα χάσει τουλάχιστον έναν βασικό μισθό από τις κυβερνητικές περικοπές.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις με το EFSF

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι άρχιζαν την επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους για την Ελλάδα, οι Έλληνες τραπεζίτες είχαν ήδη κάνει τους πρώτους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο.

Καταρχήν, εκείνο που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι πως οι καταθέσεις δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο από τη στιγμή που έχει διασφαλισθεί η παροχή ρευστότητας στο σύστημα, καθώς ακόμη και σε περίπτωση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς χρεοκοπίας, η παρέμβαση του ΕFSF αποτελεί εγγύηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τα ελληνικκά ομόλογα.

Παρ' ότι ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά οι όροι της συμμετοχής, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ιδιωτών η οποία είναι εθελοντική, ισοδυναμεί με ένα hair cut της τάξεως του 20% επί των επιμηκυνόμενων ομολόγων, δηλαδή υψηλότερο από την υπόθεση (15%) κουρέματος, υπόθεση βάσει της οποίας οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν στα πρόσφατα stress tests.

Οι επιπτώσεις αυτού του hair cut σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις εκτιμάται πως κυμαίνονται μεταξύ 6-9 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που, εφόσον οι εκτιμήσεις είναι σωστές, σημαίνει πιθανότατα ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας το θέμα τα κεφαλαιακής επάρκειας σοβαρότερο από εκείνο της ρευστότητας, που όπως φαίνεται έχει καλυφθεί.

Σημειώνεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες δεν τίθεται ούτε καν ρητορικά το ερώτημα της συμμετοχής τους στο σχέδιο διάσωσης, δεδομένου ότι όλες έχουν συμμετοχή του δημοσίου το οποίο κατέχει προνομιούχες μετοχές, βάσει του αρχικού πακέτου ενίσχυσης που είχαν λάβει επί Αλογοσκούφη.

Στην περίπτωση που -είναι και το πιθανότερο- απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε οι μέτοχοι θα πρέπει να επωμισθούν το βάρος αυτό, είτε οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια από άλλες πηγές, π.χ. από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η βελτίωση των δεικτών των ελληνικών τραπεζών στα πρόσφατα stress tests προκύπτει με βάση τις παραδοχές αποφάσεων ή κινήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί (π.χ. αυξήσεις κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) και που η ολοκλήρωσή τους έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τα stress tests.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν μόνες τους τις ανάγκες ενίσχυσης των κεφαλαίων, μπορούν να καταφύγουν στον μηχανισμό του EFSF που θα ενισχυθεί για το σκοπό αυτό με πρόσθετα κεφάλαια. Αυτό σημαίνει, εξηγούν στελέχη της τραπεζικής αγοράς πως οι τράπεζες που δεν θα καλύψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, ουσιαστικά οδηγούνται σε κρατικοποίηση.

Η πίεση αυτή, εκτιμούν στην κυβέρνηση αλλά και στην αγορά, το πιθανότερο είναι να επισπεύσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υποβληθεί σε νέους ελέγχους για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και την επάρκεια των σχηματισθέντων προβλέψεων έναντι των κινδύνων που έχουν αναλάβει.

Όλα αυτά αναμένεται να αξιολογηθούν λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες που θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των όρων του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

F.T.: Η Ελλάδα η πρώτη δυτική ανεπτυγμένη χώρα που θα χρεοκοπήσει


Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times λένε πως μετά από πάνω 60 χρόνια η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.



Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Οι ίδιοι θεωρούν πως οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, η Fitch θα θέσει την χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία, και η Moody’s θα ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο.

Όπως διευκρινίζουν οι FT, σε περίπτωση που ο εκδότης κήρυττε χρεοστάσιο η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται να αντιμετωπίσει την χώρα ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

«Οι όροι περιορισμένη και επιλεκτική συνεπάγονται ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα κηρύξει χρεοστάσιο, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστούν. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι, δεν θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία», τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το σημείο που αφορά την διάκριση μεταξύ της χρεοκοπίας και του πιστωτικού γεγονότος (credit event) για την η εξαγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swaps), τα οποία δεν θα απαιτηθεί να πληρωθούν καθώς δεν θα υπάρχει credit event. Αυτό διότι οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν.

Τέλος, ακόμη και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός εκτιμάται πως η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει στα μόλις 5 δισ. δολάρια, ήτοι θα έχει μικρή επίδραση στην αγορά ή τους ισολογισμούς των τραπεζών.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας


Στα 109 δισ. ευρώ το νέο δάνειο- Γίνεται άμεσα μείωση κατά 12% του χρέους μας

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Η συμφωνία προβλέπει την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου και φέρει και την υπογραφή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν κλοντ Τρισε κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει η παροχή ρευστότητας με αντάλλαγμα τα ελληνικά ομόλογα.

Γίνεται άμεσα μείωση κατά 12% του χρέους μας, δηλαδή 26,1 δισ. ευρώ, μόνο με χρήματα των εταίρων μας. Αυτό μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια με επαναγορά τμημάτων του χρέους από ιδιώτες, ακόμη και με κινεζικά κεφάλαια που μπορεί να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα πρώτα 5 χρόνια μέχρι το 2016 θα έχουμε μικρότερα επιτόκια στην αποπληρωμή του δανεισμού μας. Δηλαδή στο -1% επί του τριπλάσιου ποσού και επαναδιαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χαμηλώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που ανακοινώθηκαν έχουν έως εξής:

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ με την συμμετοχή των ιδιωτών να φτάνει στα 37 δισ. ευρώ.

Τα νέα δάνεια που θα παρέχει το ταμείο στήριξης EFSF θα έχουν διάρκεια από τουλάχιστον 15 έτη έως το ανώτερο 30 έτη.

Τα 30 δισ. ευρώ θα έρθουν λογικά από αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα από νέο δανεισμό της ΕΕ με την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 3,5%.

Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η συμμετοχή των ιδιωτών την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ σε εθελοντική βάση προκειμένου να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης. 

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την απόφαση και μίλησε για ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η απόφαση που ελήφθη δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη στήριξη του τραπεζικού τομέα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Οι αποφάσεις αυτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είνια μία ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρωί της Παρασκευής.

Ο Βαν Ρομπάι αναγνώρισε ότι η κρίση είχε φτάσει στο «παρά πέντε» και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικό του σημαντικού γεγονότος για ολόκληρη την ευρωζώνη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά είχαμε κοινή συνέντευξη των κ. Ρομπάι Μπαρόσο αλλά και Παπανδρέου ενώ επίσης για πρώτη φορά σε συνέντευξη προχώρησαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Τρισέ αλλά και η πρόεδρος του ΔΝΤ .Ειδικά η παρουσία της κ.Λαγκαρτ έδωσε το στίγμα για το πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση για ολόκληρο το διεθνές οικονομικό σύστημα.«Ήταν ένα μεγάλο απόγευμα » είπε η κ.Λαγκαρτ.
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...