Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Διαγωνισμός για τον... μεγαλύτερο ψεύτη του κόσμου!


Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται τα τελευταία βράδια σε μια απομακρυσμένη παμπ στη βορειοδυτική Αγγλία...προκειμένου να αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν τον τίτλο του μεγαλύτερου ψεύτη στον κόσμο.


Ο ετήσιος διαγωνισμός πραγματοποιείται στο γραφικό «Bridge Inn», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Σάντον Μπριτζ. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν μόλις 5 λεπτά στη διάθεσή τους για να εντυπωσιάσουν τους κριτές με ένα επιβλητικό, αλλά πειστικό, ψέμα.
Η είσοδος στην παμπ απαγορεύεται αυστηρά σε πολιτικούς και δικηγόρους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, καθώς θεωρείται ότι έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Περσινός νικητής του διαγωνισμού στέφθηκε ο Γκλεν Μπόιλαντ, υπάλληλος σε πυρηνικό εργοστάσιο, χάρη στην απίθανη ιστορία που διηγήθηκε με απίστευτα πειστικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω διαγωνισμός καθιερώθηκε προς τιμήν του Γουίλ Ρίτσον, του ιδιοκτήτη του «Bridge Inn» κατά τον 19ο αιώνα, ο οποίος ήταν γνωστός για τις απίθανες ιστορίες του.



newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα 23 χρήσιμα ερωτήματα για το επίδομα θέρμανσης


Οδηγό για τους πολίτες σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά και τους όρους καταβολής του επιδόματος.

Διαβάστε αναλυτικά:

1. Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή Δικαιούχων η οποία ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο "Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης";

*Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.
*Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τυχαίνει το όνομα χρήστη σας να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος του χρήστη θα γίνεται επίσης καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος, ενώ θα καταγράφεται και το όνομα του χειριστή που συμπληρώνει το αίτημα. Η δυνατότητα αυτή δε θα προσφέρεται για διαχειριστές - εκπροσώπους.

2. Είμαι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών TAXISnet αλλά έχω ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει να κάνω επανεγγραφή ή μπορώ να κάνω την αίτηση χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ μου και τον αριθμό ειδοποίησης;
Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος.

Ωστόσο συνιστάται να ζητήστε και ανακτήστε ξανά τους κωδικούς σας στο TAXISNET. Εάν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό, καλέστε την γραμμή υποστήριξης του κέντρου εξυπηρέτησης (HELP DESK / CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.

3. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ);
Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους

*Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

4. Ποια δυνατότητα δίνει στο χρήστη, η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Επίσης ο Διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει τα στοιχεία σε περίπτωση αλλαγής ενοίκων (μετακομίσεις κλπ).

5. Με ποιο τρόπο θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);
Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται πλήρως μέσω διαδικτύου και θα καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISNET της Γ.Γ.Π.Σ..

Στη διαδικασία εμπλέκονται οι πολίτες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς και οι διαχειριστές - εκπρόσωποι πολυκατοικιών και ολιγοκατοικιών με κοινή κατανάλωση πετρελαίου.

6. Είμαι Διαχειριστής. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι από κάθε πολυκατοικία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);
Προσοχή! Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης (ΠΟΛ) που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό κόμβο της Γ.Γ.Π.Σ. και θα προβλέπει τους δικαιούχους.
Ωστόσο διευκρινίζεται πως ο Διαχειριστής δε χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Επιδόματος. Οφείλει να εισάγει και να επικαιροποιεί, όποτε χρειάζεται, την εικόνα των ενοίκων.

7. Είμαι διαχειριστής και αφού εισάγω τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ρεύματος εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Τι να κάνω;
Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισάγετε ορθά τον αριθμό, ο οποίος αποτελείται από 9 ψηφία. Αν είστε βέβαιοι ότι εισάγετε σωστά τον αριθμό επικοινωνήστε με το call center.

8. Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;
Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:

*Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά)
*Ονοματεπώνυμο
*Όροφο
*Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης

9. Είμαι διαχειριστής και κάποια διαμερίσματα είναι μονίμως κλειστά. Πρέπει να δηλωθούν τα χιλιοστά τους στη Φόρμα Κατανομής Ενοίκων Πολυκατοικίας ή όχι;
Ναι, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

10. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν κοινόχρηστο;
Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά συμφωνήστε σε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

11. Είμαι ο νέος διαχειριστής και η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης (από τον προηγούμενο διαχειριστή) είναι σε εκκρεμότητα (έχει κενά που χρειάζονται συμπλήρωση). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;
Πρέπει άμεσα ο προηγούμενος διαχειριστής να κάνει τροποποίηση των Στοιχείων Διαχειριστή, ορίζοντας ΕΣΑΣ ως ΕΠΟΜΕΝΟ (ΑΦΜ και Ονοματεπώνυμο Διαχειριστή). Η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη στην αμέσως επόμενη έκδοση της εφαρμογής Διαχειριστή.

12. Είμαι ο νέος διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα, ενώ η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;
Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή.

13. Έλαβα ένα e-mail «Ο Διαχειριστής άλλαξε τα χιλιοστά θέρμανσης του διαμερίσματός σας», αλλά εγώ τα είχα εισάγει τα σωστά; Τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω;
Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή, να συμφωνήσετε ποιος έχει δίκιο και αν χρειάζεται να γίνει η κατάλληλη διόρθωση από τον διαχειριστή.

14. Έχουμε ήδη αποκτήσει «κεντρικό» ΑΦΜ πολυκατοικίας από τη ΔΟΥ. Που τον δηλώνουμε;
Σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο ο ΑΦΜ Πολυκατοικίας δεν συμμετέχει στη τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, θα πρέπει να ενημερωθεί ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης ώστε το τιμολόγιο να εκδοθεί στον ΑΦΜ του Διαχειριστή/Εκπροσώπου.

15. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Τι κάνω;
Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ.

16. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο (τιμολόγιο 03/04/2012 ) και έχουμε υποψήφιους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;
Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.

17. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Μάρτιο (π.χ. τιμολόγιο 03/03/2012), το οποίο όμως έχει καταναλωθεί κατά το 1/2 της ποσότητάς του (έχουν ήδη καταναλωθεί 1000 από τα 2000 lt), ενώ έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;
Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.

18. Είμαστε μια διπλοκατοικία, όπου κάθε κατοικία έχει δικό της καυστήρα; Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;
Εάν προμηθεύεστε χωριστά πετρέλαιο θέρμανσης, τότε κάνετε χωριστή αίτηση ως κάτοικοι μονοκατοικίας, χωρίς να δημιουργήσετε κάποια πολυκατοικία. Αν προμηθεύεστε κοινό πετρέλαιο (κοινή δεξαμενή), τότε θα πρέπει ένας από εσάς να δημιουργήσει μια πολυκατοικία ως εκπρόσωπος και να εισάγει τα δύο διαμερίσματά σας.

19. Είμαστε ένα κτήριο με 4 κατοικίες, όπου οι κατοικίες ανά δύο έχουν κοινό καυστήρα; Πώς πρέπει να δηλώσουμε το κτήριο;
Για κάθε ζευγάρι κατοικιών με κοινό καυστήρα θα οριστεί ένα εκπρόσωπος, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πολυκατοικία με τα δύο διαμερίσματα που έχουν τον κοινό καυστήρα. Οπότε τελικά θα δημιουργηθούν δύο ολιγοκατοικίες, με ξεχωριστό εκπρόσωπο.

20. Είμαστε μια διπλοκατοικία με κοινό καυστήρα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το μοιραζόμαστε ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός, ενώ δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά (500 και 500) ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία (π.χ. 60% με 40%) οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά (π.χ. 600 - 400).

21. Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα που όμως δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης, καθώς μοιραζόμαστε το κόστος με άλλους τρόπους. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά, ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.

22. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης ;

*Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος
*Το Ονοματεπώνυμο
*Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού
*Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας
*Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη πρέπει να γνωρίζετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
*Ο όροφος
*Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων
*Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
*Η υποχρέωση ή όχι υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 61 ΚΦΕ) του αιτούντος
*Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου.

23. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

ν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η μνήμη του Μεγαλέξανδρου παραμένει ζωντανή στο Αφγανιστάν


Παρά τα εκατοντάδες χρόνια, που έχουν παρέλθει, αλλά και τα τελευταία τριάντα που έχουν σημαδευτεί από βίαιους πολέμους και συγκρούσεις, η «επιρροή» του Μεγαλέξανδρου και η ιστορία του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χώρα παραμένουν σημείο πολιτισμικής αναφοράς στην πολύπαθη χώρα.

Ειδικότερα στην περιοχή Νουριστάν οι κάτοικοι δηλώνουν περήφανοι απόγονοι των στρατιωτών του Αλέξανδρου και διατυμπανίζουν ότι είναι Ελληνες, ενώ η πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και στοιχείων φανερώνει των αντίκτυπο του ελληνικού πνεύματος στην περιοχή.

«Ο Μεγαλέξανδρος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν περίπου πέντε Αλεξάνδρειες, υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη σχέση του Αφγανιστάν με τον ελληνιστικό κόσμο. Πολλά έχουν χαθεί σ' αυτά τα 30 χρόνια πολέμου (από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 1979 και τα γεγονότα που ακολούθησαν κατόπιν) αλλά έχουν μείνει αρκετά και μαρτυρούν τη μεγάλη επιρροή του στην περιοχή. Για παράδειγμα, στη Χαντά, ένα αρχαίο βουδιστικό κέντρο, εντόπισα τρεις κόγχες: στην πρώτη υπήρχε ένας πρίγκιπας που φύλασσε τον Βούδα, στη δεύτερη ο Ηρακλής και στην τρίτη ο Αλέξανδρος. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο -5ο αιώνα μ.Χ. γεγονός που δείχνει τη διάρκεια της επιρροής του Μεγαλέξανδρου και των απογόνων του στην περιοχή» δηλώνει ο, ελληνομαθής, Ομάρ Σουλτάν, τέως υπουργός πολιτισμού της χώρας.

Ωστόσο, μπορεί η «επιρροή» του μεγάλου στρατηλάτη να μην έχει «σβήσει», αλλά οι τραγικές τελευταίες δεκαετίες που έχει περάσει η έχουν δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στον πολιτισμό της ασιατικής χώρας.

«Ελπίζω και νομίζω πως με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό θα μπορέσουμε να ξαναενώσουμε τη χώρα μας. Γιατί οι Αφγανοί λένε πως όταν υπάρχει πολιτισμός πάντα υπάρχει ενότητα» υποστηρίζει ο Σουλτάν.

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν παρουσίασε ορισμένα από τα ευρήματά του στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο για το Μεγαλέξανδρο που διοργάνωσε στη Νάουσα η ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Baarle: Η πόλη που ανήκει σε.. δυο χώρες!


Το Baarle-Nassau και το Baarle-Hertog είναι δυο δήμοι, δυο διαφορετικών χωρών μέσα στην ίδια πόλη! Πως γίνεται αυτό;

Η πόλη Baarle, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου, χωρίζεται σε δυο δήμους. Ο δήμος Baarle-Nassau ανήκει στην Ολλανδία και ο δήμος Baarle-Hertog στο Βέλγιο. Υπάρχουν 26 ξεχωριστά κομμάτια της πόλης που κάποια από αυτά ανήκουν στο Βέλγιο και κάποια στην Ολλανδία.

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ο μόνος τρόπος να καταλάβεις σε ποια χώρα βρίσκεσαι κάθε στιγμή είναι οι λευκοί ζωγραφισμένοι σταυροί στα πεζοδρόμια και ακρωνύμια κάθε χώρας. Σε αυτή την πόλη τα σύνορα δεν κάνουν διακρίσεις σε σπίτια και καταστήματα. Υπάρχουν σπίτια, καφετέριες και σουπερμάρκετ που κυριολεκτικά είναι χτισμένα σε δύο χώρες!

Μια γραμμή που καθορίζει τα σύνορα μπαίνει σε ένα κατάστημα με είδη δώρων και βγαίνει από το πίσω μέρος ενός σούπερ μάρκετ. Για να φαίνεται η εθνικότητα του κάθε κτιρίου έχει οριστεί σαν βάση το που βρίσκεται η πόρτα του. Αν τα σύνορα κόβουν την πόρτα στα δυο, τότε υποδηλώνεται από δύο αριθμούς στο δρόμο και πάνω στο κτίριο.

Η παράξενη περίπτωση της πόλης Baarle είναι αποτέλεσμα μερικών «έξυπνων» μεσαιωνικών συμφωνιών και πωλήσεων γης ανάμεσα στους Λόρδους του Breda και τους Δούκες του Brabant τον 12ο αιώνα.













on-news.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Παράνομα τα εργασιακά μέτρα


Παράνομα θεωρεί τα εργασιακά μέτρα του μνημονίου η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στην οποία προσέφυγε η ΓΣΕΕ ζητώντας την απόσυρση των «σκληρών και άδικων» ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η τριμερής Επιτροπή Συνδικαλιστικής Ελευθερίας, διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολλαπλές, σοβαρές και εκτεταμένες παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία της συλλογικής αυτονομίας, του απαραβίαστου των όρων των ΣΣΕ και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ».

Η Επιτροπή ζητά επίσης την αναθεώρηση των μέτρων αυτών όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα από τον έλεγχο της προσφυγής της Γ.Σ.Ε.Ε. κατά των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων, από τον Ιανουάριο του 2010 έως και σήμερα.

Στο ογκώδες κείμενο συμπερασμάτων που αφορούν στην εξέταση των καταγγελιών -τις οποίες η ΓΣΕΕ επικαιροποίησε έξι φορές με αδιάσειστα  στοιχεία- για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 87 (προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας) και 98 (προστασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων), διατυπώνονται βαρύνουσες επισημάνσεις για την απαράδεκτη κατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «μετά την ιστορική αυτή απόφαση που δικαιώνει μια τεράστια προσπάθεια δυο ετών, η Γ.Σ.Ε.Ε. και οι συνδικαλιστικές τις  οργανώσεις θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και νομικά κατά των μνημονιακών μέτρων.

Καλούμε  το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης να αξιοποιήσει το διεθνές αυτό νομολογιακό δεδομένο, να αναγνωρίσει την παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και να ακυρώσει τα μέτρα που θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, προσβάλλοντας βάναυσα κάθε έννοια».



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

1.000 νοικοκυριά κάθε μέρα στο σκοτάδι


Σοκ... προκαλεί το άλμα στις διακοπές ηλεκτροδότησης που κάνει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις για απλήρωτους λογαριασμούς.

Αυτές εκτινάχθηκαν στις 30.000 τον μήνα, ή 1.000 οικογένειες και εμπορικά καταστήματα την ημέρα μένουν στο σκοτάδι, από περίπου 7.000 που ήταν τον Ιανουάριο. Αποκαλύπτεται το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τις οικογένειες και τους μικρομεσαίους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έγγραφο του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν σε διακοπές ηλεκτροδότησης στο Θριάσιο Πεδίο, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει πως «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας οι διακοπές του ρεύματος που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος εξαιτίας χρεών προς την εταιρεία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης, οι «αποκοπές», όπως τις αποκαλεί η ΔΕΗ, τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 6.978, τον Φεβρουάριο 8.152, ενώ τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν στις 25.256, για να υποχωρήσουν στις 19.523 τον Απρίλιο και τώρα να εκτιναχθούν στις 30.000.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο μικρός αριθμός διακοπών το πρώτο δίμηνο του έτους οφείλεται στο ότι η Επιχείρηση δεν μπορούσε να κόψει το ρεύμα, αφού μέχρι τότε δικαστική απόφαση εμπόδιζε τις διακοπές λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων. Οταν η είσπραξή του ανατέθηκε στις Εφορίες, η ΔΕΗ άρχισε ξανά τις αποκοπές στους απλήρωτους λογαριασμούς.

Πάντως, οι 30.000 μηνιαίως διακοπές ρεύματος είναι υψηλότερες και από το 2011, οπότε και ο μέσος μηνιαίος ρυθμός ήταν στις 25.000. Αν και ο κ. Ζερβός στην απάντησή του σημειώνει πως ο αριθμός δεν είναι υπερβολικός, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα επίσης με τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΔΕΗ ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στους πελάτες χαμηλής τάσης.

Για εξόφληση

Περιθώριο 110 ημέρες

Στις 110 μέρες ανέρχεται το χρονικό περιθώριο που δίνεται στους καταναλωτές για να αποπληρώσουν τους διμηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην απάντησή του, στους καταναλωτές δίνεται περιθώριο να εξοφλήσουν τους διμηνιαίους λογαριασμούς τους σε 85 μέρες από την έκδοσή τους και σε 25 μέρες μετά την έγγραφη ειδοποίησή τους.

Εξάλλου, στον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ απαντά και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος υποστήριξε πως η ΡΑΕ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκπόνησης νέου κώδικα προμήθειας ενέργειας, που θα περιλαμβάνει προτάσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων


Η Αυστραλία δημιούργησε επισήμως σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θέτοντας υπό προστασία μια έκταση περίπου 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την αυστραλιανή ήπειρο.Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων και μυστικών διαπραγματεύσεων.
Το δίκτυο των έξι θαλάσσιων καταφυγίων, που παρουσιάσθηκε τον Ιούνιο, θα επιτρέψει να προστατευθούν καλύτερα η μπλε φάλαινα, η πράσινη χελώνα, ο καρχαρίας ταύρος και το ντιγκόνγκ (θαλάσσια αγελάδα, ένα θαλάσσιο φυτοφάγο θηλαστικό), που είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ, η κυβέρνηση έλαβε περίπου 80.000 παρεμβάσεις στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν υπέρ του σχεδίου.

"Λίγες χώρες υπάρχουν στον κόσμο που έχουν στην ευθύνη τους τόση θαλάσσια επιφάνεια όση η Αυστραλία. Και οι ωκεανοί μας απειλούνται σοβαρά", δήλωσε ο υπουργός. "Πολλές ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για να αποκαταστήσουμε την υγεία των θαλασσών μας. Η δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων είναι μέρος αυτών".

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Αυστραλία είχε παραδεχθεί την "αμέλειά" της στην προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, αφού μελέτη έδειξε πως μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει χάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια του εξαιτίας καταιγίδων, της εκμετάλλευσης των κοραλλιών από τον άνθρωπο και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

"Δεν θέλουμε οι άνθρωποι στο μέλλον να μην γνωρίζουν την ομορφιά των ωκεανών μας παρά μόνο μέσα από τα ενυδρία ή βλέποντας το 'Nemo'", τη διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων που εκτυλίσσεται εν μέρει κοντά στις αυστραλιανές ακτές, δήλωσε σήμερα ο Τόνι Μπερκ.

Όμως η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των αλιέων.
Εξήντα κοινότητες στα παράλια θα επηρεαστούν, 36.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν και 70 ως 80 επιχειρήσεις αλιευτικών θα είναι υποχρεωμένες να μετακομίσουν, σύμφωνα με μια έκθεση της Αυστραλιανής Θαλάσσιας Συμμαχίας, που εκπροσωπεί τους αλιείς.

Ωστόσο μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Current Biology είχε αποδείξει, για πρώτη φορά, πως τα θαλάσσια καταφύγια επιτρέπουν τη σταδιακή ανανέωση των αποθεμάτων των ψαριών πέραν της περιμέτρου τους, στις ζώνες αλιείας -- μια θεωρία που συχνά αμφισβητείται από τη βιομηχανία της αλιείας.

Ο Τόνι Μπερκ υποστηρίζει από την πελυρά του πως η δημιουργία αυτού του δικτύου δεν θα επηρεάσει παρά ένα ποσοστό του αυστραλιανού τομέα της εμπορικής αλιείας. Ο υπουργός δημιούργησε ένα ταμείο αρωγής 100 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (81 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν.

Το ποσό αυτό θεωρείται ανεπαρκές από την Ένωση Αλιέων της Κοινοπολιτείας, ενώ ο υπουργός Αλιείας της Πολιτείας του Κουίνσλαντ, ο Τζον Μακβί, χαρακτήρισε "τρέλα" την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Εργατικών.

Η δημιουργία των πάρκων αυτών θα απαγορεύσει εκ των πραγμάτων την αλιεία σε μεγάλες ζώνες στα ανοικτά των βόρειων και των κεντρικών ακτών αυτής της βορειοανατολικής Πολιτείας της Αυστραλίας. "Αυτό θα επιφέρει μεγάλη εισαγωγή θαλάσσιων προϊόντων, που θα καταστρέψει το θαλάσσιο περιβάλλον σε άλλες χώρες οι οποίες δεν ασκούν διαχείριση" των θαλάσσιων πόρων, υποστήριξε ο υπουργός του Κουίνσλαντ.

Το αυστραλιανό Ίδρυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος χειροκρότησε τη δημιουργία αυτού του δικτύου θαλάσσιων πάρκων, όμως υπογράμμισε πως πολλές ζώνες εξακολουθουν να απειλούνται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...