Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη χρηματοδότηση κομμάτων


Δυσανάλογα ποσά δαπανά η Ελλάδα σε σχέση με ευρωπαϊκά κράτη, που είτε απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα είτε μοιράζονται τα ίδια προβλήματα με τη χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το περιοδικό "Επίκαιρα" και προκύπτουν από έρευνα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λ. Αυγενάκη, οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα ποσά σε σχέση με άλλες χώρες με ανάλογο πληθυσμό και οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα επίσημα στοιχεία των τακτικώνεπιχορηγήσεων των κομμάτων για το έτος 2010, προκύπτει ότι ο δείκτης κρατικής χρηματοδότησης ανά κάτοικο στη χώρα μας, έφτασε στα 4,52 ευρώ. Το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι κομματικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα των 10.787.690 κατοίκων ανήλθε στα 48,8 εκατ. ευρώ.
"Ακριβότερη" η χρηματοδότηση στην Ευρώπη είναι μόνο για τους κατοίκους του Λουξεμβούργου, που έρχεται στην πρώτη θέση με την κατά καφαλήν επιβάρυνση να ανέρχεται σε 19,3 ευρώ, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται η Νορβηγία και η Φινλανδία, με "δείκτες κρατικής χρηματοδότησης" ανά κάτοικο 7,81 και 5,73 ευρώ αντίστοιχα.
Πικρές συγκρίσεις
Ενδιαφέρουσα είναι ωστόσο η σύγκριση της χώρας μας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ίδιου πληθυσμού και προβλημάτων.
Η Πορτογαλία, η οποία έχει 10.637.713 κατοίκους, δαπανά για τη χρηματοδότηση των κομμάτων μόλις 8.520.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κάτοικος της ιβηρικής χώρας επιβαρύνεται κατά 0,80 ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Το Βέλγιο, με πληθυσμό 10.666.866 κατοίκους, δαπάνησε από τον κρατικό προϋπολογισμό 16.710.000 ευρώ για την ενίσχυση των κομμάτων. Δηλαδή, κάθε Βέλγος πλήρωσε 1,57 ευρώ.
Η Ουγγαρία, που πληθυσμιακά επίσης συγκρίνεται με τη χώρα μας, αφού ο πληθυσμός της φτάνει τους 10.030.975 κατοίκους, δαπάνησε 18.410.000 ευρώ ως χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Κάθε πολίτης, δηλαδή, χρεώθηκε με 1,84 ευρώ.
Στη Γερμανία, κάθε κάτοικος επιβαρύνεται με 1,61 ευρώ για την ενίσχυση των κομμάτων και στη Γαλλία με 1,17 ευρώ, ενώ στα γειτονικά κράτη, τα οποία βρίσκονται εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται σε 0,42 και 0,73 ευρώ αντίστοιχα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος κατανομής των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων στους κομματικούς σχηματισμούς της Ελλάδας, καθώς είναι γνωστά τα υπέρογκα χρέη των δύο κομμάτων εξουσίας στις τράπεζες αλλά και η δίμηνη στάση πληρωμών των υπαλλήλων του ΠΑΣΟΚ.
Το 2010 τα κόμματα έλαβαν:
* ΠΑΣΟΚ 19.809.000 ευρώ,
* Νέα Δημοκρατία 15.056.267 ευρώ,
* ΚΚΕ 4.962.086 ευρώ,
* ΛΑΟΣ 3.991.816 ευρώ,
* ΣΥΡΙΖΑ 3.504.108 ευρώ
* Οικολόγοι Πράσινοι 1.746.103 ευρώ.
Είναι πολλά τα λεφτά... και στις έκτακτες επιχορηγήσεις
Κομματικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή δεν λαμβάνουν μόνο τα προαναφερόμενα ποσά, αλλά δικαιούνται και έκτακτες επιχορηγήσεις σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Από την ισχύουσα νομοθεσία προκύπτει ότι, ακόμα και σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τα κόμματα θα επιχορηγούνταν με ένα νέο ποσό που θα έφτανε το 30% της εκλογικής αποζημίωσης.
Όπως, άλλωστε, ορίζει ο νόμος 3023/2002 με τίτλο "Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών" (ΦΕΚ 146/Α?/25.6.2002), τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίζουν μέρος των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους.
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εμφανίζονται την τετραετία 2006-2010 να αύξησαν το χρέος τους κατά 67 εκατ. ευρώ και 77,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά και να είναι υπερχρεωμένα στις ελληνικές Τράπεζες με δάνεια, που για την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ φτάνουν τα 114 εκατ. ευρώ και της ΝΔ τα 128 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, στα στοιχεία από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης, αναφέρεται ότι το 2010 τα έξι κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτήρισε "προκλητικό", δίνοντας σαν υποθήκη την κρατική επιχορήγηση του 2016.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φρίκη: Μητέρα βίαζε την 11χρονη κόρη της και το βιντεοσκοπούσε




Το δικαστήριο έμεινε άφωνο με την σοκαριστική κατάθεση του πατέρα της μικρής...






Σοκ και φρίκη προκαλεί η είδηση πως μια 37χρονη μητέρα βίαζε το 11χρονο κοριτσάκι της για να το εκπαιδεύσει, όπως υποστήριξε η ίδια στο σεξ. Το δικαστήριο έμεινε άφωνο μπροστά στη φρικιαστική κατάθεση της 37χρονης από την Αυστραλία που καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Global Post”, η γυναίκα από το Queensland's Sunshine Coast είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και είχε χωρίσει με τον σύζυγό της. Το τελευταίο καιρό είχε γνωρίσει μέσω του διαδικτύου έναν άντρα που ζει στη Μελβούρνη και είχε πάθει εμμονή στο σεξ. Οι δυο τους έστελναν ο ένας στον άλλον βιντεάκια με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 
Όταν, όμως, η 11χρονη κόρη της είδε ένα από αυτά και άρχισε να έχει απορίες για το περιεχόμενο, η μητέρα της θέλησε να την “διαπαιδαγωγήσει” σεξουαλικά... βιάζοντάς την. Η ίδια, μάλιστα, βιντεοσκοπούσε τις σκηνές όπου κακοποιούσε σεξουαλικά το παιδί της και έστελνε τα βίντεο στον φίλο της για να τον... διεγείρει σεξουαλικά.

Όταν ο πατέρας του παιδιού έμαθε τι είχε συμβεί δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του και αμέσως κινήθηκε νομικά για να προστατεύσει το παιδί του και να τον γλυτώσει από αυτόν τον εφιάλτη. Η κατάθεσή του στο δικαστήριο καθήλωσε όσους βρέθηκαν εκεί και άκουσαν τις λεπτομέρειες για την αποτρόπαιη πράξη της μητέρας.
 
Αξίζει να αναφέρουμε πως μιλώντας στο δικαστήριο η γυναίκα αποκάλυψε πως έχει τέσσερα παιδιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι 16 χρόνων κι ότι εκείνη γνώρισε τον σύντροφό της στα 14 και έκανε το πρώτο της παιδί στα 16.
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άνθρωποι σαν... ποντίκια! Ζούν μέσα σε κλουβιά





Το Χόνγκ Κόνγκ είναι μια από τις πιο πλούσιες πόλεις του κόσμου. Εκεί θα συναντήσεις την πολυτέλεια και τα πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο.






Έχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά. Τόσο σκοτεινή που αν αντέξεις και καταφέρεις να δεις τι κρύβει ανατριχιάζεις.

Ο βρετανός φωτογράφος Brian Cassey βρήκε χιλιάδες ανθρώπους να ζουν μέσα σε κλουβιά και απαθανάτισε την μιζέρια τους.

Τα κλουβιά, στην καλύτερη περίπτωση έχουν 2 μέτρα ύψος. Εκείνα που είναι πιο χαμηλά είναι και πιο ακριβά αφού μπορείς να σταθείς όρθιος... 

Βρίσκονται μέσα σε άθλια κτίρια και οι ένοικοι μοιράζονται τις τουαλέτες κι εκείνες σε άθλια κατάσταση.

H επόμενη εναλλακτική λύση είναι ο δρόμος...

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κα υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χώρας ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και μεταξύ αυτών προβλέπονται διατάξεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδικών μεταφορών κ.ά.), για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο σε έως και 60 δόσεις, με την κάθε δόση να μπορεί να ξεκινά από 300 ευρώ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην εξόφληση των χρεών τους.
  • Προβλέπεται και η αξιοποίηση εισπρακτικών εταιριών για την είσπραξη των οφειλών αυτών από το δημόσιο.
  • Θεσπίζεται διαδικασία ρύθμισης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία με την καταβολή τους εφάπαξ ή έως και σε τρείς δόσεις με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7 έως 9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων. Προβλέπεται επίσης η αντιμετώπιση με τις διαδικασίες του αυτόφωρου περιπτώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.
  • Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου. Ειδικότερα ο τζίρος και έτσι και φόρος που θα πρέπει να καταβάλει ο επιτηδευματίας θα μπορούν να προσδιορίζονται κατά τον έλεγχο από στοιχεία όπως η ρευστότητα του ελεγχόμενου, η καθαρή θέση του, η σχέση τιμής και πώλησης ως προς τον συνολικό τζίρο, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων καθώς και των δαπανών που καταβάλλονται σε μετρητά.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μέτρα για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στα εξής:

- την δυνατότητα σε δυο ή περισσότερους δικηγόρους να συστήσουν δικηγορική εταιρία στην περιφέρεια στην οποία ο ένας από τους δύο έχει την έδρα του.

- τη δυνατότητα διαφήμισης των δικηγορικών εταιριών καθώς και την υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους.

- την κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.

- το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα θα μπορεί να ασκείται και από εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και από κοινοτικούς μεταφορείς.

- η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών θα τεθεί σε ισχύ από 29ης Φεβρουαρίου αντί για την 1 Ιανουαρίου 2012.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν ότι:

- υπάλληλοι του δημοσίου των ίδιων προσόντων ανεξάρτητα του πότε τα απέκτησαν θα έχουν την ίδια βαθμολογική μεταχείριση βάση του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου

- τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα δημοσιεύουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις προσλήψεις ή αποχωρήσεις του προσωπικού τους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ή ορισμένου χρόνου, ή επί θητεία καθώς και του προσωπικού με σχέση δημοσίου δικαίου

- για τους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου καθώς και τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που εντάσσονται στο καθεστώς της εφεδρείας η έκδοση σύνταξης θα γίνεται το αργότερο 4 μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

- οι ΟΤΑ θα μπορούν να δανειοδοτούνται από ο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφληση χρεών τους που προέκυψαν από δαπάνες τους στο διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

- οι μισθωτοί που εισπράττουν καθυστερημένα και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δεδουλευμένες αποδοχές τους θα μπορούν να τις δηλώσουν τον χρόνο είσπραξης τους.

- θα επιβάλλεται φόρος 2 τοις χιλίοις και κατά τον δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηριακά.

- το Ταμείο Αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου θα μπορεί να αξιοποιεί και περιουσία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και να αποκτά την κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, σε ΝΠΔΔ ή εταιρίες του δημοσίου.

- η μη υποβολή από τις εταιρίες κατάστασης ενδοομιλικών συναλλαγών θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 10% επί της αξίας των συναλλαγών για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν στοιχεία ενώ για την εκπρόθεσμη υποβολή τους το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και επιπλέον 500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

- μεταφέρεται το προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της υπό απορρόφηση εταιρίας ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ από 1.1.2012.

- συνταξιούχοι με σύνταξη χαμηλότερη των 400 ευρώ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα υψηλότερα από τα ποσά που ελάμβαναν πριν από τις περικοπές των επιδομάτων αυτών στα 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και στα 200 ευρώ για το Πάσχα και την καλοκαιρινή άδεια αντίστοιχα.





newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξαναχτυπά το κουδούνι στα σχολεία της Ίμβρου


Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί πέρσι στις τουρκικές Αρχές από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου.
Με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης, σημειώνουν ότι με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας ελληνικού σχολείου στον τόπο τους, θα δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί και οικογένειες με παιδιά από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Ελλάδα.
«Έτσι, αναμένουμε να ενισχυθούν οι ανακάμπτουσες, τα τελευταία 10 χρόνια, κοινότητές μας και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός», σημειώνουν.
Τα ιμβριακά Σωματεία «χαιρετίζουν αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης» με την οποία, όπως τονίζουν, «διορθώνονται, εν μέρει, κάποιες από τις μεγάλες αδικίες του παρελθόντος. Αποτελεί βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον στην Ίμβρο, με ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους της» και καταλήγουν:
«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αντίστοιχα βήματα και σε άλλους τομείς, όπου οι Ίμβριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα των ξένων υπηκόων, η κατοχύρωση των ακινήτων στο όνομα των πραγματικών δικαιούχων κ.α.».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

17 εκατ. δολάρια η προπαγάνδα των Τούρκων για την Άλωση!

Περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και περίπου τρία χρόνια ξόδεψαν οι Τούρκοι για να κάνουν ταινία την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία υπερπαραγωγή «Άλωση 1453» (Fetih 1453) έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία, ενώ θα βγει στις αίθουσες, σε ΗΠΑ και Βρετανία, τον Φεβρουάριο του 2012 και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Φαρούκ Ακσόι. Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η  ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Η «Άλωση»  μας δείχνει πως ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής κατέλαβε την Πόλη και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», τόσο οι πολεμικές σκηνές του έργου όσο και οι ερωτικές σκηνές αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση. 

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σουλτάνου έως και τη στιγμή της εισβολής στις 29 Μαΐου του 1453. Εκτός όμως από το πολεμικό κομμάτι, κύριο θέμα της ταινίας είναι και ο έρωτας του Ουλούμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του θρυλικού Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού την
οποία ερωτεύεται και ο Ιουστιανιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης.

Οι Τούρκοι κατακτητές παρουσιάζονται στην ταινία ως οι κυρίαρχοι του κόσμου, ωστόσο, ο Φαρούκ Ακσόι, παραλείπει να μας δείξει σημαντικές πτυχές της ιστορίας όπως τις λεηλασίες και τις μαζικές σφαγές Ελλήνων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι Έλληνες στρατιώτες εμφανίζονται να σκύβουν το κεφάλι στην τουρκική... υπερδύναμη!

Σημειώνεται ότι το τρέιλερ της ταινίας, το οποίο σύμφωνα με την «Χουριέτ, μέσα σε μια μέρα το παρακολούθησαν 1.670.000 άτομα», κόστισε 600 χιλιάδες δολάρια και γυρίστηκε σε 1,5 μήνα.

protothema.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κατά Λουκάν «ευαγγέλιο» με 4 μηνύματα


Την «ειδική αποστολή» της κυβέρνησης συνεργασίας, το εθνικό «διακύβευμα» και τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου περιγράφει και επισημαίνει με τις χαρακτηριστικές «λεπτομέρειες» σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστες ευκαιρίες, λόγω του πρωτόγνωρου εθνικού φορτίου που έχει αναλάβει, να επαναλαμβάνει «αυτονόητα», αλλά το κάνει - προτρέποντας τους συνομιλητές του κατ' αρχάς να δουν και να αντιληφθούν τη δυσκολία του εγχειρήματος για τη διάσωση της χώρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του κρίσιμους «σταθμούς» αλλά και την αισιόδοξη οπτική του κ. Παπαδήμου ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης από τη στήριξη των τριών κομμάτων, ώστε εντός του 2012 να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την έξοδο από την κρίση, ενώ για τον χρόνο των εκλογών υπενθυμίζει ότι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.
Εντός του Γενάρη πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μόλις ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς (τον Γ. Παπανδρέου το Σάββατο) θα δρομολογηθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις (δεν αποκλείεται, δε, η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό).
Η «ατζέντα» του Λ. Παπαδήμου για το 2012, τη «δύσκολη χρονιά», όπου οι θυσίες του 2011 μπορεί να χρειαστούν νέες προσαρμογές, έχει τρεις σημαντικούς στόχους: την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διαμόρφωση ενός νέου αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος και την ολοκλήρωση του PSI με βάση τη συμφωνία της 26ης-27ης Οκτώβρη.
Τα μηνύματα, πάντως, που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση είναι συγκεκριμένα και αφορούν τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί», αλλά δεν προτίθεται από την άλλη να μη δώσει λύση, πιθανότατα δηλαδή να νομοθετήσει. Το έτερο κορυφαίο μήνυμα φέρει και την εξειδίκευση των στόχων: ότι για την επιβίωση των Ταμείων (με τα περισσότερα επικουρικά να εμφανίζουν σοβαρά ελλείμματα και με τάση επιδείνωσης, καθώς η σχέση εργαζομένου-ασφαλισμένου θα επιδεινωθεί) χρειάζονται ρυθμίσεις και περικοπές, ότι για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα έχει ήδη προτείνει σαφείς παρεμβάσεις κι ότι στον δημόσιο τομέα μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει πολιτική απολύσεων, αλλά «εξυγίανσης, περιστολής δαπανών, άρα και μείωσης θέσεων εργασίας».
Σχέδιο - πρόταση
Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τις ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ή στους μισθούς του δημόσιου τομέα, ωστόσο διαμορφώνουν σχέδιο-πρόταση μετά και το κατατοπιστικό e-mail της τρόικας για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (για το κόστος εργασίας προτείνεται η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, της κατάργησης 13-14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης με βάση όχι μόνο τον χρόνο αλλά και την απόδοση και άλλων κανονιστικών ρυθμίσεων).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τον κ. Παπαδήμο, πάντως, ότι αν και εντός του 2012 δεν προβλέπεται «ανάπτυξη», μπαίνουν τώρα οι βάσεις κι ότι εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων επετεύχθη ο μνημονιακός στόχος κατά 99% της απορρόφησης κοινοτικών πόρων και εκκρεμεί η αξιοποίηση από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία. Αύριο, τέλος, θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ώστε να μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.
ΜΑΞΙΜΟΥ
Το ραντεβού με Γιώργο και η ανησυχία
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, καθώς κλείνει ο κύκλος των τετ α τετ με τους αρχηγούς και αρχίζει ο νέος των αποφάσεων.
Στα ραντεβού με τους αρχηγούς δεν κατέληξε στο «διά ταύτα», ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένει το πέρας του διαλόγου (και με τους κοινωνικούς εταίρους) για να προσδιορίσει τα «επόμενα βήματα». Τον απασχολούν ενδεχόμενες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, υπουργοί του οποίου έχουν κρίσιμο ρόλο στην κυβέρνηση; «Θα δούμε», λέει αναμένοντας και μη προεξοφλώντας κατ' αρχάς τη στάση του Γ. Παπανδρέου. Βέβαια δεν αποφεύγει με ψύχραιμο και αποφασιστικό ύφος να υπογραμμίσει ότι «ετοιμαζόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις - έχουμε πρόβλεψη για όλα».
Οι καλά γνωρίζοντες διευκρινίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα προτιμούσε να αποφευχθούν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τη λειτουργία της κυβέρνησης - δεν πρόκειται φυσικά να παρέμβει, αλλά έχει προετοιμάσει απαντήσεις αναλόγως των σεναρίων. Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι στον σχεδιασμό, εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη από τις εξελίξεις.
Τα μηνύματα και η «ατζέντα»
Για τον ιδιωτικό τομέα: Διάλογος για συμφωνία των εταίρων. Αν δεν τα βρουν, νομοθετική παρέμβαση
Για τις επικουρικές: Απαραίτητες οι περικοπές για να επιβιώσουν τα Ταμεία
Για το Δημόσιο: Εξυγίανση, περιστολή δαπανών, άρα και μείωση θέσεων εργασίας
Για τους μισθούς: Επιμένει η τρόικα για μειώσεις σε «δώρα» και αποδοχές
Για τις εκλογές: Ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και μετά κάλπες
Οι προτεραιότητες: Εκπλήρωση των δεσμεύσεων. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ολοκλήρωση του PSI με βάση τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γκουαντάναμο: Δέκα χρόνια λειτουργίας


Στη φυλακή υπάρχουν διάφορα επίπεδα ασφάλειας για τους 171 κρατούμενούς της. Σε ορισμένα τμήματά της οι φυλακισμένοι κινούνται ελεύθερα πίσω από ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς και έχουν πρόσβαση "σε μαθήματα αγγλικών, τέχνης και διαχείρισης του χρόνου", εξηγούν Αμερικανοί στρατιωτικοί. Οι "κρατούμενοι που δεν συμμορφώνονται "κρατούνται σε κελιά 29 τετραγωνικών με ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα.
Η φυλακή αμαυρώνει την φήμη των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο και το νομικό σύστημα της χώρας, που προβλέπει ρητά ότι οι ύποπτοι ενημερώνονται για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, έχουν δικαίωμα σε μια γρήγορη δίκη και θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
 
Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 780 ύποπτοι φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο-ενώ οι πρώτοι 12 που είχαν μεταφερθεί στη φυλακή εξακολουθούν να κρατούνται σε αυτή. Μόνο ένας από τους 12 δικάστηκε και καταδικάστηκε-σε ισόβια-ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός εξ όσων έχουν εγκλειστεί στο Γκουαντάναμο έχουν προσαχθεί σε δίκη.
 
Τη φυλακή δημιούργησαν οι ένοπλες δυνάμεις με εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για να κρατούνται ύποπτοι ως μέλη της αλ Κάιντα και άλλοι "εχθρικοί μαχητές" που συλλαμβάνονταν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν και αλλού και δεν ανήκαν σε κάποιον τακτικό στρατό.
 
Το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων κάποιας χώρας, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης Μπους, απάλλασσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την υποχρέωση να εφαρμόζει τις Συνθήκες της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, ενώ και οι στρατιωτικοί εισαγγελείς τόνιζαν ότι λόγω της φύσης των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνταν οι κρατούμενοι η μυστικότητα ήταν απαραίτητη.
 
Όταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.
Αλλά λόγω των έντονων αντιδράσεων στις προτάσεις του Λευκού Οίκου να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε φυλακές στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών-τόσο οι αρχές στη Νέα Υόρκη όσο και το Κογκρέσο αντιτάχθηκαν σε κάθε τέτοια πιθανότητα-, ο Ομπάμα όχι μόνο υπαναχώρησε αλλά τον Δεκέμβριο επικύρωσε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που προβλέπει ότι ο στρατός θα μπορεί να φυλακίζει οποιονδήποτε κρίνει ότι είναι μέλος της αλ Κάιντα ή "δυνάμεων που σχετίζονται με αυτή".
Είναι η πρώτη φορά που το αμερικάνικο Κογκρέσο ενέκρινε νόμο που προβλέπει ότι ο στρατός μπορεί να φυλακίζει. Αν και οι πολίτες των ΗΠΑ εξαιρούνται και χρειάζεται προεδρική εντολή, ο νόμος προκάλεσε εκ νέου έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισήμαναν ότι δίνει την δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να κρατά επ' αόριστον όποιον θεωρεί μέλος ή υποστηρικτή της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
Οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, μειώνει την δυνατότητα των πολιτικών αρχών να ανακρίνουν και να διώκουν υπόπτους ως τρομοκράτες, ενώ λόγω της αμφισημίας του μπορεί να οδηγήσει σε φυλακίσεις χωρίς χρονικό περιορισμό, τόνισε η Μελίνα Μιλάτσο, νομικός της οργάνωσης Human Rights First. "Οι διατάξεις αυτές είναι σχεδιασμένες κατά τρόπο ώστε το Γκουαντάναμο να μείνει ανοιχτό", τόνισε.
 
Ο νόμος απαγορεύει την μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών για να δικαστούν.
Το 2010 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε κρίνει πως περίπου οι 50 φυλακισμένοι από αυτούς που απομένουν στο Γκουαντάναμο δεν μπορούν ούτε να προσαχθούν σε δίκη ούτε να απελευθερωθούν και άρα θα πρέπει να παραμείνουν επ' αόριστον κρατούμενοι του αμερικανικού στρατού.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...