Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Οι βαρόνοι της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνουν θέση μάχης


Την ώρα που άπαντες στη Ν.Δ. επιχειρούν να προσδιορίσουν τον χρόνο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις, μετά τη βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου, τα στελέχη που, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις σχετικές ζυμώσεις (είτε ως δελφίνοι είτε ως παίκτες-κλειδιά στις διαδικασίες) τοποθετούν σε νέα βάση την εν γένει δράση τους. Αλλωστε, μετά την εξεύρεση προσωρινής λύσης με τους δανειστές, τα δείπνα και οι μυστικές συναντήσεις μεταξύ των κορυφαίων «γαλάζιων» κομματικών παραγόντων που είχαν πάρει σιωπηρή αναβολή, λόγω της κρισιμότητας των ημερών, επανέρχονται δυναμικά στην ημερήσια διάταξη.

Σημεία-σταθμός στην πορεία αυτή συνιστούν οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής στις 5 και 8 Μαρτίου, αντίστοιχα, οπότε αναμένεται να δοθεί μια πρώτη ισχυρή γεύση αναφορικά με το κλίμα αμφισβήτησης των στρατηγικών επιλογών της κομματικής ηγεσίας, που διαμορφώθηκε μετά τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως, σε κάθε περίπτωση, τα συμβαίνοντα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα επηρεάσουν καταλυτικά και το τοπίο στο εσωτερικό της Ν.Δ., τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το χρονικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν (αφού είναι πανθομολογούμενο ότι η συζήτηση για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» του κόμματος έχει ξεκινήσει ήδη). Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύσταση των εσωκομματικών ομάδων ενόψει της κορύφωσης των διεργασιών.

Ενδεικτικό, εξάλλου, της κινητικότητας που παρατηρείται σε αυτό το επίπεδο είναι πως προς στιγμήν φαίνεται να εγκαταλείπεται η τακτική των «μαζικών» δείπνων και να υιοθετείται εκείνη των συναντήσεων μεταξύ δύο ή τριών στελεχών. «Eίναι λογικό ο καθένας να έχει τους δικούς του σχεδιασμούς και τις δικές του φιλοδοξίες και να τις συζητά με εκείνους στους οποίους ποντάρει εσωκομματικά για το άμεσο μέλλον», λένε χαρακτηριστικά οι μυημένοι στα «γαλάζια» μυστικά. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί στο κάδρο των πιθανών ή επίδοξων διαδόχων του Αντώνη Σαμαρά έχουν σε καθημερινή βάση επαφές με διαχρονικούς πολιτικούς φίλους τους και ταυτόχρονα επιχειρούν να διευρύνουν το δίκτυο των συνομιλητών τους στους κόλπους της Ν.Δ. και να αυξήσουν τις συμμαχίες τους.

Το περιβάλλον του Σαμαρά χάνει τον έλεγχο και τους ανθρώπους του



Τις επαφές με τους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. για λογαριασμό της ηγετικής ομάδας του κόμματος, πέραν του Ανδρέα Παπαμιμίκου, που προετοιμάζει πυρετωδώς την επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σταμάτης, μια και ο Κώστας Μπούρας βρίσκεται ακόμη εν μέσω φίλιων πυρών για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργικού πυρήνα με τα μέλη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τη νέα, συρρικνωμένη Κ.Ο. πιστοί στο σύστημα Σαμαρά θεωρούνται (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξουν νέα εσωκομματικά δεδομένα) οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Βρούτσης και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Καραγκούνης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Κώστας Βλάσης και οι βουλευτές Επικρατείας Θ. Φορτσάκης, Ν. Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου. Φυσικά, σαμαρική είναι και η συντριπτική πλειονότητα της Πολιτικής Επιτροπής, ωστόσο η εμφανής προσπάθεια στελεχών όπως οι Κ. Ζωντανός (αναπληρωτής γραμματέας), Γ. Λουλουδάκης (γραμματέας Οργανωτικού), Σ. Αγιάσογλου, Α. Κόκκαλης, Σ. Ιωαννίδης (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), Δ. Βαχτσιαβάνος κ.ά. να συζητήσουν σενάρια για το μέλλον της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, είναι ενδεικτική της απώλειας του ελέγχου του κόμματος από το περιβάλλον του Μεσσήνιου αρχηγού.

Η Ντόρα φτιάχνει ξανά την ομάδα της



Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους πως είναι διατεθειμένη να βγει μπροστά και να θέσει θέμα ηγεσίας, ανεξαρτήτως του ότι σε πρώτη φάση δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής (εσχάτως υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βλέπει με διαφορετικό μάτι τις σχετικές προτροπές των πολιτικών φίλων της). Η βουλευτής της Α’ Αθήνας, πέραν του διαύλου επικοινωνίας που διατηρεί με νυν και πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (Αννα Καραμανλή, Φωτεινή Πιπιλή, Κατερίνα Παπακώστα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τελευταία με τον πρώην ακραιφνή σαμαρικό Πάνο Παναγιωτόπουλο κ.ά.), εξακολουθεί να διαθέτει ερείσματα στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., όπου συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακοί πολιτικοί φίλοι της (παρά το γεγονός ότι μετά το 2009 ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους), ανάμεσα στους οποίους οι Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Π. Ακριτίδης, Α. Παρίσης, Σ. Αμπατζίδης, Γ. Κουλιζάκος και βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Καλογερόπουλος. Ο πρώτος, μαζί με τον Π. Αντωνόπουλο, τον άνθρωπο που κρατούσε την μπαγκέτα σε κάθε εσωκομματικό μετερίζι της κ. Μπακογιάννη, έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου.

«Πυρήνα» στήνει και ο Δένδιας



Τον δικό του εσωκομματικό πυρήνα στήνει μετά την πρωτιά του στη Β’ Αθήνας και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, ύστερα από την προσεκτική και διακριτική προβολή των ισχυρών γνωριμιών του στην Ευρώπη και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αλλά και στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο, ρίχνει πλέον την προσοχή του στην αύξηση της επιρροής του στο «γαλάζιο» ακροατήριο. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνομιλεί με συναδέλφους του όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ η στρατηγική του επικεντρώνεται στην αναζήτηση συμμαχιών κυρίως στη βάση του κόμματος και στο καραμανλικό στρατόπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως στο πλευρό του πριν από τις εκλογές είχαν σταθεί ανοιχτά ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου, και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τον Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Κάνουν «παιχνίδι» για τον Κυριάκο



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε έκρυψε τις ηγετικές φιλοδοξίες του. Η τελευταία ηχηρή διαφοροποίησή του, μάλιστα, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η κριτική που άσκησε στον Προκόπη Παυλόπουλο για τα πεπραγμένα του ως υπουργού δείχνουν πως αυτό που επιδιώκει είναι να συσπειρώσει τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος και εκείνους που παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο των μεταρρυθμίσεων. Ανάμεσα στους καθημερινούς συνομιλητές του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Λευτέρης Αυγενάκης και Χρίστος Δήμας, ενώ και σε επίπεδο Πολιτικής Επιτροπής έχει σημαντικό αριθμό συνομιλητών (Ξ. Βεργίνης, Γ. Δεικτάκης, Γ. Ζαφειρόπουλος. Κ. Βιρβιδάκης κ.ά.). Κοινό τόπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκει σε ένα ευρύ φάσμα εσωκομματικών ζητημάτων και ο Κωστής Χατζηδάκης, τις επαφές του οποίου στο εσωτερικό της Ν.Δ. διαχειρίζεται ο επί χρόνια συνεργάτης του Στάθης Σταθόπουλος. Το παιχνίδι για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΟΝΝΕΔ κάνει ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο οποίος θεωρείται πρωτοπαλλήκαρο του κορυφαίου υπουργού. Τα ραντεβού του πρώην υπουργού με τους κομματικούς τα κανονίζει ο Θανάσης Νέζης, έμπιστος συνεργάτης του.

Οι κοινοί «γαλάζιοι» κώδικες του Μάκη



Ο Μάκης Βορίδης έγινε η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού ακροατηρίου που επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου προεκλογικά, αφού όλο αυτό το διάστημα έδωσε δείγματα γραφής τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο όσο και στην υπεράσπιση στα media. Οπως γίνεται αντιληπτό, η παραδοσιακή Δεξιά και το κομμάτι του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού που πρόσκειται στον εν λόγω χώρο αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πρώην υπουργό. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε αυτά τα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά βρήκε κοινούς κώδικες με ουκ ολίγους συναδέλφους του, όπως οι Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος κ.ά. Στο μέτωπο της Νεολαίας, ο κ. Βορίδης ανέπτυξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα και επαφές από την εποχή κιόλας της διαδοχής του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τον Σάκη Ιωαννίδη, οπότε και βρήκε το πρωτοπαλλήκαρό του στο πρόσωπο του σημερινού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Τσώκου.

Κώστας Καραμανλής: Ο παράγων-κλειδί για τις εξελίξεις



Κοινό μυστικό στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ είναι πως τα περισσότερα στελέχη του κόμματος κρατούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή, περιμένοντας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ένα μήνυμα από τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για το μέλλον της παράταξης. Εξάλλου, όπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο προηγούμενο φύλλο τους, ο πρώην πρωθυπουργός έχει συναντηθεί από την επομένη των εκλογών και μετά με δεκάδες βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Τις περισσότερες εκ των συναντήσεων κανονίζει ο έμπιστος διευθυντής του γραφείου του, Γ. Αγγέλου, ενώ ως γνωστόν εν είδει «λοχαγών» του δρουν οι Ευ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος, Γ. Ανδριανός, Γ. Παπανικολάου, Ευ. Αντώναρος και Λ. Zαγορίτης (ενίοτε και ο Ν. Κακλαμάνης) . Μεταξύ των κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών που επισκέφθηκαν τον Κ. Καραμανλή είναι και οι Ολ. Κεφαλογιάννη και Β.Κικίλιας, που έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους στις τάξεις των Νεοδημοκρατών της Α’ Αθήνας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το parapolitika.gr, οι δυο τους συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κάτω από άκρα μυστικότητα. Ο κ. Καραμανλής παραμένει δημοφιλής και στους κόλπους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αφού νερό στο όνομά του πίνουν διαχρονικά δεκάδες στελέχη της.

Διεκδικεί ρόλο και ο Ευριπίδης



Με ισχυρές και ξεκάθαρες αναφορές στις καραμανλικές καταβολές του αναπτύσσει τη δημόσια μετεκλογική δράση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο πρώην υπουργός σε αυτή τη φάση προσπαθεί να πάρει στα χέρια του το παιχνίδι των πρωτοβουλιών της ομάδας που κινείται πέριξ του Κώστα Καραμανλή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει για συλλογή υπογραφών προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών αναφορικά με την εκλογική ήττα της Ν.Δ. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους Γιώργο Βλάχο, Κώστα Γκιουλέκα, Μάριο Σαλμά κ.ά., ενώ στο μέτωπο της Πολιτικής Επιτροπής διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο, τον Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Γιώργο Ανδρεάδη κ.ά.

Ο Απόστολος είναι το «νέο αίμα»



Αν και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία ονόματα των νέας κοπής «γαλάζιων» δελφίνων, εκείνος επιλέγει να κινείται πολύ διακριτικά, βάζοντας σε προτεραιότητα το έργο του στην Περιφέρεια. Ωστόσο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάθε άλλο παρά απών δηλώνει από τις διεργασίες που ξεκίνησαν στο εσωτερικό της Ν.Δ. από την 26η Ιανουαρίου και μετά, πραγματοποιώντας συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κόμματος τόσο εντός όσο και εκτός της εκλογικής του περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προνομιακός συνομιλητής της καραμανλικής πτέρυγας, ενώ, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών της Μακεδονίας. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε συνάντηση και με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως και με τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα σε αθηναϊκό έδαφος. Επιπλέον, έχει ανοικτό δίαυλο με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκτός Βορείου Ελλάδας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Παναγιώτη Νίκα. Σε επίπεδο Νεολαίας και λόγω ηλικίας έχει επαφές με μαζικά κομμάτια της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ διατηρεί αγαστές σχέσεις και με τον πρόεδρο της Νεολαίας, Σάκη Ιωαννίδη, με τον οποίο τους ενώνει η κοινή μακεδονική καταγωγή τους.

Ισχυρά ερείσματα για τον Βαγγέλη



Αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης, κάθε μορφής ζύμωση στο εσωτερικό της Ν.Δ. συνιστά προνομιακό πεδίο για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που φυσικά δίνει το δικό του εσωκομματικό στίγμα μετά τις πρόσφατες εθνικές κάλπες (άλλωστε κάποιοι πολιτικοί φίλοι του καλλιέργησαν την ιδέα περί ανάδειξής του ως μεταβατικού αρχηγού). Η πάλαι ποτέ ψυχή της «γαλάζιας» παράταξης έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τα τρία τέταρτα των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ανάμεσα στους οποίους οι Διομήδης Νταούλας (συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή junior) και Πάτροκλος Γεωργιάδης. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν ανάληψη δράσης και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά την επιλογή Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Ελληνας επίτροπος διατηρεί επαφή με βουλευτές της Ν.Δ. με τους οποίους βρισκόταν κοντά όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Κώστας Τσιάρας και Θ. Καράογλου, με την ευρωβουλευτή, πλέον, Ελίζα Βόζεμπεργκ, καθώς και με κομματικά στελέχη όπως οι Σπύρος Σπυρίδων και Γ. Κατσαούνος.



parapolitika.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απόφαση-σοκ: Καταργούνται τα ΤΕΙ !


Κατάργηση των ΤΕΙ και ένταξη όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα Πανεπιστήμια προαναγγέλλει, μέσα από το protothema.gr, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.

Ταυτόχρονα, όσα δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, θα ενταχθούν σε μεταλυκειακού τύπου τεχνική εκπαίδευση, που προσεγγίζει τα ΙΕΚ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χασάπη, θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με σύμπραξη της ΑΔΙΠ (της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης), προκειμένου τα τμήματα των ΤΕΙ που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια.

Επίσης, θα υπάρχει και χωροταξικός σχεδιασμός, τονίζει ο κ. Χασάπης, καθώς δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως είναι τώρα.

Ο κ. Χασάπης επισημαίνει ότι το σχέδιο του υπουργείου προσομοιάζει στο βρετανικό ενώ κάνει λόγο για «τακτοποίηση» και επανασχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, ο κ. Χασάπης ξεκαθαρίζει ότι θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα ή στα ΙΕΚ.

Και επισημαίνει ότι και στο Πανεπιστήμιο δεν είναι όλοι καθηγητές, αλλά καταλαμβάνουν βαθμίδες ανάλογα με τα προσόντα τους. Σε κάθε περίπτωση ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι και τα ΙΕΚ θα αναβαθμισθούν.

Σε κείμενό τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ΤΕΙ υπογραμμίζουν: «Η υπόστασή τους δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια. Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά».

Η Σύνοδος πάντως αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς ομάδας εργασίας για τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για τη σχεδιαζόμενη ανασυγκρότηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Στο πλαίσιο της 1ης έκτακτης Συνόδου 2015 των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα,

1. Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων 3ου κύκλου σπουδών (απονομή διδακτορικών διπλωμάτων) στα ΤΕΙ ως θεσμοθετημένου τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

2. Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ: Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση, ορθολογική και οριστική επίλυση του ζητήματος της απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των Τμημάτων ΤΕΙ, όπως αυτά προκύπτουν από τις σπουδές τους.

3. Προϋπολογισμοί - Οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων: Η δραματική μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα την τελευταία πενταετία κατά 70-77% δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, και φέτος χωρίς ρεαλιστική οικονομική ενίσχυση είναι εντελώς αδύνατη η λειτουργία των Ιδρυμάτων.

4. Νέες θέσεις Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Προσωπικού: Είναι επιτακτική η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε τα ΤΕΙ να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς στόχους που προβλέπονται στην αποστολή τους. Επιπλέον, η ενδυνάμωση της οργανωτικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων με μόνιμο διοικητικό προσωπικό, αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

O υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση


Επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Αυτά προβλέπει, μεταξυ άλλων, νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο πρόκειται να καταθέσουν άμεσα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχιας, και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;


Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.

Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος, τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά… κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε.

Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζέα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός.

Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Τι είναι η Ζέα;

Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται απο αυτό το δημητριακό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών.

Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998].
(Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994].

Μετά απο μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά απο πολύωρη ποδηλασία. Είναι σημαντική οχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ.α.).

Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου).

Ο Γαληνός (γιατρός κατά τον 2ο αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).

Η Ζέα εξαφανίστηκε “μυστηριωδώς” απο τη διατροφή μας. Το 1928 η καλλιέργειά  της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη Ζειά, Ζέα κτλ εξαφανίστηκε ακόμα και απο τα λεξικά. Η Ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Το σιτάρι είναι πιο ανταποδοτική καλλιέργεια, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό.  Ήταν η εισαγωγή των αλεύρων σίτου; Ήταν το οικονομικό συμφέρον ή κάτι πιο πολύπλοκο; Στα λεξικά (ελληνικά) ακόμα και σήμερα υπάρχει ως ζωοτροφή.

Αλλά ας το πάρουμε απο την αρχή.

Η ΖΕΑ ( Triticum dicoccum ) είναι ένα απο τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.

Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ.

Ήταν ένα απο τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσής του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.

Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”.

Δέσποζε μέχρι τις αρχές των ιστορικών χρόνων μεταξύ των δημητριακών. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργεια της Ζέας είχε σχεδόν εξαφανισθεί…

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε απο το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε απο το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν απο το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν απο 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού.

Αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη: “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32].

Απο βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25] Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει.

Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά απο ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο Θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα απο την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό απο τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και απο τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.



http://kafeneio-gr.blogspot.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανατροπές στο ασφαλιστικό: Οι 7 αλλαγές στο συνταξιοδοτικό -Ποιοι πλήττονται


Αλλαγές πάλι στο ασφαλιστικό, καθώς εντός του Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ανασταλεί η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν αλλαγές τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στο εφάπαξ.

Ετσι, οι αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό μέσα στο επόμενο τετράμηνο, σύμφωνα με το «Εθνος», συνοψίζονται στα εξής:

Συντάξεις: Αναστέλλεται ο νέος τρόπος υπολογισμού.

Μηδενικό έλλειμμα: Παγώνουν οι ρυθμίσεις για το μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία.

Εφάπαξ: Το ζήτητημα για το εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός, καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως σε αυτές των συνταξιούχων του Δημοσίου οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή (πληροφορίες αναφέρουν ότι με 28.000 αιτήσεις σε αναμονή, όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω μέτρων).

Πρόωρες συντάξεις: Δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.

Μητέρες ανηλίκων: Δεν αναμένεται να θιγούν. Σε ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα.
ΔΕΚΟ και τράπεζες: Αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αναμένεται να δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το ταμεία.


 iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το κατά Ντάισελμπλουμ παρασκήνιο της συμφωνίας στο Eurogroupg


Στη συνέντευξη που έδωσε στον Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δίνει τη δική του εκδοχή για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

Παρά το διπλωματικό του ύφος ''αδειάζει'' με τη σειρά, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον Γιάνη Βαρουφάκη και εν τέλει εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Ας αρχίσουμε όμως από το ''άδειασμα'' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχεται πως στο θυελλώδες Εurogroup υπήρξε «παρεξήγηση» μεταξύ του ιδίου και του Γ. Βαρουφάκη και πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο με τον Μοσκοβισί και τον Γιούνκερ. Υποστήριξε όμως πως κανένας δεν τον είχε ενημερώσει («Οι Έλληνες μίλησαν με τον λάθος άνθρωπο», είπε) και πως ο ίδιος είχε ετοιμάσει άλλο προσχέδιο.
Δηλώνει, μάλιστα, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί του σχεδίου Μοσκοβισί, γιατί γνώριζε τις ισορροπίες στο Εurogroup και το θεωρούσε χάσιμο χρόνου.

«Ο Μοσκοβισί ήταν ο λάθος άνθρωπος»

Ντάισελμπλουμ: «Νομίζω ότι αυτό που έγινε εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να βοηθήσει τους Έλληνες να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο. Οι Έλληνες ετοίμασαν το προσχέδιο και η Κομισιόν, δεν ξέρω ακριβώς αν ήταν συνεργάτες του κ. Γιούνκερ ή του κ. Μοσκοβισί, έκαναν κάποιες διορθώσεις και το έστειλαν στην Αθήνα. Οι Έλληνες τότε πίστεψαν ότι πέτυχαν συμφωνία με την Κομισιόν, με άλλα λόγια ότι πέτυχαν συμφωνία με την Ευρώπη, τις Βρυξέλλες. Δεν πήρα μέρος και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να κάνεις συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε να με ενημερώσεις για το τι προσπαθείς να κάνεις.

Δεν κατηγορώ τον Βαρουφάκη, είχε επαφές με τις Βρυξέλλες και ήταν λογικό να πιστέψει ότι είχε πετύχει κάτι, αλλά μάλλον είχε επαφές με τον λάθος άνθρωπο.
Το κείμενο που είδα για πρώτη φορά τη Δευτέρα το πρωί, ήταν πολύ αδύναμο όσον αφορά στις δεσμεύσεις. Γι' αυτό είπα, λυπάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ως βάση διαπραγμάτευσης αυτό το κείμενο. Είχα ετοιμάσει μια πολύ διαφορετική πρόταση, την οποία ο Βαρουφάκης βρήκε πολύ σκληρή.

Φυσικά υπήρξε παρεξήγηση για το προσχέδιο που έκαναν μετά από επαφές με την Κομισιόν. Είμαι σίγουρος πως δεν υπήρξαν κακές προθέσεις. Η Κομισιόν προσπαθούσε να τους βοηθήσει, να τους συμβουλέψει. Η Αθήνα πίστεψε ότι έχει μία συμφωνία, αλλά ήταν παρεξήγηση και κανένας δεν μου το είπε. Έβαλα ένα άλλο κείμενο διαπραγμάτευσης στο τραπέζι και ο Βαρουφάκης ξαφνιάστηκε γιατί νόμιζε ότι είχε πετύχει συμφωνία.

Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε την πρόταση μου, όμως στο τέλος την απέρριψε. Αφού πρώτα μίλησα με τον Μοσκοβισί, αποφάσισα ότι δεν είχε νόημα να συνεδριάσουμε με τους 19 υπουργούς.

Γνώριζα τις απόψεις των 18 υπουργών και γι' αυτό απλά είπα: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε πολύ ώρα, η κατάσταση είναι σαφής. Πρέπει να ζητήσετε επέκταση του προγράμματος. Για να γίνει δεκτή από τις υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να έχει σαφείς δεσμεύσεις ότι θα συνεργαστείτε με τους θεσμούς, και θα αποπληρώσετε όλους τους πιστωτές σας. Αν το κάνετε αυτό, υπάρχει περιθώριο για αλλαγές, για ευελιξία. Μπορούμε να το συζητάμε για ώρες, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Αποφασίστε.

Γνωρίζω τους υπουργούς και τις δυναμικές του Εurogroup. Το να ξανασυζητούσαμε για ώρες το προσχέδιο, όπως είχαμε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα μας έβγαζε πουθενά. Το θέμα ήταν να αλλάξουν γνώμη οι Έλληνες. Την θέλετε την επέκταση ή όχι; Δεν θα πάρετε νέο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, ξεχάστε το. Η μόνη επιλογή που έχετε είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε δεσμεύσεις ότι είστε σοβαροί. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε, μπορούμε και να ξανασχεδιάσουμε. Αυτή είναι η σειρά που γίνονται τα πράγματα.
Η λάθος επιστολή

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει πως κανόνισε με δική του πρωτοβουλία να συναντήσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, προσπερνώντας τον Γ. Βαρουφάκη.«Έφτιαξα ένα προσχέδιο με τις βασικές δεσμεύσεις που ζητούσαν από την Ελλάδα οι υπουργοί του Εurogroup, και το πήγα στον Τσίπρα και του είπα, ότι αν θέλετε να κάνετε αίτημα για επέκταση πρέπει να τα λάβετε αυτά υπόψη σας».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ισχυρίζεται ότι πράγματι η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στις 19 Φεβρουαρίου ήταν λανθασμένη.

Ντάισελμπλουμ: «Την Τετάρτη το βράδυ (ο Τσίπρας) με πήρε τηλέφωνο και μου έστειλε ένα προσχέδιο. Φαινόταν ικανοποιητικό. Με δικά τους λόγια είχαν συμπεριλάβει τις διαφορετικές δεσμεύσεις και τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες. Το βρήκα θεμιτό και δίκαιο. Τον συμβούλεψα να κάνει μια δυο αλλαγές και συμφωνήσαμε. Και μετά την Πέμπτη ήρθε η επιστολή.

Και ήταν διαφορετική από αυτή που είχαμε συμφωνήσει. Ήταν πολύ γενικόλογη σε 3 βασικές δεσμεύσεις, ειδικά για τις μονομερείς ενέργειες. Για το πρωτογενές πλεόνασμα, έλεγε απλά “κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα”, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε».

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογος ισχυρισμός είχε γίνει από την γερμανική εφημερίδα Bild και είχε διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε μάλιστα κάνει λόγο για ευφάνταστο σενάριο και για νοσηρή φαντασία, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε γράψει στο Τwitter ότι όποιος πιστεύει τις ιστορίες της Bild είναι άξιος της τύχης του.

Ντάισελμπλουμ: «Πήρα τον Τσίπρα και του είπα “δεν ξέρω τι έγινε αλλά μου έστειλες διαφορετική επιστολή”. Ο Τσίπρας ξαφνιάστηκε. “Πως είναι δυνατόν” μου είπε. Το τσέκαρε και κάποιος την είχε αλλάξει. Οι Έλληνες πρότειναν να μας στείλουν νέα επιστολή. “Μην μπαίνετε στον κόπο. Θα βάλουμε αυτές τις δεσμεύσεις στη δήλωση του Εurogroup. Και αυτό κάναμε και ούτε αυτοί είχαν πρόβλημα γιατί ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει σε αυτή τη διατύπωση».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει ότι δύο ημέρες αργότερα, όταν συνεδρίασε το Eurogroup για τρίτη φορά για το ελληνικό θέμα, επέλεξε να διαπραγματευθεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, από τηλεφώνου, αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο στάδιο των κρίσιμων, πρωινών διαπραγματεύσεων, όπου συμμετείχαν οι τρεις θεσμοί, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε.

«Δεν είδα καθόλου τον κ. Βαρουφάκη εκείνο το πρωί. Δεν μιλήσαμε καθόλου», δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας μια διαδικασία διαπραγμάτευσης πρωτοφανή στα χρονικά των Βρυξελλών.

Τελικά, έπειτα από ώρες διαβουλεύσεων, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ένα σχέδιο ανακοίνωσης, γνωστοποιώντας του ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για συζητήσεις και ή θα το δεχόταν, ή θα το απέρριπτε («take it or leave it»). Ο Έλληνας πρωθυπουργός το δέχθηκε ως είχε, αλλάζοντας μόνο μια λέξη, υποστηρίζει.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία αυτής της εξομολογητικης διάθεσης στους Financial Times.

Πάντως, ακόμα και στη λίστα Βαρουφάκη η οποία εστάλη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου, η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα εξακολούθησε να είναι «δημιουργικά ασαφής».


huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα 10 χειρότερα πειράματα που έγιναν σε ανθρώπους


Η ανθρώπινη ζωή δεν είχε την ίδια αξία σε όλες τις εποχές ούτε για όλους τους ανθρώπους. Κρατούμενοι, ασθενείς, ομοφυλόφιλοι και μικρά παιδιά έχουν υποστεί βασανιστήρια που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους στο βωμό της επιστήμης ή της εμμονής ενός παρανοϊκού "ηγέτη".

10. Οι πορτοκαλί ενέσεις

Τη δεκαετία του 60 στην Αμερική έκαναν κρυφά ενέσεις με διοξίνες σε κρατούμενους, σαν αυτές που χρησιμοποιούνται σε χημικά όπλα, προκειμένου να τεστάρουν την επίδρασή τους στο ανθρώπινο δέρμα. Μετά από 468 "τρυπήματα", τα θύματα υπέφεραν από μη θεραπεύσιμη ακμή και οδυνηρές φλύκταινες σε όλο τους το σώμα.

9. Τα αμίλητα παιδιά

Ένας από τους πιο ισχυρούς Αυτοκράτορες του Μεσαίωνα, ο Φρειδερίκος o 2ος, ανέθρεψε παιδιά σε απομόνωση και χωρίς καμία αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, προκειμένου να ερευνήσει τις απαρχές της ανθρώπινης ομιλίας, με την ελπίδα να ανακαλύψει τη γλώσσα που μιλούσαν ο Αδάμ και η Εύα. Το πείραμα έγινε τον 12ο αιώνα. Τα παιδιά δεν μίλησαν ποτέ.

8. Επιχείρηση "Midnight Climax"

To 1950, για μια μελέτη σχετικά με τα ναρκωτικά, η CIA στράτευσε ιερόδουλες για να χορηγούν κρυφά LSD στους πελάτες τους.  Ένας αστυνομικός, έχασε το μυαλό του από τις συχνές δόσεις LSD και έκανε ένοπλη ληστεία.

7.  Σύφιλη "Γουατεμάλας"

Αναζητώντας θεραπεία για τη σύφιλη, οι ΗΠΑ μόλυναν κρατούμενους από τη Γουατεμάλα με σύφιλη για να δοκιμάζουν φάρμακα από το 1946 έως το 1948. Μετά από ενέσεις ή επαφή με μολυσμένες ιερόδουλες, 5.500 κρατούμενοι υπέφεραν τα φρικτά συμπτώματα της νόσου.

6. Η μελέτη της σουλφοναμίδης

Τη δεκαετία του 40 οι Ναζί προσπαθούσαν να βρουν αντιβακτηριδιακές θεραπείες για τους στρατιώτες που τραυματίζονταν στον πόλεμο. Σκέφτηκαν λοιπόν να προκαλέσουν τραύματα πολέμου σε κρατούμενους για να τους χρησιμοποιήσουν σαν πειραματόζωα. Κάποιους ακρωτηρίασαν και άλλους πυροβόλησαν για να μολύνουν με βακτήρια και να βάλουν θραύσματα γυαλιού στις πληγές τους.

5. Η Μονάδα 731 που έκανε ζωοτομία σε ανθρώπους

Τη δεκαετία του 40 Ιάπωνες επιστήμονες έκαναν ανατομία σε ζωντανούς ανθρώπους χωρίς αναισθητικό στο πλαίσιο έρευνας για τις θανατηφόρες ασθένειες της εποχής. Για ακόμα μία φορά, κρατούμενοι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Τους άνοιγαν στα δύο και τους μόλυναν με τύφο και χολέρα. Όσοι επιβίωναν οδηγούνταν στην κρεμάλα.

4. Ηλεκτροπληξία προσώπου

Το 1862 ο νευρολόγος Duchenne de Boulogne υπέβαλε σε ηλεκτροπληξία μέσω προσώπου τους ασθενείς του, προκειμένου να μελετήσει τις ανθρώπινες εκφράσεις. Ένας ασθενής υπέφερε 100 φορές αυτή τη διαδικασία, διότι οι εκφράσεις του είχαν μεγάλη διάρκεια και ο νευρολόγος μπορούσε να τις φωτογραφήσει.

3. Καρκινογόνες ενέσεις

To 1931 o Dr. Cornelius Rhoads μόλυνε Πορτορικανούς ασθενείς με καρκινικά κύτταρα, με σκοπό να καταστρέψει το έθνος τους. Πρόλαβε να σκοτώσει 13 ασθενείς πριν συλληφθεί, γεγονός που δεν απέτρεψε την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (American Cancer Society) να τον βραβεύσει το 1955.

2. Πρότζεκτ 4.1

Το 1954 οι ΗΠΑ έκαναν πειράματα με ατομικές βόμβες στα νησιά Marshall εκθέτοντας τους κατοίκους σε ραδιενέργεια. Δεν επέτρεψαν σε όσους νόσησαν από καρκίνο να ακολουθήσουν θεραπεία και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το νησί και τα σπίτια τους.

1. Αναγκαστική αλλαγή φύλου

Κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ, στη Νότιο Αφρική, προσπάθησαν να θεραπεύσουν στρατιώτες από την ομοφυλοφιλία, την οποία ήθελαν να εξαλείψουν από τη κοινωνία. Εκατοντάδες άνδρες ακρωτηριάστηκαν τις δεκαετίες του 70 και του 80 και εξαναγκάστηκαν σε επέμβαση αλλαγής φύλου.




news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρέθηκε το σπίτι που μεγάλωσε ο Χριστός ;


Ένα σπίτι στη Ναζαρέτ, τη γενέτειρα του Ιησού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές πρώτου του αιώνα, θεωρείται το πιο πιθανό από αρχαιολόγους να είναι το σπίτι όπου ο Χριστός ανατράφηκε από την Μαρία και τον Ιωσήφ. Το σπίτι είναι δομημένο από λάσπη και πέτρα και σήμερα είναι διατμημένο από μία βραχώδη πλαγιά.

Η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1880 από καλόγριες του μοναστηρίου της Αδελφότητας της Ναζαρέτ, οι οποίες πίστευαν ότι ο Χριστός είχε μεγαλώσει εκεί. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδείξεις μέχρι το 2006, οπότε και χρονολογήθηκε από τον Κεν Νταρκ, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας, και αποδείχθηκε ότι όντως το κτίσμα έχει γίνει στις αρχές του πρώτου αιώνα.

Εάν τελικά ο Χριστός είχε ζήσει σε αυτό το σπίτι δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Ωστόσο, ο δρ Νταρκ πιστεύει σε αυτήν την εκδοχή της Ιστορίας. «Δεν μπορώ να απαντήσω από αρχαιολογικής άποψης, εάν όντως είναι αυτό το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Χριστός», γράφει ο ίδιος στην επιστημονική επιθεώρηση Biblical Archaeology Review. «Αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις».

Ο Χριστός πιστεύεται ότι είχε μεγαλώσει στη Ναζαρέτ. Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι αιώνες μετά τα χρόνια του Χριστού, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία -η οποία και έλεγχε τη Ναζαρέτ έως και τον έβδομο αιώνα- διακόσμησε το σπίτι με μωσαϊκά και έχτισε από πάνω του μία εκκλησία, την «Εκκλησία της Διατροφής», για να το προστατεύει.

Σταυροφόροι που μπήκαν στους Αγίους Τόπου τον 12ο αιώνα, αναστήλωσαν την εκκλησία η οποία είχε ερειπωθεί. Πηγές Βυζαντινών και Σταυροφόρων πάντως, αναφέρουν ότι αυτό ήταν το σπίτι όπου ο Χριστός μεγάλωσε.


parapolitika.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...