Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Θετικά αποτιμά τον Στάλιν 1 στους 2 Ρώσους


Θετική θεωρούν τη συμβολή του Στάλιν σχεδόν οι μισοί Ρώσοι , σύμφωνα με σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Levada, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα Vedomosti, με την ευκαιρία της 60ής επετείου από το θάνατο του δικτάτορα.

Το 9% των ερωτηθέντων απάντησαν πως ο Στάλιν έπαιξε «αναμφισβήτητα θετικό ρόλο» και το 40% θεώρησαν τη συμβολή και την παρουσία του «μάλλον θετική».

Αντίθετα το ποσοστό που είχε αρνητική γνώμη για το ρόλο του Στάλιν ήταν αρκετά χαμηλό. Το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ρόλος του ήταν '«αναμφισβήτητα αρνητικός» και 22% «μάλλον αρνητικός».

«Εξήντα χρόνια έχουν περάσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η εποχή παραμένει χαραγμένη στη συνείδησή μας και στο υποσυνείδητό μας» έγραψε η ημερήσια κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaia Gazeta

Η στάση των Ρώσων προς τον Στάλιν παραμένει αμφιταλαντευόμενη, ανάμεσα στην καταδίκη της τρομοκρατίας και της καταστολής επί των ημερών του και στη συμβολή του στη νίκη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ηγεσία του Στάλιν χαρακτηρίστηκε από ένα καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσιών, σημαδεύτηκε με το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι εκτελέστηκαν ή εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας, καθώς επίσης και τον εκτοπισμό ολόκληρων λαών, όπως οι Τσετσένοι, οι Ινγκούσιοι και οι Τάταροι της Κριμαίας.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι απέγιναν 5 διάσημα ζώα του Hollywood


Έχετε αναρωτηθεί τι απέγιναν οι κινηματογραφικοί αστέρες του ζωικού βασιλείου;

Τα βλέπουμε στην τηλεόραση και το σινεμά και μας ξετρελαίνουν, την ώρα που γίνονται οι μασκότ των ταινιών που συμμετέχουν.

Κι όμως, πίσω από τις χαρούμενες και καλοκάγαθες φατσούλες κρύβονται τραγικές ιστορίες εκμετάλλευσης ζώων.

Γιατί όταν τα γυρίσματα ολοκληρωθούν και οι προβολείς αποτραβήξουν τη λάμψη τους από τα ζώα, η τύχη τους μένει πλέον αμφίβολη.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από διαπρεπή μέλη του ζωικού βασιλείου που έκαναν διεθνή καριέρα στην ανθρώπινη showbiz, με τον άνθρωπο να μην τους συμπεριφέρεται φυσικά με την ίδια αβρότητα…

Λάσι, το κόλεϊ



Αληθινό όνομα: Παλ
Έχουν υπάρξει πολλές-πολλές Λάσι στην κινηματογραφική και τηλεοπτική ιστορία, ήταν ωστόσο απλές αντιγραφές του θρυλικού κόλεϊ που οι φίλοι αποκαλούσαν Παλ! Μέχρι να ξεπηδήσουν βέβαια οι αναρίθμητες ταινίες από τη δημοφιλή σειρά, η Λάσι είχε γεράσει και είχε βγει στη σύνταξη, απολαμβάνοντας τα τελευταία της χρόνια με τον εκπαιδευτή της. Η σχέση τους μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως στενή, με την τύχη του ξακουστού σκυλιού να ακολουθεί τη φυσική φθορά: κουφάθηκε και τυφλώθηκε από τα γηρατειά, καθώς τα σκυλίσια χρόνια τρέχουν ιδιαιτέρως γρήγορα. Ο εκπαιδευτής της έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη μετά τον χαμό της, όπως αποκάλυψε αργότερα ο γιος του, και δεν ξαναείδε ποτέ στη ζωή του ταινία με τη «Λάσι»…

Το τσιουάουα των Taco Bell



Αληθινό όνομα: Gidget
Η μασκότ της αλυσίδας φαστ-φουντ θα έμενε άνεργη όταν θα ολοκληρωνόταν η πολυετής καμπάνια των Taco Bell. Έπρεπε λοιπόν να εργαστεί για τα βγάλει πέρα στη ζωή, γι’ αυτό και έκανε μια σειρά από «περάσματα» στον κινηματογράφο και την αμερικανική τηλεόραση, όπως ο μικρός του ρόλος στο «Legally Blonde 2: Red, White and Blonde» στο πλευρό της Ριζ Γουίδερσπουν. Το σκυλάκι θα πέθαινε το 2009…

Γουίλι, η φάλαινα



Αληθινό όνομα: Κέικο
Η ιστορία του Κέικο, της φάλαινας από την ταινία «Free Willy», είναι πράγματι μια πικρή ιστορία. Μεγάλωσε στην αιχμαλωσία, όταν τον έπιασαν σε ηλικία τριών ετών στα ανοιχτά της Ισλανδίας, όπου και πέρασε τη ζωή του μέχρι τα γυρίσματα της ταινίας, μεταφερόμενος από πάρκο ψυχαγωγίας σε πάρκο ψυχαγωγίας στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Πριν την επιλέξουν μάλιστα για το φιλμ, η φάλαινα κρατούταν σε μια μικρή φορητή δεξαμενή στο Μεξικό! Όταν ωστόσο εκτοξεύτηκε στη δόξα, μια σειρά από φιλοζωικές οργανώσεις θα καλούσαν για την άμεση απελευθέρωσή της, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει όλη της τη ζωή στην αιχμαλωσία και δεν διέθετε ικανότητες επιβίωσης. Ο Κέικο θα απελευθερωνόταν τελικά στην ανοιχτή θάλασσα, μέχρι να βρεθεί κάποια στιγμή νεκρός στις ακτές της Νορβηγίας. Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση; Πνευμονία. Το όνομα «Κέικο» σημαίνει μάλιστα στα ιαπωνικά «Τυχερός», κάτι που μάλλον ως τραγική ειρωνεία μπορεί να ιδωθεί…

Κλάιντ, ο ουρακοτάγκος



Αληθινό όνομα: Μάνις
Ο ρόλος του Κλάιντ, του συμπαθούς πιθήκου στις ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ «Every Which Way But Loose» και «Every Which Way You Can», ενσαρκώθηκε από δύο διαφορετικούς ουρακοτάγκους. Ο πρώτος, που τον έλεγαν Μάνις, είχε ήδη μεγαλώσει πάρα πολύ μέχρι τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας και συνταξιοδοτήθηκε. Τον πούλησαν σε πάρκο του Λας Βέγκας, όπου και έγινε η ατραξιόν μέχρι τον θάνατό του. Ο άσημος αντικαταστάτης του, που τον αποκαλούσαν απλά Κλάιντ, είχε πολύ χειρότερη μοίρα, με τους εκπαιδευτές του να τον χτυπούν αλύπητα για να είναι υπάκουος στα γυρίσματα. Κι όταν τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, ο «άτακτος» Κλάιντ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου, πεθαίνοντας από αιμορραγικό επεισόδιο. Οι αναφορές έκαναν λόγο για τον εκπαιδευτή του να τον χτυπά αλύπητα με τη λαβή του τσεκουριού του στο κεφάλι…

Φλίπερ, το δελφίνι



Αληθινό όνομα: Κάθι
Τον ρόλο του «Φλίπερ» τον έπαιξαν στην πραγματικότητα μια σειρά από δελφίνια, ο βασικός συντελεστής ήταν ωστόσο η Κάθι. Το ριζικό της Κάθι είναι ιδιαιτέρως τραγικό, με το ζώο να πεθαίνει αυτοκτονώντας! Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των ζώων δεν υπήρχαν καν, οι παραγωγοί της ταινίας άρπαξαν μια χούφτα δελφίνια από τον γειτονικό όρμο και τα έσυραν στο νέο τους σπίτι, αυτό με τα κάγκελα τριγύρω. Η Κάθι δεν άντεξε καθόλου το καθεστώς αιχμαλωσίας και μια μέρα σταμάτησε να αναπνέει μέχρι που πέθανε (η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη των δελφινιών μπορεί να τα ωθήσει ακόμα και στην αυτοκτονία!). Η Κάθι πέθανε λοιπόν από δική της βούληση στα χέρια του εκπαιδευτή της, αφήνοντας τον ρόλο «ορφανό», μέχρι να ετοιμαστεί τουλάχιστον ο επόμενος Φλίπερ από την ανεξάντλητη φυσική δεξαμενή των διαθέσιμων ζώων προς τέρψη και διασκέδαση των ανθρώπων…


newsbeast.gr







Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση...
και κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου το 2013 που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Forbes και περιλαμβάνει τον πρωτοφανή αριθμό των 1.426 δισεκατομμυριούχων.

Με μία προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 73 δισεκ. δολάρια (κατά 4 δισεκ. μεγαλύτερη από το περασμένο έτος), ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών ξεπερνά τον Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος κατατάσσεται δεύτερος με 67 δισεκ. Δολάρια, 6 δισεκ. περισσότερα από το 2012.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Ισπανός Αμάνθιο Γκαρθία, δημιουργός της εταιρείας ένδυσης Zara (57 δισεκ., που αντιστοιχούν σε 19,5 δισεκ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι), ο οποίος κέρδισε δύο θέσεις στην κατάταξη και πέρασε μπροστά από τον Αμερικανό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Ουόρεν Μπάφετ, που έρχεται τέταρτος με 53,5 δισεκ. δολάρια (κατά 9,5 δισεκ. δολάρια πλουσιότερος από το 2012).

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, βρίσκεται στη 10η θέση, με περιουσία που εκτιμάται στα 29 δισεκ. δολάρια (έναντι 41 δισεκ. δολαρίων πέρυσι). Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτρια της L' Oreal, θεωρείται πλέον η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 30 δισεκ. δολαρίων (κατά 6 δισεκ. μεγαλύτερη από πέρυσι) και περνά από την 15η στην 9η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αμερικανίδα Κρίστι Γουόλτον (κληρονόμο της αλυσίδας WalMart), που έως σήμερα κρατούσε τα σκήπτρα και πλέον βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως με 28,2 δισεκ. δολάρια.

Για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η κρίση που μαστίζει τους 'πληβείους' δεν αποτέλεσε πρόβλημα: για φέτος καταμετρώνται 1.426 δισεκατομμυριούχοι, 200 περισσότεροι από πέρυσι, αριθμός που αποτελεί απόλυτο επίτευγμα για τα 26 χρόνια που καταμετρά η αξιολόγηση του Forbes.

"Όλοι μαζί οι Κροίσοι του πλανήτη, ανάμεσά τους 138 γυναίκες, μετρούν μία περιουσία 5,4 τρισεκ. δολαρίων, έναντι 4,5 τρισεκ. πέρυσι", σημειώνει το οικονομικό περιοδικό.



tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα ελληνικά εξώφυλλα του Time


Στην ενενηντάχρονη ιστορία του το περιοδικό Time έχει να παρουσιάσει και ελληνικά εξώφυλλα. Οι πολυτάραχες πολιτικές εξελίξεις στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής συγκέντρωναν πάντοτε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πορτρέτα Ελλήνων πρωταγωνιστών, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής ή οικονομικής δραστηριότητας, φιλοξένησε 13 φορές το αμερικανικό περιοδικό.

Το πρώτο είναι του Ελευθέριου Βενιζέλου και χρονολογείται λίγους μόλις μήνες από την έκδοσή του, στο τεύχος με τον αριθμό 9. Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1924, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση της πρώτης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κυβέρνησης Βενιζέλου.

Θα περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να γίνει εξώφυλλο για την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου 1940, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη του πολέμου με την Ιταλία του Μουσολίνι. Είναι μια φωτογραφία του βασιλιά Γεωργίου Β΄ με την επίσημη στολή του.

Ο Γεώργιος Β΄ θα γίνει πάλι εξώφυλλο του Time στις 24 Φεβρουαρίου 1947. Εχει επανέλθει στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου χρόνου. Ο Εμφύλιος μαίνεται. Η προσωπογραφία του βασιλιά παρουσιάζεται με φόντο το γλυπτό σύμπλεγμα του μυθικού Λαοκόωντα και των γιων του, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα φίδια που τους πνίγουν.

Ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος είναι το πρόσωπο του εξωφύλλου στις 16 Δεκεμβρίου 1940. Είναι η εποχή που ο ελληνικός στρατός γράφει το έπος στα αλβανικά βουνά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ είναι εκείνος που θα πει: «Οταν ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, αντιβασιλιάς την πρώτη περίοδο μετά την απελευθέρωση, γίνεται εξώφυλλο την 1η Οκτωβρίου 1945, λίγο πριν αναλάβει και καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος πλησιάζει.

Ο αρχηγός των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, ο Μάρκος Βαφειάδης, εικονίζεται στις 5 Απριλίου 1948 με το χαρακτηριστικό δίκοχο. Πίσω του υψώνεται ένας αρχαιοελληνικός κίονας κορινθιακού ρυθμού. Η ελληνική τραγωδία του Εμφυλίου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη φιγουράρει στο εξώφυλλο στις 26 Οκτωβρίου 1953. Στις 3 Ιουλίου 1964 σειρά έχει η (ακόμα πριγκίπισσα της Δανίας) Αννα Μαρία, που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παντρευτεί στην Αθήνα τον Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος φιλοξενείται στις 28 Απριλίου 1967, εφτά ημέρες μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Φορά τη μεγάλη στολή. Η όψη του δεν έχει τίποτε που να δείχνει αποφασιστικότητα. Το βλέμμα του πλανάται στο άπειρο.

Το Time είχε θέση στην πρώτη σελίδα του για τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Νιάρχος και Ωνάσης

Τον πρώτο πρόβαλε στις 6 Αυγούστου 1956. «Ο μεγιστάνας των θαλασσών Σταύρος Νιάρχος» είναι ο τίτλος. Η προσωπογραφία του πλαισιώνεται από τάνκερ και από τις Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας, που προσπαθούν να μαγνητίσουν με το τραγούδι τους το περαστικό ιστιοφόρο.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης φιγουράρει μαζί με την Τζάκι Κένεντι στις 25 Οκτωβρίου 1968. Πέντε ημέρες πριν, στις 20 Οκτωβρίου, είχαν τελέσει τον γάμο τους στον Σκορπιό.

Από την πινακοθήκη του περιοδικού δεν λείπει ούτε η Μαρία Κάλλας. Φιλοξενήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1956. Στις 27 του μηνός είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης ως «Νόρμα» στο ομώνυμο έργο του Μπελίνι. Είχε αρχίσει η αποθεωτική πορεία της Ελληνίδας σοπράνο.

Το τελευταίο εξώφυλλο που φιλοτεχνήθηκε με αφορμή την ελληνική επικαιρότητα δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1989. «Η λεηλασία της Ελλάδας» είναι ο τίτλος που συνοδεύει τον Γιώργο Κοσκωτά, πρωταγωνιστή του σκανδάλου. Τον εμφανίζει να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του κελιού του.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΟΥ... ΣΚΟΤΟΥΣ

Το αφιέρωμα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Δεν είναι λίγες οι φορές που το περιοδικό Time αφιέρωσε σελίδες ολόκληρες για θέματα της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας, χωρίς να εικονογραφήσει με αυτά το εξώφυλλο.

Μια αναγγελία στην πρώτη σελίδα μπορεί να είναι αρκετή για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του άρθρου που δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες.

Κάτι τέτοιο συνέβη με το τεύχος της 5ης Νοεμβρίου 2012. Το κεντρικό θέμα του περιοδικού, εικονογραφημένο στο εξώφυλλο, είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ομως ανάμεσα στα άλλα, δύο διεθνούς ενδιαφέροντος ρεπορτάζ είναι ελληνικής προέλευσης.

Πρόκειται για το ξεπέταγμα της Χρυσής Αυγής μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για οικονομική κρίση ή κρίση χρέους, όπως λέγεται. Εχει εξελιχθεί σε γενική κρίση, που προκαλεί κλυδωνισμούς στη βάση και το εποικοδόμημα της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική δεν εξαιρείται.

Σύμπτωμα της κρίσης είναι και η εντυπωσιακή άνοδος της Χρυσής Αυγής.

Ο αναγγελτικός τίτλος του Time είναι: «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα».

Στις εσωτερικές σελίδες ο τίτλος είναι: «Σκοτάδι στην Αυγή. Γιατί η άνοδος του κόμματος της Χρυσής Αυγής είναι κακό για την Ευρώπη».

Το κείμενο καταλαμβάνει έξι σελίδες με φωτογραφίες τραβηγμένες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στον χώρο του μνημείου του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Η παρατήρηση που κάνει η συντάκτρια του κειμένου είναι η εξής:

Αν και πολλά βίντεο προβάλλονται με μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής να προπηλακίζουν, να χτυπούν και να τρομοκρατούν μετανάστες και μικροπωλητές ή να διώχνουν από παιδικούς σταθμούς παιδιά που δεν είναι Ελληνόπουλα, τα ποσοστά του κόμματος δεν πέφτουν.

Οι δηλώσεις του Μπούκουρα, που φιλοξενεί, είναι χαρακτηριστικές: «Η Ιστορία δεν έχει κρίνει ακόμα τον Αδόλφο Χίτλερ με δικαιοσύνη».



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελληνοτουρκική προσέγγιση με την υπογραφή 25 συμφωνιών


Οι businness βάζουν στο «ντουλάπι» τις διαφορές

Το δόγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από τη φράση του Α. Σαμαρά «η ανάπτυξη στην υπηρεσία της Ειρήνης» ή από τη φράση του Τ. Ερντογάν «μπορούμε να κάνουμε δουλειές μαζί που θα τρίβετε τα μάτια σας».

Η ουσία συμπυκνώνεται στο συμπέρασμα «αν δεν μπορούμε να λύσουμε κάποιες διαφορές δεν τις αναδεικνύουμε και προχωράμε στα άλλα θέματα που συμφωνούμε».

Επί το λαϊκότερον «αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα, μέλι». Είναι προφανές ότι και οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων που είτε έχουν, είτε νομίζουν ότι έχουν, είτε διεκδικούν.

Επίσης είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει το «πάνω χέρι» ως κράτος δικαίου που έχει υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες και επικαλείται το διεθνές δίκαιο ή το δίκαιο της θάλασσας.

Ουδέποτε η Τουρκία αποφασίσει να το προσυπογράψει και να επιλυθούν οι διαφορές με διεθνή διαιτησία είναι επίσης προφανές ότι «δεν θα είναι ούτε μονά-ζυγά δικά μας, ούτε μονά-ζυγά δικά τους» αναγνωρίζει κορυφαίος υπουργός που γνωρίζει από θέματα διεθνούς δικαίου. Άλλωστε, η νομολογία των διεθνών δικαστηρίων ουδέποτε έχει δικαιώσει απόλυτα ένα μέρος.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να περάσουν δεκαετίες μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές για την ΑΟΖ , την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα κλπ.

Μέχρι τότε η «οικονομική διπλωματία» σύμφωνα με τα νέα διεθνή δόγματα μπορεί να λειάνει τις διαφορές και ταυτόχρονα να βοηθήσει τις οικονομίες των χωρών.

Η αναφορά του Ερντογάν για συμφωνία στο θέμα της ΑΟΖ που θα έχει και τους δυο νικητές δίνει πόντους στον Σαμαρά αφού η τουρκική πλευρά δεν μίλησε για συνεκμετάλλευση, κάτι που δεν δέχεται επ΄ ουδενί η ελληνική πλευρά.

Ο Ερντογάν ζητά να πάρει μερίδιο -το ευκταίον θα ήταν να θέλει μερίδιο απ’ αυτό που έχει και όχι απ ‘ αυτό που διεκδικεί- αλλά έχει ως προτεραιότητα το Κυπριακό μετά και την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη Λευκωσία.

«Οι Τούρκοι θέλουν λύση-πακέτο σε όλα, ενεργειακά, ΑΟΖ, Κυπριακό» πιστεύει άλλος κορυφαίος υπουργός που φοβάται ότι «η οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε υποχωρήσεις και στην Αθήνα και στην Λευκωσία».

Κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς που συμμετέχει στην κυβέρνηση αναφέρει πως « αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες που θα σώσουν τους πολίτες από τη δυστυχία και τη μιζέρια ποιος θα έχει αντίρρηση να λυθούν από το Διεθνές Δικαστήριο οι διαφορές και να τελειώσουν άπαξ δια παντός και οι κούρσες των εξοπλισμών, θυμίζοντας το βούτυρο ή κανόνια».

Μέχρι τότε όμως, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, μέσω επενδύσεων και ενδεχομένως μπλοκάροντας τους πολιτικούς από ακραίες ενέργειες.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυτός είναι ο νέος χάρτης των Πανεπιστημίων


Πολλές αλλαγές έρχονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σχέδιο «Αθηνά». Καταρχήν τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 δεν θα είναι τελικά ήταν 386 -249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ-, αλλά 384 -250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ-.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ που δημοσιεύουν το σχέδιο του υπουργείου πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και έγιναν βελτιώσεις με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών από πόλη σε πόλη.

Συγκεκριμένα

Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα: 1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης), 2. Τεχνολογίας Τροφίμων, 3. Διατροφής και Διαιτολογίας

Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: n Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού n Κασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού
Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.
Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.
Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.
Ψαλίδι στις μετακινήσεις φοιτητών

Θα τεθούν εκτός του σε καθεστώτος μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα.

Ποιες σχολές γλιτώνουν το λουκέτο

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται πως το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων. Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.








iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...