Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Παρελθόν από τον Δεκέμβριο τα επιδόματα τριτέκνων-πολυτέκνων – τι θα εισπράττουν οι γονείς από το νέο έτος


Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου οι περίπου 200.000 γονείς με τρία και τέσσερα παιδιά, θα εισπράξουν για τελευταία φορά το πολυτεκνικό επίδομα. Δηλαδή από το νέο έτος, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα χάσουν από 176 έως 265 ευρώ τον μήνα. Και τι θα κερδίσουν; Το νέο επίδομα το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 13 έως 180 ευρώ. Εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι το επίδομα θα χορηγείται από τον ΟΓΑ ύστερα από ελέγχους που θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 Ο ΟΓΑ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νομικό περίγραμμα για την χορήγηση του νέου επιδόματος. Το παραθέτουμε αυτούσιο καθώς από το νομικό κείμενο μπορείτε να πληροφορηθείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος, θα χρειαστείτε τους αναλυτικούς πίνακες που έχει συντάξει το fpress.gr
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θα υποβάλλονται -σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς- ηλεκτρονικά ενώ στον ΟΓΑ θα αποστέλλονται τα δικαιολογητικά που θα ορίζει η νέα υπουργική απόφαση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΓΑ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει ως εξής:
ΝΟΜΟΣ 4093/2012 , ΦΕΚ 222 Α' /12-11-2012
IA.2. ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚNΩΝ
Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με τις υποπεριπτώσεις 12 και 14 της παρούσας διάταξης οικογενειακά επιδόματα.

2. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία. Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος
γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:
(Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
(Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος,
(Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής:
  • σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο,
  • ογδόντα (80) ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
  • εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και
  • εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα (60) ευρώ. Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

3. Tο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται
από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το
απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
4. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
5. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται από την 1ητου επόμενου μήνα υποβολής της. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 3, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται
η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

6. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:
α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και
Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α΄201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης
του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α΄125),
στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α΄ 176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

7. Το επίδομα της παρούσας υποπαραγράφου δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να επανακαθοριστεί η εντεταλμένη αρχή καταβολής και να αναπροσαρμοστεί το ύψος των επιδομάτων της παρούσας διάταξης.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
10. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
11. Το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 αναφέρεται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011, όπως αυτό
δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά για τις καταβολές του τελευταίου διμήνου του 2012. Τυχόν καταβολές που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε υπερβαίνοντες τα όρια της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 δεν αναζητούνται.
12. Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1.11.2012.
13. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του ν. 4025/2011 και η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καταργούνται από 1.1.2013.
14. Το άρθρο 63 του ν. 1892/1990, η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, το άρθρο 6 του ν. 3631/2008, τα άρθρα 42 και 43 του ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παύουν να ισχύουν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης, όσο αφορά στη χορήγηση και
καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Ομοίως καταργούνται και οι κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η καταβολή των επιδομάτων που αντικαθίστανται με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
15. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου παύει να ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Το αφορολόγητο ποσό της παρ. 2 του άρθρου
9 του ν. 2238/1994 (Α΄151) αντικαθίσταται από το προβλεπόμενο σε αυτή την υποπαράγραφο επίδομα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
16. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας υποπαραγράφου άρχεται την 1.1.2013 εκτός αν ορίζεται άλλως στις προηγούμενες παραγράφους.


fpress.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συγκλονιστικό! Θαύμα στην Αίγυπτο


Ένας Μουσουλμάνος στην Αίγυπτο σκότωσε τη γυναίκα του και την έθαψε με τα δύο κοριτσάκια τους...

Ύστερα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι τα κορίτσια τα σκότωσε ένας θείος τους.  Μετά από 15 μέρες πέθανε ένα άλλο μέλος από το σόι τους. Οι δικοί του αποφάσισαν να τοποθετήσουν τη σορό στον τάφο όπου βρισκόταν η μητέρα και τα δύο κοριτσάκια. Όταν άνοιξαν τον τάφο για την κηδεία, οι παρευρισκόμενοι δεν πίστευαν στα μάτια και στα αυτιά τους: βρήκαν κάτω από το χώμα τα δύο κοριτσάκια ΖΩΝΤΑΝΑ!!!

Το εκπληκτικό γεγονός διαδόθηκε σαν αστραπή σ’ όλη τη χώρα και ο πατέρας των παιδιών ετοιμάστηκε για τη θανατική ποινή. Όπως ήταν φυσικό, οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή πάνω στο μεγαλύτερο παιδί προκειμένου να τους διαφωτίσει για το πώς επέζησαν.

- Ένας άνδρας, ο οποίος φορούσε λευκά ρούχα που έλαμπαν σαν τον ήλιο, με χέρια ματωμένα από πληγές, ερχόταν και μας έδινε φαγητό, ήταν η απάντηση της μικρής. Ακόμη, ο άνθρωπος αυτός ξυπνούσε και τη μαμά μου για να περιποιηθεί την αδελφή μου.

Το εθνικό αιγυπτιακό κανάλι, το οποίο πήρε τη συνέντευξη, μετάδωσε μέσω της (μουσουλμάνας) δημοσιογράφου: «Ο άνδρας αυτός δε μπορεί να ήταν άλλος από τον ΙΗΣΟΥ, διότι κανείς άλλος δεν κάνει τέτοιου είδους πράγματα!», όπως διαβάζουμε στα "Αττικά Νέα".

Μπορεί μεν οι μουσουλμάνοι να δέχονται ότι ο «ISA» (Ιησούς) τα έκανε όλα αυτά, αλλά οι πληγές δείχνουν ότι πραγματικά σταυρώθηκε, όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι ο Ιησούς ΖΕΙ. Εξάλλου, κανείς δε διανοήθηκε να μη βασιστεί στα λόγια του κοριτσιού, γιατί ούτε αυτή ούτε η αδελφούλα του θα ήταν δυνατό να επιζήσουν αν δε συνέβαινε ένα πραγματικό θαύμα.

Οι ηγέτες των μουσουλμάνων βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα αδιέξοδο, καθώς ούτε την αυθεντικότητα του θαύματος μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε και να περιορίσουν την έκταση που πήρε η δημοσιότητα της όλης ιστορίας.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα


Με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας προκύπτει ότι το κόστος ανήλθε σε 8.486 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στο ποσό των 8.486 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δαπάνες που καλύφθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο όσο και οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι βουλευτές που είχαν συνυπογράψει την ερώτηση ανέφεραν ότι αποτελεί κοινή πίστη πως τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος.

Στην ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ενημερώνει ότι οι δαπάνες που έγιναν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά όμως στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υφυπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει πόρισμα ελέγχου από το ελεγκτικό συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διότι το προαναφερόμενο συμβούλιο ασκεί διαχειριστικό έλεγχο μόνο στους φορείς που εποπτεύει και επιχορηγεί και ύστερα από σχετική εντολή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

Ο κ. Ιωαννίδης παραθέτει στην απάντησή του στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο για τη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έως την 1.2.2007 δαπανήθηκαν 4,8 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τη συντήρησή τους έχουν δαπανηθεί 28,7 εκατομμύρια ευρώ.


on-news.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους οι Ευρωπαίοι πολίτες


Υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στη Μέση Ανατολή τάσσεται η «γηραιά ήπειρος».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της οργάνωσης υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών «Avaaz», που διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, οι Ευρωπαίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμούν οι κυβερνήσεις τους να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ στο τέλος του μήνα.

Το συντριπτικό ποσοστό του 72% των Βρετανών υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε δικό τους κράτος έναντι ενός μόλις 6%, που δήλωσε ότι διαφωνεί με αυτή την προοπτική (πριν από έναν χρόνο τα ίδια ποσοστά ήταν 58% και 8% αντίστοιχα). Σύμφωνα με την οργάνωση, στη Γαλλία επίσης μια συντριπτική πλειοψηφία λέει «ναι» σε παλαιστινιακό κράτος (78%), στη Γερμανία το ποσοστό ανέρχεται σε 74%, ενώ στην Ισπανία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό, 92%.

Μέχρι χθες βράδυ περισσότεροι από 1.510.000 χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως είχαν υπογράψει το ψήφισμα της οργάνωσης για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Η «Avaaz» διοργάνωσε μάλιστα χθες συγκέντρωση υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους έξω από στο Ευρωπαϊκό

Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ακτιβιστές φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανοσυά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ και Μαριάνο Ραχόι) και κρατούσαν εφημερίδες, τα πρωτοσέλιδα των οποίων παρουσίαζαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Ακόμα ανάρτησαν μεγάλα πανό που ανέφεραν το πλήθος των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί για τον σκοπό.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...