Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Περίεργα φαινόμενα στον ουρανό της Αρχαίας Ελλάδος


Για ποιό φαινόμενο κάνει λόγο ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά;

Στο πρώτο βιβλίο των «Μετεωρολογικών» 343b, του Αριστοτέλους πληροφορούμαστε για ένα αξιοσημείωτο ουράνιο φαινόμενο, που εκτός των άλλων, αφορά και στην σύνδεση της εμφάνισης κάποιου κομήτη στον ουρανό, με την ανάπτυξη σεισμικής δραστηριότητας στην γη:

Αλλά μήπως δεν είναι αληθινή και η επόμενη παρατήρηση, ότι βορείως του τροπικού του καρκίνου παρουσιάζονται αποκλειστικά και μόνο οι κομήτες ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται στο θερινό ηλιοστάσιο.

Κάποτε λοιπόν, ένας μεγάλος κομήτης παρουσιάστηκε όταν συνέβη ο σεισμός στην Αχαΐα που προκάλεσε «τσουνάμι» (κύματος έφοδον) προερχόμενο από την δύση, αλλά ανέβηκε από την πλευρά του Ισημερινού, και στις περιοχές νοτίως της Αχαΐας είχαν ήδη συμβεί πολλοί άλλοι σεισμοί.

Επίσης όταν στην Αθήνα ήταν άρχων ο Ευκλής ο Μόλων, παρουσιάστηκε ένας κομήτης λαμπρός σαν αστέρας, ο οποίος είχε κατεύθυνση προς βορά, τον μήνα Γαμιλιώνα όταν ο ήλιος βρισκόταν στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Μολονότι βρισκόταν σε περιοχή μεγάλης αντανάκλασης του ηλίου, (δηλαδή πολύ κοντά του),παρόλα αυτά ήταν τόσο λαμπρός που πολλοί λέγανε ότι ήταν αδύνατον να είναι κομήτης. Είναι δε γνωστό σε αυτούς τους αστρονόμους, ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μερικοί από τους αστέρες που εμφανίζονται ως απλανείς, παρουσιάζονται με κόμη.

Αυτό το φαινόμενο δεν το έχουν πιστέψει, λόγω των παρατηρήσεών τους, μόνο οι Αιγύπτιοι. Διότι δεν ισχυρίζονται μόνο οι Αιγύπτιοι, ότι έχουν δει αυτούς τους «περίεργους αστέρες», αλλά επιβεβαιώνουμε και εμείς, ότι τους έχουμε επίσης παρατηρήσει. Γνωρίζουμε ότι προέρχονται από την ουράνια περιοχή που βρίσκεται το «πόδι» του αστερισμού του Κυνός, (δηλαδή του Σειρίου), και ξαφνικά παρουσιάζουν κόμη, η οποία δεν είναι πολύ φωτεινή.

Όταν κάποιος παρακολουθεί αυτά τα ουράνια σώματα, διαπιστώνει ότι σιγά-σιγά εξασθενίζει η λάμψη τους, μέχρι που τελικά εξαφανίζεται η όψη τους. Επιπλέον ως προς τα προηγούμενα, όλοι αυτοί που έχουν παρατηρήσει αυτά τα φαινόμενα στην δική μας περιοχή (Ελλάδα), διαπίστωσαν ότι χωρίς να προέρχονται από τον δυτικό ορίζοντα, εμφανίστηκαν σε περιοχή επάνω από τον ορίζοντα και μετά από λίγο μειώθηκε η φωτεινότητά τους,ώστε να μην μπορεί να τα συγκρίνει κανείς ούτε με κάποιον συγκεκριμένο αστέρα ούτε με άλλα ουράνια σώματα, γι αυτόν τον λόγο και αυτός ο μεγάλος αστέρας, (που προκάλεσε τον σεισμό στην Αχαΐα) στον οποίο αναφερθήκαμε, εμφανίστηκε ξαφνικά μέσα στον χειμώνα, προερχόμενος από πολύ βόρεια περιοχή, το δε απόγευμα εμφανίστηκε σε πολύ καθαρό ουρανό.

Επίσης όταν ήταν άρχοντας ο Άστειος, ενώ στην πρώτη μέρα δεν έγινε αντιληπτό το αντικείμενο επειδή εμποδιζόταν από την ηλιακή ακτινοβολία, την επόμενη μέρα επειδή είχε μετακινηθεί έγινε αντιληπτό. Και όπως ήταν αναμενόμενο για πολύ μικρό διάστημα έγινε αντιληπτό και μετά χάθηκε.

Η δε λάμψη του κάλυψε αλματωδώς το ένα τρίτο του ουρανού, για αυτό και αυτό το αντικείμενο ονομάστηκε οδός. Επανεμφανίστηκε αργότερα στην περιοχή της ζώνης του Ωρίωνα και κατόπιν εξαφανίστηκε ξαφνικά.

Και μολονότι ο Δημόκριτος σχολίασε μέχρι φιλονικίας με άλλους αστρονόμους την γνώμη του ως προς αυτό το φαινόμενο, από ότι λένε, εμφανίστηκε σαν κάποιο σύνολο αστέρων, που κατόπιν διαλύθηκε όπως διαλύονται οι κομήτες. Αυτό το ουράνιο σώμα δεν κινείτο άλλοτε μεν προς την δύση, άλλοτε δε προς άλλη κατεύθυνση, αλλά παρέμενε συνεχώς προς το ίδιο σημείο.

Επιπλέον δε προς αυτά και οι Αιγύπτιοι αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο αντικείμενο ερχόταν σε σύνοδο τόσο ως προς ορισμένους πλανήτες, όσο και ως προς ορισμένους απλανείς. Και εμείς οι ίδιοι είδαμε αυτό το φαινόμενο να παρουσιάζεται στο σημείο του ουρανού όπου βρίσκεται ο πλανήτης Δίας, στο ζώδιο των διδύμων, σε σύνοδο, δηλαδή στο ίδιο σημείο και κατόπιν εξαφανίστηκε. Αλλά βεβαίως δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με κομήτη.

Επιπλέον είναι φανερό σύμφωνα με αυτές τις περιγραφές, ότι δεν έμοιαζε με κανέναν αστέρα, ούτε με αυτούς που φαίνονται μεγάλοι ούτε με αυτούς που φαίνονται μικροί. Αυτοί δε οι αστέρες, δεν μπορούν να διαλυθούν σε τεμάχια, όπως εμφανίστηκε να διαλύεται αυτό το σώμα.

Έτσι ακριβώς μπορούμε να πούμε ότι εφόσον οι αστέρες θεωρούνται ότι δεν μπορούν να διαιρεθούν, ούτε θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με κάποιο αντικείμενο που έχει μεγαλύτερο μέγεθος από αυτούς, και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είναι παντελώς αδιαίρετοι.

Και αν έρθουν σε σύνοδο με ένα άλλο ουράνιο σώμα, αυτή η σύνοδος δεν θα ήταν πραγματική αλλά καθαρά φαινομενική καθότι οι αστέρες είναι πολύ μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα.

Γι αυτό όλες αυτές οι φήμες, ότι αυτό το ουράνιο σώμα ήρθε σε επαφή με αστέρες ή πλανήτες είναι ψέματα.

Ακόμα και αν δεν το παραδέχονται όλοι, αλλά εφόσον το παραδέχονται αυτοί οι λίγοι που γνωρίζουν, είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι τέτοιου είδους επαφή δεν είναι δυνατόν να συμβεί...




apocalypsejohn.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα τροπή στη «λίστα Λαγκάρντ»


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς όταν αυτή έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010 στα χέρια του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας Γ. Παπακωνταντίνου, εκείνος φέρεται λίγες μέρες αργότερα, κι ενώ τελούσε σε γνώση του το περιεχόμενο της λίστας με τα συγγενικά του πρόσωπα, να έδωσε παράταση στις ευνοϊκές διατάξεις για όσους επιστρέφουν κεφάλαια με νομοθετική πρωτοβουλία.

Η μια παράταση που εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση για όσους φέρουν πίσω και δηλώσουν τα χρήματά τους δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και η δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011.

Αυτό που πλέον διερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη είναι μήπως οι επίμαχες παρατάσεις ήταν «φωτογραφικές». Την υποψία αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η λίστα έμεινε αναξιοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι επαναπατρισμοί κεφαλαίων Ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού έγιναν με τον περίφημο νόμο Αλογοσκούφη που εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση για όσους επιστρέψουν και δηλώσουν τα χρήματά τους.

Ένας από αυτούς είναι άλλωστε- κατά δήλωσή του σε υπόμνημα του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής- ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Ανδρέας Ρωσσώνης, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία.

Μάλιστα και βάσει των παραπάνω οι οικονομικοί εισαγγελείς υπέβαλλαν ήδη αίτημα στις τράπεζες να τους αποστείλουν τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την επίμαχη περίοδο.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ θα υπάρξει συνεργασία των εισαγγελέων με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων για το θέμα.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η λιτότητα διώχνει τα «καλύτερα μυαλά»


Φιλοξενώντας το άρθρο μιας ελληνίδας -άνεργης- βιολόγου, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature αναφέρεται στην έκταση του «brain drain» στη χώρα μας, δηλαδή της διαρροής επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού προς το εξωτερικό αλλά και της δραματικής οπισθοχώρησης του ερευνητικού έργου.
Το άρθρο της Βαρβάρας Τραχανά έχει ως εξής:

«Η επιστήμη στην Ελλάδα πηγαίνει προς τα πίσω. Αυτόν τον μήνα, οι ερευνητές έχασαν την πρόσβαση στο περιοδικό Bioinformatics («Βιοπληροφορική»), έναν ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο στη μαθηματική και υπολογιστική βιολογία. Πολλές ακόμη δημοσιεύσεις είναι πιθανό να εξαφανιστούν από τις ελληνικές βιβλιοθήκες. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πληρώσει το κονδύλι για τις συνδρομές, γι' αυτό και οι μεγαλύτεροι εκδότες έχουν απειλήσει να αναστείλουν την πρόσβαση. Άλλοι το έχουν ήδη κάνει.

Η άρνηση της πρόσβασης στα ακαδημαϊκά δοκίμια, την ψυχή της έρευνας, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τους Έλληνες επιστήμονες την αρχή του τέλους στη δημιουργική επιστήμη στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα. Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να συμβαδίσουμε με τις διεθνείς δημοσιεύσεις. Σε τομείς όπως η βιοϊατρική, είναι βασικό να υπάρχει πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Πολλοί Έλληνες ερευνητές, που αδυνατούν να πληρώσουν προσωπικές συνδρομές στα αγαπημένα τους περιοδικά, ήδη σκέφτονται να αναβιώσουν μια πρακτική που ήταν κοινή μια δεκαετία και παραπάνω πριν – να κάνουν επαφές με φίλους και συναδέλφους σε ξένα ερευνητικά κέντρα, ζητώντας τους να τους στείλουν με φαξ ή e-mail τα άρθρα.

Για πολλούς αναγνώστες του Nature, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιστήμονες δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Η χώρα παραπαίει μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης και πρωτοφανών μέτρων λιτότητας. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του ελληνικού λαού, είναι άνεργοι.

Είμαι μια από αυτούς. Είμαι Βιολόγος με διδακτορικό στη Βιολογική Χημεία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το 2003, πήγα στην Ισπανία για μεταδιδακτορικό στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στην Μαδρίτη. Το 2008, επέστρεψα στην Ελλάδα ως ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, με μια σειρά συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τον Μάρτιο του 2011, εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα.

Αλλά ποτέ δεν άρχισα να εργάζομαι: Είμαι μια από τα περίπου 800 μέλη ΔΕΠ τα οποία εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν διορισμούς, σε όλη τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό που απαιτείται για τους μισθούς τους.

Τα τμήματα που επέλεξαν αυτά τα 800 μέλ ΔΕΠ παλεύουν να διδάξουν το προσωπικό τους. Το 2001, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το υπουργείο Παιδείας δεν τοποθέτησε καθόλου πανεπιστημιακούς καθηγητές. Οι επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των νέων φοιτητών στην Ελλάδα εξατμίζονται. Τέτοιες πρακτικές θα αφήσουν τα πανεπιστήμια της χώρας άψυχα και ανίκανα. Ο προϋπολογισμός στα ερευνητικά ινστιτούτα έχει μειωθεί κατά 30%. Το 2013 ο προϋπολογιστμός για την εκπαίδευση θα μειωθούν 14% περαιτέρω καταδικάζοντας την Ελλάδα σε επιστημονικό και εκπαιδευτικό λήθαργο.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη χρηματοδότηση της επιστήμης και της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι μέρος της στρατηγικής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2007, ακόμη και πριν από τις τελευταίες περικοπές, η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου και της έρευνας στην Ελλάδα βρισκόταν στο 0,6% του ΑΕΠ, ήδη πολύ κάτω από τον μέσο όρο 1,9%. της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μισθοί των ερευνητών και των μελών ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 20%. Αν κάποιος σας πει ότι η ελληνική οικονομία κατέρρευσε εξαιτίας των τεράστιων μισθών του δημόσιου τομέα, πείτε τους ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός καθηγητή πανεπιστημίου τώρα είναι περίπου 1.000 ευρώ. Οι ερευνητές και οι καθηγητές που έχουν περάσει χρόνια να χτίσουν καριέρες, αναρωτιούνται εάν άξιζε τον κόπο. Έχουν εξειδικευθεί να εργάζονται με τα παλτά τους, όταν οι παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης, δεν γίνονται.

Αλλά πολλοί νέοι επιστήμονες μετακινούνται στο εξωτερικό. Το 2010, περίπου 120.000 Έλληνες επιστήμονες ζούσαν και εργάζονταν αλλού, περίπου το ένα δέκατο του συνόλου. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται σήμερα σε 150.000. Το νεαρό, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ένας βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη, εξαφανίζεται ακριβώς όταν η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο. Και εγώ, επίσης, εξετάζω το ενδεχόμενο να φύγω. Η κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα σχέδια των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του προϋπολογισμού για έρευνα και ανάπτυξη, σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για τις μελλοντικές γενιές.

Αξίζει να επενδύσεις στην Ελληνική επιστήμη, αξίζει να σωθεί. Το 2012, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, το ποσοστό των ερευνητών στην χώρα, που συνέβαλε στο κορυφαίο 1% των πλέον αναγνωρισμένων επιστημονικών άρθρων, έφτασε να είναι 13ο στον κόσμο, πάνω από το ποσοστό του Καναδά, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να στηρίζεται υπό την άμεση δράση της κυβέρνησης.

Μια καλή αρχή θα ήταν να αντισταθούν στις εκκλήσεις, για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των ήδη υπαρχόντων καθηγητών από τα 67 στα 70 έτη. Η αλλαγή έχει προταθεί ως μια βραχυπρόθεσμη λύση για τα ακαδημαϊκά τμήματα, τεντώνοντάς τα όμως σε οριακό σημείο, λόγω του παγώματος προσλήψεων και αποχωρήσεων. Μια τέτοια κίνηση θα εξαλείψει κάθε πιθανότητα να τοποθετηθούν νέοι καθηγητές, δεδομένου ότι το εθνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας ζητά να μειωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας, κάνοντας μόνο μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Θα μπλοκάρει την φυσική και αναγκαία ανανέωση του πανεπιστημιακού προσωπικού με νέο αίμα. Θα επιτείνει περαιτέρω την ταχεία γήρανση των Ελληνικών πανεπιστημίων και θα αφήσει τις σχολές σαν άδειο κέλυφος, με μόνο μια χούφτα παλαιότερων καθηγητών και χωρίς διδακτικό προσωπικό και νέους ερευνητές δίπλα τους. Γνωρίζουμε από την εξελικτική βιολογία ότι οι μικρο-κοινωνίες σύντομα εξαφανίζονται».



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένας αιώνιος έρωτας: Ζευγάρι κρατιέται χέρι-χέρι εδώ και 1.500 χρόνια


Έκπληκτοι έμειναν οι αρχαιολόγοι όταν κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην εσωτερική αυλή μοναστηριού στη Ρουμανία ανακάλυψαν έναν διπλό τάφο.


Μια νεαρή γυναίκα και ένας άνδρας είχαν θαφτεί μαζί με τον ένα να κρατά το χέρι του άλλου.

Οι διπλές ταφές στο Μεσαίωνα -τότε υπολογίζεται ότι επήλθε ο θάνατος του ζευγαριού- δεν ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενα και για το λόγο αυτό το εύρημα αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά στους αρχαιολόγους.

Βάσει των όσων μπορούν να συμπεράνουν οι ερευνητές-αρχαιολόγοι από τα οστά που βρήκαν, ο θάνατος του νεαρού επήλθε -πιθανότατα- από ένα βίαιο χτύπημα στο γοφό.

Οσον αφορά τη νεαρή η οποία είναι θαμμένη δίπλα του και της οποίας κρατά το χέρι, οι επιστήμονες καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα που εντυπωσιάζει αλλά και συγκινεί: Δεδομένου ότι η γυναίκα ήταν πιθανότατα υγιής, και δεδομένου ότι ο θάνατος και των δυο πρέπει να επήλθε σχεδόν ταυτόχρονα, εικάζεται ότι η νεαρή «έφυγε» επειδή η καρδιά της... ράγισε από τη στενοχώρια της για το χαμό του συντρόφου της και την «πρόδωσε».

Το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας αποκλείεται δεδομένου ότι το Μεσαίωνα θεωρείτο αμαρτία και έτσι δεν θα την είχαν θάψει μαζί του.

«Τους έθαψαν μαζί ως φόρο τιμής στην αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλον», υποστηρίζει ένας από τους αρχαιολόγους που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη ανασκαφή.




newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σχέδιο "Αθηνα": Ποια τμήματα καταργούνται και ποια ιδρύονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ


Tο υπουργείο Παιδείας έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Τρίτη, τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο "Αθηνά", που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες Τμημάτων και Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα 22 από αυτά τα σχέδια αναφέρονται σε Πανεπιστήμια και τα 14 σε Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ).

Θα ακολουθήσει η νομοτεχνική επεξεργασία η οποία θα γίνει άμεσα, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως και προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν εισαχθεί σε τμήματα τα οποία με το σχέδιο "Αθηνά" καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους (2012-13).

Ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο, το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.

Με τα προεδρικά διατάγματα επίσης, καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων.

Σύμφωνα με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (Ν. 3794/2009) καταργείται και το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος εντάσσονται στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο (παραμένει η ίδια).

Επίσης, καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (Π.Δ. 92/2003) και τα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι καθηγητές του μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεχίζουν τις σπουδές τους.

Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας συγχωνεύεται με το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με έδρα την Αθήνα.

Με άλλο διάταγμα στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύεται Τμήμα Ψυχολογίας, στο οποίο εντάσσεται το προβλεπόμενο πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της ίδιας Σχολής.

Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται, μετονομάζονται, ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται οι Σχολές ως ακολούθως:

α) Νομική Σχολή στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Νομικής,

β) Σχολή Επιστημών Υγείας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής,

Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής,

γ) Σχολή Επιστημών της Αγωγής στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και

δ) Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών που ήταν ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή, εντάσσονται τώρα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και παράλληλα το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Εξάλλου, οι Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Γενικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής καταργείται και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του εντάσσεται στα υπόλοιπα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ακόμη, στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ίδιου Πανεπιστημίου με έδρα τις Σέρρες.

Εξάλλου, η έδρα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταφέρεται από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Από τη νέα αυτή Σχολή μεταφέρεται το Τμήμα Νομικής σε νέα Σχολή, στην οποία θα ενταχθεί επιπρόσθετα και το ανεξάρτητο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Εξάλλου, ιδρύεται Νομική Σχολή (στην οποία μεταφέρεται το Τμήμα Νομικής) και επίσης ιδρύονται:

1) Σχολή Επιστημών Υγείας,

2) Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και

3) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Κινηματογράφου εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με έδρα την Αθήνα) ιδρύονται οι παρακάτω Σχολές:

α) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:

1) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και

2) Οικονομικής Επιστήμης,

β) Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:

1) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,

2) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων,

3) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και

4) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας,

γ) Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:

1) Πληροφορικής και

2) Στατιστικής.

Το Γενικό Τμήμα Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καταργείται και τα μέλη του διδακτικού όσο και του διοικητικού προσωπικού θα ενταχθούν στα υπόλοιπα Τμήματα του Παντείου, ενώ το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου συγχωνεύεται με το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (έδρα την Αθήνα).

Επίσης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές με έδρα την Αθήνα: α) Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, β) Πολιτικών Επιστημών, γ) Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας και δ) Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Με ένα από τα 36 διατάγματα το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (το οποίο δεν λειτουργεί) καταργείται και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ιδρύονται οι:

α) Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών,

β) Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής,

γ) Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας και

δ) Σχολή Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, που δεν λειτουργεί, καταργείται.

Το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διατηρώντας την έδρα της Λαμίας και συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία του.

Η Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και εντάσσονται σε αυτήν επιπλέον τα ανεξάρτητα Τμήματα: 1) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Βόλος) και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (έδρα Τρίκαλα).

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική και β) Πληροφορικής.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών συγχωνεύονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ενώ ιδρύονται, συγκροτούνται και ανασυγκροτούνται οι σχολές του ως εξής:

α) Νομική Σχολή με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: 1) Νομικής,

β) Επιστημών Υγείας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Τμήματα:

1) Ιατρικής και

2) Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής,

γ) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα:

1) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,

δ) Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα:

1) Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών,

2) Ελληνικής Φιλολογίας και

3) Ιστορίας και Εθνολογίας,

ε) Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα:

1) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγικές κατευθύνσεις Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και

2) Οικονομικών Επιστημών,

στ) Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και Τμήματα:

1) Αγροτικής Ανάπτυξης και

2) Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Γενικό Τμήμα του καταργείται, ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται Σχολή Οργάνωσης και Διοίκηση Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:

α) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Πάτρα),

β) Διοίκησης Επιχειρήσεων (έδρα Πάτρα),

γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) και δ) Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο).

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ τμήματά του συγχωνεύονται και ιδρύονται σχολές. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές με έδρα τη Θεσσαλονίκη:

α) Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών,

β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων,

γ) Σχολή Επιστημών Πληροφορίας και

δ) Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρεται από την Καστοριά στην Κοζάνη, ενώ το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Πολυτεχνική με έδρα την Κοζάνη και 2) Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (δεν λειτουργεί) καταργείται, όπως επίσης καταργείται και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογιών και τα Τμήματα της εντάσσονται:

1) Στο Τμήμα Βιολόγων Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην υπό ίδρυση νέα Σχολή Επιστημών Υγείας και 2) Στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Σύμφωνα πάντα με τα διατάγματα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές:

1) Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,

2) Επιστημών Υγείας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιατρικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και

3) Καλών Τεχνών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα τμήματα: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας συγχωνεύονται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Τρίπολη.

Οι φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των συγχωνευμένων Τμημάτων εντάσσονται στο νέο Τμήμα. Ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύεται Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής με έδρα την Τρίπολη.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταργείται το Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών, το οποίο δεν λειτουργεί και ιδρύονται οι εξής Σχολές με έδρα τα Χανιά:

α) Μηχανικών Περιβάλλοντος,

β) Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

γ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης,

δ) Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και

ε) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καταργούνται τα τμήματα: 1) Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής και 2) Ειδικοτήτων Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν και η Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο) συγκροτείται εφεξής από το Τμήμα Ιατρικής, ενώ τα Τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με έδρα το Ηράκλειο.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα Τμήματα: 1) Μαθηματικών και 2) Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών με έδρα το Καρλόβασι της Σάμου, ενώ καταργείται το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.
Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, που δεν λειτουργεί, καταργείται, ενώ το Τμήμα Ιστορίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας μετονομάζεται σε Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, χωρίς μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, οι Σχολές και τα τμήματά τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχουν ως εξής: α) Ιστορίας και Μετάφρασης - Διερμηνείας η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιστορίας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, β) Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και Πληροφορικής και γ) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Μουσικών Σπουδών.

Το Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταργείται και τα τμήματα: 1) Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και 2) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μετονομάζονται σε: α) Βιοτεχνολογίας και β) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.

Όπως αναφέρουν τα διατάγματα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Αγροτικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος και 2) Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Αθήνα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης και β) Εικαστικών Τεχνών.

Εξάλλου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: α) Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: 1) Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και 2) Γεωγραφίας, β) Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής και γ) Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής.

Σε ένα από τα διατάγματα αναφέρεται ότι το Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ με έδρα το Μαρούσι.

Ακόμη, τα Τμήματα: 1) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων και 2) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομών της ΑΣΠΑΙΤΕ συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως επίσης τα Τμήματα: α) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και β) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Παράλληλα, το Τμήμα Γενικών Μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής της ΑΣΠΑΙΤΕ καταργούνται, ενώ ιδρύεται Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας.
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Με 13 Προεδρικά Διατάγματα επέρχονται μετονομασίες, ιδρύσεις σχολών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων σε ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, τα 13 αυτά διατάγματα αφορούν τα ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παρέμβαση των ΗΠΑ... για κυπριακή ΑΟΖ


Τη συμβουλή -εν είδει διπλωματικής παρότρυνσης- να αποφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία κινήσεις που ενδεχομένως θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετέφερε σύμφωνα με τη εφημερίδα «Πολίτης», εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο πρεσβης στη Λευκωσία John Koening.

Στη συνάντηση που είχαν προχθές ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμερικανός πρέσβης John Koening, ο δεύτερος συνέστησε στον πρώτο να μην δοθούν επί του παρόντος άδειες εξόρυξης για τα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία η Τουρκία φέρει ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, η συμβουλή αφορούσε στη δυνατότητα και ενδεχομένως την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσει νέες άδειες σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Μαΐου οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία στο πλαίσιο του β’ γύρου αδειοδότησης.

Την ίδια ώρα αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ προέκυψαν και από τη Βρετανική Βουλή των Λόρδων εμπλέκοντας το οικόπεδο 1 στην εν δυνάμει προέκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο, από τα τρία που είναι σήμερα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση αναμένεται να ζητήσει σήμερα από το Λονδίνο ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το συγκεκριμένο μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη ήταν συμπληρωματικό στα όσα είχε να μεταφέρει σχετικά με τα ανοικτά θέματα της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσο πληρώνουμε τις συμβουλές της Task Force;


Η Ομάδα Δράσης υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ περιλαμβάνει 45 περίπου άτομα και βάση της έχει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.


Στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ για απαντήσεις σχετικά με το κόστος της παρουσίας της Task Force στην Ελλάδα και το κόστος των σεμιναρίων από μέλη της.

Με έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Γιώργου Γιαννούση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, επισημαίνεται ότι «η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) που άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει αποστολή να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επιδιώκει επίσης να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».

Ο κ. Γιαννούσης επικαλείται τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2011 σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλους τους απαιτούμενους πόρους για την παροχή έκτακτης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της».

«Η Ομάδα Δράσης αναφέρεται στον πρόεδρο της Επιτροπής και τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του αντιπροέδρου Όλι Ρεν» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και θυμίζει ότι «ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις επί της προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή».

Προσθέτει δε ότι «η Ομάδα Δράσης περιλαμβάνει 45 περίπου άτομα και βάση της έχει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα».

Καταγγελίες για τις πληρωμές «επιμόρφωσης-κατάρτισης»

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί η Βουλή ποιος ελέγχει την Task Force, πόσο κοστίζει η παρουσία της και πώς αποτιμάται το έργο της.

Ειδικότερα, ο βουλευτής ανέφερε ότι «στον τομέα της εκπαίδευσης έχει ορισθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) να χρησιμοποιείται ως τελικός δικαιούχος για να πληρώνονται τα μέλη της Task Force».

Ο κ. Μουτσινάς επισήμαινε ταυτόχρονα ότι «μέσω του ινστιτούτου επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) το οποίο αποτελεί μονάδα του ΕΚΔΔΑ, βαφτίζονται ως επιμόρφωση-κατάρτιση, οι επισκέψεις των μελών της Task Force και η οργάνωση σεμιναρίων κατά τομέα πολιτικής. Η αμοιβή ανά εκπαιδευτή για κάθε ημέρα είναι 350 ευρώ καθαρά μόνο για σεμινάρια, συν τα εισιτήρια, συν τα έξοδα διαμονής, συν 92 ευρώ οδοιπορικά».



epikaira.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δια νόμου απαγορεύτηκαν τα προκλητικά μαγιό σε αραβικό εμιράτο


Τέλος στα αποκαλυπτικά μαγιό βάζουν διά νόμου οι παραλίες στο Ρας αλ Καϊμάχ, το βορειότερο από τα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι κάτοικοι της περιοχές δεν θέλουν να μοιράζονται τις ακτές με τουρίστες που δεν είναι επαρκώς ντυμένοι.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές του βορειότερου εμιράτου των ΗΑΕ, του Ρας αλ-Κχαϊμάχ, έχουν τοποθετήσει πινακίδες σε δημόσιες παραλίες που προειδοποιούν τους λουόμενους πως κινδυνεύουν με πρόστιμα εάν φορέσουν μπικίνι που αποκαλύπτουν την κοιλιά, ή εφαρμοστά ανδρικά μαγιό.

Το Ρας αλ-Κχαϊμάχ βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ντουμπάι.

Τα επτά ημιαυτόνομα εμιράτα που αποτελούν τα ΗΑΕ φιλοξενούν μία μεγάλη ποικιλία ηθών και κοινωνικών συνηθειών, που κυμαίνονται από συντηρητικές έως φιλελεύθερες. Το Ντουμπάι για παράδειγμα ζητά «αξιοσέβαστες» ενδυμασίες αλλά σπανίως εκφέρονται παράπονα για ενδύματα όπως μπικίνι ή κοντές φούστες.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...