Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Βιοντίζελ θα παράγουν μαθητές από τη Σιάτιστα


Με ενημέρωση σε σχολεία της Σιάτιστας ξεκίνησε ο δήμος Βοΐου, το πρόγραμμα συγκέντρωσης τηγανέλαιων για την παραγωγή βιοντίζελ.Ο Δήμος Βοΐου έχει υπογράψει τους προηγούμενες μήνες σύμβαση συνεργασίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγής βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και με τη συμμετοχή μαθητών αλλά και πολιτών, στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση η οποία και  θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στα σχολεία σε επίπεδο θέρμανσης.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης  και με στόχο οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη δράση, μαθαίνοντας παράλληλα  για την προστασία του περιβάλλοντος, μοιράστηκαν ειδικά δοχεία συλλογής  χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων.

Μάλιστα ο δήμος Βοΐου, θα προσφέρει μια εκπαιδευτική εκδρομή στο σχολικό τμήμα που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα τηγανέλαιου, με τους μαθητές να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία του Βοΐου(δημοτικά και γυμνάσια), ενώ όποιος πολίτης ενδιαφέρεται θα μπορεί να επικοινωνεί με στα τηλέφωνα του Δήμου, ώστε να προμηθευτεί το απαραίτητο δοχείο για τη συγκέντρωση τηγανέλαιου.

Ο δήμος της πόλης, έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ανακύκλωσης,  γεγονός που αύξησε σε ποσοστό 33%, τα ανακυκλώσιμα υλικά ( χαρτί, πλαστικό,  αλουμίνιο και  γυαλί),  το 2011.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτσι επιχειρούν οι Τούρκοι να διεισδύσουν οικονομικά στη χώρα μας!


Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν την οικονομική τους διείσδυση στη χώρα μας...

Χρησιμοποιώντας περίεργους τρόπους προσπαθούν με μεθοδικότητα και επιμονή να πραγματώσουν τον σκοπό τους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να διεισδύσει οικονομικά παραχωρώντας πριμοδοτήσεις για δρομολόγια των ΚΤΕΛ με προορισμό την Κωνσταντινούπολη αλλά και κάνοντας πάμφθηνες εξαγωγές προϊόντων που λόγω της χαμηλής τιμής εκτοπίζουν από τα ράφια των θρακικών σούπερ μάρκετ τα ελληνικά αγαθά.

Επτά τουρκικά προϊόντα, που ελήφθησαν ως δείγμα, έχουν χαμηλότερη τιμή στη Θράκη σε σχέση με την τιμή τους στην Τουρκία. Πρόκειται για είδη που πωλούνται ευρέως από σούπερ μάρκετ της ελληνικής μεθορίου και της γειτονικής χώρας.

«Μεσολαβούν οι φόροι για την εισαγωγή τους στην Ελλάδα και το ποσοστό που κρατούν οι μεσάζοντες. Παρ' όλα αυτά, τα ίδια ακριβώς αγαθά εδώ πωλούνται φθηνότερα, με αποτέλεσμα τα ελληνικά να υστερούν σε πωλήσεις», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ Καραχασάν Δαμαζάν το πρόβλημα ολοένα και εντείνεται...

Οι καταναλωτές στρέφονται στα οικονομικότερα αγαθά που παλαιότερα μπορεί να μην τα προτιμούσαν λόγω χαμηλότερης ποιότητας. «Είχα συνηθίσει να μπαίνουν οι πελάτες στο μαγαζί και να μη ρίχνουν το βλέμμα τους στα τουρκικά. Αυτό, όμως, άλλαξε όταν οι τσέπες άδειασαν. Τώρα πουλάω σχεδόν τα διπλάσια εισαγόμενα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί. Το αποτέλεσμα είναι τα τουρκικά προϊόντα να αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά προκαλώντας ασφυξία σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος ασχολείται για χρόνια με τα τεκταινόμενα στη Θράκη και εκδίδει το περιοδικό «Αντιφωνητής», εκτιμά ότι δεν πρόκειται απλώς για μια απλή επιχειρηματική διείσδυση αλλά για μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο των γειτόνων για την ισχυροποίησή τους στην περιοχή. «Τη θέση των ελληνικών αγαθών που πετιούνται από τα ράφια παίρνουν τουρκικά, τα οποία μπορεί και να είναι επιδοτούμενα. Η επιχειρηματική επέκταση, όμως, αφορά και άλλους τομείς, όπως τα έπιπλα, τα κουφώματα, τα λάστιχα αυτοκινήτου, τα συστήματα θέρμανσης κ.λπ. Πρόσφατα, μάλιστα, αντιπροσωπία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Τουρκίας επισκέφτηκε για το σκοπό αυτό την Κομοτηνή», τονίζει.

Σοκολάτες, κέικ και μπισκότα σχεδόν... τζάμπα

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα, σοκολάτα γνωστής εταιρίας (190 γραμμ.) πωλείται στην Κωνσταντινούπολη προς 1,1 ευρώ, ενώ στα ράφια των καταστημάτων της Ξάνθης και της Κομοτηνής προς 95 λεπτά.

Μπισκότα για παιδιά (200 γραμμ.) άλλης μεγάλης εταιρίας στην Τουρκία κοστίζουν 1 ευρώ και στη Θράκη 0,9 ευρώ.

Κουτί με σοκολατάκια (400 γραμμ.) στην ελληνική μεθόριο το βρίσκεις με 1,8 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη με 1,9 ευρώ. Πτι μπερ (135 γραμμ.) πωλούνται προς 50 λεπτά στην Κομοτηνή και προς 55 λεπτά στην Τουρκία. Μπουκαλάκι νερό στην Κωνσταντινούπολη πωλείται αντί 30 λεπτών, τιμή ίδια με αυτή που το βρίσκει κανείς στη Θράκη.
Κέικ (200 γραμμ.) στην Ελλάδα κοστίζει 2,3 ευρώ και στη γειτονική χώρα 2,5 ευρώ.
Επιδοτούσαν ακόμη και το ΚΤΕΛ Κομοτηνή – Κωνσταντινούπολη
Γραμμή των ΚΤΕΛ που συνέδεε μέχρι πριν από μερικούς μήνες την Κομοτηνή με την Κωνσταντινούπολη φέρεται να επιδοτούσε το τουρκικό κράτος.

Αυτό αποκαλύφθηκε από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Aksam» ο διευθυντής της εταιρίας Kamil Koç, η οποία είχε αναλάβει το συγκεκριμένο δρομολόγιο μαζί με ελληνική εταιρία, καθώς βάσει της νομοθεσίας αυτές οι διαδρομές πρέπει να αναλαμβάνονται από κοινού. «Από τα δρομολόγια στην Ελλάδα δεν έχουμε κέρδος, αλλά είναι σημαντικό η Kamil Koç να υπάρχει εκεί. Γι' αυτό το λόγο επιδοτούνται», είχε δηλώσει ο Τούρκος διευθυντής.

Όπως αναφέρει στον «Τύπο της Κυριακής» ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ροδόπης, Πέτρος Δεληγκιώζης, σε αντίθεση με την τουρκική εταιρία η ελληνική, που είχε το άλλο 50% των δρομολογίων, δεν τα έβγαζε πέρα, με συνέπεια να εγκαταλείψει και η γραμμή να διακοπεί. «Οταν το 2009 είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του επιβατικού κοινού, χάρη στις τουρκικές εταιρίες ξαφνικά το εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη έπεσε από τα 23 στα 10 ευρώ. Έτσι, για εμάς ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθουμε».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ροδόπης συμπληρώνει: «Ενας άλλος παράγοντας για τον οποίο μειονεκτούμε είναι ότι τα λεωφορεία τους βάζουν αφορολόγητα καύσιμα, καθώς εισέρχονται στην Ελλάδα από τρίτη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι οι ντόπιοι επιχειρηματίες να περνούν δύσκολες ώρες».

Χαμηλότοκα δάνεια σε Έλληνες στρατιωτικούς από την τράπεζα Ziraat

Τα υποκαταστήματα της τουρκικής τράπεζας Ziraat σε Ξάνθη και Κομοτηνή, εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση, αυξάνουν την ισχύ τους.

Όχι μόνο δανείζουν με χαμηλά επιτόκια που έχουν πέσει κατά καιρούς στα καταναλωτικά ακόμα και
στο 3%, αλλά, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, εξαγοράζουν χρέη από πολίτες και επιχειρηματίες, κυρίως μουσουλμάνους, που μεταφέρουν στη Ziraat τις οφειλές τους και κατόπιν τις αποπληρώνουν με χαμηλότερα επιτόκια. Παράγοντες της Θράκης επισημαίνουν ότι η τράπεζα δεν έχει μόνο οικονομικό ρόλο και αυτό προκαλεί ανησυχία.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής φοβούνται πως το σχέδιο οικονομικής διείσδυσης των γειτόνων έχει και άλλες παραμέτρους... Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους μας πως με την παραμικρή ευκαιρία προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην περιοχή!

Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, δεν πρέπει να επιτραπεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης...


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών - Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο από το 2013


Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Εθνους του Σαββάτου, ενώ εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα της διετίας 2013-14 θα φτάσουν τα 18 δισ!
Την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ληφθούν, επίσης αναδρομικά στο σκέλος των εσόδων, στη «μαύρη τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, που προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ.
«Είναι ένα μεγάλο φασούλι, μη αναμενόμενο, που λέγεται ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος παράγοντας, προσθέτοντας ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, φαίνεται ότι «κλειδώνουν» για το 2013 πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκε και το «καυτό» ζήτημα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ζητεί η τρόικα να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη σημερινή μαραθώνια (άνω των επτά ωρών) συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, «άνοιξε» ουσιαστικά όλο των πακέτων των μέτρων, όπως είναι το δημοσιονομικό (τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία), οι προαπαιτούμενες δράσεις βάσει του Μνημονίου, αλλά και οι νέες που προσέθεσε η τρόικα (εργασιακά), καθώς και το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για ριζική ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι κατ' αυτόν «το πρόβλημα δεν είναι η αγορά εργασίας, αλλά η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών». Ενώ, σχετικά με το θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο οποίο εμμένει η τρόικα, ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών προτιμά την έκφραση "διαθεσιμότητα"». Ενώ, επανέλαβε ότι τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα καταργηθούν από το 2013 και όχι αναδρομικά.

Νέο κούρεμα σημαίνει έξοδος από το ευρώ
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών, που θεωρούν ότι «νέο κούρεμα χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ», εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία, καθώς «πάρα πολλοί επενδυτές περιμένουν για να έρθουν να επενδύσουν». Και προανήγγειλε ότι, τότε «το 2013 θα είναι χρονιά έκπληξη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι εάν δοθεί η επιμήκυνση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013, ενώ προσδιορίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014, σε 3% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Στις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...