Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την τρόϊκα


Την δέσμευση του ότι θα υλοποιήσει τα όσα έχουν συμφωνηθει και την ρητή διαβεβαίωση του στους στόχους του προγράμματος και σττις βασικές πολιτικές του μνημονίου αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή που απέστειλε προς την Τρόικα.

Επιστολή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΕ, και της ΕΚΤ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά :

«Σκοπός αυτής της επιστολής είναι να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του Κόμματός μου, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, στους στόχους του Προγράμματος και στις βασικές πολιτικές, όπως ορίζονται στο Μνημόνιο (MoU/MEFP), όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στην επιτυχή εφαρμογή τους.
Για αυτόν τον λόγο, οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος στο μείγμα πολιτικών και οποιαδήποτε νέα μέτρα θα σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι πλήρως σύμφωνα με το πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του.
Συγκεκριμένα,
1) Συμφωνούμε πλήρως ότι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη είναι υψίστης σημασίας, καθώς επιθυμούμε τη δημιουργία βιώσιμης οικονομίας και τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Υποστηρίζουμε, στο πλαίσιο του προγράμματος, το φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αναπτυξιακής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Παρά το γεγονός ότι, στηρίζουμε επί της αρχής τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και Συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (μια μακροχρόνια Ευρωπαϊκή αξία και θέση που προσφάτως συμπεριελήφθη στις προτεινόμενες νέες τροποποιήσεις της Συνθήκης), το Κόμμα μας αποφάσισε να στηρίξει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.
Η συμφωνηθείσα προσαρμογή των παραμέτρων της αγοράς εργασίας αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί μια ισχυρή αρχική ώθηση με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, και την προώθηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα, το Κόμμα μου πιστεύει ότι, τα μέτρα αυτά πρέπει να ενισχυθούν με πολιτικές που θα συμβάλλουν στη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα, όπως:
(α) αναδιοργάνωση του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος, αύξηση της διαφάνειας, ενίσχυση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, μείωση της γραφειοκρατίας στις δημόσιες αρχές, που συχνά οδηγεί στη διαφθορά, και διευκόλυνση της ταχύτερης εποπτείας και διαφάνειας. Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω, στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
(β) αναδιάρθρωση του συστήματος κατάρτισης, δια βίου μάθησης και προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για τους ανέργους, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να γίνουν περισσότερο διαφανή, να απλοποιηθούν για να είναι πιο προσβάσιμα και να δίνουν περισσότερες επιλογές στους ενδιαφερόμενους, και να συνδέονται με τις αναδυόμενες ανάγκες μιας βιώσιμης ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αυτά πρέπει να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες, ώστε να αναπτύξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, την καινοτομία και την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας.
(γ) Αυτά τα μέτρα στήριξης στον τομέα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης θα πρέπει να συνδυαστούν ή να συμπληρωθούν με μέτρα που θα δημιουργούν ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να προχωρήσει σε τέτοιες προτάσεις. Πολλοί από τους νέους μας, νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, άλλοι που θα λαμβάνουν τον νέο κατώτατο μισθό και βέβαια πολλοί άνεργοι, θα χρειαστούν στήριξη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακραίας περιθωριοποίησης. Η κοινωνική συνοχή και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης πρέπει να είναι εγγυημένες σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας.
Βεβαίως, τα μέτρα αυτά πρέπει να χρηματοδοτηθούν, είτε μέσω κοινοτικών, είτε εθνικών πόρων, με τρόπο συμβατό προς τους στόχους του Προγράμματος.
2) Υποστηρίζουμε την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων για τις δαπάνες, τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τον έλεγχο των δαπανών και την πρόληψη καθυστερήσεων πληρωμών, ενώ τολμηρές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εσόδων θα οδηγήσουν σε δικαιότερη, διαφανή και αποτελεσματική κατανομή του φορολογικού βάρους, που θα ανακόψει επίσης τη φοροδιαφυγή.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται τα αδύναμα τμήματα του πληθυσμού.
3) Υποστηρίζουμε την υλοποίηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής του προγράμματος για τον τραπεζικό τομέα, μέσα από ένα πλαίσιο ισχυρότερης εξυγίανσης και εποπτείας, καθώς και σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στοχεύουν στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών, με στόχο την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Έχουμε δεσμευτεί για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση της στρατηγικής χρηματοδότησης του επίσημου τομέα και του PSI, που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της για δημοσιονομική βιωσιμότητα και θα της παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση για την υποστήριξη της προσπάθειας προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων της χώρας.
Αναγνωρίζουμε ότι, για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων και των βασικών πολιτικών θα χρειαστεί πολιτική βούληση και αποφασιστική εφαρμογή των πολιτικών για πολλά χρόνια.
Σε περίπτωση εκλογής μας ως επόμενη κυβέρνηση, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος που περιγράφονται ανωτέρω, και όπως καθορίζονται λεπτομερώς στο Μνημόνιο (MoU/MEFP).
Από την δική μας πλευρά, θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, όπως έχουν συμφωνηθεί.
Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω, από την προσωπική μου εμπειρία, ότι πέραν των ούτως ή άλλως απαραίτητων περικοπών, η Ελλάδα, ειδικά, και η Ευρώπη, ως σύνολο, χρειάζονται νέες πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης.
Ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα ενός ευρύτερου τείχους προστασίας, που θα εξασφαλίζουν ηρεμία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, και θα εποπτεύουν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, σε τομείς όπως των οίκων αξιολόγησης, θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα.
Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζουμε σθεναρά ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η έκδοση Ευρωομολόγων για την δημοσιονομική σταθερότητα και για την ανάπτυξη, μαζί και με έργα υποδομής (όπως σε δίκτυα πράσινης ενέργειας, σε ευρυζωνικά δίκτυα, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία), θα ενισχύσουν την Ενιαία Αγορά και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα δανεισμού.
Πιστεύω ακόμα ότι, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει εκ νέου την προσοχή της στη ρύθμιση των φορολογικών παραδείσων και στην επιβολή της διαφάνειας. Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σε μια χώρα υπονομεύεται περισσότερο, όταν υπάρχουν πολύ διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα, στην Κοινή Αγορά μας. Η μεταρρύθμιση και εποπτεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι επείγουσα ανάγκη.
Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επίτευξη αυτών των στόχων, μέσα από τις Ευρωπαϊκές δομές.»


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Έλληνες βάζουν πρώτους στη διαφθορά τους πολιτικούς


Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).

Επιδείνωση των κρουσμάτων διαφθοράς στην Ελλάδα, την τελευταία τριετία, διαπιστώνει το 56% των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 47%.

Μάλιστα, για τους Έλληνες, τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας («φακελάκια»- 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%). 

Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι «επηρεάζονται προσωπικά» από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε να δώσουν «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι υπέγραψε ο Σαμαράς


Η επιστολή Σαμαρά που αναμένεται να διαλύσει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων εταίρων μας και να ξεκλειδώσει τη νέα δανειακή σύμβαση έφτασε στις Βρυξέλλες.
Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το κόμμα του απέναντι στους εταίρους μας, επιμένοντας όμως στο ζήτημα της ανάπτυξης.
Επίσης, δεσμεύεται να συμβάλλει ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα παραμείνει προσηλωμένη στους βασικούς στόχους και όσα προβλέπει το Μνημόνιο και η Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά
"Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:
* Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.
* Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.
* Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.
* Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.
Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε «μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».
Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.
Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυστρία: «Πουλήστε τα νησιά για να αποκτήσετε φίλους»


Δυσάρεστη έκπληξη για την χώρα μας προκάλεσε η χθεσινή πρόταση του προέδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, να πουλήσουμε τα νησιά μας για να σωθούμε!


Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά, που γίνεται μία τέτοια πρόταση, καθώς Γερμανία και Αμερική ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση μερικών βραχονησίδων, προκειμένου να γλιτώσουμε από το οικονομικό «ναυάγιο».

Μάλιστα, στον παρελθόν, αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν δήθεν αγγελίας πώλησης ελληνικών τμημάτων γης.

Η νέα αυτή πρόκληση που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις έρχεται από την Αυστρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λάιτλ υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε από μόνη της να σωθεί πουλώντας μερικά απομακρυσμένα ακατοίκητα νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτή την κίνηση οι Έλληνες θα είχαν οφέλη, ενώ θα έκαναν περισσότερους φίλους στην Ευρώπη. Μάλιστα, κατά τη γνώμη του Πρόεδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου θα αποτελούσε μία συμβολική χειρονομία.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητά μόνο βοήθεια»

«Δεν πρόκειται για τα ίδια τα χρήματα, που θα εισπραχτούν, αλλά για μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη σε αυτή την κατάσταση να μην ζητά μόνο βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά να κάνει και η ίδια ό,τι μπορεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ.

Πάντως αναγνωρίζει πως μία τέτοια ενέργεια σίγουρα δεν είναι εύκολη για τους Έλληνες, τονίζει όμως πως με αυτό τον τρόπο θα μετριαστεί το «δημαγωγικό κλίμα» που επικρατεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»

Συγχρόνως, ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως κανείς ειδικός δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συνιστούσε μια σκόπιμη εναλλακτική επιλογή και σημειώνοντας ότι από οικονομική άποψη είναι ανυπολόγιστες οι ψυχολογικές συνέπειες της συνδεόμενης με κάτι τέτοιο ανασφάλειας.

Ωστόσο, δηλώνει προβληματισμένος για την άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση».

Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση να προχωρήσουν στη χώρα μας επενδύσεις στην καινοτομία, την παιδεία και την έρευνα.

«Το πρόβλημα είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας απέναντι στην Τουρκία»

«Μόνον με λιτότητα, ο ασθενής θα μας πεθάνει κατά την εγχείρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ, ο οποίος θεωρεί πως το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι στην Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Μάλιστα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τα οποία, όπως σημειώνει, εάν προβλεφθούν με ένα μικρό, διαφοροποιημένο όμως επιτόκιο για τις χώρες της Ευρωζώνης, θα έδιναν στην ΕΕ τη δυνατότητα για μεν το εσωτερικό της να διαθέτει ένα καλύτερο εργαλείο, για δε το εξωτερικό μια καλύτερη άμυνα απέναντι σε κερδοσκόπους.

Ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου κάνει λόγο για ένα κοινό επιτόκιο 2% για όλες τις χώρες-μέλη, γιατί, όπως επισημαίνει, όταν η Ελλάδα καλείται να πληρώσει επιτόκιο 30-35% για τα ομόλογά της, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορεί να πληρώσει και τότε καλείται να πληρώσει η ΕΕ ως Κοινότητα, ενώ επιπλέον ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ισχύος αυστηρών κανόνων για τα Ευρωομόλογα.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παραιτήθηκε του μισθού του ο Κάρολος Παπούλιας


- Πράξη αλληλεγγύης στους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται
- Μηνυμα και προς τους εταίρους - δανειστές που εγείρουν διαρκώς απαιτήσεις
- Το ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους


Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι μια συμβολική πράξη του προέδρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος του δήλωσε πως παραιτείται του μισθού που προβλέπεται, τον “παρακάλεσε” όπως είπε να κινήσει τις διαδικασίες.

Είναι μια πράξη που γίνεται στην κορύφωση της κρίσης της χώρας, την ώρα που πλήττεται σε πρωτοφανή επίπεδα το εισόδημα του Έλληνα πολίτη και είναι σίγουρα μια πράξη αλληλεγγύης από τον πρώτο πολίτη της χώρας.

Ο Ε. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε "σημαντική και συμβολική πρωτοβουλία" για την οποία όπως ανέφερε "τον ευχαριστώ και θα ενημερώσω το υπουργικό συμβούλιο"

Η πράξη αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι απλά μήνυμα προς το εσωτερικό, αλλά και προς το εξωτερικό, καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι εταίροι μας όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών εγείρουν διαρκώς νέες απαιτήσεις παίζοντας με την φωτιά καθώς μοιάζουν να μην επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.


newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συναινετικά διαζύγια σε 3 ημέρες


Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται σε 6 μήνες, από 1 έτος, ο χρόνος που πρέπει να κρατήσει ο γάμος προκειμένου να γίνει έγγραφη συμφωνία για τη λύση του. Το διαζύγιο-εξπρές θα βγαίνει με διάταξη παρέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου
Με διαδικασίες-εξπρές θα βγαίνουν πλέον τα συναινετικά διαζύγια, ενώ τροποποιείται και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον όρκο στα δικαστήρια, σύμφωνα με αλλαγές που επέφερε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.
Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται από 1 έτος σε 6 μήνες ο χρόνος που πρέπει να κρατήσει ο γάμος προκειμένου να γίνει η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του. Το συναινετικό διαζύγιο θα βγαίνει με διάταξη παρέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου μέσα σε διαδικασίες-εξπρές 2-3 ημερών, ενώ μέχρι τώρα η σχετική διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 1,5 έτος (με δύο αλλεπάλληλες συζητήσεις στο δικαστήριο σε απόσταση 6 μηνών κ.λπ.).
Η συμφωνία των συζύγων περιλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία με αυτά, ενώ μπορεί να ρυθμίζει τη διατροφή τους και η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί εκτελεστό τίτλο.
Με την αλλαγή για τον όρκο, ενώπιον δικαστηρίου, καθένας (μάρτυρας, ένορκος, πραγματογνώμονας κ.λπ.) μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στον θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο με τέτοιο τρόπο που να μην αποκαλύπτονται αναγκαία οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Η τροποποίηση έρχεται μετά πολλές καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για τις Ανεξάρτητες Αρχές προβλέπεται η λήξη της θητείας των μελών που έχουν συμπληρώσει 8ετή θητεία, ενώ παραμένει ως κακούργημα η τιμωρία του δουλεμπορίου (όσων με αμοιβή φέρνουν λαθρομετανάστες) ύστερα από τις αντιδράσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Ενσημο
Παράλληλα προβλέπεται ότι δεν θα καταβάλλεται δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και στις αγωγές για τροχαία, προκειμένου να διευκολυνθούν απολυμένοι, άνεργοι, θύματα τροχαίων.
Για τους δικαστές προβλέπεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους όλοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, αλλιώς απειλείται άσκηση πειθαρχικής δίωξης. Η καθυστέρηση μπορεί να επιφέρει και περικοπή αποδοχών, αφού προηγηθούν εξηγήσεις του δικαστή.
Επίσης δεν επιτρέπεται η μετάθεση δικαστή πριν να περάσει ένα δικαστικό έτος στον τόπο τοποθέτησής του (για τους διοικητικούς δικαστές προβλέπεται διετία).


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μαρτύριο της σταγόνας


Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών, που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, υποβαθμίζεται τελικά το κρισιμότερο Εurogroup, επιτείνοντας την ανησυχία των αγορών, οδηγώντας το Μαξίμου σε νευρική κρίση, μέχρι την επόμενη Δευτέρα οπότε και αναμένεται να κλείσουν τα περισσότερα «μέτωπα», προκειμένου να δοθεί η έγκριση των εταίρων και να προχωρήσει η υλοποίηση της νέας δανειακής συμφωνίας και του κουρέματος των ομολόγων.

Βασικά αίτια της νέας καθυστέρησης, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραμένουν οι έγγραφες εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών και ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» των 325 εκατ. ευρώ με πρόσθετες περικοπές για το 2012. To πρωί, το πρακτορείο Dow Jones Newswires εκτιμά πως έχουν εκπληρωθεί όλες οι προυποθέσεις.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Παπανδρέου και Σαμαράς, κάτω από τις επιταγές του Σόιμπλε, πρόκειται να υπογράψουν και να παραδώσουν μέχρι αύριο τις επιστολές δέσμευσης που απαιτούν οι δανειστές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup προκάλεσε ένα μικρό σοκ στο Υπουργικό Συμβούλιο δεδομένου ότι η Αθήνα ανέμενε πως μετά τη δραματική έγκριση του νέου Μνημονίου από την Βουλή, υπό την οργή του λαού και εν μέσω επεισοδίων, το προγραμματισμένο για σήμερα Eurogroup στις Βρυξέλλες θα έδινε πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Είναι προφανές, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ότι οι δανειστές επιδιώκουν ένα «καθαρό τοπίο», σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξαντλούν κάθε διαπραγματευτική δύναμη πάνω στην Ελλάδα. Άλλωστε οι Γερμανοί και τα κράτη «δορυφόροι» της δεν είναι ικανοποιημένοι ακόμη, ενώ τα ΜΜΕ εκφράζουν την επιφύλαξή τους για τη νέα συμφωνία, καθώς όπως υποστηρίζουν ενδεχομένως να μην αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 27 του μήνα θα τεθεί προς ψήφιση ένα πρώτο πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Οι «κατευθύνσεις»…και τα 325 εκ. ευρώ

Ο κ. Παπαδήμος έδωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης ιδιαίτερη έμφαση στις «προαπαιτούμενες ενέργειες» και πρωτίστως στην επίλυση της εκκρεμότητας για την εξεύρεση 325 εκατ. ευρώ, για το κλείσιμο του κενού από τις περικοπές των συντάξεων, που προέκυψε έπειτα από τη διαφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα.

«Mαχαίρι» σε επικουρικές και κύριες συντάξεις

Κατά το χθεσινό υπουργικό «κλείδωσε» ο τρόπος περικοπής του κονδυλίου των 300 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές και ορισμένες κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχουν δύο «σενάρια» με σκοπό την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο προβλέπει περικοπή 10% για συντάξεις 250 ως 300 ευρώ και 20% για συντάξεις 300 ευρώ και πάνω. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% από 200 έως 300 ευρώ και κατά 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές 7% στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και κατά 20% στις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, συνταξιούχοι Ολυμπιακής) για τμήματα συντάξεων από 1.200 ευρώ ή 1.300 και πάνω.

Παρά ταύτα, τελική συμφωνία και έγκριση της Τρόικα ακόμη και για αυτό το μέτρο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ δυσκολία φαίνεται πως παρουσιάζεται και στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, οι οποίες θα επισπευσθούν μεν και θα έλθουν έως τον Ιούνιο, αντί για τον Σεπτέμβριο που αρχικώς είχε συμφωνηθεί.

Καρφιά Ολάντ για τη «συνταγή» Μέρκελ

Εξαιρετικά σοβαρή, ίσως και τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια οι ευρωπαίοι προφασίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα ενώ της επιβάλλουν ολοένα και πιο σκληρά σχέδια λιτότητας.

Απάντησε κατηγορηματικά "Όχι" στο αν θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, προσθέτοντας ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η έκδοση ευρωομολόγων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ολάντ άφησε υπαινιγμούς ότι στις επιθυμίες της Γερμανίας τίθεται και θέμα δημοκρατίας για τους Ευρωπαίους. Διερωτήθηκε τι σημαίνει εκλογές στην Ελλάδα, όταν τα δύο κόμματα υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση.


zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί


Η 15η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν την δική τους μάχη με την ασθένεια στην πιο τρυφερή τους ηλικία.
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου στοχεύει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.
Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα θεραπεύονται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.
Ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Δεν σημαίνει θάνατο. Είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, νόσος που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τον παιδικό καρκίνο, δεν υπάρχει πρόληψη.
Ομως η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση, γι αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.
Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, μια νόσος που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον μυελό των οστών.
Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Ο σκοπός της θεραπείας του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής, η ψυχολογική και ψυχοκοινωνική ευεξία των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.
Η «Φλόγα» εδώ και 30 χρόνια, βρίσκεται δίπλα στο παιδί με καρκίνο και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα του παιδιού που δίνει μάχη για να κερδίσει τη ζωή του, αλλά και στους γονείς, οι οποίοι για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους.
Οι Σύλλογοι «Φλόγα» και «Λάμψη» (Σύλλογος γονέων παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα Βορειας Ελλάδας) βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Προσπαθούν να ενημερώσουν σωστά την κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσουν τις προκαταλήψεις.
«Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας», υπογραμμίζει η «Φλόγα».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Mόντι: «Οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν ψέματα στους πολίτες»


«Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση», εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia».

«Ως Ιταλία καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ευνοήσουμε λύσεις που να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε αυτή την ελληνική σελίδα. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν είχε βαριές ευθύνες, κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση-αν και δεν θέλω τώρα να δημοσιοποιήσω τις αναλυτικές εκτιμήσεις της χώρας μου, αφού θα το κάνω στο Eurogroup- αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε την σελίδα αυτή προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όσον αφορά την αναβολή των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, την επαφή των υπουργών μέσω «τελεκόφερανς» και την κατάσταση της χώρας μας, ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «η επιλογή αυτή είναι το αποτέλεσμα του ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλόντ Γιούγκερ, θεωρεί πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία συναίνεσης για να είμαστε βέβαιοι ότι η συνεδρίαση θα αποδώσει. Από την στιγμή, λοιπόν που αυτή ήταν μια έκτακτη συνεδρίαση και για την ερχόμενη Δευτέρα προβλέπεται μια τακτική συνάντηση, ο πρόεδρος Γιούγκερ προτίμησε να πάρει αυτή την απόφαση. Ως Ιταλία καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ευνοήσουμε λύσεις που να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε αυτή την ελληνική σελίδα».

Σημείωσε ακόμη ότι «χώρες σαν την Ιταλία και την Ισπανία (οι οποίες έζησαν σημαντικά προβλήματα με τις αγορές), σίγουρα δεν πρέπει να βρεθούν και πάλι εν μέσω μεγάλων αναταράξεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα και αν φοβάται το ξέσπασμα τυχόν κοινωνικών ταραχών και στην χώρα του, επισήμανε: «Πιστεύω και ελπίζω όχι, η κατάσταση της Ιταλίας είναι σαφώς διαφορετική από αυτή της Ελλάδας».

Ο Μόντι υποστήριξε «το σημείο εκκίνησης της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να πετύχει την εξυγίανση, είναι πολύ χαμηλό», καθώς και ότι «η οικονομική αναταραχή οφείλεται, μερικώς, και στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004».

«Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας έκαναν να είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη στάση της Ιταλίας για τη δυνατότητα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2020», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Ελλάδα δήλωσε πως «συμβαίνει κάτι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Έχοντας έλθει αντιμέτωποι με την δυσκολία υιοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, πολλοί σκέπτονται να υιοθετήσουν μια λύση α λα ιταλικά. Εμείς, τους μήνες αυτούς, ασχοληθήκαμε με το να μην βρεθεί, η Ιταλία πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι, στην Αθήνα, παρακολουθούν την περίπτωση της χώρας μας- που οφείλεται και στην σωφροσύνη του προέδρου Ναπολιτάνο- και σκέφτονται ότι αν είχαν μια κυβέρνηση που να απαρτίζεται μόνο από τεχνοκράτες και αν δεν αποφάσιζαν να επισπεύσουν τις εκλογές τον Απρίλιο αλλά παρέμεναν στην κανονική λήξη της νομοθετικής περιόδου, του χρόνου, οι πολιτικές εξυγίανσης θα εφαρμόζονταν πιο αποτελεσματικά. Προσπαθούν , δηλαδή, να υιοθετήσουν δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν, σήμερα, την Ιταλία».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 17 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί στην Ρώμη, με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, «θα έχει αναλυτικό διάλογο, που θα αφορά και την Ελλάδα».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Spiegel: Η μεσαία τάξη μεταμορφώνεται σε νεόπτωχους


Οδοιπορικό και φωτορεπορτάζ στα κέντρα των αστέγων φιλοξενεί το περιοδικό Spiegel, το οποίο τονίζει πως οι εθελοντές πασχίζουν για να προσφέρουν λίγο φαγητό στους νεόπτωχους Έλληνες.
"Η μεσαία τάξη αρχίζει πλέον να αφανίζεται μετά από δύο χρόνια οικονομικής κρίσης", αναφέρει, προσθέτοντας πως η μιζέρια είναι παντού.
Το περιοδικό μιλά με εθελοντές από την "Κλίμακα", οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη για τα βοηθήσουν τους φτωχούς που ολοένα και αυξάνονται.
 
"Αν και η Ελλάδα είχε πάντοτε πρόβλημα με τους αστέγους, όπως κάθε μεγάλη πόλη", αναφέρει το δημοσίευμα πως η κρίση έφτασε την κατάσταση εκτός ελέγχου.
 
"Μέχρι και 25.000 είναι οι εγγεγραμμένοι άστεγοι στην Αθήνα", γράφει το περιοδικό, τονίζοντας πως τα ποσοστά φτώχειας στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί δραματικά.
Η νέα "τάξη" της χώρας, αυτή των νεόπτωχων άρχισε να εμφανίζεται πριν από περίπου δύο χρόνια, αναφέρει η Έφη Σταματογιαννακοπούλου της "Κλίμακας", η οποία υπογραμμίζει πως ξαφνικά άρχισαν αν τους χτυπούν την πόρτα όχι μόνο χρήστες ναρκωτικών και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
"Η μεσαία τάξη γίνεται το target group μας", προσθέτει, ενώ άλλος ένας εργαζόμενος τονίζει πως καθημερινά βλέπουν νέα πρόσωπα να τους ζητάνε βοήθεια.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην δραματική αύξηση των αυτοκτονιών.
Το 2011, αντιστοιχούσαν σχεδόν έξι αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Είμαστε όλοι Έλληνες!» - Η Humanite μαζεύει υπογραφές υπέρ της Ελλάδας


Λαοί της Ευρώπης ενωθείτε αναφωνεί η γαλλική εφημερίδα, με τον διευθυντή της να γράφει: «Ναι είμαστε Έλληνες μέσα από την αλληλεγγύη, γιατί αρνούμαστε να υποστούμε αύριο την ίδια δυστυχία που τώρα τους επιβάλλουν».

Η αριστερή εφημερίδα έχει δεύτερο θέμα την έκκληση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με τον τίτλο: «Ελλάδα: υπογράψτε την αίτηση με πρωτοβουλία της Humanite». «Ο ελληνικός λαός είναι σε αυτοάμυνα. Η δημοκρατία καταπατείται. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο αλληλεγγύης για την Ελλάδα» γράφει το κείμενο και καλεί τους λαούς της Ευρώπης να υπογράψουν το κείμενο «αλληλεγγύης με την ελληνική αντίσταση». 

Ο διευθυντής της, Patrick Le Hyaric, γράφει το κύριο άρθρο, όπου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης για την υποστήριξη του ελληνικού λαού, ζητώντας την απευθείας δανειοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%, όπως έκανε με τις ιδιωτικές τράπεζες.

«Είναι απαράδεκτο ότι στον 21 αιώνα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο λαός που κληροδότησε στον κόσμο τις αρχές της δημοκρατίας, ποδοπατείται σήμερα από τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μπορεί να αγνοηθεί η εθνική του κυριαρχία και ότι μπορεί να υπόκειται σε μια δημοσιονομική πειθαρχία και έλεγχο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι τράπεζες ληστεύουν με τα τοκογλυφικά επιτόκια. 

Αυτός ο μακάβριος χορός από τους γύπες της χρηματαγοράς θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να τους κόψουμε τα φτερά, διαφορετικά θα επιτεθούν και σε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Η λιτότητα που επιβάλλουν οδηγεί στην καταστροφή.

«Με όλη μας τη δύναμη ας απορρίψουμε τη λιτότητα, τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο ευρωπαϊκές συνθήκες που γράφτηκαν από τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ, στοχεύουν στο να επιβληθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα ακρώμια, που στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και όλη η Ευρώπη, ας συσπειρωθούμε γύρω από μια απαίτηση, απλή και ρεαλιστική: Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει το ελληνικό χρέος δίνοντας κατευθείαν στη χώρα τα 130 δισ. που έχει ανάγκη, με το ίδιο επιτόκιο που έδωσε στις ιδιωτικές τράπεζες, ήτοι 1 %. Εάν δεν το κάνει θα είναι έγκλημα!».

Επισημαίνοντας τους κινδύνους μιας ακραίας λιτότητας και για τις άλλες χώρες, ο διευθυντής της Humanite αναρωτιέται: «Και εάν στους επόμενους μήνες ή χρόνια, μας αντιμετωπίσουν και εμάς όπως τους Έλληνες, όπου με το ένα σχέδιο λιτότητας μετά το άλλο, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει μια τρομακτική κοινωνική εκκαθάριση;».


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...