Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμηλά στη διεθνή αξιολόγηση τα ελληνικά ΑΕΙ - Κορυφαίο το MIT


Χαμηλά στην κατάταξη ακόμη μιας διεθνούς αξιολόγησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στη λίστα που καταρτίζει το «QS World University Ranking», το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 501-550, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 451-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 601+, όπως και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, εμφανίζει το πανεπιστήμιο τής Κρήτης, που βρίσκεται στις θέσεις 401-500.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται, εξάλλου, να έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε καταλάβει στην περυσινή αξιολόγηση την 387η θέση, ενώ η καλύτερη επίδοσή του καταγράφεται στη λίστα τού 2009, οπότε είχε καταλάβει την 177η θέση.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση ανά επιστημονικό πεδίο, όπου το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει την 331η θέση στις Φυσικές Επιστήμες και την 362η θέση στο πεδίο των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Αντιστοίχως, το ΑΠΘ καταλαμβάνει την 336η θέση στις Φυσικές Επιστήμες, την 341η στην Ιατρική, την 265η στην κατηγορία Μηχανικές Επιστήμες και Τεχνολογία και την 221η θέση στην κατηγορία Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 354η θέση στην κατηγορία των Φυσικών Επιστημών.

Η λίστα «QS World University Ranking» συντάσσεται από το 2004, θεωρείται από τις πλέον έγκυρες και καταρτίζεται βάσει έξι κριτηρίων: τη φήμη των Ιδρυμάτων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο τής αγοράς, την αναλογία καθηγητών/φοιτητών, τις αναφορές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και διεθνή ΜΜΕ, τον διεθνή προσανατολισμό τους και τον αριθμό των ξένων φοιτητών. Στην τελική κατάταξη «εγγράφονται» 700 πανεπιστήμια.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο για φέτος αναδείχθηκε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια τού Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ. Στις δέκα πρώτες θέσεις, τα 6 πανεπιστήμια είναι αμερικανικά και τα τέσσερα βρετανικά.

Το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα -εκτός ΗΠΑ και Βρετανίας- είναι το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται στην 23η θέση. Από την Ευρώπη (πλην Βρετανίας), η ελβετική πολυτεχνική σχολή της Λοζάννης βρίσκεται στην 29η θέση, η γαλλική Εκολ Νορμάλ Σουπεριέρ στην 34η, η γερμανική Πολυτεχνική Σχολή Μονάχου στην 53η θέση και το επίσης γερμανικό Πανεπιστήμιο τής Χαϊδελβέργης στην 55η θέση.

Στα πρώτα 220 πανεπιστήμια, την Ευρώπη εκπροσωπούν ακόμη η Ολλανδία (με κορυφαία τα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ στην 62η θέση και του Λάιντεν στην 75η θέση), η Φινλανδία (πανεπιστήμιο του Ελσίνκι - 78η θέση), η Σουηδία (πανεπιστήμιο της Ουψάλας - 81η θέση), η Δανία (πανεπιστήμιο του Άαρχους - 89η θέση) και ακόμη η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία.



e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Πορτογαλία πέτυχε την επιμήκυνση του προγράμματός της


Την αναθεώρηση των δημοσιονομικών της στόχων κατάφερε να επιτύχει η Πορτογαλία, καθώς δυσκολεύεται λόγω της ύφεσης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, οι πιστωτές αποδέχθηκαν την πρόταση της Λισσαβώνας. «Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα περνάει στο 5% του ΑΕΠ για φέτος (έναντι 4,5%) και στο 4,5% το 2013 (έναντι 3%) και στη συνέχεια στο 2,5% το 2014», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τρόικα αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει και την πρόοδο που έχει σημειωθεί και για αυτόν τον λόγο ενέκρινε την χορήγηση περισσοτέρου χρόνου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα ο Βίτορ Γκασπάρ παρουσίασε και το αποτέλεσμα της πέμπτης αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τους πιστωτές της όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που της ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για το δάνειο που της χορηγήθηκε το 2011.



Πηγή: iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φορολογική αμνηστία για το μαύρο χρήμα. Δηλώστε, πληρώστε και σώστε


"Φορολογική αμνηστία", σε όσους φορολογούμενους απέκρυψαν εισοδήματα μεγάλου ύψους, σε όσους φυγάδευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία, καθώς και σε όσους απέκτησαν με "μαύρο" χρήμα ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, μελετά να παράσχει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, όσοι έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, κεφάλαια κατατεθειμένα σε τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή κεφάλαια τοποθετημένα σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες, εφόσον τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ή κεφάλαια προήλθαν από εισοδήματα ή έσοδα μη δηλωθέντα στις ελληνικές φορολογικές αρχές κατά τα προηγούμενα έτη, θα μπορούν να τα δηλώσουν εκ των υστέρων, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα και με απαλλαγή από κάθε άλλη διοικητική ή ποινική κύρωση για φοροδιαφυγή.

Στην αξία των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων που θα δηλωθούν, θα επιβληθεί ένας αυτοτελής φόρος με συντελεστή πολύ χαμηλό (συζητείται να κυμαίνεται στην περιοχή του 5%).

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, θα αντιμετωπίσουν τους νέου τύπου ελέγχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα φορολογηθούν με έως και 45% επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει, υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης της τρόικας, να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση άμεσα, και σε κάθε περίπτωση πριν από το 2013.

Πάντως, στη ρύθμιση αναμένεται να προβλέπεται ότι δεν θα μπορούν να υπαχθούν περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του»


Παπούλιας: Eίναι θαυμαστή η γενναιότητα να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση

«Ο ελληνικός λαός υφίσταται μεγάλες θυσίες. Νομίζω ότι έχει φτάσει στα όριά του. Και είναι θαυμαστή και η υπομονή του και η γενναιότητα να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο,τον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά Νοέλ Κινσέλα.

Και έστειλε σαφές μηνυμα πρός τους Ευρωπαίους εταίρους:«Δεχόμασταν μέχρι τώρα ένα ανελέητο μαστίγωμα.Νομίζω ότι αρκετά πληρώσαμε για τα λάθη μας. Πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία κι η Πορτογαλία κι η Ιταλία, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σ' αυτό το μεγάλο έργο της ιστορικής επιβίωσης και του ιστορικού ρόλου της Ευρώπης στα παγκόσμια πράγματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι «αυτή η περίοδος είναι μια από τις δυσκολότερες της ελληνικής ιστορίας. Και το μεγάλο μας μέλημα κι η μεγάλη μας ανησυχία είναι η κοινωνική συνοχή και να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κρίση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών».

Με ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Παπούλιας προσέθεσε:«Οι σκοτεινές δυνάμεις πάντοτε εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις για να αναδειχθούν και να δημιουργήσουν μια δύναμη, που δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσουν όταν η Δημοκρατία περνά μια περίοδο ευημερίας και προόδου».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης τόνισε : «Κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πρέπει να πω ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είναι ένα πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η πολιτική συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή, γιατί σχεδόν έχει μοιραστεί σε πολλά κέντρα. Και αυτό είναι το χειρότερο για τα παγκόσμια πράγματα: η πολιτική συνοχή της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος και πιστεύω στις αστείρευτες δυνάμεις της Ευρώπης».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε» τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι «τις τελευταίες μέρες έγιναν πράγματα που είναι θετικά: η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κ. Ντράγκι,είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν αλλάξει στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι θέσεις τους για την Ελλάδα».
Τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά, συνόδευαν ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως στη Γερουσία του Καναδά James S.Cowan, ο ομογενής Γερουσιαστής Leo Housakos και ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Robert William Peck.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Τόσα λεφτά σας δώσαμε, τι τα κάνατε;"


Μια ακόμη φορά, οι Γερμανοί δεν έχασαν την ευκαιρία να στάξουν… χολή για την απόφαση της Ελλάδας να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αποδεικνύει γιατί υπάρχουν και φορές που οι Γερμανοί δεν... είναι φίλοι μας. Το άρθρο της εφημερίδας έχει τον τίτλο «Τα χρήματα των άλλων» και περνάει την Ελλάδα γενεές 14 για την απόφαση Σταϊκούρα να συστήσει επιτροπή που θα αναζητήσει πόσα χρήματα πρέπει να καταβάλει τη Γερμανία στην Ελλάδα για όσα έγιναν στην κατοχή. 

«Λίγο πριν την έκθεση της τρόικας η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της. Η ιδέα: Η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως αυτό έχει γίνει ήδη. Μόνο που τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στον παραλήπτη τους.

Χθες το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία που να καθιστούν νομικά βάσιμες τις αξιώσεις σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις για τις θηριωδίες και τις καταστροφές στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ «αξιώσεις υπήρχαν πάντα. Και αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί πολλές φορές». Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι οι Έλληνες διαχειρίστηκαν πλημμελώς τα χρήματα. «Αμέσως μετά τον πόλεμο, η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή 30.000 τόνων βιομηχανικών αγαθών προς την Ελλάδα. 10.000 τόνοι φορτώθηκαν σε βρετανικά πλοία με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Δεν έφθασαν ωστόσο ποτέ», λέει ο Χάιντς Ρίχτερ. 

«Τα υπόλοιπα σκούριαζαν επί 2 χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου μέχρι που πουλήθηκαν στους Βρετανούς. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα. Το 1953 η Βόννη χορήγησε 200 εκ. μάρκα επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, ένα είδος κεκαλυμμένης αποζημίωσης χωρίς ωστόσο να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Τέλος η Ελλάδα έλαβε 115 εκ. μάρκα ως επανορθώσεις για τις θηριωδίες των ναζί. Και αυτά τα χρήματα όμως χάθηκαν», σύμφωνα πάντα με τον Γερμανό ιστορικό.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φάρμακα απευθείας από σούπερ μάρκετ


Ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς τους φαρμακοποιούς προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν φάρμακα τα οποία δεν θα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, αλλά από άλλα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Την ανακοίνωση αυτή - χωρίς άλλες διευκρινίσεις - έκανε ο κ. Λυκουρέντζος μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο Health World 2012, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε τη Δευτέρα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.
Σε μια πρώτη αντίδραση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είπε ότι η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση πληρωμών θα μετακυλιστεί σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Η πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας προβλέπει:
* στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο Ιούνιος 2012
* στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου
* στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο Σεπτέμβριος του 2012
* στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

Οι φαρμακοποιοί θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους το Σάββατο, ενώ έως τότε συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τους με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...