Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ιστορική συνάντηση των δυο Παπών - ΦΩΤΟ




Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σήμερα με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο στη θερινή παπική κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο.

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν την ιστορική σημασία της συνάντησης. Η δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε πριν από λίγο εικόνες από το θερμό εναγκαλισμό του πρώην και του νυν προκαθημένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Είμαστε αδέλφια», δήλωσε ο πάπας Βεργκόλιο, ο οποίος προσευχήθηκε μαζί με τον Γιόζεφ Ράτσιγκερ στο παρεκκλήσι της έπαυλης του Καστέλ Γκαντόλφο, που απέχει τριάντα χιλιόμετρα από την ιταλική πρωτεύουσα.

Η επίσημη συνάντησή τους διήρκεσε 45 λεπτά και, όπως τονίζουν οι αναλυτές, στα θέματα συζήτησης, συμπεριλήφθηκαν πιθανότατα το σκάνδαλο Vatileaks (με την κλοπή προσωπικών εγγράφων του Γερμανού επίτιμου ποντίφικα, πριν από ένα χρόνο), όπως και τα σχέδια του πάπα Φραγκίσκου για την ενίσχυση των επισκοπικών συνόδων και την αποδυνάμωση του οργανωτικού μηχανισμού στο εσωτερικό του Βατικανού.



Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα δεν προβλέπει κοινό χαιρετισμό των «δυο παπών» από το μπαλκόνι της θερινής κατοικίας, αλλά είναι γνωστό ότι ο νέος ποντιφικας δεν έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο πρωτόκολλο.


Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού Τύπου, τέλος, ο Βενέδικτος φέρεται να παρέδωσε στον διάδοχό του ένα φάκελλο 300 σελίδων με θέμα την όλη πραγματικότητα και τα προβλήματα της Αγίας Έδρας. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή. 


Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βόμβα φυτοφαρμάκων στο πιάτο μας


Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα 135.000 ευρώ σε 61 εμπόρους και παραγωγούς για παράνομη διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων. «Σταγόνα στον ωκεανό» σχολιάζουν ειδικοί καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ. Πιο απλά, το 20% των φυτοφαρμάκων που πέφτουν στα ελληνικά χωράφια προέρχονται από τη μαύρη αγορά!


Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, οι βαμβακοπαραγωγοί Κώστας Ζακαλκάς και Σωτήρης Σέφης στα Κύμινα της Θεσσαλονίκης αντίκρισαν ξαφνικά ένα πρωί τις καλλιέργειές τους «καμένες». Τα ζωηρά βλαστάρια των φυτών είχαν μαραθεί και τα φύλλα τους είχαν υποστεί εγκαύματα.

Γρήγορα αποκαλύφθηκε η έκταση της αγροτικής πληγής. Περισσότερα από 7.000 στρέμματα βαμβακιού και οπωροκηπευτικών σε όλο τον κάμπο της Μακεδονίας, από τη Χαλκηδόνα ώς το Κλειδί Ημαθίας, είχαν καταστραφεί. Το κακό είχαν προκαλέσει ρυζοπαραγωγοί στα Κύμινα και στη Χαλάστρα, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν το ζιζανιοκτόνο Εστέρας 2,4D. Πρόκειται για εγκεκριμένο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το οποίο όμως χρησιμοποιείται αυστηρά μόνο στα σιτηρά και το κυριότερο αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες.

Οι ρυζοπαραγωγοί επέλεξαν τον Εστέρα γιατί ήταν φθηνότερος - έως και στη μισή τιμή - από τα υπόλοιπα επίσης εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα. Υπήρχε όμως ακόμη ένα μυστικό στα Κύμινα. Γεωπόνοι ανακάλυψαν ότι ο Εστέρας είχε αναμειχθεί με το φάρμακο Προπανίλ, επικίνδυνο φυτοφάρμακο που έχει απαγορευθεί και δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Στον καιρό της κρίσης, πολλοί αγρότες στρέφονται στο λαθρεμπόριο φθηνών φυτοφαρμάκων που εισάγονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, αδιαφορώντας για τη δική τους υγεία και τη δηλητηρίαση των χωραφιών τους, κατά συνέπεια και για την ποιότητα και την ασφάλεια των αγαθών που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή. Στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχει ομερτά για το θέμα - «κλείνουμε ο ένας το μάτι στον άλλο» λένε παραγωγοί. Οσοι μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας των «ΝΕΩΝ» - αγρότες, γεωπόνοι, έμποροι φυτοφαρμάκων και εκπρόσωποι εταιρειών - περιγράφουν ότι λαθραία φυτοφάρμακα δηλητηριάζουν τα χωράφια σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι γράφουν οι εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

«Σε αποθήκες αγροτών και γεωπόνων μπορείς να βρεις σήμερα μέχρι και παραθείο, ακόμη και DDT, δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες» αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» αγρότης των Σερρών. Τα κυριότερα παράνομα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα περιέχουν τις δραστικές ουσίες Propoxur, Simazine, Chlorpyrifos, Carbendazim, Triazo-phos, Disulfoton-sulfotone, Sebuthylazine, Terbuthyla-zine, Atrazine, Atrazine-desethyl, Bensulfuronmethyl, Metobro-muron, Rotenone, Rimsulfuron. Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι μόνο το 2012 πέρασαν από την Τουρκία 100 τόνοι του απαγορευμένου ζιζανιοκτόνου Προπανίλ. Ολα τα παραπάνω θεωρούνται ύποπτα για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και νευρολογικών παθήσεων και γι' αυτό αποσύρθηκαν.

Η κρίση έχει πλήξει τους αγρότες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 9%. Πρόσφατα μάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς δήλωσε ότι παρατηρούνται μέθοδοι καρτέλ στην αγορά φυτοφαρμάκων, αφήνοντας αιχμές για τη σχέση γεωπόνων κα αγροτικών συνεταιρισμών με συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής και διακίνησης σκευασμάτων.

Στη Βουλγαρία κυκλοφορούν ακόμη φάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Εχουν το μισό κόστος των αντιστοίχων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και επιπλέον οι αγρότες τα γνωρίζουν και τα εμπιστεύονται. Και οι λαθρέμποροι κάνουν πάρτι. «Σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας μοιράζονται κατά καιρούς τιμοκατάλογοι καταστημάτων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, με φθηνά φάρμακα, απαγορευμένα στη χώρα μας αλλά δοκιμασμένα προ της απαγόρευσής τους από τους αγρότες...» αναφέρει βαμβακοπαραγωγός.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φυτοφάρμακα. Σε περιπτώσεις όπως στα Κύμινα, θα γνωρίζαμε τι ακριβώς ζήτησαν οι παραγωγοί και τι οδηγίες χρήσης παρείχε ο γεωπόνος. Οπως ακριβώς συμβαίνει στα φάρμακα για τον άνθρωπο και τη σχέση ασθενούς και φαρμακοποιού. Δυστυχώς, όμως, η διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη» σημειώνει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης Γρηγόρης Νικολαΐδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε τη νομοθεσία, επιτρέποντας την πώληση φυτοφαρμάκων από οποιονδήποτε έμπορο χωρίς να κατέχει άδεια γεωπόνου. «Αντίστοιχα, το 2005 επιτράπηκε η εισαγωγή φυτοφαρμάκων, εκτός από τις εταιρείες, σε οποιονδήποτε ιδιώτη. Τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα παράνομα σκευάσματα μέσω Ιταλίας» διευκρινίζει.

Από την Κίνα στην Τουρκία. Τον προηγούμενο μήνα αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο 45χρονου έξω από την Αλεξανδρούπολη 298 συσκευασίες με 87 κιλά φυτοφαρμάκου και 90 πλαστικά δοχεία με 170 λίτρα ζιζανιοκτόνου. Οι ετικέτες ήταν γραμμένες στα τουρκικά και το λαθραίο φορτίο είχε παραλήπτες αγρότες στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος διακινητής είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας περάσει 290 λίτρα φυτοφαρμάκων από την Τουρκία. Λαθρέμποροι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και στο Ορμένιο Εβρου.

Στην τελευταία έκθεση της Europol για το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων (Ιανουάριος 2012) αποκαλύπτεται μια χρυσοφόρα δράση διεθνούς μαφίας. Τα φυτοφάρμακα παρασκευάζονται στην Κίνα και μεταφέρονται χύμα, σε τσουβάλια και βαρέλια, στην Τουρκία. Συσκευάζονται σε δοχεία, πάνω στα οποία τοποθετούνται πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, όπως Syngenta, BASF, DuPont, Dow κ.λπ. Ρώσοι και Ελληνες ομογενείς από την ΕΣΣΔ αναλαμβάνουν τη μεταφορά του κοντραμπάντο στην Ελλάδα. Το λαθραίο εμπόρευμα μεταφέρεται ακόμη και με οπωροκηπευτικά. Η μαφία των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την Europol, έχει συνδέσμους ακόμη και στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι κατευθύνουν και παραπλανούν τους παραγωγούς. Το λαθρεμπόριο εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, υπολογίζεται μάλιστα ότι προκαλεί απώλειες στη φορολογία των κρατών-μελών έως και 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Κοντέινερ-βόμβες από την Κίνα εντοπίζονται τακτικά σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη προωθείται ρύθμιση με την οποία οι αγρότες θα καταγράφουν τις εισροές τους, περιλαμβανομένων και των φυτοφαρμάκων, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου. Με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» σημειώνει: «Στη γεωργία της ποιότητας και της εξωστρέφειας την οποία οραματιζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά στο υπουργείο, τα παράνομα φυτοφάρμακα δεν έχουν καμία απολύτως θέση»



tanea.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απόδραση 11 κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων


Έντεκα αλλοδαποί κρατούμενοι,καταδικασμένοι για ληστείες και κλοπές, απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων,όπως διαπιστώθηκε μετά από καταμέτρηση των εγκλείστων,ανακοίνωσε το υπ.Δικαιοσύνης.

Προηγήθηκε μάχη μεταξύ κρατουμένων και φρουρών και το πρωϊ,εισήλθαν στις φυλακές αστυνομικές δυνάμεις ,οι οποίες και συνεχίζουν τους ελέγχους .

Η απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε χθες το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξωτερικών φρουρών.

Οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων,έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Ο σοβαρότερα τραυματισμένος φρουρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν να πέφτουν ταυτόχρονα πυροβολισμοί από κρατούμενους στην εσωτερική πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατούνται κυρίως Αλβανοί, αλλά και από αυτοκίνητο έξω από τις φυλακές προς το εξωτερικό φυλάκιο ενώ οι φρουροί των φυλακών ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο... τζάμπας ζει !!!


Εμφανιζόταν ως υπάλληλος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας και έβαζε δωρεάν καύσιμα αλλά και έκανε δωρεάν σέρβις στο αυτοκίνητο του με το πρόσχημα ότι το αντίτιμο θα καταβαλλόταν από την Μητρόπολη.

Πρόκειται για 50χρονο που συνελήφθη τα ξημερώματα, στον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) ο οποίος, προσποιούμενος υπάλληλο της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ιεράπετρα και εφοδίασε με καύσιμα το ΙΧ αυτοκίνητο του, ενημερώνοντας τον πρατηριούχο ότι το σχετικό αντίτιμο των 69 ευρώ θα καταβληθεί από την Μητρόπολη.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 50χρονος είχε επίσης επισκεφθεί συνεργείο αυτοκινήτων στη Σητεία, όπου με τον ίδιο τρόπο εξαπάτησε τον ιδιοκτήτη του, αφού έκανε εργασίες μηχανικού ελέγχου στο όχημα του, αξίας 236 ευρώ.

Ακόμα, σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, για απάτη και πλαστογραφία, γιατί κάνοντας χρήση πλαστής σφραγίδας της Ιεράς Μονής Παναγιάς Ακρωτηριανής και δηλώνοντας ότι είναι εκπρόσωπος της Εκκλησίας εφοδίαζε το αυτοκίνητο του με καύσιμα και από πρατήριο υγρών καυσίμων στη Σητεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου, για απάτη και δόλια αποδοχή παροχών.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...