Τρίτη 22 Μαΐου 2012

TIME: "Καταστροφή για την Ευρωζώνη, η έξοδος της Ελλάδας"


Μπορεί τον τελευταίο καιρό να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο που αναπαράγουν την κινδυνολογία για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που προειδοποιούν ότι μια πιθανή αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση της Ελλάδας, θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο συντάκτης του άρθρου με τίτλο "Euro Crisis: Why A Greek Exit Could Be Much Worse Than Expected"(Γιατί η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να είναι χειρότερη απ' ό,τι περιμένουμε), Michael Sivy, κάνει λόγο για φαινόμενο "ντόμινο" σε περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την συζήτηση που έλαβε χώρα στη σύνοδο των G8 στο Camp David, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η οικονομική κατάσταση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, συζητήθηκε ανοιχτά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
"Παρόλα αυτά, αν βγει από την Ένωση των 17 κρατών, μετά από λίγους μήνες θα ακολουθήσει φαινόμενο ντόμινο, χωρίς να επηρεάζονται σε ίσο βαθμό, όλα τα κράτη", όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ο συντάκτης κάνει αναφορά στο σενάριο επαναφοράς της δραχμής και στην υποτίμηση της. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μπορεί μεν οι μισθοί και οι συναλλαγές εντός Ελλάδας να γίνονται σε δραχμές, όμως οι εταίροι θα θέλουν την αποπληρωμή των χρεών σε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος για την Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο επαχθές.

Σε περίπτωση επιστροφής λοιπόν στη δραχμή, οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν μείωση του οφειλομένου ποσού, καθώς οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να το αποπληρώσουν στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως οι δανειστές θα έχαναν χρήματα.
Αν η Ελλάδα, λέει ο συντάκτης, φύγει από το ευρώ, η οικονομία της θα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για τουλάχιστον δύο χρόνια, όμως μετά θα σταθεροποιηθεί. Μεγάλες τράπεζες θα χάσουν μέρος του ελληνικού χρέους με αποτέλεσμα να ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα και να επιβάλλουν μεγαλύτερη φορολογία για τους πολίτες τους. Και στη συνέχεια κάνει λόγο για δύο πιθανά σενάρια.

Αλυσιδωτή αντίδραση της παγκόσμιας οικονομίας

Σε αυτό το σενάριο, το πιο πιθανό είναι τα χρέη στους εξωτερικούς πιστωτές να διακυβευθούν. Είτε θα γίνουν αγωγές σχετικά με το ποιο νόμισμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, είτε οι οφειλέτες θα δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, είτε οι δανειστές θα αναγκαστούν να δεχθούν μειώσεις στα ποσά που τους οφείλονται.
Ότι κι αν συμβεί, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα. Όπως και στις ΗΠΑ, όταν δημιουργηθεί πρόβλημα σε κάποιες τράπεζες, η "μόλυνση" μεταδίδεται αυτομάτως και σε άλλες τράπεζες, γιατί η μία δανείζει στην άλλη.
"Τα παράγωγα μπορούν να πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση παγκοσμίως". Το πρόβλημα είναι ότι, αν τα ομόλογα που συνδέονται με αυτά τα παράγωγα αμφισβητηθούν, τότε θα γίνουν επισφαλή όλα τα παράγωγα.

Η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα και πολλά κράτη θέλουν να βγουν από την Ευρωζώνη

Στο δεύτερο σενάριο, όμως, όπως επισημαίνεται, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν συνέπειες από το ντόμινο που δεν θα έχουν προηγούμενο και να πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν.
Σε αυτή την περίπτωση, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει γρήγορα και όλες οι άλλες προβληματικές χώρες να θέλουν να εγκαταλείψουν και εκείνες τη ζώνη του ευρώ. Το αποτέλεσμα, αναφέρει, μπορεί να είναι η διάλυση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.
Μάλιστα, φέρνει σαν παράδειγμα την Ιρλανδία και την Αργεντινή που μπορεί να υπέφεραν για δύο χρόνια, στην πορεία όμως είχαν μια σταθερή πορεία ανάπτυξης με κάθετη άνοδο των εξαγωγών τους. Τι θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας; Ο παρηκμασμένος τουρισμός.
Συνοψίζοντας, ο συντάκτης αναφέρει ότι εν τέλει το διακύβευμα και η "ζημιά" θα ήταν μεγαλύτερη για τους Ευρωπαίους εταίρους παρά για την ίδια την Ελλάδα η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πολύ δεινή κατάσταση.
Η Ιταλία και η Ισπανία άλλωστε, όπως παρατηρεί, βρίσκονται με το ένα πόδι στην έξοδο, ενώ μια πιθανή κατάλυση του ενιαίου νομίσματος θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας που στηρίζουν την οικονομία της, θα ζημιώνονταν στο μέγιστο βαθμό.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα δεν ονομάζεται Πρώην Οθωμανική Δημοκρατία, άρα...


«Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα Πρώην Οθωμανική Δημοκρατία, τότε πως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;» σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Ολλανδίας, Γιόχανες βαν Μπάαλεν.

«Το όνομά σας είναι «Μακεδονία» και αυτή είναι η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής από την ομάδα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Διεθνούς των Φιλελευθέρων.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η Ελλάδα δε μπορεί συνέχεια να αντιτάσσεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς σχέσεις, με την «Μακεδονία», την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπάαλεν μετά τη συνάντηση με τον Νίκολα Πόποσκι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγνοήσει την Ελλάδα και να «αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και να άρει τους αποκλεισμούς προς τα Σκόπια».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι στόχος για το κράτος του, είναι να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό είναι το δίκαιο και το έγκυρο, αφού τα Σκόπια συμβάλλουν στις αποστολές του ΝΑΤΟ και επιπλέον έχει το ατού της ετυμηγορίας της Χάγης στο πλευρό της.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκτοξεύθηκε το πρώτο ιδωτικό διαστημόπλοιο


Η αμερικανική εταιρεία SpaceX εκτόξευσε σήμερα τη μη επανδρωμένη κάψουλα Dragon, το πρώτο όχημα ιδιωτικής εταιρείας που θα ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για λογαριασμό της NASΑ, σηματοδοτώντας έτσι, το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Το Dragon εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 10.44 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Falcon.

Λιγότερο από 10 λεπτά αργότερα, η κάψουλα τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 340 χιλιομέτρων. Θα περάσουν όμως τρεις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα δεδομένα τηλεμετρίας προκειμένου να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στην πρώτη του αποστολή, το Dragon θα παραδώσει στο σταθμό προμήθειες και εξοπλισμό συνολικού βάρους περίπου μισού τόνου.

Μετά από 18 ημέρες, θα αποσυνδεθεί από τον ISS και θα πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί σε επόμενη αποστολή.

Η SpaceX, μια εταιρεία που δημιούργησε ο συνιδρυτής του PayPal Ίλον Μασκ, εξασφάλισε συμβόλαιο 1,6 δισ. δολαρίων για συνολικά 12 αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, το Dragon θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και ως επταθέσιο όχημα για επανδρωμένες αποστολές.

Μια ακόμα αμερικανική εταιρεία, η Orbital Sciences Corp. ελπίζει να πραγματοποιήσει αργότερα φέτος την πρώτη αποστολή ανεφοδιασμού στον ISS με το σκάφος Cygnus.

Προς το παρόν, τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι τα ρωσικά Soyuz. Η Ρωσία χρεώνει τους Αμερικανούς 60 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση.


tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Την κοινή τους κάθοδο ανακοίνωσαν Μάνος-Τζήμερος με το όνομα "Συνασπισμός Δημιουργία Ξανά"

 

Τη συνεργασία της Δράσης με τη Δημιουργία Ξανά, διατηρώντας την κομματική τους αυτοτέλεια, ανακοίνωσαν και επίσημα Στ. Μάνος και Θ. Τζήμερος.

Αποσύρθηκε από τη κοινή κάθοδο η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρ.Βαλλιανάτου καθώς ο Θάνος Τζήμερος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στο κοινό σχήμα.

Ο Θ.Τζήμερος έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την συμφωνία τον αποκλεισμό του Γρ.Βαλλιανάτου.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φιλελεύθερη Συμμαχία αναφέρει: «Με έκπληξη διαβάσαμε το τελεσίγραφο του κ. Τζήμερου με το βέτο στη συμμετοχή του κ.Βαλλιανάτου, Προέδρου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, στη συνεργασία Δημιουργία Ξανά-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία, αναιρώντας όσα είχε συμφωνήσει μόλις 24 ώρες πριν.


Το νέο "ήθος" και ο νέος "πολιτικός πολιτισμός", απ' ότι φαίνεται, είναι εδώ. Η πρόταση αυτή δεν ζητά απλώς τον αποκλεισμό του Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Ζητά τον αποκλεισμό του κάθε 'Γρηγόρη Βαλλιανάτου', του κάθε ενεργού πολίτη που έχει διαφορετική άποψη και τρόπο έκφρασης.


Η Φιλελεύθερη Συμμαχία παραδίδει αυτή την συμπεριφορά στη κρίση του κάθε σκεπτόμενου και φιλελεύθερου πολίτη της χώρας. Με τη βοήθεια των φίλων της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας, η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα συνεχίσει το δρόμο της για την στήριξη και προώθηση των ατομικών δικαιωμάτων και της ανοιχτής κοινωνίας».


Ο Στέφανος Μάνος και ο Θάνος Τζημερος απέρριψαν την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για την ένταξή τους στο κεντροδεξιό μέτωπο και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν μόνοι.

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσο θα μας κοστίσουν οι νέες εκλογές


Διεξήχθη την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Αντώνη Αργυρού.

Μετά τη δίωρη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεννόησης που, όπως είπε, έδειξαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κυρίως για την απόφαση να μειωθεί το κόστος της εκλογικής δαπάνης κατά 30% σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Δηλαδή, το κόστος θα μειωθεί από τα συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ στα περίπου 40. Επίσης, τα κόμματα δέχθηκαν ομόφωνα τη μείωση της εκλογικής τους χρηματοδότησης κατά 50%, τουλάχιστον από τις προηγούμενες εκλογές (από 6 εκατ. σε 3 εκατ. συνολικά).
Πώς θα κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος

Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι συζητήθηκε το θέμα του χρόνου προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και συμφωνήθηκε να γίνει η κατανομή με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ο κ. Μανιτάκης, για το θέμα της προβολής των υποψηφίων βουλευτών, είπε ότι επειδή δεν υπάρχει αυτή τη φορά η σταυροδοσία θα εφαρμοστούν οι κανόνες της δεοντολογίας μεταξύ των κομμάτων και των καναλιών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ.

Τηλεμαχία με... άλλη λογική

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους των κομμάτων να ανταλλάξουν απόψεις και για το θέμα των debate, παρ' ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων, σχεδόν όλοι συμφωνούν στη διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, αλλά όχι με την ίδια λογική. Σημειώνεται ότι ίσως και αύριο θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας που θα ρυθμίζει όλα τα τεχνικά θέματα και τις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με άγαλμα του Φίλιππου «απαντούν» στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια!


Μία μέρα μετά την ψυχρολουσία στο ΝΑΤΟ, που επανέλαβε ότι τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στη Συμμαχία, αν δεν επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει τις προκλήσεις, με την τοποθέτηση του... ανδριάντα του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας, σε  πλατεία μπροστά από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Προκειμένου να ρίξουν… στάχτη στα μάτια της Ελλάδας, οι Σκοπιανοί «βάφτισαν» το άγαλμα... «πολεμιστή». Το ίδιο είχαν πράξει και με του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που επίσημα αποκαλούν «έφιππο πολεμιστή»

Ο ανδριάντας του Φιλίππου θα τοποθετηθεί σε βάθρο ύψους 15 μέτρων και στη βάση του θα υπάρχει ένα σιντριβάνι. Δημιουργός του έργου είναι η γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα, που είχε φιλοτεχνήσει επίσης το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου, αλλά και τα γλυπτά στη λεγόμενη «Πύλη της Μακεδονίας».

Παρά τις αντιδράσεις, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει την πολιτική «αρχαιομακεδονοποίησης» της χώρας, μετατρέποντας τα Σκόπια σε απέραντη Disneyland, που πλέον θυμίζει περισσότερο αρχαία Ελλάδα, με αγάλματα, μνημεία και κτίρια στο πλαίσιο του φαραωνικού προγράμματος «Σκόπια 2014».

Την ίδια ώρα, η φτώχεια και ανεργία αγγίζουν το 32% του πληθυσμού.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανικός Τύπος: «O Τσίπρας προκαλεί τη Μέρκελ»


Τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου σχετικά με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος επικεντρωνονται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα.

«Δείτε επιτέλους τα γεγονότα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στη δεύτερη σελίδα της Süddeutsche Zeitung η οποία σημειώνει: «Στην Ισπανία και στην Ελλάδα μόνο ένας στους δυο μέχρι 24 χρονών έχει μια δουλειά, για αυτό το λόγο αυτές οι χώρες προσπαθούν να μάθουν από το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας».

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται σχόλιο για το ίδιο θέμα με τίτλο «Να μάθουμε από τη Γερμανία. Αλλά τι;» και συμπληρώνει: «Γιατί οι εγχώριες εμπειρίες λίγο βοηθούν τους νέους στη νότια Ευρώπη να βρουν δουλειές».

«Γιατί οι εγχώριες εμπειρίες ελάχιστα βοηθούν τους νέους στη νότια Ευρώπη να βρουν δουλειές».

H Süddeutsche Zeitung γράφει: «Όσο διαρκεί η κρίση στην ευρωζώνη δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία στάθηκε δυνατόν να επιτύχουν διότι εδώ υπάρχει μια μεσαία τάξη με πολλές επιχειρήσεις, η οποία διαρκώς ανακαλύπτει καινούρια προϊόντα, τα πουλάει παντού και έτσι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η χαμένη γενιά όμως στην Ισπανία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία μπορεί μόνο να ονειρεύεται κάτι τέτοιο».

«O Τσίπρας προκαλεί τη Μέρκελ» είναι ο τίτλος της βερολινέζικης εφημερίδας Tagespiegel. H εφημερίδα, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Βερολίνο επιχειρεί την παρουσίαση ενός πορτρέτου και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Ο Τσίπρας ποντάρει ψηλά. Ο λαϊκιστής εξυπηρετεί τους πάντες. Υπόσχεται συντάξεις στο ύψος του 80% του προηγούμενου μισθού, υψηλότερους μισθούς και επίδομα ανεργίας στο 75% του βασικού μισθού για πέντε χρόνια. Τους ήδη πληρωμένους ειδικούς φόρους για τα ακίνητα δεν θέλει να τους καταργήσει αλλά να επιστρέψει τα χρήματα. Ο Τσίπρας γοητεύει τους αριστερούς με επαναστατική φρασεολογία και το κέντρο με δηλώσεις του τύπου ‘θα κάνουμε τα πάντα για μείνουμε στην ευρωζώνη'. Οι εφτά από τις δώδεκα συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όμως επιθυμούν έξοδο από το ευρώ».

Έξοδος από το ευρώ ως αντικαταθλιπτική μέθοδος…

Η Nordwest Zeitung σημειώνει για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Οι πολιτικές προειδοποιήσεις που περιγράφουν σενάρια τρόμου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή υπερτερούν. Ακόμα όμως υπάρχουν νηφάλιες φωνές να ακούσουμε, που λένε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο ούτε το τέλος της Ε.Ε θα είναι ούτε θα υπάρξει κάποιο ντόμινο.»
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Τα δισ. που δόθηκαν στην Αθήνα ούτως ή άλλως είναι χαμένα. Καλύτερα ένα τρομερό τέλος, παρά ένας διαρκής τρόμος χωρίς τέλος».

Τέλος, η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί άρθρο του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί με τίτλο «Η Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη» και σημειώνει: «για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κατάθλιψη θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή. Κίνδυνος μετάδοσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχει – ούτως ή άλλως έχουν μολυνθεί».


skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σύμμαχος της Ελλάδας δήλωσε ο Ολάντ


Λίγες μόνο ώρες μετά την άρνησή του να συναντήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα -άρνηση που μπορεί και να οδήγησε στο «Ολανδρέου» από την πλευρά του κ. Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στο Παρίσι με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση διήρκησε περίπου τρία τέταρτα και κλείστηκε κάτω από μυστικότητα τόσο από την πλευρά του κ. Βενιζέλου όσο και από την πλευρά του κ. Ολάντ. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Λωράν Φαμπιούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την Ελλάδα ενόψει την αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και γι΄ αυτό το λόγο η συνάντηση αξιολογείται ως εξαιρετικά σημαντική από την πλευρά της Ιπποκράτους και για έναν επιπρόσθετο λόγο.

Επειδή όπως ερμηνεύουν οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου- ο κ. Ολάντ έστειλε μήνυμα για το ποιες δυνάμεις στη χώρα μας θεωρεί ότι μπορούν να υλοποιήσουν το στόχο της παραμονής μας στην ευρωζώνη. Σε λίγη ώρα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την Ιπποκράτους για αυτήν τη συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια σύντομη αναδρομή των Μνημονίων εξέθεσε τα λάθη που έγιναν και έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης κάποιων σημείων.

Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε σύμμαχος της Αθήνας στην προσπάθεια άμβλυνσης της ασκούμενης πολιτικής και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι βρέθηκε στο Παρίσι όχι ως πρόεδρος κόμματος, αλλά «εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».

Μετά το Παρίσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε κατάσταση συναγερμού το εθνικό σύστημα αεράμυνας



Με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας της χώρας.


Η εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έθεσε σε κατάσταση συναγερμού όλη την ελληνική αεράμυνα.

Επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας, που πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες έπειτα από ανάλογη άσκηση, κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η δύναμη ταχείας αντίδρασης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μήνυμα προς τους γείτονες και «συμμάχους» μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα οδεύει ξανά προς εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, τα αντανακλαστικά του προσωπικού λειτούργησαν άψογα.


newsbomb.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο γάμος Αντώνη - Ντόρας με κουμπάρο τον... Αλέξη


Η αμηχανία ήταν έκδηλη. Το άγχος ακόμα και για δυο έμπειρους πολιτικούς εμφανές. Παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα στην πολιτική, το χαμόγελο δύσκολα έβγαινε, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα γάμο, έστω και εξ ανάγκης. Δυο εχθροί, που μέχρι πριν δυο εβδομάδες ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα, ο ένας στη ΝΔ και η άλλη στη Δημοκρατική Συμμαχία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για τη…σωτηρία, όπως είπαν, της πατρίδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έδωσαν…όρκους, όχι πίστης, αλλά συμμαχίας για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό: το ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι απειλεί την Ελλάδα και θα την θέσει εκτός ευρώ.

Ο πολιτικός γάμος έγινε στο Ιδρυμα Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς, παρουσία των πολλών χαρούμενων -ακτινοβολούσαν τα χαμόγελά τους- πολιτικών συγγενών -των στελεχών- της κυρίας Μπακογιάννη και από την άλλη των ελάχιστων πολιτικών συγγενών -παραγόντων- της Ν.Δ. που παρέστησαν, στηρίζοντας έστω και με παρουσία τους τον κ. Σαμαρά.

Το κλίμα ήταν περίεργο από την πρώτη στιγμή και τα πειράγματα κυριαρχούσαν, όπως τα ανέκδοτα και τα σχόλια, ενίοτε ειρωνικά για το τελετουργικό, τη σημειολογία, το χρόνο που έγινε, αλλά και με κυρίαρχο στοιχείο τον προβληματισμό, για το εάν αυτή η συμμαχία ΝΔ και Δημοκρατικής Συμμαχίας θα λειτουργήσει είτε αθροιστικά, είτε πολλαπλασιαστικά και κυρίως εάν θα εξασφαλίσει τη θετική γνώμη της κοινωνίας.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχοντας πίσω μια ελληνική και μια ευρωπαϊκή σημαία, και χωρίς να υπάρχουν τα λογότυπα και τα σήματα της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, κάνοντας από κοινού δηλώσεις για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού μετώπου και δημοσιοποίησαν την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές προκειμένου να διασφαλίσουν, όπως σημείωσαν, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την αλλαγή του Μνημονίου.

«Ντόρα μου» και «Αντώνη μου» δεν ακούστηκαν. Εναγκαλισμούς δεν είχαμε, αλλά μια σύντομη και όχι ιδιαίτερα θερμή χειραψία. Ο γάμος δεν είχε συναίσθημα, ούτε ιδεολογική ταύτιση, αλλά υπήρξε προϊόν ενός ουσιαστικά πολιτικού συνοικεσίου, με βάσει τις αρχές της λογικής.

Την αρχή έκανε - κατόπιν προτροπής του κ. Σαμαρά, ως όφειλε, η κυρία Μπακογιάννη, που ήταν συνεπής στο ραντεβού της. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία ανακοίνωσε και την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της, που ξεκίνησε την πορεία του πριν δυο χρόνια μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ, λόγω της θετικής ψήφου που έδωσε στο πρώτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε της συμπόρευσης με τον κ. Σαμαρά.

«Ετούτη την ώρα οι ευθύνες είναι τεράστιες όχι μόνο απέναντι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα έχει πολλά στάδια. Πρέπει να την χειριστούν δυνάμεις που έχουν σχέδιο» είπε και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξει σύγκλιση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα υποστήριξε πως είναι χρέος όλων να συγκροτηθεί ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Παραμερίζουμε τις διαφορές
«Μπροστά τον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας είναι ανάγκη να παραμερίσουμε τις διαφορές, πολιτικές και προσωπικές. Είναι ώρα να βάλλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εμποδίσουμε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή».

Η ίδια ζήτησε από τους πολίτες που στήριξαν τη Συμμαχία να συστρατευθούν σε αυτή τη νέα προσπάθεια και δεσμεύτηκε για την συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού ευρωπαϊκού μετώπου, υπογράμμισε πως ορισμένα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι η διατήρηση του πλεονεκτήματος των 50 εδρών επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της.

«Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη και σκληρή. Εύχομαι να ενωθούν στην πορεία κι άλλες δυνάμεις. Στην κρίσιμη ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι ας αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν» τόνισε.

Ο πιο αμήχανος από τους παριστάμενος στον πολιτικό γάμο, ο εκ των πρωταγωνιστών κ. Σαμαράς, έχοντας ενώπιόν του ορισμένους μέχρι πρότινος υβριστές του ιδίου και της ΝΔ, υποστήριξε πως σε στιγμές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέγιστους κινδύνους και απειλές ζήτησε την δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις με στόχο την υπεράσπιση της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική και το μέλλον της.

«Αυτός ο ευρωπαϊκός συνασπισμός δημιουργείται από πολλούς παράγοντες» είπε και χαιρέτισε την απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να αναστείλει την λειτουργία του κόμματός της και να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια.

Ο απών

«Το μήνυμα τώρα είναι πιο δυνατό. Στόχος μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και να την κρατήσουμε στο ευρώ» είπε και καλωσορίζοντας την κυρία Μπακογιάννη, υποσχέθηκε πως το στοίχημα της ενότητας δε τελειώνει εδώ και άφησε έμμεσα αιχμές για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, αν και δεν τον κατονόμασε.

«Ορισμένες ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροκομματικές εμμονές. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα και αξιοπρέπεια» ανέφερε και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τις μάχες τις κερδίζον εκείνοι που ξέρουν να ενώνουν τις δυνάμεις και να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ».

Η τελετή λήξης της…πολιτικής γαμήλιας τελετής, άφησε μια ευχάριστη αίσθηση στα παριστάμενα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ οι παράγοντες της Ν.Δ. -οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης, Ι. Μιχελάκης, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Κ. Μπούρας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Αθ. Σκορδάς, Κ. Ζωντανός και Δ. Πανοζάχος, αποχώρησαν διακριτικά και χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις, υπεραμυνόμενοι γενικά την ανάγκη ενότητας.

Οι πρωταγωνιστές, ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη, αποχώρησαν από το χώρο στον ημιόροφο του Ιδρύματος και κατέβηκαν με το ασανσέρ μαζί, ανανεώνοντας το ραντεβού τους.

Εξάλλου, το προσεχές Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (συμβολικό για την επανένωση και συμμαχία στελεχών δυο κομμάτων που ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα μέχρι πριν δυο εβδομάδες και τα καρφιά κυριαρχούσαν) θα παραστούν στην Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, με την οποία ο κ. Σαμαράς θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της εκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Το πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας
Ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη συμφώνησαν σε ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάστηκαν συνεργάτες τους τις προηγούμενες ημέρες, και στο οποίο στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρεται:

«Στόχος να δημιουργηθεί μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή για να σταθεί όρθιο και να νικήσει το λαϊκισμό και όσους εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών, για να σύρουν το τόπο στη δραχμή».
Βασικοί πυλώνες στο πολιτικό πλαίσιο, είναι οι εξής:

*Σαρωτικές αλλαγές στο Κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας΄.

*Επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, με φερεγγυότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό.

*Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα με προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προτάσεις για μείωση των πολιτικών δαπανών, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία και μείωση του αριθμού των βουλευτών.

*Έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δομών στην παιδεία, με άμεση εφαρμογή του τελευταίου νόμου, την υγεία και την ασφάλεια του πολίτη, για να υπάρξει μια θετική αλλαγή στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

* Αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς εικόνας της χώρας με ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη διεθνή κοινότητα.

* Η συγκρότηση και η λειτουργία του φιλελεύθερου φιλοευρωπαϊκού μετώπου βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές της πολυσυλλεκτικότητας και του πλουραλισμού.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η εξής αναφορά με την οποία τελειώνει το πλαίσιο: «Τα στελέχη που προέρχονται από τη Δημοκρατική Συμμαχία δεσμεύονται να στηρίξουν όλες τις πολιτικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο».

Πλεύρης και Ανατολάκης στη ΝΔ - Ετοιμάζεται και ο Βελόπουλος

Τον πολιτικό γάμο ακολούθησε και άλλη σεμνή τελετή, χωρίς κάμερες και τυμπανοκρουσίες, αλλά αυτή τη φορά στα γραφεία της Ν.Δ. Εκεί βρέθηκαν οι κκ. Αθ. Πλεύρης και Γ. Ανατολάκης, πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, που προσχώρησαν στη Ν.Δ. και τους υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης κ. Σαμαράς.

«Το πατριωτικό Ευρωπαϊκό Μέτωπο διευρύνεται συνεχώς. Σήμερα, έχω τη χαρά να καλωσορίζω τον Θάνο Πλεύρη και τον Γιώργο Ανατολάκη, που θα δώσουν μαζί μας τη μεγάλη μάχη, για να αλλάξουμε τις πολιτικές του Μνημονίου και για να μείνει η Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη» είπε εμφανώς ευχαριστημένος ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τον κ. Κυρ. Βελόπουλο που ήταν Θεσσαλονίκη και δεν προλάβαινε να κατέβει στην Αθήνα για να πάει στα γραφεία της ΝΔ μαζί με τους κκ. Πλεύρη και Ανατολάκη, αλλά όπως φαίνεται και τον κ. Κ. Κιλτίδη.

Ο κ. Σαμαράς είναι αρκετά αισιόδοξος ότι το προσκλητήριό του θα έχει πολλές θετικές απαντήσεις. Γι΄ αυτό και το μεσημέρι της Δευτέρας είπε στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, ότι «έρχονται όλοι», αναφερόμενος σε πρώην βουλευτές και πολιτευτές του ΛΑΟΣ.


Αντιδράσεις και προβληματισμός
Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν ήχησε σε αρκετούς ευχάριστα η συμμαχία με το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, αφού πολλοί θυμούνται τα υβριστικά μέχρι πρότινος σχόλια στελεχών της ΔΗΣΥ, ενώ αρκετοί κομματικοί παράγοντες, όπως π.χ. ο γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ. κ. Φιλ. Ταυρής, είναι αρκετά αρνητικοί στις εξελίξεις που σημειώνονται.

Την απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη δεν είδαν με θετικό και στελέχη του κόμματός της, με πιο χαρακτηριστική και ηχηρή παρέμβαση του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Δημοκρατική Συμμαχία και την απόφαση να παραμείνει ανεξάρτητος στις τάξεις των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Την ίδια στιγμή σκληρή ήταν η στάση ιστοσελίδων φιλικών προς τη ΝΔ, όπως το antinews, που με ένα άρθρο, υπό τον τίτλο «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» επικρίνει την απόφαση του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επιστροφή της κ. Μπακογιάννη φαίνεται επίσης να ολοκληρώνει την στροφή προς τις νεοφιλελεύθερες, "μνημονιακές" και "μεσαιοχωρίτικες" θέσεις που εγκαινίασε τους τελευταίους μήνες η ηγεσία της, αναβαθμίζοντας τον ρόλο όλων εκείνων που μέχρι πρότινος κατηγορούσε ως "εξαπτέρυγα" της συναινετικής διαπλοκής».

Kαρατζαφέρης: Μιλά για προδότες και Εφιάλτες
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ στις κινήσεις του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρό του κ. Γ. Καρατζαφέρη να μιλά για προδότες και εφιάλτες, ενώ επιθετική ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

«Ο κ. Σαμαράς που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με την εμμονή του για πρόωρες εκλογές προκειμένου να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία, καλεί σε πανστρατιά πολιτικά στελέχη που ο ίδιος εξεδίωξε προ μηνών, μεθοδεύοντας ταυτοχρόνως αποστασίες από κόμματα που αρνούνται να προδώσουν, αρχές και αξίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ και υπογραμμίζει πως γίνεται πανστρατιά προδοτών και ότι «ο τόπος σήμερα δεν έχει ανάγκη από Εφιάλτες, αλλά από μαχητές».

Άκρως επιθετικοί στον κ. Σαμαρά ήταν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, ότι «η Πολιτική Άνοιξη προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία υπό το άγρυπνο βλέμμα της ακροδεξιάς τρόικας Βορίδη , Πλεύρη , Άδωνη» και υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Ένωσαν πλέον φανερά τις δυνάμεις τους για τον κρυφό πόθο της ολοκλήρωσης του οράματος της Ελλάδας των Μνημονίων και της εκχώρησης της Εθνικής Κυριαρχίας που είτε υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς είτε υπερψήφισε δύο φορές η Ντόρα Μπακογιάννη».


tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εγκαίνια για τον ψηλότερο πύργο του κόσμου


Ο ψηλότερος πύργος στον κόσμο εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα στο Τόκιο και μόνο σήμερα αναμένεται να τον επισκεφτούν 200.000 άνθρωποι.

Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν ήδη στη σειρά, κάτω από τη βροχή, στην είσοδο του Tokyo Skytree, ύψους 634 μέτρων, που από σήμερα θα είναι το νέο τηλεπικοινωνιακό κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, με 312 καταστήματα και εστιατόρια, γραφεία, ενυδρείο και πλανητάριο.
Ο ουρανοξύστης που βρίσκεται στο ανατολικό Τόκιο έχει δύο παρατηρητήρια στα 350 και στα 450 μέτρα και θέα 360 μοιρών της μεγαλούπολης.
«Ελπίζω πως ο Tokyo Skytree θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού και θα αποτελέσει το κίνητρο που θα δώσει ζωή στις περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό», τόνισε ο υπουργός Υποδομών Τακέσι Μαέντα.
Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες χαρακτήρισε τον Νοέμβριο τον Tokyo Skytree τον ψηλότερο πύργο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Πύργο της Καντόνας, ύψους 600 μέτρων. Το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το ύψους 828 μέτρων Burj Khalifa στο Ντουμπάι.
Η εταιρία που διαχειρίζεται τον πύργο εκτιμά πως οι επισκέπτες θα φτάνουν ετησίως τα 25 εκατομμύρια.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έξι ερωτήματα για τα κόμματα και τις εκλογές


Ποιο θα έρθει πρώτο κόμμα, τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην Αριστερά, η ΝΔ θα είναι ο μόνος πόλος στην κεντροδεξιά, θα συμπιεστούν ή όχι τα μικρότερα κόμματα, θα υπάρξει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι τα ερωτήματα πριν τις εκλογές.

1. Ποιος θα έρθει πρώτο κόμμα; Το δίπολο των προσεχών εκλογών είναι σαφές πως είναι η ΝΔ από την κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ από την κεντροαριστερά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δυο κόμματα, πριν τη συνεργασία με τη Ντόρα Μπακογιάννη, να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά. Σταθερή εικόνα ως προς τις τάσεις του εκλογικού σώματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο τέλος της εβδομάδας, με κοινή εκτίμηση πως ένα από τα δυο κόμματα θα ξεχωρίσει. Το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο και άρα θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών θα καθορίσει εν πολλοίς και το τι είδους κυβέρνηση θα συγκροτηθεί την επόμενη ημέρα.

2. Τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ; Στις πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνει να «τσιμπάει», έστω και ελάχιστα, είναι όμως σαφές ότι θα πιεστεί στην πορεία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ακόμα να είναι καθαρό αν θα αντέξει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του, το ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστεί, διαφορετικά θα κρατήσει τις δυνάμεις του. Ο Ευ. Βενιζέλος, βεβαίως, δεν θα αμφισβητηθεί εσωκομματικά μετά και τις νέες εκλογές, τα ποσοστά όμως που θα λάβει είναι καθοριστικά ως προς τη δυνατότητα κινήσεων που θα μπορεί να κάνει και ως προς τις προοπτικές που θα έχει. Το τι είδος κυβέρνηση θα προτείνει επίσης για μετά τις εκλογές, θα παίξει σημαντικό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα.

3. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην Αριστερά; Με τις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την ηγεμονία στο συγκεκριμένο χώρο. Το ΚΚΕ κινδυνεύει, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να μείνει πίσω και από τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει, νωρίς ή αργότερα τριγμούς στον Περισσό. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να σταθεροποιεί τη ΔΗΜΑΡ, που βγαίνει έστω και ελαφρώς ενισχυμένη την επομένη των εκλογών, ενώ και μετά τις νέες εκλογές η Αριστερά στην Ελλάδα θα έχει τις υψηλότερες δυνάμεις στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

4. Η ΝΔ θα είναι ο μόνος πόλος στην κεντροδεξιά; Τι μπορεί να πετύχει η φιλελεύθερη ένωση Τζήμερου και Μάνου; Και θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, έστω και με στοιχειώδες ποσοστό, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, μετά την αφαίμαξη των στελεχών του από τη ΝΔ; Με υπαρκτούς άλλους πόλους στην κεντροδεξιά, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα πρέπει να είναι απολύτως ήσυχος…

5. Θα συμπιεστούν ή όχι τα μικρότερα κόμματα; Όλα δείχνουν πως τα μικρότερα κόμματα θα συμπιεστούν σημαντικά, έστω και αν η Βουλή παραμείνει επτακομματική ή καταστεί και οκτακομματική. Το βέβαιον είναι ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα παραμείνουν εκτός Βουλής όχι απλώς δεν θα ξεπεράσει το 19% (όπως συνέβη στις 6 Μαΐου), αλλά ίσως βρεθεί και στο ήμισυ αυτού!

6. Θα υπάρξει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, επειδή όμως τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα σημάνει διάλυση και χρεοκοπία της χώρας, κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα σχηματιστεί. Το ερώτημα είναι πόσο βιώσιμη θα μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση…


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σοβαρά στοιχεία προκύπτουν από τα «ημερολόγια» του Άκη Τσοχατζόπουλου


Αντίγραφα της πολυσέλιδης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου έλαβαν από το γραφείο του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για τη νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν στους δικηγόρους, περιλαμβάνονται και τα κρίσιμα σημειωματάρια, τα λεγόμενα «ημερολόγια» του Άκη Τσοχατζόπουλου, περίπου 18, τα οποία κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετούν λεπτομερώς οι δύο ανακριτές καθώς φαίνεται να περιλαμβάνουν κρίσιμα στοιχεία για την ερευνώμενη υπόθεση.

Στα ημερολόγια του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης καταγράφονται συναντήσεις του με πρόσωπα από πολλούς χώρους, δημοσιογράφους, πολιτικούς, νομικούς και επιχειρηματίες. Οι ανακριτές θα κρίνουν αν κάποια από τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να κληθούν να διευκρινίσουν τους λόγους των συναντήσεων τους με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της υπόθεσης φέρεται να αποτελούν οι σημειώσεις του πρώην υπουργού και ειδικά κάποιες στις οποίες αναφέρεται σε πρόσωπο το οποίο του οφείλει χρήματα.

Στο τμήμα των σημειώσεων αυτών, χειρόγραφες, σε λευκές σελίδες, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε πρώην συνεργάτη του, προς τον οποίο γράφει «Ρε Γιάννη», ο οποίος δεν του παραδίδει τις «συμφωνημένες επιστροφές» των ετών 2009, 2010 και 2011, ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα αναφερόμενος στον «Γιάννη» εξηγεί πως το ποσό ήταν 1 εκατομμύριο «που συμφωνήθηκε και αποδέχθηκα επίσημα από τους ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΟΥ» και από το οποίο πήρε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε χρήματα από «επιτυχή» συνεργασία που είχε με το πρόσωπο αυτό τα έτη 1997 - 1998 και 1998 - 2000, ενώ κάπου προσθέτει και την 4ετία 2000 - 2004 και σημειώνει:

«Πριν δύο χρόνια σου πρότεινα, αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας - σσ αναφέρει τα έτη - και αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσεις. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις σου και τις συμφωνίες των 900 χιλιάδων ευρώ, που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, αρχές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για εμένα. Με ζημίωσες σχεδιασμένα, γιατί κάθε μήνα κάλυπτα τα «υποσχόμενα» από το απόθεμα μου».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει, απευθυνόμενος και πάλι στον άλλοτε συνεργάτη του: «Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές στο ένα και στο άλλο σημείο του κόσμου. Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία». Δίπλα σε αυτήν τη φράση υπάρχει σημείωση που αναφέρει «10 ε» και ακριβώς πιο κάτω συνεχίζει:

«Ξέρουμε και οι δυο μας, τι χρήματα και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου έλεγες ότι οι άνθρωποι έξω, που αυτοί έβαλαν τις υπογραφές τους, εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές με την Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε, να τους απαλλάξουμε».

Σε ένα σημαντικό επίσης σημείο των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε: «Φρόντισα -γράφει- επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός «μεσολαβητής» να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».

Για το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες σημειώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε «διαρκή υπονόμευση» από το 2004 έως το 2007.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων του πρώην υπουργού θα φέρει ενώπιον του ανακριτή νέα πρόσωπα με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο απαγγελίας και άλλων αδικημάτων.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...