Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τα πάνω- κάτω στην ελληνική οικογένεια- Γυναίκες "κουβαλητές", άνδρες "νοικοκυρές"


Μοναδική πηγή οικογενειακού εισοδήματος για μία μεγάλη μερίδα είναι οι αμοιβές που εξασφαλίζουν οι γυναίκες...

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις οικογενειακές ισορροπίες στην ελληνική κοινωνία. 

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, το 80% των ανδρών, στελεχών επιχειρήσεων, εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business, με θέμα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2012 έως 15 Δεκεμβρίου 2012, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 365 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών. 

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι αλλαγές, που έχει επιφέρει στις οικογενειακές ισορροπίες η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία.

Πριν οι άνδρες στελέχη μείνουν άνεργοι (1-2 χρόνια νωρίτερα), τα εισοδήματα των συζύγων τους ήταν πολύ μικρότερα, σε σχέση με το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το εισόδημα της συζύγου, πριν η κρίση κορυφωθεί, διαμορφωνόταν, ως εξής: σε ποσοστό 69,1% δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, σε ποσοστό 29,1% κάλυπτε το 50-80% του οικογενειακού εισοδήματος και μόλις σε ποσοστό 1,8% ήταν πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Μεγάλο ποσοστό των ανδρών στελεχών έχει χάσει τη δουλειά του και η μοναδική πηγή οικογενειακού εισοδήματος για μία μεγάλη μερίδα φαίνεται ότι είναι οι αμοιβές που εξασφαλίζουν οι γυναίκες σύζυγοι. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 60% των γυναικών καλύπτει πλέον πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το 45,5% των γυναικών εξασφαλίζει πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος, το 16,4% καλύπτει το 50 με 80% του συνολικού εισοδήματος στο σπίτι και το 38,2% κερδίζει αμοιβές που δεν ξεπερνούν το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

«Οσο βαθαίνει η κρίση, η απομάκρυνση (με τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, με την κατάργηση διευθύνσεων, τη συγχώνευση επιχειρήσεων και την αποχώρηση πολυεθνικών από την Ελλάδα) της παραγωγικής γενιάς των 45+, κυρίως των ανδρών διαμορφώνουν μία νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αλλάζει και το οικονομικό μοντέλο της οικογένειας. Για πρώτη φορά, βλέπουμε να αυξάνονται συνεχώς οι οικογένειες, στις οποίες ο άνδρας είναι άνεργος και η γυναίκα δουλεύει και φέρνει εισόδημα στο σπίτι», επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια της People for Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Αρκετά περιορισμένες, όμως, είναι πλέον και οι άλλες πηγές εισοδήματος (ακίνητα, κλπ), πέραν των μισθών, που συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 80% των νοικοκυριών, τα εισοδήματα από άλλες πηγές καλύπτουν λιγότερο από το 20% του οικογενειακού εισοδήματος, για το 14,5%, το 20-50% του οικογενειακού εισοδήματος και μόνο για το 5,5% των νοικοκυριών οι άλλες πηγές συμπληρώνουν πάνω από το 50% του συνολικού εισοδήματος.

Οσον αφορά τώρα στη μορφή απασχόλησης, που διατηρούν οι γυναίκες σύζυγοι, το 69,1% έχει μόνιμη εργασία και το 30,9% προσωρινή. Αντίστοιχα, το ποσοστό των γυναικών, που έχει μισθωτή εργασία, είναι 72,7%, ενώ οι γυναίκες, που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αγγίζουν μόλις το 27,3%.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελεύθερος με εγγύηση μέχρι να δικαστεί ο Οσκαρ Πιστόριους


Εκτός φυλακής θα παραμείνει μέχρι να οριστεί το δικαστήριο για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ ο Όσκαρ Πιστόριους.

Ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής πως ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης θα είναι ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Παράλληλα, ο Ντέσμοντ Νέιρ όρισε μόνο την καταβολή εγγύησης ύψους 1.000.000 ραντ (περίπου 854.000 ευρώ) και τόνισε πως θα «πρέπει να ξέρει ότι πιθανότατα θα μείνει αρκετά χρόνια στη φυλακή».

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστή, η πλευρά του Πιστόριους ξέσπασε σε πανηγυρισμούς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ η πλευρά της άτυχης κοπέλας εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις της για αυτή την απόφαση.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συντρίμμια άφησε πίσω του ο κατακλυσμός στην Αττική


- 23χρονη έπαθε ανακοπή εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητό της στην Αμαρουσίου-Χαλανδρίου
- Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη διάσωση γυναίκας από τα ορμητικά νερά κάνουν το γύρο του κόσμου
- Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 1.500 κλήσεις, εκ των οποίων έχει επέμβει στις 940
- Κατέρρευσε κτίριο στον Άγιο Παντελεήμονα


Εικόνες καταστροφής, με πλημμηρισμένους δρόμους και σπίτια, συνέθεσαν το... τραγικό σκηνικό στην Αττική, την ώρα του κατακλυσμού σήμερα το πρωί.

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος μιας 23χρονης κοπέλας, η οποία πέθανε εγκλωβισμένη μέσα στο αυτοκίνητό της, στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Άλλοι οδηγοί προσπάθησαν να την σώσουν, αλλά ήταν ήδη αργά. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.



Την ίδια ώρα, πολίτες στη γειτονιά του Χαλανδρίου παλεύουν να διασώσουν μια άλλη γυναίκα, η οποία προσπαθεί να κρατηθεί από την πόρτα του αυτοκινήτου της για να μην την παρασύρουν τα ορμητικά νερά. Οι φωτογραφίες της διάσωσης έχουν κάνει το γύρο του κόσμου!
Καταστροφές σημειώθηκαν και στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου ένα παλιό κτίριο κατέρρευσε επί της οδού Μαγνησίας. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής και άνδρες της ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο που έλεγξαν το χώρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταπλακωθεί άνθρωπος.
Χάος επικράτησε σε όλη την Αττική, με την Πυροσβεστική να δέχεται συνεχώς κλήσεις, να πλημμυρίζουν οι γραμμές του ΗΣΑΠ από το Μοναστηράκι έως το Θησείο, ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στις γραμμές του Τραμ. Επιπλέον έγιναν και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. 
Πολλά ήταν τα ισόγεια και τα υπόγεια σπίτια που πλημμύρισαν. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό σε πολυκατοικία στο Καλαμάκι, όπου οι υπόγειες αποθήκες 28 διαμερισμάτων καλύφθηκαν απο νερό.



newsit.gr




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σόδομα και... γόμορα στο FBI


Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν και τα οποία επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, πολλοί από τους εργαζόμενους στην υπηρεσία ήταν τόσο… άτακτοι που βρέθηκαν στο πειθαρχικό λόγω σεξιστικής συμπεριφοράς, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, σεξ έναντι αμοιβής και ραντεβουδάκα με εμπόρους ναρκωτικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος του FBI, πολλές συσκευές Blackberry χρησιμοποιήθηκαν για να στέλνονται γυμνές φωτογραφίες και άπρεπα μηνύματα.

«Όταν το FBI σου δίνει Blackberry, είναι για επαγγελματική χρήση. Δεν είναι για να στέλνεις στην κοπέλα του διπλανού γραφείου ερωτόλογα ή γυμνές φωτογραφίες του», υποστηρίζει στο CNN η υποδιευθύντρια του FBI, Κάντις Γουίλ.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, μεταξύ των ετών 2010-2012, το FBI τιμώρησε 1.045 από τους συνολικά 36 χιλιάδες υπαλλήλους του. Οκτώ μάλιστα εξ αυτών είδαν την… έξοδο.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το… νέο ελληνικό ποδόσφαιρο


Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΠΟ η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών που φέρνει αλλαγές σε Football League, Γ’ και Δ’ Εθνική.

Σε νέα εποχή μπαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΠΟ η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών από την ερχόμενη περίοδο και για μία τριετία. 

Το πλάνο, που θα συνοδευτεί προσεχώς από τις σχετικές συμπληρωματικές προκηρύξεις, περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα πρωταθλήματα. Η Football League θα έχει πλέον δύο ομίλους των 14 ομάδων, ενώ η Γ’ και Δ’ Εθνική θα συγχωνευτούν σε μία νέα κατηγορία, που θα ονομάζεται Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική και θα περιλαμβάνει έξι ομίλους των 16 ομάδων (συνολικά 96 ομάδες), αλλά σταδιακά θα μειωθεί κατά δύο ομίλους και θα απομείνουν τέσσερις των 16 ομάδων. 

Σημειώνεται πως αναδιάρθρωση θα γίνει και στη Σούπερ Λίγκα με αύξηση των συμμετεχουσών ομάδων από 16 σε 18, καθώς θα υποβιβαστούν δύο και θα προβιβαστούν τέσσερις. 

Η ΕΠΟ επικύρωσε και τη συμφωνία της Σούπερ Λίγκας με τον ΠΣΑΠ για τα χρέη των ποδοσφαιριστών, προκειμένου και να διευκολυνθούν οι ΠΑΕ, αλλά και να διασφαλίσουν οι παίκτες τα χρήματά τους. 

Παράλληλα έγινε μία επιδερμική συζήτηση για το πριμ πρόκρισης του Μουντιάλ. Υπάρχει μία διαφορά της τάξεως του 10% με τους παίκτες, που δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, εξουσιοδοτήθηκε για να αρχίσει συζητήσεις με τον Φερνάντο Σάντος για την επέκταση του συμβολαίου του, που λήγει το 2014. 



sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι φιγούρες της τράπουλας έχουν… ονοματεπώνυμο !


Η λέξη «τράπουλα», που σημαίνει τη «δεσμίδα των παιγνιοχάρτων», προέρχεται από την ιταλική λέξη «trappola», που σημαίνει «παγίδα» και «δόλος». Η τράπουλα αποτελείται από τα «τραπουλόχαρτα» ή «παιγνιόχαρτα» ή «χαρτιά» και προήλθε από το ιταλικό παιχνίδι «ταρόκ» ή «ταρόκο», που παιζόταν με χοντρά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες τόσο για ψυχαγωγία, όσο και για κερδοσκοπία.

Οι φιγούρες της τράπουλας

Στη διάρκεια της ιστορίας εμφανίστηκαν αρκετές παραλλαγές αλλά τελικά επικράτησε το γαλλικό «σύστημα»(french pak), που έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα, γι αυτό και οι φιγούρες παριστάνουν ενδυμασίες της εποχής. Σύμφωνα με αυτό οι φιγούρες είναι βασιλιάς, ιππότης και υπηρέτης, ενώ αργότερα προστίθεται η βασίλισσα, με αποτέλεσμα η τρίτη σημερινή φιγούρα, ο βαλές, να πάρει χαρακτηριστικά και του ιππότη και του υπηρέτη.

Οι φιγούρες δεν είναι τυχαίες αλλά αναφέρονται σε συγκεκριμένες ιστορικές ή μυθικές μορφές.

Έτσι οι ρηγάδες είναι οι: Καρλομάγνος (ρήγας κούπα), Ιούλιος Καίσαρας (ρήγας καρό), Μέγας Αλέξανδρος (ρήγας σπαθί), Δαβίδ (ρήγας μπαστούνι).

Οι τέσσερις ντάμες είναι: η Παλλάδα Αθηνά (ντάμα μπαστούνι), η Ιουδήθ (η γενναία Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη), η Αρζίν (Argine, μάλλον αναγραμματισμός του regina=βασίλισσα) και η Ραχήλ (σύζυγος του Ιακώβ).

Τέλος οι τέσσερις βαλέδες είναι: ο Έκτορας (βαλές καρό), ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ.

Ελληνική τράπουλα

Η παλαιότερη γνωστή ελληνική τράπουλα χρονολογείται στο 1822 και σ’ αυτήν οι τέσσερις ρηγάδες απεικονίζονται με τις μορφές των Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γεωργίου Καντακουζηνού.

Perierga.gr - Οι φιγούρες της τράπουλας έχουν... ονοματεπώνυμο!


perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας


Ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατατέθηκε χθες στον διεθνή οργανισμό, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).»

Σημειώνεται, δε, ότι «ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία».

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Σημειώνεται τέλος, ότι «Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».


epikaira.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι ήταν εξυπνότεροι από το σύγχρονο άνθρωπο


Αν Αθηναίος του 1000 π.Χ. ερχόταν πίσω στη ζωή σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι θα ήταν ευφυέστερος από όλους εμάς, υποστηρίζει ο Dr. Gerald Crabtree, κορυφαίος γενετιστής του Πανεπιστημίου Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρόσφατη έρευνα του οποίου αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και λιγότερο ευφυής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου, ο Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι αναπόφευκτες αλλαγές στο γενετικό μας σύστημα, σε συνδυασμό με τεχνολογικές εξελίξεις, είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ένα ακρωτηριασμένο σώμα του πρώην εαυτού μας και πολύ λιγότερο ευφυείς από τους προγόνους μας.

Ο ίδιος θα πει ότι ο άνθρωπος βρισκόταν στην ακμή του όταν ήταν αναγκασμένος να παλέψει μ' όλες του τις δυνάμεις για να επιβιώσει, δεδομένου ότι τότε ήταν υποχρεωμένος να βασιστεί στο μνημονικό του, στο πρακτικό πνεύμα του και την ψυχολογική ισορροπία που του επέτρεπαν να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να προσαρμόζεται στις περιστάσεις γρήγορα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υποστηρίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας, έχει άλλες απαιτήσεις από το σώμα και το μυαλό μας, η τεχνολογία όμως έχει αντικαταστήσει την ανάγκη να βασιζόμαστε στις φυσικές ικανότητες και τα ένστικτά μας.

Επίσης, οι βιομηχανοποιημένες τροφές, δεν είναι ακριβώς η καλύτερη επιλογή για το σύστημά μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης ενδέχεται να μειώσουν δραστικά το IQ μας.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγάλη δεξαμενή πετρελαίου το Ιόνιο- Πού βρήκαν λαβράκι οι Ιταλοί


Στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των στενών του Οτράντο και της ακτογραμμής των Ιονίων Νήσων έχει εντοπιστεί μια γεωλογική δομή, τα στοιχεία της οποίας προϊδεάζουν για την ύπαρξη πολύ μεγάλου «ασκού» υδρογονανθράκων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας Στη διαγώνιο που ενώνει το Μπάρι με τα παράλια της Ζακύνθου εκτείνεται αυτός ο υποθαλάσσιος ασκός.

Οι Ιταλοί, όπως αναφέρει το zougla.gr, ήδη έχουν «τρυπήσει» το δυτικό άκρο της περιοχής και έχουν ανακαλύψει πετρέλαιο. Είναι εξαιρετικά προσεκτικοί οι επιστήμονες ως προς τις προσδοκίες τους, αφού γνωρίζουν ότι η απόσταση μεταξύ μιας γεωλογικής δομής που προϊδεάζει για ύπαρξη κοιτάσματος και ενός εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος η απόσταση είναι μεγάλη, και πως χρειάζονται πολύχρονες έρευνες, γεωτρήσεις, μετρήσεις και μελέτες ωσότου αντληθεί η πρώτη σταγόνα υδρογονάνθρακα.

Όμως το κονσόρτσιουμ που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στα «οικόπεδα» όπου εντοπίστηκε ήδη φυσικό αέριο -και προχωρεί στη διαδικασία στησίματος των υποδομών εξόρυξής του, καθώς και σε επενδύσεις σε επίγειες υποδομές για την υποδοχή, την αποθήκευση και τη διακίνηση του προϊόντος- έχει ήδη εκφράσει στις ελληνικές αρχές το ενδιαφέρον του για έρευνες στην περιοχή του Ιονίου.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...